• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yiyip kilo almayan bir baba ve şeker hastalığı

yalnizkus_

Guru
Kayıtlı Üye
16 Haziran 2014
766
693
303
Diğer
Merhaba arkadaşlar ben 23 yaşındayım. Kilomu korumak adına dengeli beslenmeye çalışan, şeker hastası olmamak için yediklerine dikkat eden ve kendini kısıtlayan biriyim. Hayatımda hiç kilolu olmadığım halde ve tatlı, karbonhidratla içli dışlı olmadığım halde yaklaşık bir yıl önce dahiliyede prediyabet yani normalin üzerinde kan şekeri teşhisi konuldu. İdeal kilomdaydım ama idealin altına düşmem gerekti şuan 52 kiloyum, ideal kilomun altındayım ama şeker hastası olmamak için korumak zorundayım.

Gelelim esas meseleye babam sağlık sorunu olmayan ve hiç kilo almayan yediklerini yakan birisi. Eve sürekli tatlı, kek, çikolata, büskivi vs alır ve gün içerisinde sürekli yemek yer. Tatlıyla çok fazla aram olmadığı için bugüne kadar hiç stres yapmadım bu durumu. Ama son zamanlarda iki öğün beslenmek zorunda olmak, öğün aralıklarını uzun tutmak, çok acıksam bile akşamı beklemek zorunda olmak, yemek sonrası çay faslında evdeki herkes yediklerinde özgürken benim kısıtlama getirmem sadece izlemem moralimi bozmaya başladı. Haftada bir gün izin veriyordum kendime ama son zamanlarda tüm bunların yarattığı psikolojik etkiyle o izin günde canım çekmese bile çok fazla tatlıya, büskiviye saldırıyorum. Evdekilere açmadım bu durumu ama açsamda faydasız annem babamı defalarca uyardığı halde babam herkes kendinden sorumlu kimse kimseyi kısıtlamamalı, iradeli olmalı deyip durdu çünkü. E haklı da bir yerde.

Size danışma sebebim içimi dökmek, farklı fikirleri ve önerileri almak. Benim durumumda olan ya da önerisi olan var mı?

Son düzenleme:
Ee haklı babanız.
Tatlı için kendinizi kısıtlamak yerine haftada 1 değil ama haftada 2 yiyin. Ama kendi yaptığınız rafine şeker içermeyen tatlılardan tüketin. Evde her zaman hazır bulunsun. Üstelik bu sektör artık o kadar gelişti ki mesela şekersiz unsuz browni yediğinizde gerçek browni ile çokta farklı gelmiyor

Herkesin kendine gore bir hastaligi var ,ne yapsin insanlar sizin ozel bir durumumuz var diye onlarda mi yemesin ,tam 11 yildir insulin direncim var yani aclik sekerim ,normalken toklugum yuksek tatli yemem ,ogunlerim duzenlidir ,spor yaparim,
Millet gunde 5 tanec3 u birarada icer,ogle yemeğinde pide gomer ben ac gezerim,kendinizle barisik olun ,insanlari bunaltmayin,kimse kimsenin esiri degil,
Kendinize ozel tarifler yapin ,sutlu kahve icin ,sutlu kakao icin sekersizde olsa bastiriyor tatli istegini

Bu kadar özen göstermenize rağmen şekeriniz çıkıyorsa genetik olması lazım. Aileniz tekrar baktırsın bence.

Uzun süre yemeyince arınıyorsun, bünye asla istemiyor. Gıda olarak algılamıyorsun. Benim kardeşim ne pastalar, börekler yapıyor, hiç canım çekmiyor...market luposuna, gofletine dönüp bakmam bile.

Hiç yememek, aman hafta da 1 yiyeyimde nefsim körelsin mantığından çok daha iyi bence. Hafta da 1 yerseniz o bağımlılığınız asla kopmayacak çünkü.

Bence beslenmenizde sorun var günde 3 ana 3 ara öğün yapsanız böyle olmaz kardeşimde sizin gibi bir süre dikkat etmek zorunda kaldı diyetisyen eşliğinde asla 2 öğün yiyorduk asla uygun değil dedi

Tatlım sen en doğrusunu yapıyorsun. Hastalığın olmasa da dahi öyle şeyler yememen lazım.
Benim nişanlım tip1 diyabet. Ben ramazan olmasına rağmen canım mesela pilav mı çekti asla pişirmem. Evde pişince onun da canı çekecek ve yiyecek. Bence evde yenmemesi gereken şeyleri asla eve sokmamak en iyi çözüm.
Baban çok gaddarmış.vücudunuz insülini etkili olarak kullanamaz ve glikozu hücrelere ulaştıramaz. Bunun yerine kanda depolar.Glikoz hücrelere ulaşmadığında, vücudunuz kıtlıkta olduğunu düşünür ve bir çıkış yolu bulur: ilk etapta yağları ve kasları kullanarak enerji yaratır. Bu da açıklanamayan kilo kaybına sebep olur. Babanız bu sebeplede zayıf olabilir. Bir doktora gitsin.

