Yıllardır 5-6 saat uykuyla durup kendine eziyet etmek

Yazmak zorunda değilsin? Allaalla böyle dalga geçenlere deliriyorum sana göre dert olmayabilir benim canımı sıkan birşey ve yazdım, sana mı sorucam sen mi karar veriosun dert olup olmadığına?

Anlıyorum. 2 dem 7 ye kadar 5 saat uyku yetmez ki ama bunu aşmakta senin elinde alma telefonu eline vücudunu dinlendir uyu

Yanlış anlatmışım sanırım, yeterli falan değil en fazla 6 saat uyuyorum o da maksimum. Uyumam 2 yi buluyor sabahda 7ye ceyrek kala falan kalkıyorum 6 saati bulmuyo bile uyku saatim yani. Ve uykunun yetersiz geldiğini hissediyorum yani çok halsiz bitap bi halde oluyorum günboyu.
Kitap okumayı denicem teşekkür ederim.

bende öyleyim. 1de yatıp 6 da kalkıyorum. senelerdir böyle. değiştiremedim. ve evet bende zombi gibiyim. ve hep başım gözüm ağrır

Ben de oyleydim, sosyal medyada çok aktiftim, Facebook'ta 50ye yakın grubun vardı, hepsini takip etmeye çalışıyordum,iyice bağımlı olmuştum ve bana hicbirsey kazandirmiyordu. Sonra grup sayısını 5e düşürdüm, 2sine bakiyorum ,ama çok aktif gruplar değil, günde 4-5 paylaşım anca oluyor. En yoğun paylaşım yapılan gruplardan çıktım.

Eğer gece yatarken cep telefonunuzu kapatmak istemiyorsanız, en azından internet bağlantısını kapatıp yataktan 1 metre uzağa koyun.
uyku-1.jpg

• 47PAYLAŞ

Yaşadığımız bu dünyada cep telefonunun gündelik hayattaki yeri gittikçe artıyor. O kadar ki 7/24 elimizden bırakmıyoruz. Nereye gidersek gidelim yanımıza alıyoruz ve eğer onu evde unutursak sanki bir şey eksikmiş gibi hissediyoruz. Günün herhangi bir zamanında onu kapatmıyoruz ve geceleri de yatağımızın baş ucuna koyup uyuyoruz. Bu alışkanlık sağlımız için zararlı olabilir. Cep telefonu yakınında uyumanın kötü olup olmadığını bilmek ister misiniz? Bu sorunun cevabını aşağıdaki makalede bulabilirsiniz.

Eğer cep telefonunu yatağının yanına koyarak uyuyan milyarlarca kişiden biriyseniz, bu sağlığınıza şu anda fark edemeyeceğiniz zararlar veriyor olabilir. Akıllı telefonların emdiği radyasyon son derece tehlikelidir ve bu yüzden önerilmez. Bu günün her anında doğrudur, ama uyduğumuz saatlerde, cep telefonumuzu yakınımızda bulundurmak kabuslara, uykuya dalmakta problemlere, gece birkaç kez uyanmaya ve benzeri sorunlara yol açabilir. Nedeni? Kendi kendini düzenleyen belli süreçlerde bir değişime yol açar, örneğin biyolojik saat veya kardiyak ritimleri gibi.

Dünya Sağlık Örgütü elektronik aletlerin genel olarak (sadece cep telefonu değil) vücut için kötü olduğunu ve kanser gelişimi olasılığını arttırdığını belirtti. Elektronik aletlerin toksik etkilerini pek çok bilim insanı önemsemese de siz cep telefonlarının temelde radyasyonu ve dalga uzunluklarını iyonize ederek çalıştıklarını bilmelisiniz. Avusturalya’da yapılan bir çalışma akıllı telefon kullanmak ve erkeklerde kısırlık ve sperm kalitesinde düşüş arasında önemli bir ilişki olduğunu gösterdi. Ayrıca, hem erkrk hem de kadınların stres düzeyinde artma gözlemlendi.

