Yeğenimin meslek secimi

Fizyoterapistim 50+ sınırlı hastayla çalıştım.
Spor ve çocuk alanlarında çalıştım daha çok.
Meslekler burada duyduğu ve bilgi aldığı kadarı değildir.
Ben de mühendislik hakkında net fikir beyan edemem...
M mirandaaaa kendi en olmak istediği 5-6 Tanesini belirleyip o meslek mensuplarıyla konuşsa fikirleri daha net olur...

Valla bu devirde ne olmak istediğin değil de hangi meslekte karnın doyar iyi kazanç saglarsin o önemli diye düşünüyorum .O nedenle tercihim fizik tedavi yonunde önü çok açık illa devlet değil özelde de çok imkanları var.Fizikten sonra da mühendislik diyorum..

Yegeninizin ne istiyorsa ona oncelik verin. Calisma hayatina girince nerden baksaniz 35 yil calismasi gerek ortalama.
Ogretmenlik su an icin cetrefilli. 4 5 yila ne olur bilinmez tabi ama kpss egitim bilimleri, alan bilgisi mulakat vs. Cok ugrastirici. Hali hazirda bulunan yigilma da cabasi.

Ankara ve istanbuldaki köklü üniversiteler disinda baska üniversiteler gelir gibi görünüyor. Evet farklı meslek grupları ama bunlar arasında mizacına uygun olmayan meslek gruplarını eleyeceğiz ben kendi puan türünde gelebilecek bölümleri yazdım. Aslında dîş hekimliğini c

İnşaat sektörü geniş gibi görünse de çalışma saatleri çok uzun, şantiyede çalışmak zor, kurumsal bir yerde çalışmıyorsa patronla uğraşmak zor, işçiyle uğraşmak ayrıca zor. İş bulmak da malesef göründüğü kadar kolay değil. Maaşlar düşük. Eskiden yurtdışı şansı yüksekti, artık oralarda da hem iş imkanı azaldı hem maaşlar düştü, güvenliğin çoğu yerde olmaması da cabası.
Bilgisayar mühendisliğinde 2 bilgisayar alan okul mühendislik eğitimi veriyorum diyor diyordu bir mühendis arkadaşım. Üniversite ve yöneldiği alan çok önemli.
Mühendislik seçecekse hala en yaygın iş alanı elektronikte. Benim dönemimden işsiz kalan ya da sürünen bir arkadaşım olmadı bu meslekte.
Bu devrin en önemli sıkıntısı çok sayıda üniversite açılması. Kendini en iyi yetiştirebileceği üniversiteyi seçmesi doğru karar olur.
Bir önceki yazımda dediğim gibi en önemlisi kendini ne yaparken hayal ediyor, ne istiyor

Bir mimar olarak size mimarlık hakkında bilgi vereyim, yeğeniniz de yazdıklarımı okuyup ona göre karar versin. Mimarlık evet çok güzel bir meslek fakat gerçekten çok zor, özellikle okurken. 1. sınıfın ilk haftasından itibaren hiç alışık olmadığınız bir çalışma temposuna girersiniz taa ki son senenin son dönemine kadar her hafta proje jürisi olur yani bildiğiniz vize haftası gibidir. Üstelik sizden istenen hiç olmayan birşeyi tasarlamak, teknik bir lisede okumayan çocuk Sudan çıkmış balık gibidir bazen hocaların yapmamızı istediği şeyi anlayamazsınız bile...Dersler diğer bölümlerde olduğu gibi aç kitabını oku tarzı değil, çalışabileceğiniz bir kitap yok, mimarlıkta doğru ya da yanlış diye kesin bir sonuç da yok yani kaldığınızda ama ben doğru yaptım diye bir savunmanız da olamaz. Proje dersinden kalırsanız bütünleme gibi bir şans yok, direkt okul uzar. Ayrıca artık özel üniversitelerle birlikte mezun mimar sayısı o kadar arttı ki bu da dezavantaj. Bazı üyeler iç mimarlık falan demişler, mimarlık okuyan biri iç mimarlık da yapabilir fakat iç mimarlık okuyan birisi mimarlık yapamaz o yüzden mimarlık daha mantıklı. Şunu da belirteyim iyi bir mimar olmak için hangi üniversiteden mezun olduğunun önemi yok, meslekteki başarı kişinin tamamen yeteceğine ve işini sevip kendini geliştirmesine bağlı.

Teşekkürler bunu dayap
Caz
Teşekkürler. Bende meslek çalışanlarıyla konuşmasını önerdim bunu yapicak burda üye sayısı çok olduğu için daha fazla bilgiye ulaşırız diye düşündüm. Siz çocuk grubuyla rehabilitasyon merkezlerinde mi çalıştınız. Su an özel sektörde misiniz?

