Yeni gelinimiz ve bitmeyen sorunlari

nişan töreni için neden yerin dibine girdiniz anlamadım.
Türkiye ' de yaşamıyorsunuz sanırım, gelenektir söz nişan töreni çok nadir yapmayan. en azından evinde yapanlar da var. nişanı kız tarafı organize eder, sizin müdahil olmamanız gerekir.
ayrıca yazdığınız mesaj hiç hoş değil. kardeşinin mutluluğunu düşünen insan bu kadar ağır laflar etmez.
bence çiftlerin gerçekten mutlu olmasını istiyorsanız burnunuzu çekin işlerinden. kendileri istediği gibi yapsın veya sizden önce büyükler çözsün bi sorun var ise..

İnanılmaz görgüsüz bir kadınmış o gelin, okurken utandım. Sizin yaptığınızda kriz çıkaracak hiçbir şey göremedim ben. Beleşçi bedavacıya bak, kaprislere bak. İki kutu krem eksik olmuş, aman ne mesele. Uzak durun, özür filan dileyecek de hatanız yok kardeşinizin yardımına koşmaktan başka. Çağırırlarsa gidersiniz düğünlerine bırakın ne halleri varsa görsünler.

Nisan toreninde yerin dibine gecmeniz isabet olmus uzgunum..
Erkek evlendirirken kiz tarafina gore olur hersey..
Sizin sormaniz lazimdi kiz istemede beklentileriniz istekleriniz nelerdir diye..
Siz dedigim anneniz babaniz yani sizin ustunuze yikmiyorum yanlis anlasilmasin..

Bohca olayina gelince almamanizin sebebini aciklamaniza bagli..
Soylediyseniz boyle boyle diye dahada muhattap olmayin..
Bence en dogrusu madem arayip sormussunuz okadar ilgili gorunmussunuz istedigi fondoten numarasini arayip tekrardan sormaniz lazimdi..
Krem icin de aynen fondoten icin aradiginizda bulamadim canim kusura bakma diceksiniz kapatcaksiniz bitti..
Boyle olunca ben soyledim o gicikligina yapmadi oluyor..

anlatip derdimi dokmem lazim catliicam yoksa. biraz uzun kusura bakmayin, yapici yorumlara ihtiyacim var.

Bohca goturduk gectigimiz haftasonu gelinimize (erkek kardesimin nisanlisina). Birkac hafta sonra dugunumuz var. Gelinimize mesaj atip, hangi makyaj malzemelerini istedigini sordum, oda birtakim malzeme soyledi. Ben tam olarak uymadim o soylediklerine, baska marka malzemelerdende aldim. Yuz kremini bulamadim mesela (normal magazada satilmiyormus sadece cilt bakimi studyolarinda satiliyormus) ve fondotenin rengini tutturamam belki diye almadim. Onlarin yerine ekstra kas kalemi, goz kalemi, dudak kalemi, far, blush filan aldim. Fiyat olarak (biraz) daha az ama ben fiyatinda degil, guzel ve cici goruntusundeyim. Bohcada bunun yanisira ic camasiri, guzel pijama setleri hem kendisine hem kardesime, havlu takimlari, namazlasi, terligi, igne oyasi tulbentleri, bisuru havlu cesitleri, annemin el islengileri, sallar, patikleri, guzel nevresim takimi, yatak ortusu seti, coraplari, taragi manikur seti, vs vs vardida vardi (olmasi gerekenlerin hepsi hatta fazlasi). Annesine babasina ayri bohca, dedesigile ayri bohca, teyzeye ayri bohca falan filan.