Cep telefonunuz alarm saatine sahip olsa da geceleri kapatmanızda yarar var. Çünkü onu kullanmadığınız zaman hala radyo verileri ile bazı temel istasyonlarla iletişimde kalır. Bu da cep telefonunun sürekli çevreye elektromanyetik dalgalar yaydığı anlamına gelir, kullanılmadığı zaman bile. Ve uyurken kafanızın yanına yerleştirmeniz bize hiç bir yararı olmayan bu dalgaların etkilerini yaymak anlamına gelir.

uyku-cep-telefonu.jpg

Uyurken cep telefonunuzu nerede ve nasıl bırakmalısınız?
İki yol var: ilk olarak, cep telefonunu kapatın ve her zamanki yerinde bırakın (yatak sehpasının üzerinde), farklı bir alarm kullanmanız gerektiğini unutmayın. İkincisi ise odadan uzak bir yere koyun, mesela mutfak veya oturma odası gibi. Bu alternatif daha az tercih ediliyor. Ve cep telefonunuzu kapatmak konusunda rahat değilseniz ve birinin gece acil bir durum için sizinle iletişime geçme olasılığı varsa, en azından 3G veya WiFi bağlantısını kapatabilirsiniz, bunlar radyo dalgalarına nazaran daha zararlıdır. Uzmanlar cep telefonunun uyuduğunuz zaman vücudunuzdan en az bir metre uzakta olması gerektiğini belirtiyor. Örneğin, cep telefonunu koltukta veya sandalye üzerinde bırakabiliriz.

Akılda tutulması gereken bir diğer önemli nokta ise, bir çok kişinin yaptığı gibi, uyurken cep telefonunuzu şarj ettiğiniz sırada yastığın altına koymamanız gerektiğidir. Cihazın içinde fazla ısınmadan kaynaklı oluşan ateş ile insanların yüzünü veya ellerini yaktığı durumlar oldu. Birçok yastık çok çabuk ateş alan maddelerden yapılmaktadır ve bu da bizi uyurken büyük tehlikeye sokar, çünkü çevremizde olan bitenin farkında değilizdir.

Bir diğer risk ise cep telefonunu yatak yanındaki sehpada bırakmanın aksiyete oranını arttırmasıdır. Sürekli uyanık ve dikkat kesilmiş halde oluruz ve sürekli bir şey olmasını bekleriz, her uyarı aldığımızda gece uyanır, e-mail veya sosyal ağlara bakarız. Bu alışkanlık değişikliği stres, uykusuzluk, zayıf konsantrasyon, bilişsel problemler, az üretkenlik, rahatsızlık, kabus ve baş ağrısı gibi sorunlara yol açar.

Cep telefonu kullanırken uygulanabilecek “sağlıklı” alışkanlıklar

• Aramalarınızı kısa tutun veya uzarsa bir kaç dakikada bir kulak değiştirin.
  • Eğer mümkünse aramaları “hands-free” sistemi ile alın ve telefonu kulağınızın ve başınızın yanında tutmaktan kaçının.
  • Çocukların cep telefonu kullanmasına izin vermeyin, oyuncak olarak bile!
  • Sinyalin düşük olduğu yerde cep telefonu ile konuşmayın, çünkü bu durumda cihaz daha güçlü radyo dalgaları salmak zorunda kalır.
  • Cep telefonunuzu vücudunuz üstünde taşımayın (erkekler özellikle pantalonun arka cebine koyuyor) ve cildinizle temas etmemesine özen gösterin.
  • Masa veya sehpanızda bir metre kadar uzağınızda tutmaya özen gösterin.
Dolayısıyla cep telefonumuza dinlenme izni vererek ona biraz ara vermek gereklidir. Geceleri, kendimizi uykuya ve dinlenmeye adamalıyız; böylece gün içinde kullanacağımız enerjiyi toplayabiliriz. En iyisi uyandığımızda da cep telefonundan uzak durmak (eğer cazibesine karşı koyabilirsek) ve işe gitmek için evden çıkana kadar kullanmamaktır.
teknoloji.jpg

Bu şekilde, sinirsel düzeyde, uykumuzun kalitesinde ve stres derecemizde dengesizliklerden korunuruz. Bu konudaki çalışmalar tamamen kesin değil, ancak bizlere sadece alarmın sesini açmamız öneriliyor. Odanızda televizyon veya bilgisayar bulundurmamaya çalışın. Zaten varsa, uyumadan önce onları kapatıp fişlerini çekin. Uyumadan önce modemi kapatın; gözlerinizi kapattığınız son dakikalara kadar cep telefonunu kullanmamaya çalışın.
SAĞLIĞA BİR ADIM

Bunu okuyarak uyumaya çalışmakla başlayabilirisn :KK53:

çok teşekkürler okuycam:)

E zaten çoğu kişi böyle değil mi?
Yanı ben çalışmıyorum ama genel olarak zaten böyleyim.
Hayatımda hiç gündüz uyuduğumu da hatırlamıyorum hastalık dışında.

