• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yetişemiyorum, yapamıyorum veya beceremiyorum.

Benimde cocugum var ben soyle yapiyorum bir gun temizlikle ilgili yapilmasi gereken seylerle ugrasiyorum ertesi gun yemek yapiyorum yani ayni gun icinde hem temzilik isleri hem yemekle ugrasmiyorum kalan vakti cocuguma ayiriyorum onuyudugunda ya uyurum ya dinlenirim
Bu sekilde. Tabi siz iki cocukla daha zorlanirsiniz ama ara sira yarim gunde olsa yardimci alin. Yemege agirlik verin temizlikte iz kalirsa kalsin temiz olduktan sonra ne farkeder takilmayin boyle cocuklar buydukce kolaylasicak zaten

Nasıl konserve yapıyorsunuz. Çok pahalı geliyor şuan ya kurutma makinesi almak istiyorum diğer aşamada onu düşünürüm sanırım.
Mesela taze fasulye mi yaptınız yada patlıcan bamya köz biber domates fazla yapın fazlasını o an konserveye koyun ağzını kapatıp ters üç beş dk kapak tutana kdr kaynatın yemeğiniz hazır bı sonraki sefere konserve zor olursa onun yerine buzluğa da atabilirsiniz.

Çocukların sizinle vakit geçirmek kadar sağlıklı beslenmeye de ihtiyaçları var.
Siz aktivite yapmaya, çocuklarla oyun oynamaya fazla takılı kalmış durumdasınız.
Yemeklerine tadı güzel olmuyor, çorba yapamıyorum diyorsunuz, acele ettiğim için. Çocukların yeme alışkanlığınida etkiler bunlar.

Güzel geçirilmiş,birebir ilgilenilmis 2 saat çocuklara yeter. Diğer zamanlarda yine yanınızda olurlar zaten.

Sizinkilerden biraz daha büyük 2 çocuğum var benim, mutfak mesaisi hergün vaktimi alıyor, oyun da oynuyoruz ama ne yedikleri de önemli.

Temizlik konusunda kendinizi kasmayın, hergün saatlerce ne yapıyorsunuz ki? Olduğu kadar, banyo, tuvalet ve mutfak temizse diğer odalar, dağınık ve tozlu olabilir şu zamanlarda. Eşiniz de eleştirmesin bir işin ucundan tutsun. İki çocukla ne bekliyorsa sizden.

Neden esiniz yokmus gibi yasiyorsunuz ki? Her sey ortak,evi ortak kullaniyorsunuz,cocuklariniz ortak. Elini gogsune baglayip bos bos oturuyorsa siz de bir sey yapmamalisiniz bence.

Benim tek cocugum var, sabah herkes uyurken kalkip is yaparim boyle yetistirebiliyorum ve kendime de vakit ayirabiliyorum. Sonucta hayat sadece evden ibaret degil ben de gezmek isteyebilirim veya yatip butun gun dinlenebilirim. Oglumu 8.50de okula birakiyorum her sabah. O zamana kadar camasir katlarim,utu yaparim,bulasik makinasi doldurup bosaltirim, yemek yaparim mutlaka. Sabah 5te coktan uyanmis oluyorum. Boylece oglumu okula biraktiktan sonra ozgurum. Daha kucukken evdeydi o zaman da o uyanana kadar islerim bitmis olurdu.

mutlaka her gun evi supurur silerim,iki gunde bir yemek yaparim. Buzlugum,erzak dolabim her zaman doludur,pek cok yemegi 15-20 dakikaya indirebilecek hazirligim vardir. Su anda calismiyorum ama calisirken de ayni sekilde yasiyordum.