Keyifli bir bohca gunuydu, hersey guzel gecti (saniyoruz biz). Taa ki bir gun sonra kardesim yurtdisindan donunceye kadar. Kavga etmisler, gelen bohcayi begenmedim, istedigim makyaj alinmamis diye.
Bu kacinci vukuat oldugu icin annem annesini aramis, bukadar buyutmenizi gerektirecek bir konumu var ortada diye biraz kizmis. Oda tabi beni suclamis, madem almayacak nicin soruyor kizimin istedigi seyleri diye. Sinirlendim, mesaj attim gelin hanima. Aynen sunlari yazdim: 'Ben senin istedigin yuz kremini fondoteni almadim diye birbirinize girmissiniz kardesimle, hic gerek yok boyle ufak tefek seyler yuzunden birbirinize girmeye. Sanirim senin karin agrin her zamanki gibi konunun detayi degil, konuya benim dahil olmam. Beni lutfen kendine bukadar dert etme, hazmedemedigin ne var benimle alakali bilmiyorum, aslinda cok umrumdada degil. Beni ilgilendiren tek sey kardesim, kardesimin mutlulugu icin hayatimizda sen varsin. Herkes yerini haddini bilsin ona gore davransin. Istedigin yuz kremini kardesim gider alir merak etme kremsiz kalmazsin yani. Bu saatten sonra bukadar ufak tefek seyler yuzunden moral bozukluklarina sebebiyet vermen gercekten cok moral bozucu, sizin adinizda inan ben uzuluyorum. Ben artik mudahil olmak istemiyorum sizin kavgalariniza, beni sebeb gostermeyin lutfen hicbirseye.' Ve evet agir oldu ama hak etti.

Bu sabah annemle konustum, kardesim tabikide barismis nisanlisiyla yine (defalarca kavga edip bitti diye ahkamlar kesip baristigi icin alistik artik) babamda dun gidip babasiyla konusmus konuyu neden buyutuyorsunuz diye. Ben gidip gelinimizle konusmam lazimmis, onlarin yaninda, ve konuyu cozmemiz lazimmis. Babamda kesinlikle olmaz, kizlarin bi problemi yok benim kizim bir defa bile saygisizlik mi etmis, tartismami yasamislar, ne olmus ki benim kizim suclu gibi mahkemeye sunuluyor gibi oturup konusacaklarmis. Ben evime gelin aliyorum, kizim gibi olacak, kizlarimlada kizkardes olmasi icin aliyorum, ortada sebeb yokken etten sutten seyler yuzunden niye geriliyorsunuz, niye buyutup abartiyosunuz demis. Benim yazdigim mesaj coook zorlarina gitmis (oh olmus).

Gel gelelim cozume; cumartesi gunu ben gelinimizle oturup bi kahve icip sorunumuzu cozecekmisim. Bana akil verin, o konusmaya su anki ruh halimle yapacak olursam inanin cok kirici olacagim. Nasil sakin olup yapici olabilirim? Ama yinede yerini haddini bildirebilirim?

ps; asil problemlerini ozetleyeyim: nisan toreninde taki merasimi yaptilar. bizim adetimizde nisanda taki toreni olmaz? herneyse yaptilar (biz utancimizdan yerin dibine girdik ama napalim), ve taki toreninin sonlarina dogru mikrofonda isimleri sayan abi bana donerek bittimi dedi, bende evet bitti bitirin artik dedim (buda kameraya cikmis). Bunu ben nasil dermisim, ben kim oluyormusumda nisan torenlerinde taki merasimini bitiriyormusum. O gunden beri bana karsi cok tuhaf bir davranis icerisinde ailesi. Ustunu kapatip umursamiyorum, umursamadikca ustume geliyorlar arkadas.
oğlan kardeşiniz yurt dışında mı yaşıyor? yani o kız yurtdışına mı gelin gidecek?

Hiç böyle kaş kaleminden fondöten rengine kadar bohça duymadım.
Benim bildiğim bohçalar (hala yapılıyorsa) usulen yapılıyor,makyaj olarak da far seti filan konuluyor.

Burada sizin yaptığınız haricinde her yol daha uygun olurdu bence.Sormayabilirdiniz,kızla alışverişe gidebilirdiniz veya makyajı hiç katmayabilirdiniz.Ama hem sorup hem almamanız inat yapar gibi olmuş.
Yazdığınız mesajın ilk cümlesinden sonrası çok fena.Ortada sorun olmasa bile sorun çıkaracak cinsten yazmışsınız.
Takı merasimine gelince,keşke "ben bilmem gelinin annesine soralım" deseydiniz.