Benim etrafımdaki herkes 11-12de uyuyo valla en 7-8 saat uyuyolar

12 yerine saat 10 da yatağa uzan yine oyalan telefonla, yani yaptığın işlerden vazgeçmek istemiyorsan saatlerini öne çekebilirsin başta zor olur ama zamanla alışabilirsin

bunu da denicem sağolun:)

Akşamları papatya cayi ya da Melisa çayı iç, hiç birini bulamıyorsun adaçayı da olur.( Aslinda Tylol hot ic demek istiyorum ama ilac suistimali gibi olacak :) ) Ve gece 8-9gibi yatağa gir, ya da koltuğa yat, tvyi kapat, battaniyeyi üzerine ört, kitap oku.

Çayları denicem teşekkürler:)

Elinde olmayan bişey değil telefonumla oynuyorum diyosun ve uykusuzum diyosun asıl dalga geçen sensin
yatınca uyuyamıyorum desen neyse aslında doğru sana cevap bile yazmaya gerek yok çok haklısın
insanlar irade sahibidir bilmem anlatabildim ?

ahaha sen derdimin çok kötü bişi olmamasını kıskandın galiba :D cevap yazmak zorunda değilsin dedim hala yazıosun bu kadar sinir olduysan konuda işin ne ?

Ben keçi sayıyorum çok işe yarıyor .Belki 2 dakikada uyuyorum.Bende çok zor uyuyan biriyim :kahve:

Aaa gerçekten mi :D hiç keçi saymamıştım ya :)

Bu senin elinde olan bşy gece yine telefona bak ama sure uzanasın .
nasıl elinde olmayan bişey allah aşkına yapmayın sizde ertesi gün işi olduğunu bile bile gece telefonda bos bos gezmek bi amaç uğruna olsa amenna

Ahahaha sen delirmişsin ya :d defne-28 defne-28 hanım elinde olan bişey yazmış zaten,sana noluyo sen okumayı da bilmiyosun sanırım? :D Sinirden okuyamıosun ya da :D

bu bir bağımlılık. bi ara ben de ufaktan kapıldığımı fark ettim hemen eski alışkanlığıma kitap okumaya döndüm. zaten 5-10 sayfa okuduktan sonra acaip ağırlık basıyor. asıl kitap okumayınca artık bir şeyler kaçırdığımı hissediyorum. size de bunu tavsiye ederim.

Ay evet ya eskiden kitap okurdum sonra instagram bağımlılık yaptı resmen, tekrar kitap okumaya dönücem

Yatağına 12de girmede, 10da gir. Telefon payı bırak kendine. Birde çok saran bir kitap bul bence. Yatmadan 1-2 sayfa oku. Zihnin dinlensin en azından. Verimli uyku çekmen için interneti, televizyonu, egzersiz gibi şeyleri uykudan yarım saat önce kadar bırakman gerekiyor.

Birde şöyle bir şey okudum; alarmı 90nın katları olarak kur, çünkü; uyku döngüleri 90 dakikada bir tamamlanır. 6buçukta kalkman gerekiyor ama uyku döngün 6da bitiyorsa 6da kalk. Vücut uyanmaya hazır olduğu için sersemlik çekmiyormuşsun.

çok teşekkürler okuycam:)

Benim etrafımdaki herkes 11-12de uyuyo valla en 7-8 saat uyuyolar

bunu da denicem sağolun:)

Çayları denicem teşekkürler:)

ahaha sen derdimin çok kötü bişi olmamasını kıskandın galiba :KK70: cevap yazmak zorunda değilsin dedim hala yazıosun bu kadar sinir olduysan konuda işin ne ?

