Yeni başladığım işimden kovdular

xxrockgirlsx

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Nisan 2019
162
78
26
Herkese merhaba, 23 yaşında genç bir kızım. 1 sene oldu mezun olalı neredeyse 2 olacak, iş arıyorum. Reklam ajanslarında çalışmak istiyorum bölümümde zaten bununla ilgili. Maalesef, eğer bizim sektörde çalışanlar varsa bilirler ajansların ortamının ne kadar pis olduğunu. Açıkçası okurken staj yaptım sadece 1 ay, onda da para almadım tamamen kendi isteğim ve çabamla ayarlamıştım ama insan bir ayda ne öğrenir? Karşıma çıkan tüm ilanlarda hep tecrübe istiyorlar ve en az 2 sene diyorlar. Şans verilmezse nerede tecrübe kazanacağım? Bir senedir bir kaç ajansla iş görüşmelerine gittim fakat hep olumsuz sonuçlandı, deneyimli birini istiyoruz kimseye iş öğretemeyiz dendi. Fakat geçenlerde bir ajansa daha gittim görüşmeye. O kadar isteksiz ve peşin hükümlü gittim ki bununda olmayacağına emindim. Derken bir şekilde oldu. Bende şaşırdım ve panikledim. Birde sözde 'iyi bir yer global çalışan bir şirket yani' dil istiyorlar iyi seviyede. Programlar istiyorlar. Dedim hiç birini bilmiyorum. Dilim var ama basit düzeyde. Program bilmiyorum. Dediler sorun değil biz uzun süreli çalışacak bırakıp gitmeyecek birini arıyoruz. Sana da destek oluruz öğrenirsin hemen dendi. Tamam deyip başlamam ve işten kovulmam 10 gün sürdü sadece. İlk hafta herkes güler yüzlü ve zamanlarından kaldığınca yardımcı olmaya çalıştılar ama sanırım profesyonel olmam için 2. haftaya geçmem yeterliymiş. Gerçekten size soruyorum iş hayatı genel olarak böyle mi? Nasıl iş bulurum tekrar;? Buldum diyelim aynı senaryonun yaşanmasını nasıl engelleyebilirim? İnsanlara da güvenmemek lazım sanırım, yani öğretiriz yardımcı oluruz deyip de 10. günde kovmak doğru bir şey mi gerçekten?

Herkese merhaba, 23 yaşında genç bir kızım. 1 sene oldu mezun olalı neredeyse 2 olacak, iş arıyorum. Reklam ajanslarında çalışmak istiyorum bölümümde zaten bununla ilgili. Maalesef, eğer bizim sektörde çalışanlar varsa bilirler ajansların ortamının ne kadar pis olduğunu. Açıkçası okurken staj yaptım sadece 1 ay, onda da para almadım tamamen kendi isteğim ve çabamla ayarlamıştım ama insan bir ayda ne öğrenir? Karşıma çıkan tüm ilanlarda hep tecrübe istiyorlar ve en az 2 sene diyorlar. Şans verilmezse nerede tecrübe kazanacağım? Bir senedir bir kaç ajansla iş görüşmelerine gittim fakat hep olumsuz sonuçlandı, deneyimli birini istiyoruz kimseye iş öğretemeyiz dendi. Fakat geçenlerde bir ajansa daha gittim görüşmeye. O kadar isteksiz ve peşin hükümlü gittim ki bununda olmayacağına emindim. Derken bir şekilde oldu. Bende şaşırdım ve panikledim. Birde sözde 'iyi bir yer global çalışan bir şirket yani' dil istiyorlar iyi seviyede. Programlar istiyorlar. Dedim hiç birini bilmiyorum. Dilim var ama basit düzeyde. Program bilmiyorum. Dediler sorun değil biz uzun süreli çalışacak bırakıp gitmeyecek birini arıyoruz. Sana da destek oluruz öğrenirsin hemen dendi. Tamam deyip başlamam ve işten kovulmam 10 gün sürdü sadece. İlk hafta herkes güler yüzlü ve zamanlarından kaldığınca yardımcı olmaya çalıştılar ama sanırım profesyonel olmam için 2. haftaya geçmem yeterliymiş. Gerçekten size soruyorum iş hayatı genel olarak böyle mi? Nasıl iş bulurum tekrar;? Buldum diyelim aynı senaryonun yaşanmasını nasıl engelleyebilirim? İnsanlara da güvenmemek lazım sanırım, yani öğretiriz yardımcı oluruz deyip de 10. günde kovmak doğru bir şey mi gerçekten?
Sorbil vs diye uygulamalar var ya da senin alanda kurslar egitimler falan vardır bunları araştır cvni kuvvetlendir. Dilini gelistir. Yasin 23 en verimli dönemin. Sen bir şeylerle ilgilenmeye başla zaten yeni mezunların farkı burda ortaya çıkıyor, iş veren bakacak sen kurslara gitmişsin ,sertifikalar eğitimler dil ileri seviye bu kızda ışık var diyecek seni alacak.

