Yıllardır 5-6 saat uykuyla durup kendine eziyet etmek

kolera9

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
16 Ocak 2016
958
297
103
Kızlar naparsam yapayım asla 12buçuk 1den önce yatağa giremiyorum ya. Mutlaka kendime bi bahane buluyorum o saatte yatağa girince de uyumam 2yi buluyo zaten.Üniversite zamanında sorun olmuyodu dersler geç başladığı için.
Ama 2,5 senedir çalışıyorum ve her Allah'ın günü zombi gibi uyanıyorum saat 7de. Her uyandığımda lanet ediorum kendime bigünde erken yat şu uykunu al diye, sürünerek kalkıyorum yataktan otobüslerde metroda falan uyuyorum. Bugün erken yatcam diorum ama gene aynı şey oluyo kesinlikle yatamıyorum.
Özellikle instagram beni çok oyalıyo, yatağa girip instagramda takılmayı ya da sözlüklerde forumlarda bişiler okumayı falan çok seviyorum. 2,5 senedir bir gece bile erken yatamaz mı insan ya mazoşist olduğumu dğşünmeye başladım resmen 5-6 saat uykuyla yaşıyorum işe başladığımdan beri.:KK61:Hele haftasonları gece 4ü falan buluyo uyumam, sonra öğlen 12de anca uyanıyorum

bu gece yatınca ,instagramda/sözlükte takılma alışkanlığından nasıl kurtulabilirim ya ?? çok seviyorum gece karanlıkta tek başıma yatakta öle keyif yapmayı :d spor da yapsam aşırı yorgunda olsam asla yatağa girer girmez telefona bakmadan uyuyamıorum bişiler kaçırıyomuşum gibi geliyo :)

Uyuma ritüelinizi değiştirmeniz gerekiyor malesef. Telefon ekranı yüzünden hemen derin uykuya geçemiyorsunuz muhtemelen bu da uykunuzun kalitesini etkiliyor. Telefonda gezineceğiniz vakti başka zamana aktarmayı deneyin. Mesela işten eve gelince yarım saat 1 saat ona ayırın. Uykudan hemen önce kitap okumayı deneyebilirsiniz. Hem okuma isteğinizi gidermiş olursunuz hem de kötü etkisi olmaz.

yetişkinler için 7 saat uyku yeterli diye bir bilgi kalmış aklımda.

siz zaten 6 saat uyuyosunuz pek de bir dert değil gibi.

yatmadan önce kitap okuyun ve asla telefonu elinize almayın kendinize kural koyun.

Çok az uyumuyorsunuz aslında normal ama yine de erken yatmak istiyorum diyorsanız kendinize bir çalar saat alıp telefonunuzu yatmaya giderken başka odada bırakmanızı öneririm.

Eğer gece yatarken cep telefonunuzu kapatmak istemiyorsanız, en azından internet bağlantısını kapatıp yataktan 1 metre uzağa koyun.
uyku-1.jpg

• 47PAYLAŞ

Yaşadığımız bu dünyada cep telefonunun gündelik hayattaki yeri gittikçe artıyor. O kadar ki 7/24 elimizden bırakmıyoruz. Nereye gidersek gidelim yanımıza alıyoruz ve eğer onu evde unutursak sanki bir şey eksikmiş gibi hissediyoruz. Günün herhangi bir zamanında onu kapatmıyoruz ve geceleri de yatağımızın baş ucuna koyup uyuyoruz. Bu alışkanlık sağlımız için zararlı olabilir. Cep telefonu yakınında uyumanın kötü olup olmadığını bilmek ister misiniz? Bu sorunun cevabını aşağıdaki makalede bulabilirsiniz.