Aaa gerçekten mi :KK70: hiç keçi saymamıştım ya :)

Ahahaha sen delirmişsin ya :d defne-28 defne-28 hanım elinde olan bişey yazmış zaten,sana noluyo sen okumayı da bilmiyosun sanırım? :KK70: Sinirden okuyamıosun ya da :KK70:

Ay evet ya eskiden kitap okurdum sonra instagram bağımlılık yaptı resmen, tekrar kitap okumaya dönücem
Konu sahibi beni alıntılayan arkadas yanlış okumuş olur bazen böyle Şeyler :)
Sende eğer uyuman 2 yi buluyorsa gece 10 da gir yatağa ama o da çok erken olur yapılacak tek şey iradene hakim olmak galiba :(

Bu eskinin beyaz dizi kitapları var, 2-3 liraya falan satılıyor, kadınlar çok güzel erkekler çok yakışıklı, prens falan. Insanın kafasını dagitip , pamuk şeker gibi yapıyor. Zaten sonu hep iyi bitiyor. Bence internetten bir set al. Akşam rahatlatıcı bir çay, bir lavanta kokusu( lavanta bitkisi bulabiliyorsan yatağının yanına koy, bulamıyorsun kuru lavanta kesesini yastığının içine sok. 1 haftada kulak memesi kıvamına gelirsin.

Beyaz dizi kitaplarını ilk defa duydum, internette baktım şimdi ama çok çeşit var sizn okuyup beğendiklerinizden önerebilir misiniz? Lavantayı da alıcam teşekkürler :)

sorry yanlış okumuşum

ahahaha bana bulaşcağına düzgün okumayı öğrensen iyi olur

bende öyleyim. 1de yatıp 6 da kalkıyorum. senelerdir böyle. değiştiremedim. ve evet bende zombi gibiyim. ve hep başım gözüm ağrır

Aynen valla tüm gün başım böle düşecek gibi oluyor kafamı masaya koyup uyumak istiyorum işyerinde :(

Ben de oyleydim, sosyal medyada çok aktiftim, Facebook'ta 50ye yakın grubun vardı, hepsini takip etmeye çalışıyordum,iyice bağımlı olmuştum ve bana hicbirsey kazandirmiyordu. Sonra grup sayısını 5e düşürdüm, 2sine bakiyorum ,ama çok aktif gruplar değil, günde 4-5 paylaşım anca oluyor. En yoğun paylaşım yapılan gruplardan çıktım.

Ben aktif değilim ama paylaşımlara bakmayı seviyorum sadece

Yatağına 12de girmede, 10da gir. Telefon payı bırak kendine. Birde çok saran bir kitap bul bence. Yatmadan 1-2 sayfa oku. Zihnin dinlensin en azından. Verimli uyku çekmen için interneti, televizyonu, egzersiz gibi şeyleri uykudan yarım saat önce kadar bırakman gerekiyor.

Birde şöyle bir şey okudum; alarmı 90nın katları olarak kur, çünkü; uyku döngüleri 90 dakikada bir tamamlanır. 6buçukta kalkman gerekiyor ama uyku döngün 6da bitiyorsa 6da kalk. Vücut uyanmaya hazır olduğu için sersemlik çekmiyormuşsun.

Önerilerinizi not aldım teşekkür ederim

Konu sahibi beni alıntılayan arkadas yanlış okumuş olur bazen böyle Şeyler :)
Sende eğer uyuman 2 yi buluyorsa gece 10 da gir yatağa ama o da çok erken olur yapılacak tek şey iradene hakim olmak galiba :KK43:

Sinirindne yanlış okudu o derdimi beğenmedi de :) 10 çok erkende en geç 11 buçuk gibi flan girip yarım saat kitap okusam iyi olucak

Gün içinde yatağa girmeden şarjınızı bitirin. Telefonu uzak bir prize takıp uyuyun. Ben öyle yapıyorum yoksa bende de var bu alışkanlık.