Esim cok erken cikar gec gelir buna ragmen evin butun islerine yardim eder,kahvalti hazirlar yedikten sonra toplayip bulasiklari yikamadan gitmez mesela,ya da gece gec geldiginde yapilmamis utu varsa onlari bitirir. Lavabo tuvalet her gun cifler. Dustan sonra havlulari kurutmaya atar,kirlendiyse makineyi calistirir. İlle bir is yapar yani,ne munasebet herseyi ben neden ustleneyim? Siz esinize cok taviz vermissiniz

Bekarım o yüzden yorum yapmak belki kolay geliyor ama günde 2 saat çocuklara vakit ayırmak iyi bir süre gibi geliyor bana. Sonuçta burada çalışan ve akşam yorgun argın gidip çocuğu ile çok daha az vakit geçirebilen kadınlar var. Çocukların yaşlarının çok yakın olması biraz sıkıntı olmuş gibi sizde.
Çocuklar kendi kendilerine sizin yönetiminizde oynamayı öğrenmeliler. Çok temiz veya çok derli toplu olmasına da gerek yok 2 çocuk var sonuç itibari ile. Ama tabi tozlu bir ortam çocukların sağlığı için de tehlikeli olur. O ayarı tutturmalısınız. Mutfak banyo gibi sık kullanılan ve hijyenik olması gereken bölgeleri günlük temizleme geri kalan kısımları ise haftada 2 kez sil süpür yapmak gibi..
Yemek konusunda da ben olsam fırın yemeklerini tercih ederdim genel olarak. Yapımı kolay ve daha lezzetli oluyor. Ama tabi çocukların olduğu bir evde çorba da pişmeli. Kıvamı kolay tutacak çorbalar pişirebilirsiniz. Şehriye çorbası risksiz kolay bir çorba mesela. Veya tarhana çorbası çok zahmetli bir çorba değil..

Kızlar 2 kızım var, büyük bir evim var anlayışlı ama anlayışı ailesinden dolayı baya tükenmiş bir eşim var ve hiçbir şeye yetişmeyen ben veya baya beceremeyen ben. Durum şu 1 veya 1,5 yıl öncesine kadar haftada 3 kez süpürür olduğu kadara yemek yapardım ama full kızımla oyun oynardım küçük kızım 10 aylık büyük kızım 29 aylık buradaki tavsiyeler ile ben temizliği arttırdım yemekte çeşitler yavaştan başladı ama ben şuan kızlarıma o kadar vakit ayıramıyorum ve üzülüyorum. Oturup oynuyoruz ya 2 saat anca oluyor dahası yok. Onun dışında temizlik yaparken onada etkinlik gibi yapıyorum ama beni çok yoruyor aşırı hadi sendd süpür gel beraber silelim ama küçük kızım bu kez zorluyor ağlıyor sonra temizlik kalıyor ya da evet süper temizlik oldu desem yemek kalıyor ay ben çok yoruldum yaa hııı birde şu var yaptığım yemeklerin tadı da güzel olmuyor eşim zorla yiyor ama ben farkındayım olmadığının mesela hala güzel çorba yapamıyorum ya da yemek yapsam mutfak dağılıyor toplayamıyorum kızlar üzülmesin ağlamasın vs derken hep bir şey kalıyor bu yemek işini nasıl çözeyim temizlik falan nasıl daha az zaman alır. Ayrıca fayanslarım granit neyle sileyim ki iz kalmasın ben resmen eğilip siliyorum mikrofiber bezle ama o da zaman alıyor. Yemekte nereleri takip ediyorsunuz mesela tarif tutsun gibi şeyler aklıma gelmiyor şuan ama evde pratik olacak ve hep temiz duracak şeyler neler ay ben napayım ya olmuyor ben yapamıyorum yemeğin tadı evin çöpü temizliği derken yoruldum düşüncede yoruldum daha. Lütfen bana öneri ne biliyorsanız bu sorunumu çözecek öneri istiyorum. Hem bu derdi olanlara da fayda sağlar bu konu bende rahatlarım biraz
Niye herseye yetişmek zorunda hissediyosun kendini. Olduğu kadar yap herseyi kendini yıpratma. Öncelik temizlik değilde çocuklar olsun. Tek çeşit yemek olsa da olur. Ben bi ara hersey tertemiz olsun derken bi baktım çocuklarımla ilgilenemiyorum. Onlar dağıtmasın diye baskı yapıyorum. Bıraktım herseyi hafta da bi temizliğe ayırdım mutfağı yemek yaparken ve yemekten sonra anında topladım. Diğer günlerde çocuklarım yattığı zaman evi topladım bi süpürge açtım. Yorgun olduğum zamanlar eşimden yardım istedim. Ama günümü çocuklara ve en önemlisi kendime ayırdım