Eskiden olsa ah vah edelim de, yer gok diyet tarifi doldu artık.
Şekersiz, glutensiz, yağsız unsuz bilmem nesiz ne ararsanız var.
Kendinize onceden hazırlayın, haftada 1 değil, 2-3 tüketin ama doğru şeyler yiyin.
Ailenize de ikram edin hatta, yazık onlar da sağlıksız şeyler tüketmesin.

Beslenme de sorun var iki öğün olmaz şeker hastalarına.
Maalesef cogu baba anne gibi değil, bizler evladımız yiyemiyor diye eve sokmaz dışarda o yokken yeriz.
Şeker hastalarina uygun çok güzel şeyler yapıyorlar onlardan yapsanız olmaz mı?

Babanız haklı. Sizin özel durumunuz ancak sizin beslenme şekliniz üzerinde hüküm ifade eder. Evin diğer üyeleri sizinle aynı diyet programına uymak zorunda değil.

Madem şeker hastasısınız bununla yaşamayı siz öğrenmeli, siz kendinizi buna alıştırmalı ve siz iradenizi terbiye etmelisiniz. Başkaları değil. Zor gelebilir ama evdeki kek ve baklavaya karşı iradenizi terbiye etmekle başlayabilirsiniz bence.

Dipnot: forumda sağlıklı yemek tariflerinin verildiği bir konu vardı, ıspanaklı pasta tarifi bile gördüm. Bakmanızda fayda var.

Bu kadar özen göstermenize rağmen şekeriniz çıkıyorsa genetik olması lazım. Aileniz tekrar baktırsın bence.

Uzun süre yemeyince arınıyorsun, bünye asla istemiyor. Gıda olarak algılamıyorsun. Benim kardeşim ne pastalar, börekler yapıyor, hiç canım çekmiyor...market luposuna, gofletine dönüp bakmam bile.

Hiç yememek, aman hafta da 1 yiyeyimde nefsim körelsin mantığından çok daha iyi bence. Hafta da 1 yerseniz o bağımlılığınız asla kopmayacak çünkü.
Haklısınız bir süre sonra gerçekten hiç canınız istemiyor. Bende de öyle bir durum var aslında genelde canım istemiyor ama benimki sadece tatlıya yönelik birşey değil. Bu kiloda kalmak için aralıklı oruç tutmam gerekiyor ve diğer yiyecekleri de kısıtlamam gerekiyor. Haftada bir izni de aralıklı oruca yönelik yapıyorum yani haftada bir gün öğün aralarını uzun tutmuyorum ve istediğimi yiyorum ama son zamanalrda neden bilmiyorum tatlı da yemeğe başladım dediğinizi yapıp haftada bir gün bile yememeye çalışacağım artık :)
Valla ben sağlıklıyım ama kek bisküvi vb yemem marketten çok sağlıksız çünkü kimyasal bombası

Onun yerine evde şekersiz, hafif şeyler yaparım. Tarif verebilirim 😊
Birkaç tanesini denedim ama içeriğinde illa ki süt, meyve, pekmez, bal vs.lerden birisi bulunuyor ve totale baktığında kalorisi normal şeker ve unla yapılanlardan daha yüksek olabiliyor. Geçen yulaf lapası yaptım mesela yarım bardak süt, iki yemek kaşığı yulaf ve bir muz, bir - iki ceviz kullandım sadece ve kalorisini hesaplayınca 300'ü aştığını gördüm aynı zamanda muz ve sütten dolayı şeker oranı ve glisemik yükte hayli yüksek çıktı. Yani anlayacağınız canınız tatlı çekiyorsa tek alternatif meyve :) onda da porsiyona dikkat.
Bence beslenmenizde sorun var günde 3 ana 3 ara öğün yapsanız böyle olmaz kardeşimde sizin gibi bir süre dikkat etmek zorunda kaldı diyetisyen eşliğinde asla 2 öğün yiyorduk asla uygun değil dedi
Dediğiniz gibi besleniyordum önce ama gün aşırı beslenmek (az ve sıkta olsa) sürekli ünsilin salgılayıp şeker yükselmesine sebep olabiliyor. Tabii her bünye de aynı etkiyi göstermiyor. Kardeşinizin şeker ya da ünsilin problemi yoksa onda iyi etki göstermiş olabilir.
Eskiden olsa ah vah edelim de, yer gok diyet tarifi doldu artık.
Şekersiz, glutensiz, yağsız unsuz bilmem nesiz ne ararsanız var.
Kendinize onceden hazırlayın, haftada 1 değil, 2-3 tüketin ama doğru şeyler yiyin.
Ailenize de ikram edin hatta, yazık onlar da sağlıksız şeyler tüketmesin.
Yukarı da yazdığım gibi maalesef o dediğiniz yiyeceklerde de şeker yoksa bal var, bal yoksa pekmez var, un yoksa yulaf var yani glisemik yük ve kalorisi yine yüksek. Hatta şekerle yapılan hafif sütlü tatlıdan daha yüksek.

