Yaz mevsimi yaklaşıyor, evcillerinizi traş ettirmeyin.

CiRiLLA

Kayıtlı Üye
10 Ekim 2014
31.742
142.141
Uzun ama okuyun ve dikkate alın lütfen.

Kedi ve Köpeklerde Tüylerin Traş Edilmesi doğru mudur?

Kedinizin, köpeğinizin tüylerini traş ederek cilt kanserinden, davranış problemlerine kadar pek çok soruna davetiye çıkarttığınızı biliyor musunuz ? Kedi ve köpekler neden traş edilmemeli ? Tüylerin traş edilmesi ancak hangi koşullar altında gereklidir?

Bahar geliyor ve çok yakında pek çok kişi yanlış bilgiler veya bencilliklerinden ötürü kedi ve köpeklerini traş ettirecek. İşte bu nedenle havalar ısınmadan, bir anlamda traş mevsimi başlamadan benim duyduğum pişmanlığı kimsenin yaşamaması ve patilerimizin sağlığını korumak adına bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Kedi ve köpeklerin tüylerinin traş edilmesine neden olan en yaygın yanlış bilgiler:

- YANLIŞ! Tüylerin Traş Edilmesi Serinlemelerine Yardım Eder
- YANLIŞ! Uzun Tüylü ve Çift Mantolu Köpekler ve Kediler Traş Edilmelidir
- YANLIŞ! Traş Etmek Tüy Dökülmesini Önler / Azaltır
- YANLIŞ! Tüyleri Tekrar Uzar , Daha Sağlıklı Olur
- YANLIŞ! Tüylerin Kokmasını Önler
Kedi ve Köpeklerde Tüylerin Önemi ve Traş Etmenin Zararları

Kedi ve Köpeklerde Tüylerin Önemi ve Traş Etmenin Zararları

Amerika ve Avrupa’daki Veteriner Fakülteleri ve ASPCA ( Amerika Hayvanlara İşkenceyi Önleme Topluluğu) petlerin traş edilmesinin hayvanların fiziksel ve psikolojik sağlığına verdiği zararlara dikkat çekiyor. Kedi ve köpeklerimizin tüylerin önemi ve traşın neden olduğu zararlara şöyle bir göz atalım.

DOĞRU: Traş Etmek Vücudun Doğal Isı İzolasyonunu Bozar

ASPCA, Başkan Yardımcısı Dr. Louise Murray, web sitesinde köpeklerin tüylerini evinizdeki izolasyon sistemine benzeterek şu açıklamayı yapıyor. “ Evinizdeki izolosyon kışın evinizi çok soğumaktan, yazın ise aşırı ısınmaktan korur. Köpeğinizin tüyleri de aynı işlemi görür.

Wendy C. Fries Web.MD sitesinde yayınlanan makalesindeyse kedilerin traş edilmesi konusunda , Teksas A&M Üniversitesi Veterinerlik Bölümünde Doçent olan Veteriner Mark. J. Stickney’in açıklamasına yer veriyor. “ Kediler özellikle vücut ısılarını dengelemekte çok iyiler. Tüylerinin kesilmesinin onlara hiç bir faydası yok.“
Çift mantolu ve uzun tüylü köpeklerin ( Chow Chow, husky, alaska malamut vb ) , yine çift mantolu ya da uzun tüylü kedilerin ( Rusya Mavisi , Norveç Orman Kedisi vb ) traş edilmesi uygulamasının onun nasıl sıcağa ve soğuğa karşı savunmasız kıldığını ekteki resimde görebilirsiniz. Hava tüylerin arasından geçerek, serinlemeye yardım ederken, tüyler güneşin zararlı etkilerine karşı kalkan vazifesini görmekte.

Sonuç olarak tüylerin traş edilmesi köpeğinizin ve kedinizin terlemesini, aşırı ısınmasını engellemeyeceği gibi aksine onun doğal ısı dengesini bozarak yazın daha fazla ısınmasına, kışın ise daha fazla üşümesine neden olur.

