Tabii ki de işi gösterenler var sağolsunlar. Ama sorunum kendimle alakalı hala çok stres yapıyorum ve korkuyorum korktukça hata yapıyorum.
Bilemiyorum hala aynıyım gibi endişe doluyum çalışırken. Belki de psikoterapi falan almalıyım bilmiyorum hiç özgüvenim yok iş konusunda
Biraz geç oldu ama yinede sizd bir cevap vermek istiyorum. Size işi gösteren insanlar varmış. O zaman soru sormaya çekinmeyin (tamam, cevabınızı kendiniz bulmaya çalışabilirsiniz, ama olmayınca olmuyor) Bilmemek utanılacak bir şey değil. Bu işte galiba yenisiniz, tecrübeli insanlara göre daha fazla hata yapmanız normal. Önemli olan, aynı hatayı 40 defa yapmamak. Zaten, hata yapa yapa'da öğreniyor insan.
Yaptığın işi sorgula, "neden öyle değilde böyle yapıyoruz ?" gibi sorular sormaya çekinme. Bu hem senin işe olan merakını gösterir, hem işin mantığını daha iyi kavrarsın.
Ben yaklasik 4 senedir çalisiyorum (stajlarla birlikte). Ilk stajlarım çok kötü geçmişti. Peki neden ? Çünkü hata yapmaktan, soru sormaktan korkuyordum, iş arkadaşlarımın gayet anlayışlı olmasına rağmen. Bu benim daha fazla hata ve stres yapmama neden oluyordu. Bu yüzden ilk stajlarda neredeyse hiç birşey öğrenemedim.
Ama sonra kendime geldim, ve soru sormaya başladim, hata yapmaktan o kadar çok korkmamak ve utanmamak için kendimi eğittim. Ve profesyonel hayatım yavaş yavaş yoluna girdi.
Inan ki, iş dünyasında herkes mükkemel değil. Çalıştığım yerde, benden tecrübeli insanlar var ama sözde çünkü yaptıkları işten pek bişey anlamıyorlar ve hataları çok oluyor.
Sen kendine odaklanan. Sürekli kendini başkalarıyla kıyaslama. Bugün dünden daha iyi olmaya bak. Kat ettiğin yolları, bugüne gelmek için nelerden geçtiğini bir tek sen biliyorsun. Bu iş olmazsa bile, yeni işinde bunları yapmaya bak.
Ve en önemlisi, iyi bir iletişimin olsun. Bir işi bitiriğinde mesela şefine bir mail atabilirsin : "bana verilen.işi yaptım, şunları ve şunları yaptım, şu noktalardan emin değilim, kontrol edebilirmisin ?" tipinden. (Ne işte çalıştığınızı bilimoyorum, belki bu örnek size uymaz).
Ve çok samimi olmamakla birlikte, şirketeki insanlara (en azından kendi takımınla (eğer takım haliyle çalışıyorsanız)) sohbet etmeye bak, onlardan uzak durma. Bir iş yerinde, sosyaleşme'de çok önemli.