Peki istenen programı kendiniz kurs veya başka şekilde öğrenemez misiniz? Dilinizi gelistirseniz bir de? Ben aslında anlıyorum çalışanları da.Onlar şikayet etmişlerdir.Cunku kimse hem çalışıp hem öğretmenlik yapmak istemez.

Bir de benim de arkadaşım birine iş ogretitken çok sinirlenmişti.Ayni soruyu tekrar tekrar soruyormus.Unuttum diyormus.Not defteri alıp yazıyordum ben onun gibiyken diye söylendiğini biliyorum.Sizi bilmiyorum tabi

10 gün de olsa siz de artık deneyimlisiniz.

Az çok eksiklerinizi anladınız onlar üzerinde yoğunlaşın internetten de olsa araştırın.

İyi bir dil kursuna gidin yada azimliyseniz youtubede hocalardan öğrenin.

Sonra işe başlayınca donanımlı bir kursa gidin. Programlar için de aynen.

Çok gençsiniz hiç modunuzu düşürmeyin a.a lütfen bomboş da kalmayın bu süreci değerlendirin.

Şu zamanda Maalesef ki diploma Evet olmalı mutlaka ama insanın kendini yetiştirmesi ile de iş hayatı şekilleniyor daha yolun çok başındasınız yılmayın umutsuzluğa kapılmayın sizin rızık kapınız orası değilmiş demek ki önünüze bakın her ay her sene mutlaka size bir şeyler katsın yerinize saymayın bu kendi branşınızla ilgili sertifika ve eğitimler olur yabancı dil olur kendinizi geliştirin Ben kendimden size biraz bahsedeyim memur emeklisi bir baba ve ev hanımı Bir annenin çocuğuyum ve yıllarca üniversiteden mezun olduktan sonra hep babamı suçladım Sen kimseye selam vermedin senin Arkadaş çevren yok o yüzden ben İş bulamıyorum her şey torpille dönüyor diye ama öyle değilmiş Sonradan anladım bizim zamanımızda Hürriyet gazetesinin pazar günkü ilanlarından bir iş bulabiliyorduk ve ben bütün işlerimi bu gazete ilanlarından buldum asgari ücretse de başladım hiç durmadan çalıştım az demedim Çok demedim özel gün demedim hafta sonu demedim şimdilerde 24 seneye yaklaştım iş hayatında hiç durmaksızın . Sektörde ilk tecrübelerimi ve kendimi kanıtladıktan sonra hep iş teklifleri Bana geldi Ben hiç aramadım sonrasında zaten iyi bir şekilde çalışırsanız para da kariyer de arkasından geliyor Yolunuz açık olsun şimdiki gençlerin durumu da kolay değil Allah yardımcınız olsun

Üzüldüm, geçmiş olsun.
Evet onlar şans tanımadan nasıl tecrübe edineceksiniz, haklısınız.
Ancak artık tecrübeyi bile sanal lablarda projelere katılarak kazanıyor birçok kişi.
Yani kendimize kendi imkanlarımızla bir tür deneyim oluşturmuş oluyoruz.
Bu tarz alternatiflere bakabilirsiniz bir müddet.
Kolaylıklar diliyorum 💕

Evet iki kere başıma geldi. Birincisi sekreterlik işiydi öbürü çağrı merkezi işiydi. Hala onların arkasından söylenirim. Güzel güzel konuşup işe alıyorlar hiç bir sorun yok. Sonra bir şey uydurup işten çıkartıyorlar. Ne olduğunu anlamıyorsun bile. Bir şey desen hesap sorsan bak iyi ki çıkarmışız çirkef çıktı diyecekler.
Allah bu devirde herkesin yardımcısı olsun çok zor.