adettendir dedik, elimizden geldigince yaptik.
Hatta seni daha cok kizdiracak birsey soyleyeyim; oturup kizlari icin sukadar bilezik isteriz diye ailemle pazarlik yapmis insanlardan bahsediyorum. Senin degerin altin bileziklemi kiyaslaniyor yahu???

bizde bohça için alışverişe gidilmez erkek tarafı kız tarafı ne isterlerse onu koyarlar götürürler. Konu sahibi gelinin istediğini sorarak ona söz hakkı tanımış

Bizde de bohça için hem kız tarafı hem erkek tarafı toparlanır hem erkeğe hem kıza bohça yapılır. Kız neyi seçerse o alınır. Ayrıca, nişan ve düğün takıları için de ne istiyorsunuz diye kız tarafına sorulur ve onların istediği ile istenenler alınır. Tabi bunlarda cümbür cemaat seçilir kuyumcuda. Kendisi seçmediği sürece bunları beğenmeyecektir pek tabi ki. Yani bu alınanların hepsi onun gözünde hiç bir değeri yoktur. Ah biz eşimle hiç bir adeti uygulamadık. Bohça da yapmadık, takıları da kendimiz aldık vs. Ailelerde özellikle benim babam çok gıcık olur böyle adetlere ama kayınvalidemler yine de sordular ne istersiniz diye. Sorun şu ki, eğer adetleri uygulayacaklarsa bunları da göze alacaklar ve garipsemeyecekler. Ama bence yıl olmuş 2015 ne adeti? Hiç biri uygulanmamalı.

Ayrıca konu sahibi, daha önce de dediğim gibi gelinle kardeşinizin çözebileceği konuya ne yazık ki siz de dahil olmuşsunuz. Keşke ne anneniz arasaydı ne de babanız konuşsaydı. Onlar aralarında halletselerdi. Belli ki karşıdaki aile adetleri vs. takan, deyi yerindeyse geri görüşlü insanlar. Bu böyle devam eder ve edecek siz elinizden geldiği kadar dahil olmayın. Kıyafetinizi seçin, süslenin püslenin düğüne gidin. Arada kardeşinize sorun bir ihtiyacın var mı diye. Size gelinle ilgili bir şey derse kendiniz aranızda çözün deyip geçin. Yoksa kardeşinizle siz yıpranızsınız. Belli ki, kız tarafı kendilerince haklı sebeplerle size alınmışlar ve bu sebeple önyargılılar.

Bu adetler bana da yapıldı.
Tek bir farkla, erkek tarafı istedi yapmayı ve benim isteğimle sadece nişanlımla çıktım alışverişe.
O alınmış bu alınmamış olabilir.
Olaya çift yönlü bakmaya çalışıyorum, hakikaten gelininize neden demediniz madem böyle biri git kendin beğen al diye?
Ya da gerçekten almayacaksınız neden sordunuz?
Bulamadığınız şeyleri belirtip, yerine ne istediğini sorsanız belki gönlünü alırdınız.
Sonuçta hayatında bir defa olacak bir şey, her kadın gibi bir beklenti ve heyecan oluyor.
Bu kadar küçük şeyler çok büyük problemler gibi algılanabiliyor.
Ayrıca da attığınız mesaj bence saygısızca olmuş, onun verdiği cevabı da yazarsanız sevinirim.

Duruma sizin açınızdan bakınca da, sonuçta emek etmişsiniz ve o ya da bu almış götürmüşsünüz.
Gelininiz üzülse bile (ki şahsen ben çok üzülmüştüm bazı şeylere), bu durumu insan kimseye söyleyemiyor, utanıyor çünkü söylemeye.
Hemen sizi kardeşinize şikayet etmesi çok yanlış hatta ayıp olmuş.
Karakter bakımından kendine yakıştırmışsa, diyebilecek bir şey kalmıyor.
Mesajınızda yazdıklarınızı düşünmekte haklısınız ama söylemekle haksız duruma siz düşmüşsünüz.
Gelin bu durumu sonuna kadar kullanacaktır, sonuçta adınız bir kere 'görümce' olduğu zaman, melake olsanız dahi yaptığınız her şey artık ona batacak ve sürekli şikayet edecektir.

anlatip derdimi dokmem lazim catliicam yoksa. biraz uzun kusura bakmayin, yapici yorumlara ihtiyacim var.