Eşim normalde aşırı anlayışlıdır hiç sorun etmez ama ailesi çok etkiledi benim rahatım onlara battıkça gözüne soktular her şeyi eşimin onunda değişmesi varmış değişti. Mesela yemeğe sorun etmiyor ama görüyorum beğenerek yemiyor yetersiz görüyorum bende kendimi ama temizlik için sorun yapıyor. Yardım etmiyor bende o etmediği için yapmak istemiyorum zaten sadece en büyük katkısı dağıtmaz eşyalarını toplar tek avantaj o hıı birde yemekte tabakları topluyor ı kadar

Sen önce kendini bir hizmetçi, bir köle olarak görmeme ile baslayabilirsin. Kimseye ideal gelin rolünü oynamak zorunda degilsin. Esinde yetiskin bir insan. Etkilenmesin bir zahmet. Yemegi begenmiyorsa, kendisi yapsin. Sen su an evdesin diye o evin asçisi, temizlikçisi, bakicisi felan degilsin. Ilk önce kendine saygi duy ki, etrafindakilerde duysun.

Yemek çesiti yapmak zorunda degilsin. Yapilcaksada beyefendi mesela salatayida yapabilir. Yemekten sonra bulasik makinesinide doldurabilir. O disarda çalisiyor, sende evde. Ev ortak sorumluluk ama, sen daha fazla yapabilirsin fakat onun sorumlulugu 0'a indirilemez! Oda sorumlulugunu almali.

Temizlige agirlik verdigin günlerde yemek yapma, disardan siparis et. Yada en fazla bir makarna yap. Ayni sekilde yemege agirlik verdiginde, temizlik yapma. Ve her yer temiz olmak zorunda degil. Cocuklu ev, daginik bir evdir. Olsun. Esin birsey derse, anahtari al kapidan çik. Kendisi baksin eve, cocuga bakalim kolaymi

şimdi ne olur yerde iz olursa

birisi kucak bebeği öbürü tam karıştırma çağında iki çocukla yerdeki ize takmanız olağan değil

yani ne olur iz olursa kirli görünürse

siz biliyorsunuz temiz bitti gitti

o çocukların çamaşırı dahi dünya zaman alır

yemekleriniz neden güzle olmuyor biliyor musunuz

çünkü zamanınız yok

aman yapayım bitsin modunda yapıyorsunuz tabiri caizse sevginizi katmıyorsunuz zira katamıyorsunuz

günlük planlama yapın

kalkın birlikte kahvaltı oyun

öğleden önce bebek uyuyorsa büyük ile öğle yemeği hazırlama

uyandı bebek yemek yendi ikisi birlikte öğle uykusu siz de keyif saati

uyanınca da süpürün silin haftada 1-2

sonra da akşam yemeği hazırlığı birlikte

şarkı söyleyin mesela bebek de dinler o arada

kovalamaca oynayın al koy yaptırın

hatta mutfakta plastik kaplarla kepçelerle müzik saatiniz olsun

ben kendimi anlatsam olmaz,
zira ben kk nin en tembeli olduguma kanaat getiricem bu konulardan sonra.
hickimse bana 2 kucuk cocukla aksam yemegine 3 cesit yemek yaptiramaz, tek cesidi bulduguna dua eder ancak.

Sadece bir kac tuyo yazayim:
1- buharli temizleyici yerleri silmek icin cok iyi olur, hem cocuklar da var, ekstra deterjan falan kullanmadan temizlemis olursunuz, hem de elle ugrasmazsiniz.

