Ben de küçük tencereye benzer çelik cezvede yapıyorum. Eğer taze sağılmış süt gelmediyse pınar sütle yapıyorum ben. Hazır sütü kaynatmıyorum. Yoğurt mayalamanın sırrı sütün sıcaklığını ayarlamakmış meğer. Çok denedim ve sounda buldum!!
Şöyle tarif edeyim, sütü ısıtıyoruz ama ne ılık ne sıcak. Bunu da serçe parmağımızla anlıyoruz. Eğer serçe parmağınız sıcaktan etkilenmek üzereyse ocağı kapatıyoruz. Ayrı bir kapta 1-2 kaşık yoğurdu iyice çırpıyoruz (ben genelde mayalanmış yoğurdumdan kalmadıysa hazır sek yoğurtla mayalıyorum) ve püf noktası ocaktaki ısınmış sütten bir kaşık ekleyip birkaç kez daha karıştırıyoruz ve beklemeden tamamını süte ilave ediyoruz. İkinci püf noktası, sütü çok karıştırmıyoruz, şöyle bir iki kez karıştırıp bırakıyoruz. Üçüncü püf noktası (yani eğer yoğurdun sulanmasını istemiyorsanız) cezvenin/tencerenin/kabın ağzını kapakla kapatmıyoruz. Temiz bir mutfak bezi/havlu vs. olabilir. Tabi içine düşmesini önlemek için bir takım çareler bulmak gerek :)) Mesela tahta kaşığı kabın üstüne koyup üstüne bezi örtmek gibi :) Kapak kapatınca da güzel oluyor ama buharlaşan damlalar tekrar içine akabiliyor. Neyse, ben iki türlü de yapıyorum. Sonra kabın altına üstüne sofra bezi/havlu..vs sıcak tutması için sarıp sarmalayıp kapatıyoruz.
En büyük sorun, yoğurt dışarıda ne kadar bekleyecek. Eveeeet, söylüyoruuuuum :)) Yazın 2-3 saat yeterli. Kışın 4-5 saat. Tabi kabın/tencerenin sıcak olmaması gerekiyor dolaba koymak için. Ben kızıma yedirmeden önce mutlaka dolapta soğutuyorum. Ilık ılık yediren de var ama o zaman çok cıvık oluyor. Eğer mayalama işlemini akşama denk getirirseniz, ve dolaba akşamdan koyarsanız sabaha mükemmel şekilde tutmuş yoğurdunuz sizi bekler. Dolapta ne kadar dinlenirse o kadar iyi tuttuğunu farkettim.
Son püf noktası, yoğurt tamamen tutana kadar hiçbir şekilde müdahale etmiyoruz :) Sabırsızlık edip "hmmm, bi bakim sert mi" diye kaşığı daldırmıyoruz.
Hadi bakalım, iyi mayalanmalar :)