Eğer cep telefonunu yatağının yanına koyarak uyuyan milyarlarca kişiden biriyseniz, bu sağlığınıza şu anda fark edemeyeceğiniz zararlar veriyor olabilir. Akıllı telefonların emdiği radyasyon son derece tehlikelidir ve bu yüzden önerilmez. Bu günün her anında doğrudur, ama uyduğumuz saatlerde, cep telefonumuzu yakınımızda bulundurmak kabuslara, uykuya dalmakta problemlere, gece birkaç kez uyanmaya ve benzeri sorunlara yol açabilir. Nedeni? Kendi kendini düzenleyen belli süreçlerde bir değişime yol açar, örneğin biyolojik saat veya kardiyak ritimleri gibi.

Dünya Sağlık Örgütü elektronik aletlerin genel olarak (sadece cep telefonu değil) vücut için kötü olduğunu ve kanser gelişimi olasılığını arttırdığını belirtti. Elektronik aletlerin toksik etkilerini pek çok bilim insanı önemsemese de siz cep telefonlarının temelde radyasyonu ve dalga uzunluklarını iyonize ederek çalıştıklarını bilmelisiniz. Avusturalya’da yapılan bir çalışma akıllı telefon kullanmak ve erkeklerde kısırlık ve sperm kalitesinde düşüş arasında önemli bir ilişki olduğunu gösterdi. Ayrıca, hem erkrk hem de kadınların stres düzeyinde artma gözlemlendi.

Cep telefonunuz alarm saatine sahip olsa da geceleri kapatmanızda yarar var. Çünkü onu kullanmadığınız zaman hala radyo verileri ile bazı temel istasyonlarla iletişimde kalır. Bu da cep telefonunun sürekli çevreye elektromanyetik dalgalar yaydığı anlamına gelir, kullanılmadığı zaman bile. Ve uyurken kafanızın yanına yerleştirmeniz bize hiç bir yararı olmayan bu dalgaların etkilerini yaymak anlamına gelir.

uyku-cep-telefonu.jpg

Uyurken cep telefonunuzu nerede ve nasıl bırakmalısınız?
İki yol var: ilk olarak, cep telefonunu kapatın ve her zamanki yerinde bırakın (yatak sehpasının üzerinde), farklı bir alarm kullanmanız gerektiğini unutmayın. İkincisi ise odadan uzak bir yere koyun, mesela mutfak veya oturma odası gibi. Bu alternatif daha az tercih ediliyor. Ve cep telefonunuzu kapatmak konusunda rahat değilseniz ve birinin gece acil bir durum için sizinle iletişime geçme olasılığı varsa, en azından 3G veya WiFi bağlantısını kapatabilirsiniz, bunlar radyo dalgalarına nazaran daha zararlıdır. Uzmanlar cep telefonunun uyuduğunuz zaman vücudunuzdan en az bir metre uzakta olması gerektiğini belirtiyor. Örneğin, cep telefonunu koltukta veya sandalye üzerinde bırakabiliriz.

Akılda tutulması gereken bir diğer önemli nokta ise, bir çok kişinin yaptığı gibi, uyurken cep telefonunuzu şarj ettiğiniz sırada yastığın altına koymamanız gerektiğidir. Cihazın içinde fazla ısınmadan kaynaklı oluşan ateş ile insanların yüzünü veya ellerini yaktığı durumlar oldu. Birçok yastık çok çabuk ateş alan maddelerden yapılmaktadır ve bu da bizi uyurken büyük tehlikeye sokar, çünkü çevremizde olan bitenin farkında değilizdir.

Bir diğer risk ise cep telefonunu yatak yanındaki sehpada bırakmanın aksiyete oranını arttırmasıdır. Sürekli uyanık ve dikkat kesilmiş halde oluruz ve sürekli bir şey olmasını bekleriz, her uyarı aldığımızda gece uyanır, e-mail veya sosyal ağlara bakarız. Bu alışkanlık değişikliği stres, uykusuzluk, zayıf konsantrasyon, bilişsel problemler, az üretkenlik, rahatsızlık, kabus ve baş ağrısı gibi sorunlara yol açar.

