• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

YİGENİM 31 AYLİK KONUŞMUYOR

Mihri2312

Üye
Kayıtlı Üye
13 Ekim 2020
150
88
13
45
Merhaba hanımlar yigenim 31 aylık minnoşmu minnoş bir prenses,çok akıllı bir kere gördüğü her şeyi kavrıyor ,ne denirse yapıyor ama konuşmuyor ,Bu sene sosyalleşmesi gerekirdi park bahçe kreş vs pandemi sebebiyle baba çok titiz ve korumaci çocuk ortamlardan çok uzak tutuldu ,bizimle bile nadiren görüşüyorlar pandemi sebebiyle.. kardeşim bu duruma çok üzülüyor ilk çocuğu ,eniştem konuşur nasılsa diyor daha rahat ..Sizlerde bu duruma benzer örnekler varmi acaba , normal bir sureçmi ?

Konuşmuyor derken, hiçbir anlamlı kelimesi yok mu?
Önemli kıstaslar var ve buraya sormak pek doğru değil.
Fizyolojik ya da psikolojik sebepleri olabileceği gibi ailenin yanlış tutumu ya da çocuğun isteksizliği de söz konusu olabilir.
Dikkatle sürecin incelenmesi gerek.

Benim büyük çocuğum geç konuştu ama o dönemde anlamlı birkaç kelimesi 3 kelimelik cümleleri mevcuttu mesela.
Ama bununla kıyaslamak yine doğru değil.
18 aylık 24 aylık değil, artık 3 yaşına yaklaşan bir çocuktan bahsediyoruz.

Konuşmuyor derken, hiçbir anlamlı kelimesi yok mu?
Önemli kıstaslar var ve buraya sormak pek doğru değil.
Fizyolojik ya da psikolojik sebepleri olabileceği gibi ailenin yanlış tutumu ya da çocuğun isteksizliği de söz konusu olabilir.
Dikkatle sürecin incelenmesi gerek.

Benim büyük çocuğum geç konuştu ama o dönemde anlamlı birkaç kelimesi 3 kelimelik cümleleri mevcuttu mesela.
Ama bununla kıyaslamak yine doğru değil.
18 aylık 24 aylık değil, artık 3 yaşına yaklaşan bir çocuktan bahsediyoruz.
Çok az konuşuyor baba ,gel ,al ,su vb birkaç kelime bebek gibi konuşmaları ,biraz konuşturmsya calisincada konu değiştirip uzaklaşıyor ,örneğin nasılsın deyince iyiyim diyebiliyor (bir kaç kez soyledi ) ama devamında söylemiyor sanki bilmiyor gibi ama kelimeleri kullandığını duyduk

Yakında acilir. Denileni yapıyorsa ve birkac sozcuk de olsa söylüyorsa konusmasi yakındır. Ekrandan mumkun oldugunca uzak tutsunlar. Istediklerini anlamamis gibi yapip israrla soylemesini istesinler

Eger hic konusamiyorsa bir uzmandan yardim istesinler..
Yarim yamalak kelimeler kuruyorsa sıkıntı olacağını düşünmüyorum..
Beni. Yigenimde 4 .5 yaslarina kadar net cümleler kuramadı.. tek çocuktu ama sonra ana okul falan açıldı

Çok az konuşuyor baba ,gel ,al ,su vb birkaç kelime bebek gibi konuşmaları ,biraz konuşturmsya calisincada konu değiştirip uzaklaşıyor ,örneğin nasılsın deyince iyiyim diyebiliyor (bir kaç kez soyledi ) ama devamında söylemiyor sanki bilmiyor gibi ama kelimeleri kullandığını duyduk
O zaman teşvik gerekli.
Artık cümle kurması gerek, tek kelimeli konuşmalar için yaşı büyük.
Çocukla çok konuşmak, kitap okumak, ayrıntılı anlatım önemli.
Mesela ‘hadi bardaktan su içelim, bardak(heceleyerek)
Bak bardak bizlerin istediğimiz şeyi içmesine yardımcı olan, elle tuttuğumuz, içine sıvıları koyduğumuz beslenme aracı’. gibi uzun uzadıya her şeyin anlatılması gerek.

Bunun gibi nice örnekler var, resimleri anlattırmaca, gizli nesne bulma vs gibi.

