egzama illa alerjiden olmaz. ama egzamalı çocuklar astım ve alerji açısından risk grubundadır. yani ileride bunlar gelişebilir. o yüzden herkesin dediği gibi çocuk alerji uzmanı bir doktor görmeli. senin diyetini, ek gıdaya geçince onun yiyeceklerini, bebeğin tedavisini o düzenlemeli. oğlumun iki aylıkken egzaması çıkmıştı ve steroidli krem kullanmıştım. hiç bu kadar ilerlemeden cildi toparlanmıştı. ondan sonra da aşağıda yazacaklarımı yaparak steroidli krem kullanmaya gerek kalmadan idare ettik:
- kokulu her şeyden uzak dur. bebek bezini kesinlikle kokusuz al. bez bölgesinde sorun yok diye düşünme. sleepy ve goon güzel.
- ıslak mendil yerine bebek pamuklarını bir saklama kabına koyup sula ıslatıp kullanabilirsin. acil durumlarda kullanmak için kesinlikle içerik listesi en kısa olan ve parfüm içermeyen mendilleri tercih et. sleepy yenidoğan, baby turco zeytinyağlı yenidoğan olabilir.
- bebeğin deterjanı kesinlikle kokusuz olsun. toz deterjan, sabun tozu kullanma. bunlar zor durulanıyor. sıvılar daha iyi. u green clean sensitive deterjan, uni baby parfümsüz deterjan kullandım. parfümsüz sıvı deterjan yani, bebek deterjanı olması şart değil.
- bebeğin çamaşırlarını kesinlikle ayrı yıka ve ekstra durula. yumuşatıcı kullanma.
- her gün ılık suya sok. asla sıcak su değil, cildi kurutur. 2-3 dk bile olsa ılık suya sok, sonra daha ıslakken kremle. haftada 1 şampuanlaman yeterli. daha fazla şampuanlama. doğal sabun vs bile olsa haftada birden fazla temizleme. ama her gün ılık suya sokup kremle.
- banyo suyuna nişasta koy. nişasta ciltte kalıyor ve nemlendiriciyi tutuyor. cilt daha iyi nemleniyor.
- %100 pamuk kıyafetler giydir. melanj gri, kırçıllı kumaşlar genelde polyester içerir. ikili paket halinde satılanlardan biri %100 pamuk diğeri polyester karışımlı olabiliyor. buna dikkat et.
- bebeği kalın giydirme, terleme egzamayı kötüleştiriyor.
- bebeği her sabah baştan aşağı kremleyip nemlendir. gün içinde de 4-5 kez egzamalı yerleri nemlendir. bir de banyodan sonra kremleyeceksin. yani toplamda 6-7 kez kremlenmiş olacak. bunu doğrudan doktorumuz söylemişti. evet çok abartı ama işe yarıyor.
- ben mustela stelatopia'dan memnun kalmadım ama doktorlar genelde bunu önerir. bioderma atoderm veya la roche posay lipıkar serisi de egzamalı cilde uygun. bunların losyonlarını tüm cilde, balm olanlarını egzamalara uygulayabilirsin. ama benim en çok memnun kaldığım trukid ürünleri oldu. trukid egzama cream çok iyi geldi. losyonu da tüm vucüt için iyi.
- güneş egzamayı baskılıyor. imkan oldukça açık havaya çıkar dolaştır.
egzama çocuk büyüdükçe hafifleyip geçen bir şey. mühim olan çocuğun astım ve ciddi alerjiler açısından takip edilmesi, egzamanın mikrop kapmaması, gerekirse steroidli kremler ile tedavi edilip sonrasında iyi bakımla en aza indirilmesi. kolay gelsin. geçmiş olsun.