Haklısınız bir süre sonra gerçekten hiç canınız istemiyor. Bende de öyle bir durum var aslında genelde canım istemiyor ama benimki sadece tatlıya yönelik birşey değil. Bu kiloda kalmak için aralıklı oruç tutmam gerekiyor ve diğer yiyecekleri de kısıtlamam gerekiyor. Haftada bir izni de aralıklı oruca yönelik yapıyorum yani haftada bir gün öğün aralarını uzun tutmuyorum ve istediğimi yiyorum ama son zamanalrda neden bilmiyorum tatlı da yemeğe başladım dediğinizi yapıp haftada bir gün bile yememeye çalışacağım artık :)
Birkaç tanesini denedim ama içeriğinde illa ki süt, meyve, pekmez, bal vs.lerden birisi bulunuyor ve totale baktığında kalorisi normal şeker ve unla yapılanlardan daha yüksek olabiliyor. Geçen yulaf lapası yaptım mesela yarım bardak süt, iki yemek kaşığı yulaf ve bir muz, bir - iki ceviz kullandım sadece ve kalorisini hesaplayınca 300'ü aştığını gördüm aynı zamanda muz ve sütten dolayı şeker oranı ve glisemik yükte hayli yüksek çıktı. Yani anlayacağınız canınız tatlı çekiyorsa tek alternatif meyve :) onda da porsiyona dikkat.
Dediğiniz gibi besleniyordum önce ama gün aşırı beslenmek (az ve sıkta olsa) sürekli ünsilin salgılayıp şeker yükselmesine sebep olabiliyor. Tabii her bünye de aynı etkiyi göstermiyor. Kardeşinizin şeker ya da ünsilin problemi yoksa onda iyi etki göstermiş olabilir.
Yukarı da yazdığım gibi maalesef o dediğiniz yiyeceklerde de şeker yoksa bal var, bal yoksa pekmez var, un yoksa yulaf var yani glisemik yük ve kalorisi yine yüksek. Hatta şekerle yapılan hafif sütlü tatlıdan daha yüksek.

1 muz, 1 su bardağından biraz fazla hindistan cevizi ve 60 gr sekersiz cikolata ile 16 tane mini tatlı çıkıyor. 4 tane yeseniz, nedir ki bunun glisemik indeksi? 1/4 muz ile mi dünya yıkılıyor? 🙄 bence biraz alternatif bakının derim. Huzursuzluk cikarmaktan iyidir.

1 muz, 1 su bardağından biraz fazla hindistan cevizi ve 60 gr sekersiz cikolata ile 16 tane mini tatlı çıkıyor. 4 tane yeseniz, nedir ki bunun glisemik indeksi? 1/4 muz ile mi dünya yıkılıyor? 🙄 bence biraz alternatif bakının derim. Huzursuzluk cikarmaktan iyidir.

Ben katiliyorum. Konu sahibesi tel alternatif meyve yazmis, ee muz da meyve. 0 kalori, 0 seker meyve yok ki meyvelerin hepsinde seker var, ama saglikli bir sekilde. Hic seker yememek mumkun degil, zaten dogru da degil beynin calismaz en basta. Konu sahibesi 2 ogun yiyerek zaten yanlis yapiyor, bence genel olarak beslenme konusunda daha cok bilgilenmeli.

+ yulaf lapası dediginiz de zaten aşırı tehlikeli bilinçsiz olunca
Hiç bir zaman 1 muz kullanılmaz. ara öğünde çeyrek, öğünse yarim muz.
Kakao ve tarcın ile dengelenir.
Badem sütünün 1 su bardağı 50 kaloriden az.
Yulaf ezmesi 2 yk 70 kalori falan
Çeyrek muz 20-30 .
1 tatli kasigi da tarcin.
150 kalori :) hadi yarim muz olsun 180kalori.
1 tatlı kaşığı hindistan cevizi eklenirse 5-10 da oyle mi gelir :)

250 gramı 200 kalori olan başka sütlü tatlılara da açığım bu arada :))

Önce şunu sormak istiyorum. Günde 2 öğün yediğinizi söylediğiniz.Bu doktorun tavsiyesi midir? O kadar saat aralığı şekeri daha da körüklemez mi diye düşünmedim değil.Prediyabetik olarak muhakkak diyetisyen yardımı alın.Sürekli gitmenize gerek yok ama size nasıl beslenmeniz gerektiğine dair yardımcı olur,örnek bir liste verir.