2- portakalagaci sitesindeki tariflerin olculerine guveniyorum ben genelde, takip edebilirsiniz. Tabi ki aci vs yi kendi damak zevkinize gore ayarlayacaksiniz. Emin degilseniz alttaki yorumlari da okuyun tariflerde, genelde uygulayanlar yaziyor bence aci oldu ben aciyi azaltmanizi oneririm falan tarzinda.

çocuklarla zaman geçirmek demek her saniye dip dibe olmak olmamalı bence.
önemli olan kaliteli zaman geçirmek. daha önceki bir konunuzu da hatırlıyorum, yine aynı şekilde ağlamamaları hep yanlarında duruyorum demiştiniz.
bu çocukların gelişimi için doğru bir yaklaşım değil bence.
ayrıca o çocukların sağlıklı beslenmeye de ihtiyaçları var kesinlikle. dolayısıyla sizin hem sağlıklı hem de pratik yemekler öğrenmeniz lazım bence.

Ben öğrenme kulesi aldım, yemek yaparken yanımda o da uğraşıyor. şu an dilimleyiciyle patates falan kesiyor. Kek yaparken yumurta kırıp un ekliyor. Bu da bir vakit geçirme şekli çok da özel ve bireysel vakit geçireceğim diye hırpalanmayın sonrasında hep onay ve yardım bekleyen çocuklara dönüşmesinler.
2 saat özel vakit bence yeterli, kalanını hayata katarak yapsanız onlar için daha iyi olur. Daha geç olur her şey daha zor olur ama bir süre sonra oda toplamayı, toz almayı, sofra kurup kaldırmayı, döküleni silmeyi öğrenirler. Biz onlara yardımcı değil kılavuzuz neticede sürekli başlarını beklemeyeceğiz.

çocuğum olmadığı halde ben haftada 3 gün süpürmüyorum evi. her boş anımı temizliğe, ev işlerine ayırsam ne bana nefes alacak zaman kalır ne de eşimle birlikte geçirecek vaktimiz kalır. ben şöyle düşünüyorum; evin daha temiz olması mı önemli yoksa benim kendime vakit ayırmam ve eşimle kaliteli vakit geçirmem mi daha önemli?
siz de aynı şeyi çocuklarınız ve eşiniz için düşünmelisiniz. evin temiz olması mı daha önemli sizce yoksa çocuklarınızla ve eşinizle birlikte geçireceğiniz güzel vakitler mi daha önemli?
eşinizin de evin temizliği konusunda bir baskısı yoksa eğer bu kadar yormayın kendinizi derim. siz mutlu olmazsanız çocuklarınız da olmaz. önce kendinizi mutlu edin.

Herşeyin dört dörtlük olmasını isteyen küçük çocuklu anneler ya kendini çok yıpratır yada çocuklarının vaktinden çalar. Başka türlüsü imkansız. Eşiniz işten gelince çocuklarla ilgilensin ertesi günün yemeğini yapın. Yada hafta sonu eşiniz evdeyken 2-3 parça ana yemek yapıp atın buzdolabına yanına pilav/makarna gibi ek yapıp yemek işini kolayca çözebilirsiniz.
Mesela çorba yada sulu yemek yaparken bir miktar fazla yapın, kaynar haldeyken bir kavanoza bir miktarın ayırın. Ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin soğuyana kadar bekleyin. sonrasında dolapta saklayıp kullanacağınız zaman açın, tümünü tüketin. Konserve yöntemi gibi düşünün, içiniz rahat etmezse çok bekletmeden kullanın. Kışlık domatesleri de bu yöntemle yapıyoruz bütün sene bozulmadan duruyor böyle düşünün.
Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi bakliyatları biraz fazla ıslatıp yarısını buzluğa atın.