Son düzenleme:
Merhaba hanımlar yigenim 31 aylık minnoşmu minnoş bir prenses,çok akıllı bir kere gördüğü her şeyi kavrıyor ,ne denirse yapıyor ama konuşmuyor ,Bu sene sosyalleşmesi gerekirdi park bahçe kreş vs pandemi sebebiyle baba çok titiz ve korumaci çocuk ortamlardan çok uzak tutuldu ,bizimle bile nadiren görüşüyorlar pandemi sebebiyle.. kardeşim bu duruma çok üzülüyor ilk çocuğu ,eniştem konuşur nasılsa diyor daha rahat ..Sizlerde bu duruma benzer örnekler varmi acaba , normal bir sureçmi ?
Emzik uzun süre emen bebekler geç konuşabiliyor çünkü agzı sürekli onunla meşgul oldugu için konuşma pratiği yapılmadıgından gecikiyor yegeniniz uzun süre emzik emdiyse etkilemiş olabilir. Bide çocuk ne kadar sosyal ortamda bulunursa o kadar hızlı ögreniyor konuşmayı çünkü etkileşim fazla oluyor sonuçta konuşmaya çalışmadan nasıl gelişecek dili komşumuz mesela kv ile yaşarken çocuk ile iletişim çok azdı kızı konuşmuyordu sonra evi ayrılınca bizimle annesiyle daha çok etkilemişi oldu kısa zamanda bülbül kesildi neler söylüyor bir görsen yegeniniz de konuşur yani uygun ortam oluşması lazım annesi babası sürekli onunla iletişimde olsun oynarken falan sorular sorsun bu ne falan diye ne kadar iletişim olursa o kadar hızlı ilerler konuşması pratik olmadan pek olmuyor çünkü

benim eşim 4 yaşına kadar hiç konuşmamış, hatta bu çocuk gerizekalı falan demişler :deli:
sonradan bir açılmış, kimse de susturamamış, hala da çok konuşur, iq da maşallah tavan :D :D
Kuzenimin çocuğu da geç konuşmuştu, şimdi bıcır bıcır.
Diyeceğim o ki, basit şeyleri söyleyebiliyorsa çok endişelenmeyin, etrafında sürekli konuşun, sohbet edin.

Büyük oğlum 4 yasına kadar konusmadı.Bende doktor doktor gezmiştim bir sorun mu var diye.Ancak 4 yasında konusan o değilmiş gibi 5 yasındayken okumayı bile kendiliğinden öğrendi.Küçük oğlum 3 yaşına kadar anlamlı tek bir cümle kuramadı ancak o da 5 yasındayken okumayı abisinden çok daha iyi becerdi.Su an susmak bilmiyorlar.Ablamın oğlu 4,5 yasında o da konusamıyor.Doktora götürdüler onu da bir sorun olmadığını söylemiş.Bence genetik olabilir ancak her çocuğun gelişimi farklı tabi.Kıyas yapmak doğru olmaz en doğrusu bir pedagojik destek almak olabilir.

Kızım 4.5 yaşında yavaş yavaş derdini anlatmaya başladı..bol bol konusturun, kitap okuyun,sorular sorun.

benim eşim 4 yaşına kadar hiç konuşmamış, hatta bu çocuk gerizekalı falan demişler :deli:
sonradan bir açılmış, kimse de susturamamış, hala da çok konuşur, iq da maşallah tavan :KK70: :KK70:
Kuzenimin çocuğu da geç konuşmuştu, şimdi bıcır bıcır.
Diyeceğim o ki, basit şeyleri söyleyebiliyorsa çok endişelenmeyin, etrafında sürekli konuşun, sohbet edin.
ıq su yuksek insanlarda geç konuşma olabiliyor zaten bebekken ama bu demek degil ki her gec konuşan einstein.
benimde kuzenimin oglu 6 yasinda konustu onun babasida gec konusmus mesela cocuk bir sabah bul bul gibi sakiyarak uyandi resmen

Yeğenimde öyleydi bi anda konuşmaya başlamıştı. 3 yaşına yakındı sanırsam tam hatırlamıyorum ama. Yine de bi doktora götürün isterseniz

Benimki 4 kelimeli cümle kuruyor ama hep yarım yarım mesela

Abba hadi yüz git
Abla ok ders git.

Halbuki çişini söylüyor kakasını tutuyor zekası mükemmel ama hersey yarim

Back