• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yeme Bozuklukları ve Kısırlık

Yeme bozuklukları, gebe kalmanızı zorlaştırabilir. Ayrıca gebelik sırasında erken doğum da dahil olmak üzere bebeğiniz açısından çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu nedenle yeme bozukluğunuz varsa gebe kalma şansınızı arttırmak ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak için doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Gebeyseniz ve yeme bozukluğunuz varsa gebeliğiniz sırasında yeterince kilo almak için neler yapabileceğinizi doktorunuzla konuşun. Halihazırda yeme bozukluğu yaşamıyor olsanız bile geçmişte yeme bozukluğunuz olduysa, gebelikte bu sorunla tekrar karşılaşabileceğiniz için doktorunuzu bilgilendirmeniz önemlidir.

Yeme bozuklukları nelerdir?

yeme_bozukluklari_kisirlik_iliskisi.jpg
Yeme bozuklukları, kilo ve yemek konusunda aşırı duygulara, tutumlara ve davranışlara neden olan ciddi sağlık sorunlarıdır. Yeme bozukluğu olan kadınlar, vücutlarının görünüşünü beğenmiyor ve kilo almaktan ciddi şekilde korkuyor olabilirler. Bu duygular, strese ve çok yiyip kusma gibi riskli yeme davranışlarına yol açabilir. Bu ise kadının sağlığına zarar verebilir ve gebelikte sorunlara yol açabilir.

Yeme bozukluklarının çeşitli türleri bulunmaktadır:

  1. Anoreksiya nervoza: Anoreksiyası olan kadınlar çok az yiyebilir ve fazla kilolu olmasalar da öyle olmaya karşı yoğun bir korku duydukları için diyet ve aşırı egzersiz yapabilirler. Anoreksiya adet görmemenize neden olabilir, saçlarınızın dökülmesine ve cildinizin kuru, soluk ve sarı görünmesine yol açabilir. Anoreksiya, tedavi edilmezse güçsüzlük, kemik kaybı, kalp ve böbrek yetmezliği ve hatta ölüm olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kalp ve böbrek yetmezliği, bu organların çalışmayı bırakmasıyla meydana gelir.
  2. Bulimia nervoza: Bulimiası olan kadınlar, çok fazla yedikleri ve sonrasında yediklerini çıkardıkları bir döngüye sahiptir. Kadınlar, yedikten sonra kendilerini kusturabilir ya da laksatif veya başka ilaçların yardımıyla yiyeceklerin dışkıyla atılmasını sağlayabilir. Laksatifler, dışkılamaya yardımcı olan ilaçlardır. Yiyeceklerin zorla atılmasını sağlamak dişlerde, boğazda ve midede hasar dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca ruh halinde dalgalanmalara ve kalp yetmezliği gibi kalp sorunlarına yol açabilir.
  3. Binge yeme bozukluğu: Bu sorunu yaşayan kadınlar yedikten sonra yemekleri çıkarmaz. Binge yeme, yüksek tansiyon ve diyabet gibi obeziteyle ilişkili sağlık sorunlarına yol açabilir. Obez olmanız durumunda vücudunuzda çok fazla yağ vardır ve Vücut Kitle Endeksiniz (VKE de denmektedir) 30 ya da 30’un üzerindedir. VKE, boy ve kiloya göre vücut yağının ölçülmesidir.
  4. Tanımlanmış diğer bir beslenme ve yeme bozukluğu: Bu bozukluklarda farklı bozuklukların özellikleri bir arada yer alabilir. Örneğin, kişi yediklerini çıkarıyor olabilir ancak binge yeme olmayabilir veya anoreksiya özellikleri olabilir ama kilosu normal olabilir. Bu bozukluk nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorunları, kişinin yeme bozukluğunun hangi özelliklere sahip olduğuna göre değişiklik gösterebilir.
Yeme bozukluğunuz olduğunu düşünüyorsanız, bu konuyu doktorunuzla konuşmanız gerekir. Doktorunuz, sağlıklı yeme alışkanlıklarına sahip olmanıza ve ciddi sağlık sorunlarının önüne geçmenize yardımcı olabilir.

Yeme bozuklukları gebelikte hangi sorunlara neden olabilir?


Yeme bozukluğu tedavisi gören pek çok kadın sağlıklı bir gebelik geçirmektedir. Ancak yeme bozukluğu, gebelik sırasında bazı sorunlara yol açabilir.
yemek_yeme_bozukluklari_gebelik.jpg
Anoreksiyanız ya da bulimianız varsa, gebelik öncesi aşırı zayıf olabilir ya da gebelik sırasında yeterince kilo alamayabilirsiniz. Aşağıdakileri yaşama riskiniz de daha fazla olabilir:
  • Erken doğum: Erken doğum, bebeğin 37. gebelik haftasından önce doğmasıyla meydana gelir. Erken doğan bebekler, doğumda ya da hayatlarının ilerleyen dönemlerinde sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir.
  • Düşük doğum kilosu: Bebek, 2,5 kilogramdan az doğduysa kilosu düşük sayılmaktadır.
  • Ölü doğum ya da doğumdan hemen sonra ölüm: Ölü doğum, gebeliğin 20. haftasından sonra bebeğin anne karnında ölmesiyle meydana gelir. Anoreksiyası olan kadınlar, ölü doğum konusunda diğer kadınlardan daha yüksek risk altındadır.
Binge yeme bozukluğunuz varsa obezlikle ilişkili olan gebelik komplikasyonları yaşama ihtimaliniz daha yüksek olabilir. Obeziteye bağlı olarak görülebilecek gebelik komplikasyonları arasında şunlar bulunmaktadır:
  • Gebelik diyabeti: Gebelik diyabeti, bazı kadınların gebelik sırasında yaşadıkları diyabettir.
  • Yüksek tansiyon: Yüksek tansiyon, kan damarlarındaki basıncın çok yüksek olması sonucu oluşur.
  • Bebek çok büyük doğarsa doğum sırasında yaralanma riski olabilir.
  • Sezaryene ihtiyaç duyulabilir. Sezaryende karında ve rahimde kesik açılarak bebeğin doğumu gerçekleştirilir.

Yeme bozukluğu durumunda gebe kalma şansını arttırmak için neler yapılabilir?

Gebe kalma şansınızı arttırmak istiyorsanız, doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Doktorunuz, yaşadığınız sağlık sorunları varsa bunların tedavisinde ve sağlıklı kilonuza kavuşmanızda size yardımcı olacaktır. yrıca sizi yeme bozukluğunuzu tedavi etmek üzere başka bir uzmana da yönlendirebilir. Gebe kalmadan önce tedaviniz için hazırlanan beslenme planını birkaç ay boyunca takip etmeniz önemlidir. Sağlıklı kilonuza kavuştuktan sonra gebe kalma şansınız daha yüksek olacaktır.
gebelik_diyabeti_kisirlik.jpg

Gebelik sırasında ise yeteri kadar kilo alabilmek için yine beslenme planınızı takip etmeniz önemlidir. Bebeğinizin ve sizin ihtiyacınız olan besinleri alabilmeniz için gebelik sırasında kilo almanız gerekir.

Geçmişte yeme bozukluklarına yönelik tedavi görüp iyileşmiş olsanız bile bu durumdan doktorunuza söz etmeniz gerekir. Gebelikte kilo aldıkça yeme bozukluğunuz tekrar ortaya çıkabilir. Doktorunuz, beslenme planınıza uymanıza ve sizi ve bebeğinizi gebelik boyunca gözlemleyerek bebeğinizin dünyaya sağlıklı bir şekilde gelmesine yardımcı olacaktır.
 
Back