Bebek Beslenmesi Yemek seçme

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

Dahliadivin

Ayar saniyenin peşinde koşmaktır 🕑
Pro Üye
21 Ocak 2018
8.388
20.688
348
32
Merhaba arkadaşlar sizlere bir konuda danışmak istiyorum

oğlum tam iki yaşinda aslinda cok istahli bir cocuk kilosu falan cok yerinde ama soyle bir problemimiz var sadece kendi sevdigi seyleri yiyor yeni tatlara hic acik degil. Uzun sure yemedigi seyi yemiyor agzina sürmüyor mesela gecen sene kavun karpuz yerken bu sene agzina sürmüyor. Bunu nasil asabilirim?

en büyük sorunum kahvalti. Diger ogunlerde yedigi cok sey var sorun olmuyor et tavuk kofte yer. Kahvaltilik hicbir sey yemiyor sadece pekmezli krep pogaca türü bide patates kizartmasi yiyor. Ben çok darlanıyorum peyniri zeytini yumurtayi nasil sevdirebilirim? Siz nasil yediriyorsunuz cocuklariniza yeni tatlari?
Birde her yemegi cizgi filim izleyerek yiyor ben yedirsemde kendi yesede telefonumu arayip bulmadan yemiyor.
Cok uzun yazdim bazi sorunlarima cevap bulmayi umuyorum teşekkürler:)

oğlum tam iki yaşinda aslinda cok istahli bir cocuk kilosu falan cok yerinde ama soyle bir problemimiz var sadece kendi sevdigi seyleri yiyor yeni tatlara hic acik degil. Uzun sure yemedigi seyi yemiyor agzina sürmüyor mesela gecen sene kavun karpuz yerken bu sene agzina sürmüyor. Bunu nasil asabilirim?

en büyük sorunum kahvalti. Diger ogunlerde yedigi cok sey var sorun olmuyor et tavuk kofte yer. Kahvaltilik hicbir sey yemiyor sadece pekmezli krep pogaca türü bide patates kizartmasi yiyor. Ben çok darlanıyorum peyniri zeytini yumurtayi nasil sevdirebilirim? Siz nasil yediriyorsunuz cocuklariniza yeni tatlari?
Birde her yemegi cizgi filim izleyerek yiyor ben yedirsemde kendi yesede telefonumu arayip bulmadan yemiyor.
Kendimi okudum oglum 6 yaşında hala aynı kahvaltı yok çorba yer köfte de yemiyo yedikleri pilav makarna çorba patates aç da bıraktım yinede yemedigi şeyin tadına baktıramadım ugrasmıyom artık çok ugrastım çok doktora götürdüm çare olmadı akışına bıraktım büyüyünce yer umuduyla

Kendimi okudum oglum 6 yaşında hala aynı kahvaltı yok çorba yer köfte de yemiyo yedikleri pilav makarna çorba patates aç da bıraktım yinede yemedigi şeyin tadına baktıramadım ugrasmıyom artık çok ugrastım çok doktora götürdüm çare olmadı akışına bıraktım büyüyünce yer umuduyla
Ya 6 yasinda hala yemiyomu bende laf anladigi zaman ikna eder yer diye umuyodum :/

Yengemin kızı hiç et yemez.Kahvaltıda sadece patates ve yumurta yiyormuş.Sebzelerle de arası yoktur yengem hala ona köfte kuş başı eti yediremez artık boşverdi kadın.Hatta yemek zamanı kızına özel bir menü hazırlıyor falan misafirliğe gittiğinde bile et yemiyor bizde onu böyle kabul ettik :)

Kilosu gayet iyi bu kızın yani bn et yiyorum ondan zayıf duruyorum düşünün.Kilo almak bünye meselesi.