Bohca goturduk gectigimiz haftasonu gelinimize (erkek kardesimin nisanlisina). Birkac hafta sonra dugunumuz var. Gelinimize mesaj atip, hangi makyaj malzemelerini istedigini sordum, oda birtakim malzeme soyledi. Ben tam olarak uymadim o soylediklerine, baska marka malzemelerdende aldim. Yuz kremini bulamadim mesela (normal magazada satilmiyormus sadece cilt bakimi studyolarinda satiliyormus) ve fondotenin rengini tutturamam belki diye almadim. Onlarin yerine ekstra kas kalemi, goz kalemi, dudak kalemi, far, blush filan aldim. Fiyat olarak (biraz) daha az ama ben fiyatinda degil, guzel ve cici goruntusundeyim. Bohcada bunun yanisira ic camasiri, guzel pijama setleri hem kendisine hem kardesime, havlu takimlari, namazlasi, terligi, igne oyasi tulbentleri, bisuru havlu cesitleri, annemin el islengileri, sallar, patikleri, guzel nevresim takimi, yatak ortusu seti, coraplari, taragi manikur seti, vs vs vardida vardi (olmasi gerekenlerin hepsi hatta fazlasi). Annesine babasina ayri bohca, dedesigile ayri bohca, teyzeye ayri bohca falan filan.

Keyifli bir bohca gunuydu, hersey guzel gecti (saniyoruz biz). Taa ki bir gun sonra kardesim yurtdisindan donunceye kadar. Kavga etmisler, gelen bohcayi begenmedim, istedigim makyaj alinmamis diye.
Bu kacinci vukuat oldugu icin annem annesini aramis, bukadar buyutmenizi gerektirecek bir konumu var ortada diye biraz kizmis. Oda tabi beni suclamis, madem almayacak nicin soruyor kizimin istedigi seyleri diye. Sinirlendim, mesaj attim gelin hanima. Aynen sunlari yazdim: 'Ben senin istedigin yuz kremini fondoteni almadim diye birbirinize girmissiniz kardesimle, hic gerek yok boyle ufak tefek seyler yuzunden birbirinize girmeye. Sanirim senin karin agrin her zamanki gibi konunun detayi degil, konuya benim dahil olmam. Beni lutfen kendine bukadar dert etme, hazmedemedigin ne var benimle alakali bilmiyorum, aslinda cok umrumdada degil. Beni ilgilendiren tek sey kardesim, kardesimin mutlulugu icin hayatimizda sen varsin. Herkes yerini haddini bilsin ona gore davransin. Istedigin yuz kremini kardesim gider alir merak etme kremsiz kalmazsin yani. Bu saatten sonra bukadar ufak tefek seyler yuzunden moral bozukluklarina sebebiyet vermen gercekten cok moral bozucu, sizin adinizda inan ben uzuluyorum. Ben artik mudahil olmak istemiyorum sizin kavgalariniza, beni sebeb gostermeyin lutfen hicbirseye.' Ve evet agir oldu ama hak etti.

Bu sabah annemle konustum, kardesim tabikide barismis nisanlisiyla yine (defalarca kavga edip bitti diye ahkamlar kesip baristigi icin alistik artik) babamda dun gidip babasiyla konusmus konuyu neden buyutuyorsunuz diye. Ben gidip gelinimizle konusmam lazimmis, onlarin yaninda, ve konuyu cozmemiz lazimmis. Babamda kesinlikle olmaz, kizlarin bi problemi yok benim kizim bir defa bile saygisizlik mi etmis, tartismami yasamislar, ne olmus ki benim kizim suclu gibi mahkemeye sunuluyor gibi oturup konusacaklarmis. Ben evime gelin aliyorum, kizim gibi olacak, kizlarimlada kizkardes olmasi icin aliyorum, ortada sebeb yokken etten sutten seyler yuzunden niye geriliyorsunuz, niye buyutup abartiyosunuz demis. Benim yazdigim mesaj coook zorlarina gitmis (oh olmus).