Cep telefonu kullanırken uygulanabilecek “sağlıklı” alışkanlıklar

• Aramalarınızı kısa tutun veya uzarsa bir kaç dakikada bir kulak değiştirin.
  • Eğer mümkünse aramaları “hands-free” sistemi ile alın ve telefonu kulağınızın ve başınızın yanında tutmaktan kaçının.
  • Çocukların cep telefonu kullanmasına izin vermeyin, oyuncak olarak bile!
  • Sinyalin düşük olduğu yerde cep telefonu ile konuşmayın, çünkü bu durumda cihaz daha güçlü radyo dalgaları salmak zorunda kalır.
  • Cep telefonunuzu vücudunuz üstünde taşımayın (erkekler özellikle pantalonun arka cebine koyuyor) ve cildinizle temas etmemesine özen gösterin.
  • Masa veya sehpanızda bir metre kadar uzağınızda tutmaya özen gösterin.
Dolayısıyla cep telefonumuza dinlenme izni vererek ona biraz ara vermek gereklidir. Geceleri, kendimizi uykuya ve dinlenmeye adamalıyız; böylece gün içinde kullanacağımız enerjiyi toplayabiliriz. En iyisi uyandığımızda da cep telefonundan uzak durmak (eğer cazibesine karşı koyabilirsek) ve işe gitmek için evden çıkana kadar kullanmamaktır.
teknoloji.jpg

Bu şekilde, sinirsel düzeyde, uykumuzun kalitesinde ve stres derecemizde dengesizliklerden korunuruz. Bu konudaki çalışmalar tamamen kesin değil, ancak bizlere sadece alarmın sesini açmamız öneriliyor. Odanızda televizyon veya bilgisayar bulundurmamaya çalışın. Zaten varsa, uyumadan önce onları kapatıp fişlerini çekin. Uyumadan önce modemi kapatın; gözlerinizi kapattığınız son dakikalara kadar cep telefonunu kullanmamaya çalışın.
SAĞLIĞA BİR ADIM

Bunu okuyarak uyumaya çalışmakla başlayabilirisn :KK53:

Gerçekten derdin beni beni aldı :) allah başka dert vermesin ne diyim

Yazmak zorunda değilsin? Allaalla böyle dalga geçenlere deliriyorum sana göre dert olmayabilir benim canımı sıkan birşey ve yazdım, sana mı sorucam sen mi karar veriosun dert olup olmadığına?

6 saat az degil aslinda

Ben de sozluge ve kk ya muhakkak bakarim eger ekşınlı bir konu varsa sabahlar olmasin

Uyuma ritüelinizi değiştirmeniz gerekiyor malesef. Telefon ekranı yüzünden hemen derin uykuya geçemiyorsunuz muhtemelen bu da uykunuzun kalitesini etkiliyor. Telefonda gezineceğiniz vakti başka zamana aktarmayı deneyin. Mesela işten eve gelince yarım saat 1 saat ona ayırın. Uykudan hemen önce kitap okumayı deneyebilirsiniz. Hem okuma isteğinizi gidermiş olursunuz hem de kötü etkisi olmaz.

yetişkinler için 7 saat uyku yeterli diye bir bilgi kalmış aklımda.

siz zaten 6 saat uyuyosunuz pek de bir dert değil gibi.

yatmadan önce kitap okuyun ve asla telefonu elinize almayın kendinize kural koyun.

Çok az uyumuyorsunuz aslında normal ama yine de erken yatmak istiyorum diyorsanız kendinize bir çalar saat alıp telefonunuzu yatmaya giderken başka odada bırakmanızı öneririm.

Bu senin elinde olan bşy gece yine telefona bak ama sure uzanasın .

Yanlış anlatmışım sanırım, yeterli falan değil en fazla 6 saat uyuyorum o da maksimum. Uyumam 2 yi buluyor sabahda 7ye ceyrek kala falan kalkıyorum 6 saati bulmuyo bile uyku saatim yani. Ve uykunun yetersiz geldiğini hissediyorum yani çok halsiz bitap bi halde oluyorum günboyu.
Kitap okumayı denicem teşekkür ederim.