Kızlar naparsam yapayım asla 12buçuk 1den önce yatağa giremiyorum ya. Mutlaka kendime bi bahane buluyorum o saatte yatağa girince de uyumam 2yi buluyo zaten.Üniversite zamanında sorun olmuyodu dersler geç başladığı için.
Ama 2,5 senedir çalışıyorum ve her Allah'ın günü zombi gibi uyanıyorum saat 7de. Her uyandığımda lanet ediorum kendime bigünde erken yat şu uykunu al diye, sürünerek kalkıyorum yataktan otobüslerde metroda falan uyuyorum. Bugün erken yatcam diorum ama gene aynı şey oluyo kesinlikle yatamıyorum.
Özellikle instagram beni çok oyalıyo, yatağa girip instagramda takılmayı ya da sözlüklerde forumlarda bişiler okumayı falan çok seviyorum. 2,5 senedir bir gece bile erken yatamaz mı insan ya mazoşist olduğumu dğşünmeye başladım resmen 5-6 saat uykuyla yaşıyorum işe başladığımdan beri.:KK61:Hele haftasonları gece 4ü falan buluyo uyumam, sonra öğlen 12de anca uyanıyorum

bu gece yatınca ,instagramda/sözlükte takılma alışkanlığından nasıl kurtulabilirim ya ?? çok seviyorum gece karanlıkta tek başıma yatakta öle keyif yapmayı :d spor da yapsam aşırı yorgunda olsam asla yatağa girer girmez telefona bakmadan uyuyamıorum bişiler kaçırıyomuşum gibi geliyo :)
ben sadece uyuma sorununuza dair birşey söylemek istiyorum. ben de çok geç uykuya dalan bir insanım. gece ara ara uyanmalarımda çok olur. ben uyku getiren, terapi etkisi yaratan müzikler dinlemeye başladım gece yatağa girer girmez. ilk bir kaç gün fayda sağlamadığını düşündüm ama sonra inanılmaz ilk 5 dk sonrası ben uyuyorum :) hem de derin . nasıl sabah oldu anlamıyorum bile. siz de deneyebilirsiniz.

Beyaz dizi kitaplarını ilk defa duydum, internette baktım şimdi ama çok çeşit var sizn okuyup beğendiklerinizden önerebilir misiniz? Lavantayı da alıcam teşekkürler :)

Aynen valla tüm gün başım böle düşecek gibi oluyor kafamı masaya koyup uyumak istiyorum işyerinde :KK43:

Sinirindne yanlış okudu o derdimi beğenmedi de :) 10 çok erkende en geç 11 buçuk gibi flan girip yarım saat kitap okusam iyi olucak
yok sinirlenmedim :) derdini burdakilerin yanında beğenmedim evet ama umarım bundan daha başka hiçbiiiir derdin olmaz :))
yaşını bilmiyorum ama benden sana tavsiye kendini yönetmeyi öğren erken yat haftada en 2 kere bu uykunu da yorgunluğunu da dengeler 23:30 da uyumuş olmak gerekiyo daha dinlenmiş kalkman için

ben düzgün okumaya dikkat ederim sende başkalarını hayatını takip edeceğine kendine dikkat et bence canım cevap değil tavsiye :))

Aslında 6 saat uykunun yeterli olması doğru bilinen yanlışlardan.

7-8 saat uyuyan bir yetişkinle 5-6 saat uyuyan bir yetişkin arasında o kadar çok fark oluyor ki. Az uyuyan insanların kilo alması bile çok daha kolay.

Bence yatağa telefon yerine kitapla girmeyi deneyebilirsin. Eğer telefon ile giriyorsan da mavi ışık filtresi kullan, belki ondan uykun kaçıyordur

Aynen valla tüm gün başım böle düşecek gibi oluyor kafamı masaya koyup uyumak istiyorum işyerinde :KK43:

Tamsm o zaman inşallahe yarar çözüm olur :)

Bende uyuyamam geceleri. O yüzden napıyoruumm.. Biraz sayko gelebilir yaptığım ama brnde işe yarıyor. Zaten 4 saat fln uyuyabiliyorum bi gecede sonraki gece uyumuyorum. Ertesi gün gelince zombi oluyorum zaten. İşim varsa halledip bi yatıyorum işten gelince takribi saat 10 falan sabah uyanıyorum. Bi hafta götürüyo beni o uyku.

Bence yatışta problem yok dalmada problem var..
O kadar saat yatakta uyuyamadan durursam uykum kaçtı diye tribe girer kalkarım..
Sosyal medya bağımlısı olmuşsun.