Açıkçası işe ilk başladığım zamanlarda okuduğum bölümden çok farklı bir alandaydım. Hala aynı departmanda çalışıyorum. Beni işe tecrübesiz olarak eğitmek üzere aldılar aynı sizinkiler gibi. Ben burayı bir okul olarak gördüm ve bir sürü defter bitirdim aldığım notlarla. Bir sene sonunda bana işi öğreten adam benden destek almaya başladı. Ondan daha iyi bir seviyeye geldim ve kıdem atladım. Şimdi yeni işe başlayanlara bakıyorum. En son 3 ay kadar önce bir kız vardı. Tek bir rapor için en az 21 kez nasıl yapması gerektiğini anlatmak zorunda kaldım. Zekası mı yetmiyordu yoksa işine mi gelmiyordu orasını bilemiyorum ama onun yapması gereken işler bilmiyor adı altında benim üzerime yapıştı. Ben de artık bunaldım ve şikayetimi dile getirdim. 7 ayda kızın öğrendiği şey sayısı sıfırdı. Sonunda da işten çıkardılar. Bu arada 26 yaşındayım çok yaş farkımız yok.

Aynısı geçen sene benim de başıma geldi. 23 yaşında yeni mezundum. Dış ticaret yapan bir aile şirketine "Seni yetistirecegiz" diye aldılar. Girdim, işe dair hiçbir şey yaptirmadilar. Sadece temizlik yaptım. Patronun yeğeni sürekli "Ne zaman evleniyorsun? Hayatında biri var mı?" diye darliyordu. Kiz bana is ogretmek istemedi. Hatta surekli "Sana bunu okulda ogretmediler mi?" diye soruyordu. Patron çocuklarını şirkete getiriyor, çocuklar yaramazlık yapınca da onlara bağırıyordu. Patronun kızı patenle şirketin içinde dolaşıyordu. Hatta kızını bırak koskoca 25-26 yaşındaki yeğenleri bile paten giyip gülüyorlardı. Hatta patronun yeğeni bir keresinde ağda yapıyordu şirkette. Ve ben 11 gun sonra işten cikartildim. Bana işten cikartilirken "Biz tecrübeli birisini almaya karar verdik, sen çok naifsin. Çok kibarsin" dediler. Kibar olmam battı onlara, sanki mafyalik işi de bu.
Yani böyle sirketler maalesef her sektörde var. Şuan bir yere başladım düşük maaşla ama en azından bana iyi davranıyorlar. Özel sektörün en büyük eksisi hep tecrübe istiyorlar

Dilinizi geliştirin kurslar sertifikalar alın

Bu devirde basit düzey ingilizce ile iş bulamazsınız

Sertifikasızlık da aynı şekilde boş bir cv yi kimse istemez

Şimdi üniversitede 4-5 sene sadece derse girerek, sınavları geçerek zamanınızı harcayıp, en verimli, öğrenmeye en açık çağınızı boş beleş işlerle geçirip sonra mezun olur olmaz iş bulacağınızı sanıyorsunuz. Çevrenizde hiç kimse size okurken kendini geliştirmelisin, tecrübe edinmelisin diye tavsiyede bulunmadı mı? Ya da hiç sertifika, staj, eğitim kovalayan arkadaşınız yok muydu? Mezun olduğunda sizden üç beş adım önde olan adaylar dururken sizi neden işe alsınlar?

Yeğenim üniversiteye yeni başladı, hazırlığı bitirdi birinci sınıf şu an. Geçtiğimiz yaz ona “rahat geçireceğin son yazın bu, tadını çıkar” dedim. Önümüzdeki yaz için stajını ayarladım bile. Arkadaşımın yanında sürüne sürüne çalışacak. Çünkü mesleği sizinki gibi teknik bir meslek ve mezun olduğunda iş bulabilmesi için önümüzdeki 3-4 sene işin ameleliğini yapmak, işinde yetkin bir hale gelmek zorunda.

İşvereniniz tecrübesiz oluşunuzu kabul etmiş, yetiştirmek üzere işe almış. Ama belli ki sizde işi kotaracak, hızlı öğrenip sorumluluk alacak ışığı görememiş. İşveren duygularıyla hareket etmez, işine yarayacak çalışanı yanında tutar.
10 gün kısa bir süre gibi görünse de çalışanın işin altından kalkıp kalkamayacağını anlamak için yeterli bir süre. Hevesi var mı, öğrenme çabası var mı, sorumluluk almaya yatkın mı ilk 3-5 günde belli oluyor zaten.