DOĞRU! Traş Etmek Güneşin Zararlı Etkilerine Maruz Bırakır

Yazın tüylerin traş edilmesi, sizin Ağustos sıcağında tüm gün boyunca korumasız olarak güneşlenmenize benzer. Güneşin size vereceği zararla, köpeğinizin, kedinizin yazın 20 dakika bile olsa güneş altında korunmasız kalması aynı sonuçları doğurur.

DOĞRU! Kansere Neden Olur

Tüyleri traş edilen köpek ve kedilerde zararlı UV ışınlarına maruz kalma nedeniyle, cilt kanseri başta olmak üzere kanser riski artmaktadır.

DOĞRU! Güneş Yanıklarına ve Güneş Çarpmasına Neden Olur

Tüylerin traş edilmesi köpek ve kedilerin ciltlerinde güneş yanıklarının oluşmasına neden olur. Ayrıca vücudun doğal ısı regülasyonu bozulduğu için vücudun ısısını düşürememesine ve güneş çarpmasına neden olur.

DOĞRU! Tüylerin ve Cildin Yapısını Bozar, Tüy Dökülmesine Neden Olur

Kedi ve köpeklerin traş edilmesi onların daha az tüy dökmesini sağlamaz, sadece daha kısa olan tüyler, daha az göze görünür. Ancak tüy temizlemekten yorulduğunuz için aldığınız bencil karar, uzun vadede sizin daha fazla tüy temizlemenize neden olabilir. –Köpeğinizin tüy dökmesini azaltmak ya da köpeğinizin aşırı tüy dökmesinin nedenlerini öğrenmek için Bknz: Köpeğim Tüy Döküyor –

Genelde traş sonrası uzayan tüyler, köpeğin traş öncesindeki tüy sağlığı ve kalitesiyle aynı nitelikte olmaz. Çoğu zaman yeni uzayan tüyler daha sağlıksız olduğu için, traş edilen köpeklerin tüy dökme oranı, traş edilmeyenlere göre daha fazla artmaktadır.

Traş sonrası kimi köpek ve kedilerde tüyler bölgesel olarak hiç uzamamaktadır.

DOĞRU! Çift Mantolu / Uzun Tüylüleri Traş Etmek Çok Daha Zararlı

MedHelp.Org’da yayınlanan makalede, veteriner Dr. Aleda Cheng özellikle Sibirya Husky , Samoyet gibi kuzey ırklarının ve Alman Çoban Köpeği gibi çift mantılu köpeklerin traş edilmesinin tüylerde geri dönüşü mümkün olmayan zararlara neden olduğunu, Shetland çoban köpeği uzun tüylü köpeklerin tüylerinin tekrar uzamasının kimi zaman yıllar aldığunu vurgulamakta.

Kimi çift mantolu köpek ve kedilerde özellikle alt mantonun traş sonrası tekrar yerine gelmemesi sık rastlanan bir durumdır. Alt mantonun kaybedilmesi, bu hayvanların sıcak ve soğuğa karşı korunmalarında hayatı önem taşıyan izolasyon sisteminin yok edilmesi anlamına gelmektedir.

DOĞRU! Alopecia ( tüy çıkmaması- uzamaması) Durumuna Neden Olur

Veteriner Dr. Eric Maddon, pomeranian üzerinde yaptığı çalışma size traş sonrası tüy kalitesi hakkında bilgi verecektir. Maddon bu çalışma için Pomeranian köpeği yaz için traş etti. Bir ay sonra köpeğin muhteşem güzellikteki tüyleri tekrar çıkmaya başladı. Sonraki yaz maddon köpeği tekrar traşi etti bu kez köpeğin tüyleri tekrar uzamadı. Bunun üzerine Dr. Maddon köpeğin bir başka fiziksel sorununun olması ihtimaline karşı troid testi yaptı. Köpeğin troidi yoktu. Sonuçta pomerian tüylerin traş edilmesi nedeniyle alopecia ( tüylerin tekrar uzamaması ) durumu geliştirdiği sonucuna varıldı.