Gel gelelim cozume; cumartesi gunu ben gelinimizle oturup bi kahve icip sorunumuzu cozecekmisim. Bana akil verin, o konusmaya su anki ruh halimle yapacak olursam inanin cok kirici olacagim. Nasil sakin olup yapici olabilirim? Ama yinede yerini haddini bildirebilirim?

ps; asil problemlerini ozetleyeyim: nisan toreninde taki merasimi yaptilar. bizim adetimizde nisanda taki toreni olmaz? herneyse yaptilar (biz utancimizdan yerin dibine girdik ama napalim), ve taki toreninin sonlarina dogru mikrofonda isimleri sayan abi bana donerek bittimi dedi, bende evet bitti bitirin artik dedim (buda kameraya cikmis). Bunu ben nasil dermisim, ben kim oluyormusumda nisan torenlerinde taki merasimini bitiriyormusum. O gunden beri bana karsi cok tuhaf bir davranis icerisinde ailesi. Ustunu kapatip umursamiyorum, umursamadikca ustume geliyorlar arkadas.
kız size gıcık kapmış belli.. ama bide onun tarafından düşünüyorum ; sizde nişanda takı adeti olmayabilir ama onlarda var ve çoğu yerde de vardır bu bunda garip bişey yok benim görümcemde kesin artık bitirin gibi bi tavır yapsa bende ona tav olurum.. bide uzakta mı oturuyosunuz alışverişi siz yapmışsınız? yada kız gelmek mi istemedi? nişan bohçası alışverişine gelinde gider ne istiyosa aldırır duruma göre? ha tabi siz iyi niyetle ne istediğini sormuşsunuz ama belki o da keşke beni de götürselerdi diye kızmıştır (tabi alışverişe gelmesine engel bi durum yoksa) yani tek yönlü düşünmemek lazım.

bende evlendim biliyormusunuz hiç bohça ıvır zıvır şeyler olmadı ne biliyim ben eşimi sevdim mutlu olalaım istedim...bana tektaş almak istedi zirkon falan değil orjinal tektaş ben aldırmadım,başka şey alırız diye...para hayatımda hep sonraki planda oldu belki ilk sıralara koysaydım farklı birisi olurdum...neyse konunuza gelince lütfen siz karışmayın gitsin kardeşinizle alsın makyajını birşeyini hem kendi neden almıyor bence bu şeyler çok saçma yani bir kızın makyaj malzemesi olur ne alaka onun tekrar alınması muhtaçmış gibi..orası ayrı konu...konuşmayın müdahil olmayın suçlusu siz olursunuz...evet ağır bir mesaj göndermişsiniz hiçbirşekilde göndermeyin ve evet alacaksanız pahalısını alın ucuzunu değil...ya da hiç almayın

vlh maalesef sana tavsiyede bulunamicam cunku cok gicik oldum bise dersem hersey daha kotuye gider sorumlusu olmayim
ama attigin mesaj cok yerli olmus :KK9::KK9::KK9:

Ben şuraya takıldım: Kardeşiniz ve gelininizin yaptığı kavgalardan sizin nasıl hemen haberiniz oluyor? Gelin hanım makyaj malzemelerini beğenmediğini söylediği zaman, kardeşiniz gelip bunu size mi söylüyor? Aileleri böyle küçük sorunlar için nasıl oluyorda birbirine düşürmeyi göze alıyorlar hayret. Kaç yaşındalar?

Ben de nişanlımla bu zamana kadar çok tartıştım, çok kavgalar ettik, hala ediyoruz ama bunların hiçbirini ailelerimize yansıtmıyoruz. Aileler işin içine girince, küçücük sorunun dağ gibi büyüyeceğini anlayacak olgunluktayız sanırım.

bu geline istediklerini alsaydın da bahane bulacaktı.

tıpki bizim gelin almamızdaki gibi. biz hep beraber gitmiştik alışverişe. rabbim şahit hiç bir şeyine karışmadık. (annesiyle gelinlikçide kavga ettiler. 2 binlik değil 2.750 lik gelinlik olacak diye. ) sonuçta anası dediğini aldırdı. ağlayarakta olsa.

neyse aradan yıllar geçti. hala daha bir konu komşunun yanında lafı açılsa gelinimiz der ki k.validemler her şeyi çok aceleye getirdi...