Şekere gelirsek..Benim annemin de kanser geçmişi olduğundan rafine şekerden uzak durması gerekiyor. Ben ona haftada 1-2 gün tatlı yapıorum ama şeker kullanmıyorum;bal,pekmez ve hurmayla tatlandırıyorum.Forumda diyet bölümünde olsa gerek "sağlıklı beslenirken.." diye bir sayfa var.Arkadaşımız bir sürü sağlıklı tatlı tarifi eklemişş,bir inceleyin. Sadece tatlılar değil sağlıklı atıştırmalıklar da var.Kakaolu hurma topları,elma topları vs..Market çikolatalarını aramıyorum artık hiç öyle diyim.Başta annem için yapıodum ama artjk kendim de bunlardan yiyorum.Sağlıklı günler olsun.

Şekersiz çikolata diye birşey varsa onu tatlılarda kullanmak yerine direk yemeyi tercih ederim hem uğraşmamış olurum hem de tatlı ihtiyacım karşılanmış olur :) ayrıca muzun glisemik indeksi yüksek ve son zamanlarda aldığım muzlar yaptığım tatlılara hiç tat vermiyor kullandığım diğer malzemelerin tadı baskın geliyor
Ben katiliyorum. Konu sahibesi tel alternatif meyve yazmis, ee muz da meyve. 0 kalori, 0 seker meyve yok ki meyvelerin hepsinde seker var, ama saglikli bir sekilde. Hic seker yememek mumkun degil, zaten dogru da degil beynin calismaz en basta. Konu sahibesi 2 ogun yiyerek zaten yanlis yapiyor, bence genel olarak beslenme konusunda daha cok bilgilenmeli.
iki öğün yediğimden beri şekerim düştü ünsilin direncim azaldı her beslenme tarzı her bünyeye iyi gelmiyor en doğrusu deneyipte alınan sonuçlara göre karar vermek :)
ve tarcın ile dengelenir.
Badem sütünün 1 su bardağı 50 kaloriden az.
Yulaf ezmesi 2 yk 70 kalori falan
Çeyrek muz 20-30 .
1 tatli kasigi da tarcin.
bu tür karışımları çok denedim ama sonuç olarak bir porsiyon meyve tatlı ihtiyacımı daha çok karşıladı o yüzden hiç uğraşmıyorum artık yinede teşekkür ederim :)
Önce şunu sormak istiyorum. Günde 2 öğün yediğinizi söylediğiniz.Bu doktorun tavsiyesi midir? O kadar saat aralığı şekeri daha da körüklemez mi diye düşünmedim değil.Prediyabetik olarak muhakkak diyetisyen yardımı alın.Sürekli gitmenize gerek yok ama size nasıl beslenmeniz gerektiğine dair yardımcı olur,örnek bir liste verir.

Şekere gelirsek..Benim annemin de kanser geçmişi olduğundan rafine şekerden uzak durması gerekiyor. Ben ona haftada 1-2 gün tatlı yapıorum ama şeker kullanmıyorum;bal,pekmez ve hurmayla tatlandırıyorum.Forumda diyet bölümünde olsa gerek "sağlıklı beslenirken.." diye bir sayfa var.Arkadaşımız bir sürü sağlıklı tatlı tarifi eklemişş,bir inceleyin. Sadece tatlılar değil sağlıklı atıştırmalıklar da var.Kakaolu hurma topları,elma topları vs..Market çikolatalarını aramıyorum artık hiç öyle diyim.Başta annem için yapıodum ama artjk kendim de bunlardan yiyorum.Sağlıklı günler olsun.
Evet doktor tavsiyesi, diyetisyenin tavsiyesi 3 ana 3 ara öğün ama o bana iyi gelmedi iki öğünde daha iyi sonuçlar aldığım için o şekilde devam ettim. Açıkçası diyetisyenler kızmasın ama bazı diyetisyenler alışılagelmiş ezbere dayalı öneriler veriyor ve her bünyede aynı etkiyi göstermeyebiliyor.
Dediğiniz tatlıları çok denedim malzemeden kısmayıp hurmasından pekmezine kadar eklediğinizde gerçekten çok güzel oluyor ama şeker içeriği yine yüksek oluyor, şekerini düşürmek için hurmadan, pekmezden kıstığınızda da diğer malzemelerin tadı baskın geliyor tatlı ihtiyacını karşılamıyor o sebeple direk meyve yiyorum artık bu şekilde alıştım sadece arada bir paket gıdaları da özlemiyorum değil.

Bence babanız hatali hem kendi sağlı hem sizin için. Bence aile olmak böyle güzel.Babam,eşim,kardeşim yada çocuğum bir şeyi sağlık için yiyemiyorsa benimde boğazımdan geçmezdi.

Back
X