Eğer gece yatarken cep telefonunuzu kapatmak istemiyorsanız, en azından internet bağlantısını kapatıp yataktan 1 metre uzağa koyun.
Yaşadığımız bu dünyada cep telefonunun gündelik hayattaki yeri gittikçe artıyor. O kadar ki 7/24 elimizden bırakmıyoruz. Nereye gidersek gidelim yanımıza alıyoruz ve eğer onu evde unutursak sanki bir şey eksikmiş gibi hissediyoruz. Günün herhangi bir zamanında onu kapatmıyoruz ve geceleri de yatağımızın baş ucuna koyup uyuyoruz. Bu alışkanlık sağlımız için zararlı olabilir. Cep telefonu yakınında uyumanın kötü olup olmadığını bilmek ister misiniz? Bu sorunun cevabını aşağıdaki makalede bulabilirsiniz.
Eğer cep telefonunu yatağının yanına koyarak uyuyan milyarlarca kişiden biriyseniz, bu sağlığınıza şu anda fark edemeyeceğiniz zararlar veriyor olabilir. Akıllı telefonların emdiği radyasyon son derece tehlikelidir ve bu yüzden önerilmez. Bu günün her anında doğrudur, ama uyduğumuz saatlerde, cep telefonumuzu yakınımızda bulundurmak kabuslara, uykuya dalmakta problemlere, gece birkaç kez uyanmaya ve benzeri sorunlara yol açabilir. Nedeni? Kendi kendini düzenleyen belli süreçlerde bir değişime yol açar, örneğin biyolojik saat veya kardiyak ritimleri gibi.
Dünya Sağlık Örgütü elektronik aletlerin genel olarak (sadece cep telefonu değil) vücut için kötü olduğunu ve kanser gelişimi olasılığını arttırdığını belirtti.
Elektronik aletlerin toksik etkilerini pek çok bilim insanı önemsemese de siz cep telefonlarının temelde radyasyonu ve dalga uzunluklarını iyonize ederek çalıştıklarını bilmelisiniz. Avusturalya’da yapılan bir çalışma akıllı telefon kullanmak ve erkeklerde kısırlık ve sperm kalitesinde düşüş arasında önemli bir ilişki olduğunu gösterdi. Ayrıca, hem erkrk hem de kadınların stres düzeyinde artma gözlemlendi.
Cep telefonunuz alarm saatine sahip olsa da geceleri kapatmanızda yarar var. Çünkü onu kullanmadığınız zaman hala radyo verileri ile bazı temel istasyonlarla iletişimde kalır. Bu da cep telefonunun sürekli çevreye elektromanyetik dalgalar yaydığı anlamına gelir, kullanılmadığı zaman bile. Ve
uyurken kafanızın yanına yerleştirmeniz bize hiç bir yararı olmayan bu dalgaların etkilerini yaymak anlamına gelir.
Uyurken cep telefonunuzu nerede ve nasıl bırakmalısınız?
İki yol var: ilk olarak, cep telefonunu kapatın ve her zamanki yerinde bırakın (yatak sehpasının üzerinde), farklı bir alarm kullanmanız gerektiğini unutmayın. İkincisi ise odadan uzak bir yere koyun, mesela mutfak veya oturma odası gibi. Bu alternatif daha az tercih ediliyor. Ve cep telefonunuzu kapatmak konusunda rahat değilseniz ve birinin gece acil bir durum için sizinle iletişime geçme olasılığı varsa, en azından 3G veya WiFi bağlantısını kapatabilirsiniz, bunlar radyo dalgalarına nazaran daha zararlıdır. Uzmanlar cep telefonunun uyuduğunuz zaman vücudunuzdan en az bir metre uzakta olması gerektiğini belirtiyor. Örneğin, cep telefonunu koltukta veya sandalye üzerinde bırakabiliriz.
Akılda tutulması gereken bir diğer önemli nokta ise, bir çok kişinin yaptığı gibi, uyurken cep telefonunuzu şarj ettiğiniz sırada yastığın altına koymamanız gerektiğidir. Cihazın içinde fazla ısınmadan kaynaklı oluşan ateş ile insanların yüzünü veya ellerini yaktığı durumlar oldu. Birçok yastık çok çabuk ateş alan maddelerden yapılmaktadır ve bu da bizi uyurken büyük tehlikeye sokar, çünkü çevremizde olan bitenin farkında değilizdir.
Bir diğer risk ise cep telefonunu yatak yanındaki sehpada bırakmanın
aksiyete oranını arttırmasıdır. Sürekli uyanık ve dikkat kesilmiş halde oluruz ve sürekli bir şey olmasını bekleriz, her uyarı aldığımızda gece uyanır, e-mail veya sosyal ağlara bakarız. Bu alışkanlık değişikliği stres, uykusuzluk, zayıf konsantrasyon, bilişsel problemler, az üretkenlik, rahatsızlık, kabus ve baş ağrısı gibi sorunlara yol açar.
Cep telefonu kullanırken uygulanabilecek “sağlıklı” alışkanlıklar
- Aramalarınızı kısa tutun veya uzarsa bir kaç dakikada bir kulak değiştirin.
- Eğer mümkünse aramaları “hands-free” sistemi ile alın ve telefonu kulağınızın ve başınızın yanında tutmaktan kaçının.
- Çocukların cep telefonu kullanmasına izin vermeyin, oyuncak olarak bile!
- Sinyalin düşük olduğu yerde cep telefonu ile konuşmayın, çünkü bu durumda cihaz daha güçlü radyo dalgaları salmak zorunda kalır.
- Cep telefonunuzu vücudunuz üstünde taşımayın (erkekler özellikle pantalonun arka cebine koyuyor) ve cildinizle temas etmemesine özen gösterin.
- Masa veya sehpanızda bir metre kadar uzağınızda tutmaya özen gösterin.
Dolayısıyla cep telefonumuza dinlenme izni vererek ona biraz ara vermek gereklidir. Geceleri, kendimizi uykuya ve dinlenmeye adamalıyız; böylece gün içinde kullanacağımız enerjiyi toplayabiliriz. En iyisi uyandığımızda da cep telefonundan uzak durmak (eğer cazibesine karşı koyabilirsek) ve işe gitmek için evden çıkana kadar kullanmamaktır.
Bu şekilde, sinirsel düzeyde, uykumuzun kalitesinde ve stres derecemizde dengesizliklerden korunuruz. Bu konudaki çalışmalar tamamen kesin değil, ancak bizlere sadece alarmın sesini açmamız öneriliyor. Odanızda televizyon veya bilgisayar bulundurmamaya çalışın. Zaten varsa, uyumadan önce onları kapatıp fişlerini çekin. Uyumadan önce modemi kapatın; gözlerinizi kapattığınız son dakikalara kadar cep telefonunu kullanmamaya çalışın.
SAĞLIĞA BİR ADIM
Bunu okuyarak uyumaya çalışmakla başlayabilirisn