Muller ve Kirk Ufak Hayvanlar Dermotogy 7 kitabında ameliyat sonrası hayvanların tüylerinde yapılan gözlemlerde, tüyleri traş edilen hayvanların Alopecia geliştirdikleri gözlemlenmekte.

DOĞRU! Traş Nedeniyle Tüy ve Cilt Sağlığı Bozulan Hayvanlar Daha Çok Kokar

Tüylerinin ve cildinin doğal dengesi traş edilerek bozulan kediler ve köpekler, doğal tüy ve cilt dengesi korunmuş, sağlıklı ve cilde tüylere sahip hayvanlara göre daha çok kokarlar.

DOĞRU! Savunma ve iletişim Aracı Tüylerin Kaybedilmesi Strese ve Davranış Problemlerine Neden Olur

Tüylerin traş edilmesi özellikle kedilerde ve kimi köpeklerde davranış problemlerine neden olur. Kediler ve köpekler kendilerini tehlikede hissettikleri anda tüylerini kabartırlar. Tüyler onlar için temel kendini savunma ve iletişim aracıdır. Bu aracın ellerinden alınması, strese ve korkuya neden olur.

Tüyleri traş edildiği için sürekli stres ve korku halinde olan kedi ve köpeklerin davranış problemleri geliştirmeleri kaçınılmazdır. Bu propblemler saldırganlık, aşırı korku ve endişe hali, kendine zarar verme vb. Şekillerde görülebilir.

DOĞRU! Tüyler Dış Objelere ve Diğer Hayvanlara Karşı Cildi Korur

Duruma uygun bir eldiven giymeden dikenli bir gülü, dikenli bir teli avucunuzda tutmanızı istesem ya da ısırılmaya karşı gerekli vücut koruyucusu olmadan bir köpeğe saldır emrini versem, beni size işkenceyle suçlarsınız. Köpeğinizin, kedinizin tüylerini keserek ona yaptığınız işkence çok farklı değil.

Tüyler, özellikle ense tüyleri diğer hayvanlar tarafından ısırılmaya, tırmalanmaya karşı kedilerin ve köpeklerin koruyucu zırhı niteliğindedir. Hayvcan yine dikenli bitkilerden, dallardan tüyleri sayesinde korunur.

DOĞRU! Onlar Tüyleriyle Daha Güzel smile ifade simgesi

Sanırım bunu tartışmaya bile gerek yok. Sonuçta hayatımızı kedilerimiz ve köpeklerimizle paylaşmaya karar verirken onların sevgi dolu, yumuşacık, tüylü güzellikleriydi bizi hayran bırakan.

Kedi ve Köpeklerin Tüylerinin Traş Edilmesi Gereken Durumlar

Köpeğin vücudu taranarak açılamayacak nitelikte tüy kıtıkları ve matleriyle dolduğunda, köpeğin temizlenebilmesi için tüyler traş edilir. Burada traşın amacı pire, kene, mantar gibi zararlı parazit ve bakterilerden köpeğin vücunun arındırılması ve yeni ve sağlıklı tüylerin çıkmasını imkan sağlamak içindir.
Uyuz, myiasis gibi kimi cilt hastalıklarının tedavi sürecinde tüyler traş edilir.
Alerjilerden, yaralanmalardan ve diğer hastalıklar nedeniyle ciltte açık yaralar oluşmuşsa, bu bölüm hijyenik nedenlerden ötürü traş edilerek, mikroplardan korunması sağlanır.
Ameliyatlarda köpeğin ya da kedinin ameliyat olacağı alan yine hijyenik nedenlerden ötürü bölgesel olarak traş edilir.
Ayrıca ultrason gibi uygulamalar öncesinde köpeklerin ve kedilerin tüyleri bölgesel olarak traş edilir.

Alıntı