Birine iş öğretmek, heleki aynı şeyi tekrar tekrar öğretmek gerçekten çok yorucu.işverenide anlıyorum yetiştiriyorsun tam verim alacaksın gidiyor başka işe.o yüzden kendini geliştirme kısmını öğrenciyken yapmalıydınız.ben öğretmenlik okuduğum halde dershanelerde 2. Sınıftan itibaren ücretsiz gece 11 lere kadar çalıştım.meteliğe kurşun attığım bir dönemdi ama yine de ileride bana faydasını düşünerek sabrettim.son sınıfa geldiğimde çatır çutur özel ders veriyordum.şimdi maalesef dişinizi sıkıp deneyim kazanana kadar biraz ayıya dayı demeniz lazım.bu durumlar etik mi tartışılır tabi ama maalesef sistem böyle.

Aynı şeyleri defalarca kez yaşadım sanki konuyu ben açmışım gibi hissettim şuan o derece 😂 sabırlı ol ve iş aramaya devam et sana diyeceğim tek şey bu. 27 yaşına kadar işsiz gezdim 27 den sonra kalıcı olduğum sevdiğim bir işe girdim ve şimdi araba bile alıyorum. Yani umudunu kaybetme çabala hayatın bir anda yoluna giriyor kendin bile inanamıyorsun

Peki istenen programı kendiniz kurs veya başka şekilde öğrenemez misiniz? Dilinizi gelistirseniz bir de? Ben aslında anlıyorum çalışanları da.Onlar şikayet etmişlerdir.Cunku kimse hem çalışıp hem öğretmenlik yapmak istemez.

Bir de benim de arkadaşım birine iş ogretitken çok sinirlenmişti.Ayni soruyu tekrar tekrar soruyormus.Unuttum diyormus.Not defteri alıp yazıyordum ben onun gibiyken diye söylendiğini biliyorum.Sizi bilmiyorum tabi
Yok çok haklısınız tabi ki orda herkesin işi başından aşkın bir de bana iş öğretmekle uğraşmak ekstra zaman kaybıdır ama sonuçta yardımcı oluruz denilerek alındım ve hiç bir şey bilmediğimi de söyledim. Dil konusunda çok kötü değilim patronumuz yabancıydı ve sadece ingilzice konuşabiliyordu onu çok iyi anlıyordum, kendim sadece konuşurken zorlanıyorum çünkü pratik yapma şansım olmamıştı hiç. Özel İngilizce dersi almaya başlamıştım zaten işe başlar başlamaz. Aynı şekilde sertifikalarım mevcut aslında 2 tane alanımla alakalı. Fakat bizim sektörde kullanılan uygulamaların hepsi ücretli ve ücretleri de benim çalışmaz halimle karşılayabileceğim türde değiller maalesef. Bu yüzden onlar üzerinde de evde tek başıma pratik yapamıyorum.

Aradıkları profile uymadığını ikinci hafta anlamış olabilirler. Bahsettiğin sektörde biraz yırtık olmak gerekiyor senin mizacın nasıl genel olarak. Çekingen misin?
Daha önceki ajansımda bu sebeple eleştirilmişim, daha atılgan olmam gerektiğiyle alakalı bu yüzden sanırım çekingenim diyebilirim. Ama bu ajansta asla çekingen davranmadım. Hep herkesin dibindeydim ne iş yapıyorlar nasıl yapıyorlar hep sordum beni ilgilendirmese de öğrenmeye çalıştım yorum yaptım susmadım. Anlamadığım ne varsa sordum ve gayet güler yüzlü hoş sohbettim. Sorunun bu sefer çekingenlikten kaynaklandığını sanmıyorum. Ama patronumuz genel olarak daha yırtık olmamız gerektiğini söylemişti. Daha önce hiç çalışmamış ve sektörü hiç bilmezken haliyle kendime özgüvenim pek yok. Üstüne üstlük bir de çoğu şeyde geriyim, ama ben asla öğrenmeyeyim demedim. Bilmiyorum lütfen bana öğret modundaydım hep. İşe alındığım ilk gün özel İngilizce dersine başladım sertifika programlarına kayıt olmuştum.. Sanırım bunları çok daha önce yapmalıydım

X