E zaten çoğu kişi böyle değil mi?
Yanı ben çalışmıyorum ama genel olarak zaten böyleyim.
Hayatımda hiç gündüz uyuduğumu da hatırlamıyorum hastalık dışında.

12 yerine saat 10 da yatağa uzan yine oyalan telefonla, yani yaptığın işlerden vazgeçmek istemiyorsan saatlerini öne çekebilirsin başta zor olur ama zamanla alışabilirsin

Akşamları papatya cayi ya da Melisa çayı iç, hiç birini bulamıyorsun adaçayı da olur.( Aslinda Tylol hot ic demek istiyorum ama ilac suistimali gibi olacak :) ) Ve gece 8-9gibi yatağa gir, ya da koltuğa yat, tvyi kapat, battaniyeyi üzerine ört, kitap oku.

Elinde olmayan bişey değil telefonumla oynuyorum diyosun ve uykusuzum diyosun asıl dalga geçen sensin
yatınca uyuyamıyorum desen neyse aslında doğru sana cevap bile yazmaya gerek yok çok haklısın
insanlar irade sahibidir bilmem anlatabildim ?

Ben keçi sayıyorum çok işe yarıyor .Belki 2 dakikada uyuyorum.Bende çok zor uyuyan biriyim :kahve:

Kızlar naparsam yapayım asla 12buçuk 1den önce yatağa giremiyorum ya. Mutlaka kendime bi bahane buluyorum o saatte yatağa girince de uyumam 2yi buluyo zaten.Üniversite zamanında sorun olmuyodu dersler geç başladığı için.
Ama 2,5 senedir çalışıyorum ve her Allah'ın günü zombi gibi uyanıyorum saat 7de. Her uyandığımda lanet ediorum kendime bigünde erken yat şu uykunu al diye, sürünerek kalkıyorum yataktan otobüslerde metroda falan uyuyorum. Bugün erken yatcam diorum ama gene aynı şey oluyo kesinlikle yatamıyorum.
Özellikle instagram beni çok oyalıyo, yatağa girip instagramda takılmayı ya da sözlüklerde forumlarda bişiler okumayı falan çok seviyorum. 2,5 senedir bir gece bile erken yatamaz mı insan ya mazoşist olduğumu dğşünmeye başladım resmen 5-6 saat uykuyla yaşıyorum işe başladığımdan beri.:KK61:Hele haftasonları gece 4ü falan buluyo uyumam, sonra öğlen 12de anca uyanıyorum

bu gece yatınca ,instagramda/sözlükte takılma alışkanlığından nasıl kurtulabilirim ya ?? çok seviyorum gece karanlıkta tek başıma yatakta öle keyif yapmayı :d spor da yapsam aşırı yorgunda olsam asla yatağa girer girmez telefona bakmadan uyuyamıorum bişiler kaçırıyomuşum gibi geliyo :)

bu bir bağımlılık. bi ara ben de ufaktan kapıldığımı fark ettim hemen eski alışkanlığıma kitap okumaya döndüm. zaten 5-10 sayfa okuduktan sonra acaip ağırlık basıyor. asıl kitap okumayınca artık bir şeyler kaçırdığımı hissediyorum. size de bunu tavsiye ederim.

Bu eskinin beyaz dizi kitapları var, 2-3 liraya falan satılıyor, kadınlar çok güzel erkekler çok yakışıklı, prens falan. Insanın kafasını dagitip , pamuk şeker gibi yapıyor. Zaten sonu hep iyi bitiyor. Bence internetten bir set al. Akşam rahatlatıcı bir çay, bir lavanta kokusu( lavanta bitkisi bulabiliyorsan yatağının yanına koy, bulamıyorsun kuru lavanta kesesini yastığının içine sok. 1 haftada kulak memesi kıvamına gelirsin.

Back
X