Evet, evlenene kadar bir spor kliniğinde çalıştım.
Basketbol, voleybol, futbol, tenis vs oyuncuları ile.
Evlendikten sonra çocuk rehabilitasyon merkezinde.
Ama çocuk rehabilitasyonu çok yıpratıcı. Ve maaşlar gitgide düşüyor.
Bunlar yerine mezuniyet sonrasında eğitim alıp, özelleşmek daha akıllıca.
Manuel terapist, osteopat, lenf-ödem terapisti, kadın hastalıkları terapisti, gebelik egzersiz danışmanı vs vs...
Ama bu eğitimler ha deyince olmuyor. Bir kaç yıl para kazanmayacak ve üzerine eğer iyi yerlerde eğitim alayım derse de para verecek..
10-20 bin Euro kadar rakamları gözden çıkarmak gerekiyor.
Ben şu an ara verdim, ama yüksek lisans yaptım biyomedikal mühendisliğinden, eğer doktora tezimi tamamlarsam robotik rehabilitasyon ile ilgili bir eğitim var, mesleğe devam edersem bu şekilde edeceğim.
Onun dışında bugün işe dönüş reh merkezinde çalışayım desem, yeni mezun olduğum zaman ki maaşımın yarısını verirler :)
Biz beden ile çalışan bir meslek grubuyuz, özel sektörde şu şartlarda kendi adıma çalışmam evde otururum :)

Yeni açılan Sağlık Bilimleri Üniversitesi ,
İstanbul Medeniyet Üniversitesi gibi yerlerde
Diş Hekimliği yazarak başlayın.
MF4 sıranız 28bin.
Mühendislik okuyacaksa İTÜ , YTÜ , ODTü yazsın.
Mutlaka hazırlık olan bi yeri seçsin.
Öğretmenlik seçmeyin ,
Halihazırda 500bine yakın mezun var zaten.

Her mesleğin kendine göre zorlukları var. Kiminde çalışma koşulları ağır, kiminde iş bulmak sıkıntı, kiminde atanmak sıkıntı ama her ne olursa olsun insan istediği mesleği icra etmeli. Ben öğretmenim ve öğretmenlik benim üçüncü mesleğimdi. Ben hep öğretmen olmak istemiştim. Ama çevremin hep ataması zor bosver başka bölüm oku diyerek iki bölüm okudum ikisinden de mezun olup kısa süreli çalıştım ve ikisinde de mutlu olamadım. En son öğretmenlik okudum ve ikinci senemde atandım ve bölümüm o sene 90 üzeri bir puanla kapattı. Ben ne olursa olsun hayallerimizin bir şansı hakettigine inanırım.

M mirandaaaa
Tamamen katılıyorum mimsiar'a.
Ama şunu da ekleyeyim iyi bir mimar olmak sadece yetenek ve işini sevmeye bağlı olmuyor çoğu zaman. Aslında mesleğin hangi alanında çalıştığınıza ve yaşadığınız yere göre değişiyor bu durum.

Eğer büyük bir şehirdeyseniz yetkin bir mimarlık ofisinde iş bulmak evet yeteneğe, kendini geliştirmeye bağlı. Tabii ki maaş da buna bağlı oluyor.
Daha küçük yerlerde ise süper yetenekli de olunsa alınacak ücret asgarinin biraz üstü oluyor. Atanamadığı ya da kendi ofisini açmadığı sürece aynı ücretlerle devam etmek zorunda kalıyor çoğu kişi.
Atamalar nasıl bilmiyorum hiç girmedim kpss'ye.

Hem okul hem iş hayatı konusunda zorlayıcı bir bölüm. Yeğeniniz okul temposunu kaldıramayacak biriyse hiç yazmasın mimarlığı. Yazacaksa da okulu çok iyi araştırsın. Çoğu okulda yaz okulu yok. Proje dersleri ön koşulludur yani birini geçmeden diğerini alamazsınız. Proje dersinden kalınca bazı okullarda 1 dönem, bazı okullarda 1 sene uzar okul.
Çoğu okulda kanun ve imar yönetmelikleriyle ilgili ders yok. Çoğu okulda 3 boyutlu programlarla ilgili ders yok. Okul zamanı öğrenmeye fırsat olmazsa iş hayatına başlayınca çok zorluk çekiliyor. Her şeyi aynı anda öğrenmeye çalışmak gerekiyor. Bu nedenle okulu, derslerini çok iyi araştırsın.

Son düzenleme:
Selamlar sevgili meslektaşım aslında mimarlıkla ilgili daha anlatılabilecek çok şey var ama yazmakla zor, benim aklıma gelmeyen yerleri tamamlamışsınız size tamamen katılıyorum. Trakya Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesinde bahsettiğiniz dersler var diye biliyorum konu sahibi için belki fikir olur :)

Yegenim bilgisayar mühendisliğini bitirdi. Okul bitti ama çok mutsuz. Şimdi başka bölüm okumayı düşünüyor, gitti 4 Senem diyor. Bana göre önü açık bir bölüm, ama çokta bilmiyorum. Ama sevmek gerekiyor.
Bende öğretmen olmayı çok isterdim. Ama imkansızı zorluyor devlet . Özelde şartlar zor.
Tavsiyem sevdiği bölümü seçsin. Hem severek olur hem mutlu çalışır. İş işi zaten şansa veya tanıdığa bakıyor nerdeyse. En azından pişman olmaz.

Selamlar
Evet çok fazla şey var hem okulla hem piyasayla ilgili yazılabilecek. Baktım sonu gelmeyecek kısa keseyim dedim. :)
Mimarlıkta prestiji açısından olmasa da eğitim sistemi ve ders içerikleri açısından önemli oluyor okul.
Selçuk'ta yaz okulu da vardı sanırım. Ama mesela bizim fakülte başka okulda yaz okuluna gitmeyi kabul etmiyordu, kendileri yaz okulu da açmıyordu. Bunları araştırmak lazım hep.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…