Yengemin kızı hiç et yemez.Kahvaltıda sadece patates ve yumurta yiyormuş.Sebzelerle de arası yoktur yengem hala ona köfte kuş başı eti yediremez artık boşverdi kadın.Hatta yemek zamanı kızına özel bir menü hazırlıyor falan misafirliğe gittiğinde bile et yemiyor bizde onu böyle kabul ettik :)

Kilosu gayet iyi bu kızın yani bn et yiyorum ondan zayıf duruyorum düşünün.Kilo almak bünye meselesi.
Kilo sorunumuz yok kilosu istahi yerinde sevdigi seylerden cok yer ben hani nasil yogurt yumurta faydali seyleri sevdirebilirim cizgi filim izlemeden kendi kendine nasil yedirebilirim bunun yollarini ariyorum daha cok :)

Bazısı yemedi mi yemiyor ya sanirim büyüyünce yer . Ama cocuk yesin diye de yoğurdun icine pekmez bal koyan var. O da cok saçma gelmiştir bana. Bize küçükken şekerli yoğurt verirlermiş utanmadan anlatırlar bir de.
Canınızı sıkmayın

Bazısı yemedi mi yemiyor ya sanirim büyüyünce yer . Ama cocuk yesin diye de yoğurdun icine pekmez bal koyan var. O da cok saçma gelmiştir bana. Bize küçükken şekerli yoğurt verirlermiş utanmadan anlatırlar bir de.
Canınızı sıkmayın
Dogru diyosunuz oyle benim oglumda sekerli seyleri seviyor ama ev yapimi tatlilar falan yediriyorum hazirlardan uzak tutmaya calisiyorum. Krebine pekmez katiyorum sagligi icin öyle en azindan seker yerine. İnsallah buyuyunce yer. Belki benim eksigim vardir diye actim konuyu

Çizgi film konusu tamamen alışkanlık. Abimler bir haftada biraktirdilar hiç bir şartta eline telefon vermediler. Sevebileceği görüntüsü çocuklara hitap eden yemek tarasimlari denediniz mi. Mesela tabakta ona gulen bi surat , hadi önce yanaklarını yiyelim sonra zeytin gözlerini yiyelim vs gibi.

Dogru diyosunuz oyle benim oglumda sekerli seyleri seviyor ama ev yapimi tatlilar falan yediriyorum hazirlardan uzak tutmaya calisiyorum. Krebine pekmez katiyorum sagligi icin öyle en azindan seker yerine. İnsallah buyuyunce yer. Belki benim eksigim vardir diye actim konuyu
Hayir sizinle alakalı değil gerçekten bazı cocuk yemeyi seviyor bazısı sevmiyor. Bazı yeme bozuklukları çocuklukta oluşuyor yani bebeklikte bu konu bir gerçek evet ama bazısı bizim elimizde degil. Mesela çoğu cocuk bamya yemez pırasa yemez . Aslinda biz insanlar etçiliz. Bazı seyler genetik kodlarda bence 😁

Çizgi film konusu tamamen alışkanlık. Abimler bir haftada biraktirdilar hiç bir şartta eline telefon vermediler. Sevebileceği görüntüsü çocuklara hitap eden yemek tarasimlari denediniz mi. Mesela tabakta ona gulen bi surat , hadi önce yanaklarını yiyelim sonra zeytin gözlerini yiyelim vs gibi.
Aslinda birkac gun ugrastim telefonsuz yemek yedirmek icin asiri direndi benimde cok sinirlerim bozuldu en sonunda pes ettim o yemedikce zorlamiyim dedim bilmiyorum o sekillerden yapsam anlayacagini sanmiyorum daha okadar anlamiyor acaba diyalog kurabilecek kadar konusmaya basladiginda tekrar ikna etmeye calissam en azindan tadina bak oglum falan diye

Hayir sizinle alakalı değil gerçekten bazı cocuk yemeyi seviyor bazısı sevmiyor. Bazı yeme bozuklukları çocuklukta oluşuyor yani bebeklikte bu konu bir gerçek evet ama bazısı bizim elimizde degil. Mesela çoğu cocuk bamya yemez pırasa yemez . Aslinda biz insanlar etçiliz. Bazı seyler genetik kodlarda bence 😁
Dogru diyosunuz ya zaten oyle bamyada falan gozum yok bende yemiyorum onlari :) gecen sene yedigi meyveleri falan unuttugu icin birakti tadinada baktiramiyorum bunlara canim sıkılıyor cokta zorlamiyim tamamen tiksinmesin diyorum.. en iyisi akisina birakmak heralde :)

