"yenli" kelimesi....iç anadolu taraflarındaki arkadaşlar

Sibelim84

Guru
Kayıtlı Üye
13 Haziran 2011
12.651
7.689
oncelıkle konuyu buraya açtığım için özür dilerim. görüpte cevap veren arkadaşlar olsun ıstedım
"yenli "kelimesinin anlamını bilen var mı. sanırım iç anadolu bölgesının şivesınde geçiyor
"o kişi senden daha yenli"cümlesindeki yenli nedir? google baktım bulamadım:KK14:
bilen varsa açıklarsa sevınırım

canım ben antepliyim bizde de kullanılır bu kelime ama iç anadoluydakiyle aynı manadamıdır bilmiyorum
bizde "yenli" hafif, ağır başlı olmayan, nasıl davranacağını bilmeyen, özetle ağır başlı olmayan hafif deyim ben sana :nazar:

bende hataylıyım yenli kelimesi cazgır kavgacı anlamında kullanılır özetle olumsuz birşeydir bize göre :)

canım ben antepliyim bizde de kullanılır bu kelime ama iç anadoluydakiyle aynı manadamıdır bilmiyorum
bizde "yenli" hafif, ağır başlı olmayan, nasıl davranacağını bilmeyen, özetle ağır başlı olmayan hafif deyim ben sana :nazar:

anladım cnm yanı burdakı yenlı kelımesının kilo ile bır bağlantısı yok. hafıf kelımesı mecazı anlamda kullanılıyor yanı

Ben karamanliyim bizde yenli "hafif" demek. Ama baska bi anlami da var cok afedersiniz hafifmesrep kizlara "bu kiz amma da yenliymis" derler. Sizin cümledeki kiloyla alakali, yani o kiz sizden daha zayif demek istemisler.

Ben karamanliyim bizde yenli "hafif" demek. Ama baska bi anlami da var cok afedersiniz hafifmesrep kizlara "bu kiz amma da yenliymis" derler. Sizin cümledeki kiloyla alakali, yani o kiz sizden daha zayif demek istemisler.

duymak istemediğim cvp buydu:KK14: teşekkür ederim arkadaşlar

Ankarada genelde "daha yakınsın" anlamında kullanılır. Bir teyze bana "sen benden daha yenlisin kızım, su kolonyayı getiriver" demişti :) Annem söylemişti anlamını da.

ya bı mevzu oldu eşimin akrabalarından biri benım evımde kendı kardeşinden su ıstedı. bende "bana soylesenıze aşkolsun ben getırırdım"dedim. "olsun canım o daha yenli "dedi:KK14: anlamadım halıyle... o ne demek dedim diğer akrabası "daha hareketlı demek" dedi. o kızda benden zayıf
alındım halıyle sanırım o daha zayıf demek ıstemış ben çok alınırım boyle şeylere:KK14:

ya bı mevzu oldu eşimin akrabalarından biri benım evımde kendı kardeşinden su ıstedı. bende "bana soylesenıze aşkolsun ben getırırdım"dedim. "olsun canım o daha yenli "dedi:KK14: anlamadım halıyle... o ne demek dedim diğer akrabası "daha hareketlı demek" dedi. o kızda benden zayıf
alındım halıyle sanırım o daha zayıf demek ıstemış ben çok alınırım boyle şeylere:KK14:

O daha yakın demek istemiş. Zayıf değil mesafe anlamında söylemiş, muhtemelen yozgatlıdır o akraba :KK1:

Canım ankara taraflarında yakın demekmiş aşkıma sordumda ona daha yakın gibi o daha yakın vs vb :)

canım ben ankaralıyım ve çok kullanılır burada.arkadaşların dedikleri genelde yanlış.yenli demek canı hafif demektir.yani hareketli,çarçabuk iş yapan manasında.mesela "yaşlı ama canı çok yenli" deriz hareketli hala çalışıyor oraya buraya koşuşturuyor manasında.17 kuşak ankaralıyım ve kesin anlamı budur.

canım ben ankaralıyım ve çok kullanılır burada.arkadaşların dedikleri genelde yanlış.yenli demek canı hafif demektir.yani hareketli,çarçabuk iş yapan manasında.mesela "yaşlı ama canı çok yenli" deriz hareketli hala çalışıyor oraya buraya koşuşturuyor manasında.17 kuşak ankaralıyım ve kesin anlamı budur.

eğer oyle ıse sorun yok nede olsa evet o kız benden daha yenlı bılıyorum harekeretlı yanı. ama kılo anlamında soyledıler dıye dunden berı ıçım ıçımı yedı sınırım bozuldu
mesafe anlamında soylenmemıştır aynı yerde oturuyoduk:KK14:

Ama arkadaşım alınma bence çünkü daha önce yazdığın bi mesajda demişsiniz zaten benden daha zayıf diye ama ahhhhhh biz kadınlar başkaları deyince üzülürüz doğruya demesinler biz görüyoruz dimi:KK31:

Ankaralıyım ben bizde yakın anlamında kullanılır daha doğrusu kullandığı cümleye göre değişebilir yöreye görede ama bence o suyun bulunduğu yere yakınsa o yüzden demiştir :)

Ama arkadaşım alınma bence çünkü daha önce yazdığın bi mesajda demişsiniz zaten benden daha zayıf diye ama ahhhhhh biz kadınlar başkaları deyince üzülürüz doğruya demesinler biz görüyoruz dimi:KK31:

canım elımde değil alınırım bıde eşinin tarafından bırısı soyledığı ıçın daha çok alınırım
aynı yerde oturuyorduk cnm

Canım benim sağlığın yerindemi ona bak başkalarıyla kıyaslama kendini boşverrrrrrrrr gönlün vicdanın zayıf olmasın senin onun çaresi yok zayıflamak istersen çaresi bulunur nede olsa (( duyda inanma bende kiloluyum istesemde zayıflayamıyorum ))

X