Temizliğe gelince dip köşe temizlik olayını haftada bir yapsanız yeter, normal zamanda günlük şarjlı süpürgelerden edinip sürekli kullandığınız odada ortalığı alıp, wc yıkasınız yeter. Ben şarjlı süpürgeyi bir şeyler döküldüğünde yada yemek yendiğinde masa altını almak vb. günde bir kaç kez kullanırım. Bu şekilde toz kırıntı görmeyince hem sürekli temizlik yapmanız gerektiğini hissetmiyorsunuz, hemde büyük eşya altlarında pamukçuk oluşmasını ve toz birikmesini önlüyorsunuz.
Çamaşır yıkadığınızda makinede bekletmeyin, hemen asamayacaksanız da asana kadar silkeleyerek çamaşır sepetinde gelişi güzel katlayarak bekletin, ütü işinizi azaltırsınız.
Çocuklar uyuyunca ortalığı toplayıp, toz alır, wc temizliği yaparsanız ertesi sabaha bir süpürme işi kalır.

Cam, kapı silme gibi büyük temizlik işini de ayda bir kadınla çözmeye çalışın.

İki küçük çocuklu annenin evi dağınık da olur, bazen yemeği geçiştirmede olur, kendinizi çok kasmayın. Beğenmeyen, laf söyleyen gelmesin yada destek çıksın.

Sizin konularınız hep bu yönde. Önceden bütün bir günü çocuklarımla oyuna harcıyorum yemeğe, temizliğe vakit kalmıyor diyordunuz. Şimdi 2 saat onlarla oynuyorum geri kalan koca bir gün temizlik yapsam yemek yetişmiyor demişsiniz. Sizin zaman yönetiminizde ciddi bir sıkıntı var bence.

Çocuklarla 2 saat oyun oynamak için yeterli bence onların kendi kendilerine oyun kurup oynamaya da ihtiyaçları var. Sürekli yapışık olmak doğru değil. Önce sağlıklı beslenmeye ihtiyaçları var ama. Eski konularınızın birinde sadece tarhana çorbası yapabiliyorum annem başka çorba yaparsa getiriyor yazmıştınız şok olmuştum. Bir sürü Web sitesinde bir sürü çorba tarifi var, göz kararı mı yapmaya çalışıyorsunuz ondan mı olmuyor?

Sizin konuyu okurken kafamda"my head is a jungle " diye parça çalmaya başladı. Sizin kafanız orman olmuş gerçekten,her yerde ses hareket ve genel bir panik. Öncelikle siz 2 küçük bebeği olan bir kadınsınız ve yardımcınız yok. Evin dağınık olması, çok çabuk kirlenmesi, çamaşır ütü birikmesi , zamanınızın olmaması Normal. Havluyla yer silmeniz,her gece 3 çeşit yapmanız, sürekli kızlarla oynarken ev için endişelenmeniz Normal Değil.

Mükemmel anne , mükemmel ev hanımı diye bir şey yok. Kadını iliğine kadar sömürmek için uydurulmuş bir 3. Dünya ülkesi kavramı bu. Olmayınız efendim. Siz insansınız. Robot olsanız bile şarj olmanız gerekir , bozulursunuz falan.

Ben rahat bir insanım. Kızım sizin büyükle aynı. Onunla oyun oynarım. Yemek yapmam bazen. Dışardan balık,köfte falan söyleriz. Evi 2 taraflı mopla silerim, kimse bana havluyla sildiremez. Çamaşır birikince ,ütü birikince yaparım. İsterse bütün dünya gökyüzüne resmimi yansıtıp dünyanın en tembel kadını desin zerre umrumda değil. Ev işi canımdan kıymetli değil.

Buradakilere niye bakıyorsunuz ki?
Hepsi balı parkeden yalıyor.
Siz içinize nasıl sinerse öyle yapın.
Çocuklarınız büyüyünce diş fırçasıyla klozet temizler, börek açarsınız.
Sağlığınızı tehdit etmeyecek kadar temiz olduğunu düşünüyorum evinizin.
Günlük dağınıklık toparlama + 15 dakika bir oda şeklinde planım var. Temizlik işim en fazla yarım saat sürer.
Canım istemezse cam silmem. İçeride toz olmasın yeter. Kendinizi nasıl iyi ve rahat hissediyorsanız öyle yapın.
Eşiniz de mesela çamaşır ve bulaşık makinesinin düğmesine basmayı ya da ütüyü kumaşta gezdirmeyi öğrensin bir zahmet.

Back
X