Pekmezli yoğurt güzel oluyor aslında yani arada o şekilde verebilirsiniz hem pekmez kan yapar :)

Bende de kız versiyonu var birebir aynı, 29 aylık. Asla denemez yeni yemek . Şekilden şekile giriyoruz,yok. Hiç vermiyoruz, süslüyor püslüyoruz, vermeyeceğim diye inat ediyoruz, yalvarıyoruz ama yok. Deneme isteği sıfır hemen ağlama çığlık atma 😑 Makarna, pilav, köfte, balık, kızarmış patates falan işte. Bin şekil başka patates denedim ağzına bile sürmedi. Zorla ağzına sokmaya çalıştığım zamanlarda oldu. Birde çok ısrar edersen kusuyor 🤦 Geçen doktorda kustu, bu bilerek kusuyor sizi nasıl manipüle edeceğini öğrenmiş dedi doktor 😑 Ben belki kreşe gittiğinde yer diye ümit ediyorum,tek umudum o. Bir çözüm bulursanız bana da haber edin lütfen.

Merhaba,actiginiz konuya denk geldim ve sormak istedim benm oglum da cizgi filmsiz yemiyor ayni durumda masada illaki acilacak telefon ve doymadim deyip sureyi uzatiyor her seferinde kendi doyarsa kapati gidiyor ama gunde 3 ogunden 2 saati asiyor izledigi sure. :( Maalesef asiri tepkiler veriyor denedim ama.. bi cozum bulabildnz mi?

Merhaba,actiginiz konuya denk geldim ve sormak istedim benm oglum da cizgi filmsiz yemiyor ayni durumda masada illaki acilacak telefon ve doymadim deyip sureyi uzatiyor her seferinde kendi doyarsa kapati gidiyor ama gunde 3 ogunden 2 saati asiyor izledigi sure. :KK43: Maalesef asiri tepkiler veriyor denedim ama.. bi cozum bulabildnz mi?
Bulamadim ama oyle okadar uzun surmuyor bizim 30 dkda falan izlerken yiyor baska turlu yemiyo zorlamak istemiyorum ya napiyim sagligi iyi olsunda. Sizin yemek yeme suresi cok uzun yemek harici izletmiyosaniz bunu kullaniyo olabilir. Benimki yemek disindada gun icinde birkac kez izliyo yani izlemiyo diyemem. Ama yemegi yavaslatmiyor bitince kapatiyoruz bisey demiyor

Bulamadim ama oyle okadar uzun surmuyor bizim 30 dkda falan izlerken yiyor baska turlu yemiyo zorlamak istemiyorum ya napiyim sagligi iyi olsunda. Sizin yemek yeme suresi cok uzun yemek harici izletmiyosaniz bunu kullaniyo olabilir. Benimki yemek disindada gun icinde birkac kez izliyo yani izlemiyo diyemem. Ama yemegi yavaslatmiyor bitince kapatiyoruz bisey demiyor
Cok tesekkur ederim cevap verdiginiz icin yani bizim de ydmekte 30 /40 dk falan izliyor.iste gun icjnde toplam 2 saati aşiyor. Umarim bir cozumunu buluruz hepimiz. Tekrar tesekkur ederim.

Cok tesekkur ederim cevap verdiginiz icin yani bizim de ydmekte 30 /40 dk falan izliyor.iste gun icjnde toplam 2 saati aşiyor. Umarim bir cozumunu buluruz hepimiz. Tekrar tesekkur ederim.
Ne demek m. Cizgi film izlemesine cok takilmayin tabiki ilgilenicez etkinlik yapicaz vs bende yapiyorum ama bir cok kavrami son zamanlarda cizgi filmden ogrendi ornegin asagi yukari iceri disari az cok vs gibi. Ben kendim anlatmaya calissam yapbilirdim belki ama aklima gelmemisti baktim ogrenmis. Sadece asiriya kacmasin zaten buyuduler surekli etkinlikle cok zor oluyor bizede zaman lazim. Tek istedigim konusmaya baslayinca hadi oglum tadina bak diyip en azindan tadina baktirabilmek :) tadina baksa yiyecegi cok sey var ama bilmedigi seyleri yemiyor malesef