Telefonu uzağa koy yatarken. Elini atınca alamayacak durumda ol.
Bir hafta kendini zorlarsan devamı gelir..

bebeği olmayıp da erkenden uyumayanlara çok kızıyorum yaaa.
şaka bir yana doya doya uyuyun bu rahat zamanlarda, ileride bebek olunca hiç uyunmuyor.
ben bekarken işten gelince yemek yiyip yatardım .)) bazen akşam 6da bile yattığım olurdu. süper bişey. şimdi nerdee, hayali bile güzel :halay:

Ben 10 senedir 5 saat uykuyla duruyorum ama bir eksiklik hissetmiyorum. Yapi meselesi galiba.

Erken yatsam da uykuya dalma sürecim bir saati geçiyor .
Duş alıp yatıyorum hemen uykum geliyor zaten

ben sadece uyuma sorununuza dair birşey söylemek istiyorum. ben de çok geç uykuya dalan bir insanım. gece ara ara uyanmalarımda çok olur. ben uyku getiren, terapi etkisi yaratan müzikler dinlemeye başladım gece yatağa girer girmez. ilk bir kaç gün fayda sağlamadığını düşündüm ama sonra inanılmaz ilk 5 dk sonrası ben uyuyorum :) hem de derin . nasıl sabah oldu anlamıyorum bile. siz de deneyebilirsiniz.

teşekkürler, ne gibi müzkler dinliyosunuz acaba youtube'dan bulabilir miyim?

ben düzgün okumaya dikkat ederim sende başkalarını hayatını takip edeceğine kendine dikkat et bence canım cevap değil tavsiye :))

Başkalarının hayatını takip ettiğimi kim çıkardı? Sizin sosyal medya/internetten anladığınız tek şey başkalarını takip etmek galiba :D

Aslında 6 saat uykunun yeterli olması doğru bilinen yanlışlardan.

7-8 saat uyuyan bir yetişkinle 5-6 saat uyuyan bir yetişkin arasında o kadar çok fark oluyor ki. Az uyuyan insanların kilo alması bile çok daha kolay.

Bence yatağa telefon yerine kitapla girmeyi deneyebilirsin. Eğer telefon ile giriyorsan da mavi ışık filtresi kullan, belki ondan uykun kaçıyordur

Evet fark oluyor tabi 7-8 saat uyuduğumda çok daha zinde oluyorum. Mavi ışığı indirdim teşekkür ederim.

Bende uyuyamam geceleri. O yüzden napıyoruumm.. Biraz sayko gelebilir yaptığım ama brnde işe yarıyor. Zaten 4 saat fln uyuyabiliyorum bi gecede sonraki gece uyumuyorum. Ertesi gün gelince zombi oluyorum zaten. İşim varsa halledip bi yatıyorum işten gelince takribi saat 10 falan sabah uyanıyorum. Bi hafta götürüyo beni o uyku.

Ay yok kesinlikle hiç uyumadan sabahı edemem:) ben almıyım teşekkür ederim:)

Bence yatışta problem yok dalmada problem var..
O kadar saat yatakta uyuyamadan durursam uykum kaçtı diye tribe girer kalkarım..
Sosyal medya bağımlısı olmuşsun.

Telefonu uzağa koy yatarken. Elini atınca alamayacak durumda ol.
Bir hafta kendini zorlarsan devamı gelir..

teşekkürler

bebeği olmayıp da erkenden uyumayanlara çok kızıyorum yaaa.
şaka bir yana doya doya uyuyun bu rahat zamanlarda, ileride bebek olunca hiç uyunmuyor.
ben bekarken işten gelince yemek yiyip yatardım .)) bazen akşam 6da bile yattığım olurdu. süper bişey. şimdi nerdee, hayali bile güzel :halay:

Evet çok haklısınız ya. Yakında evleniyorum ve çok yakın zamanda bend eo bebeği olup asla uyuyamayanlarda olabilirim :d şimdi tadını çıkarayım bari. Ama işten gelip yemek yiyiyp direk yatınca da hiçbişi yapmamış oluyosunuz sıkılmıyo muydunuz?

Ben 10 senedir 5 saat uykuyla duruyorum ama bir eksiklik hissetmiyorum. Yapi meselesi galiba.

Nası başarıyosunuz bence kesin bi zararı vardır ya

Back
X