sana tavsiyem mümkün mertebe karışma. hep çok tatlı dilli ol ama ona asla sırtını dönme. sen ne yaparsan yap tü kaka görümcesin. ömür boyu da öyle kalacaksın. tıpkı ben ve niceleri gibi

***her zaman gelinler bal kaymak değildir.

ne sekılde konusacagınızı bılmıyorum ama konusacagınız zaman kesınlıkle konusmalarınızı kayda alın mazallah

Sizin burnunuzu hiç sokmamanız lazımdı siz niye yapıyorsunuz alışverişi?? sizde nişanda takı adeti yok diye takı törenine bitirin yeter demek de ne oluyor:)))

madem mesaj altıp ne istiyorsun diye soracak kadar samimisiniz alışverişten dönünce tekrar bi mesaj atabilirdiniz bence canım su yoktu ama sunu aldım falan diye acıklayıcı. Kız baska bişey beklerken içinden baska bişey cıkmış sok olmustur kızcağız sanki kullandığı markaları özellikle almamak için sorduğunuzu hissetmiştir belki. Bastan hiç sormasaydınız yine siz haklıydınız. Nişan olayına gelince de bencede takıyı durdurmak size düşmezdi büyükler varken. Bide nişan zaten kız tarafının diye biliyorum ben onlardan birinin yönetmesi gerekirdi.

Birincisi bende uzak sehirlerde yasadigimiz icin bohcayi gorumcem ve esim aldi.gorumcem ic camasiri rengine kadar fotograf cekti yolladi.bende utana sikila olur farketmez dedim.makyaj malzemesinde ise madem alinacak x markayi kullaniyorum dedim.bosa gitmesin dedim.bulamadini aradi haber etti.
Siz bu konuta daha ozenli olabilirdiniz.tamam prasdur falan ama nihayetinde bir kere oluyor.
Ikincisi ise gelininiz tam bi gorgusuz.ayip denen bisey var.lafini dahi etmemeliydi.
Ne biliyim ben o zamanlar ne yapildi tam hatirlamam.esimle evlilik heyecanindan gozum donmus:)
Ozetle sizdede ufak tefek hata olsada esas sorun gelin.az gorgulu olsaydi keske

yazık o gelinede sizede allah aşkına . bana nişanda ne istersin düğünde ne istersin diye sorudlar ben sadece oğlunuzu istiyorum hiç masraf etmeyin dedim. sorunca bide istek yapmış çok yüzsüzce ben utanırım. istediği malzemeyi niye kendi almıyor. parası mı yok? yoksa almasın bu kadar basit. insan hep istediği standartta yaşayamazki. ben bohçayada gerek yok demiştim onlar gelenektir diye herşeyi teklif ettiler ben hepsine gereksiz masraf dedim. hakikatende öyle tenime uyduramazlar hangi ton seviyorum bilemezler ben bi marka alabilmek için iki ay para birirktirdim şimdi yazık değil mi bu insanlara aldırayım. bir de ne gerek var yani :)çok acaip geliyor bana. siz üstünüze düşeni yapmışsınız kusurabakmayın ama kız görgüsüzmüş. yöreye göre değişen adetler bunlar evet ama bence saygı ve sevgi karşılıklı. kız sizi yolunacak kaz olarak görüyorsa sizde ona göre kısarsınız kısır döngüye girer o iş.

vlh ne diyimki! insan seviyosa kucuk seyleri sorun etmez. hadi bohca oluyo hani kulture uymak icin gorumce bi kibarlik yapip sormus sende utanmadan tek tek ne istedigini yazmisin hadi yazdin bari gelenlere burun kivirma bu ne ukalalik! demi?
benim gorumcem bana sorsa once cok tskkur ederim ilgilenmene cok sevindim falan der baktim israrla soruyo bikac seyi sayarim gitmis almis getirmis varsin olsun istediklerimin aynisi olmasin nolacak ya nolacak anlamadim gitti boyle gorgusuz insanlari

nişan bohçası yapmaya kalkarsanız kızın da kıçı kalkar istediklerini sıralar.ne saçma adetler bunlar.onun yerine sadaka verilse Allah rızası için

X