Merhaba, yeme sorunlarında bazen durum yemek saatinden çıkıp azap saati haline gelebiliyor bazı aileler için.
Yemek sırasında aslında pek çok açıdan istemiyoruz televizyon/tablet desteğini. Birincisi, çocuğunuz ne yediğinin, ne kadar yediğinin farkında olmuyor. Ekrana odaklanıyor ve kendisini çevresindeki her türlü uyarana kapatıyor. İkincisi, ekrana maruz kalma süresi daha fazla oluyor. Üçüncüsü de, sofra bir paylaşım yeridir. Ailenin birlikte zaman geçireceği, sohbet edebileceği ve anı paylaşabileceği bütünleştirici bir ortamdır. Ve ekran bu büyüyü bozuyor ne yazık ki.
Çocuğunuzla mutfak etkinlikleri yapmanızı tavsiye ederim. Yemek yaparken size yardım etmesi, kendi ürününü ortaya koyması hem çocuğunuzun motivasyonunu arttırır, hem de yiyeceklerle ilgili farklı deneyimler kazanmasını sağlar. Yiyecekleri diğer duyu organları ile de deneyimlemesine yardımcı olabilir. Dokunarak dokusunu, koklayarak kokusunu, tadarak tadını keşfedecektir. Bir oyuna çevirip kokusunun ya da yediği başka hangi yiyeceğe benzediği ile ilgili fikir yürütebilirsiniz.
Kontrolü bir yönüyle çocuğunuza verebilirsiniz. "Bugün pırasa mı yapalım yoksa ıspanak mı?" gibi sorularla çocuğunuzun karar vermesini, tercihlerinin önemsendiğini görmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuz yemek istemediği bir yemekten sonra karnını abur cubur ile doyurabileceğini biliyorsa, bu alternatifi değerlendirmek istemesi son derece olağandır. Dolayısıyla bu konuya dikkat etmek oldukça önemli. Aynı şekilde, yemek saatine yakın sürede atıştırma alışkanlığı varsa bu da beslenme alışkanlığını olumsuz etkileyecektir.
Az önce de söylediğim gibi, sofra bir paylaşım yeridir. Keyifli bir etkinlik olmalıdır. Sofraya birlikte oturmak, keyifli zaman geçirmenin ilk aşamasıdır. Devamında ise çocuğunuzun ne yediğine odaklanmamalısınız. Sürekli gözetlendiğini ve müdahale edildiğini hissetmek çocuğunuza da iyi gelmeyecek, size de. Yemek saati stres saati olmaktan ne kadar çıkarsa işler o kadar kolaylaşır. Çocuğunuzun hangi yemekten ne kadar yiyeceğine kendisinin karar vermesine izin vermelisiniz. Bununla birlikte, tercih etmediği yiyeceğin sadece tadına bakmasını önerebilirsiniz.
Eğer ebeveynler olarak sizler de seçici davranıyorsanız, çocuğunuzun aksi yönde hareket etmesini beklemek çok büyük bir haksızlık olacaktır. Dolayısıyla, sofradaki yiyecekleri ayırmadan yiyerek çocuğunuza rol model olmanız da önemli bir detay.
Aynı anda birden fazla tercih etmediği yiyeceği sunmak yerine, tek tek denemesine fırsat vermek daha rahat olacaktır. Aynı şekilde bir yiyeceği reddediyorsa, bir süre sonra farklı bir şekilde pişirerek tekrar denemesini sağlayabilirsiniz.
Ve eğer yemeği reddedip, acıktığında size tercih ettiği bir yiyecek için geliyorsa, yemek saatinizin bittiğini, bir sonraki öğünde karnını doyurabileceğini açıklamalısınız. Bu açıklama bir ceza niteliğinde değil, sürecin doğal işleyişi olarak yapılmalıdır. Tabii bu açıklamanın yapılacağı yaş da önemli bir nokta. 2 yaşında çocuğa bu açıklama oldukça anlamsız olacaktır. Ama uzun açıklamalar yapmadan, yemek saatine az kaldığını söyleyip dikkatini başka yöne çekmeyi deneyebilirsiniz.

Back