Yatırım bizden sorulur! :)

siz profesyonelsiniz acemi borsacı o 5000 i kaybedince yandımm allahhh diye döner durur evde :rolleyes: bizim de büyük para kaybettiğimiz günler oluyor başka hisselerden kurtarıyoruz dengeyi buluyoruz bu da devamlı araştırma ve hisseyi takip gerektiriyor gün boyu.bunu borsadan anlamayan yapamaz batar gider. o yüzden çok cüzii miktarların üstüne çıkmasınlar değil mi ilk aylarda üzülmemek için

İşte aslında kaybetmez satarsa kaybeder satmazsa kaybetmez :) ama bunu anlatıp anlamak gerekiyor ve biraz beklemek gerekiyor bazen.
Ben kendimi anlatayım ilk başladığımda her ay 50-100 tl attım toplamda 300-400 tl attım bi cafe parası kaybetsem de üzülmem eğitim parası gibi düşündüm ve bu parayı yatırdım. Kendim inşaat sektöründeyim düz düşündüm sonuçta bi şirkete yatırım yapıyorum, en iyi bildiğin sektör ne? İnşaat sektörü o halde güvendiğim firmaların, güçlü firmaların Demir, beton, çelik vs hissesi var mı diye araştırma yaptım, akabinde olanlardan aldım ve 2 tl aldığım hisseler şu an nerelerde 😂 hatta halen durur onlar satmam satmayacağım uğur hisseleri gibi kalsın. :)
Sonra bi miktar param vardı o dönem çok borç ödüyorduk nasıl döndürüyordum ben bile bilmiyorum bi işten para kaybettik ortak yüzünden onun borçları kaldı yüklü onu ödüyorum ama muhasebeci gibi gelir gider tabloları yapıyorum bi yandan da elimde 1 kuruş olsa kenara koyuyorum.

Daha sonra baktım 500 - 1000 tl kenara koysam da borç ödeniyor ona göre sıkıyorum kenara para da koymaya başladım yaklaşık 3000 tl koydum borsaya bu arada eşime anlatıyorum ama umursamıyor 😂 onu 8000 tl yaptım kısa zamanda o zaman dikkatini çekti 😂

Sonra teknik, temel analiz derken diğer hisselere de dalmıştım ve çok şükür kazandım zarar ettiklerim de oldu ama zarar kes yapıp kısa zamanda çıkardım. Ama zarar ettiğim genelde firma patronun çakallığından oldu bunlardan en önemlisi tukaş 😂 gidecek hisseyi bitirdi patron halen duran var arkadaşımda hissede ama ben çoktan sattım çıktım o inat etti halen zararda aslında çıkarırdı zararı daha iyi biliyor 😂 hırs yaptı işte hırs yapmamak gerekiyor.

İşte sonra 20-30 bin yaptım ilk 50 - 100 bine ulaşınca çok kolay ciddi paralara çıkılıyor. Hatta son aldığım hisselerle hesaplar yaptım 100 bin tl 1M oluyordum 😂ben sonra ciddi rakamlara ulaştım ama bi ihtiyaçlar silsilesi oldu ve büyük kısmını çekip yeniden başladım 😂

Hatta bi tanıdık 75 bin bi hisseye koydu 4 senede 800 bin oldu ev aldı ama 6 ay daha beklese 1.2 M oluyordu 😂

Abime dedim 150 bin duruyordu boşta parası al bu hisseyi sen bakmıyorsun bile parana kalsın almadı 😂 3 ay olmadan 1.3M oluyordu alsaydı şimdi pişman ama daha hisse vermem 😂😂

Ooooo ceycey hanımcım yine pırlantalarınızı gözümüze gözümüze sokuyorsunuz 🤣🤣🤣
Pırlanta işçiliği olan bir şey değil mi satarken kar eder mi ki?
Valla hiç anlamıyorum pırlantadan, eşim yerden cam parçası bulup yüzüğe monte etse pırlanta dese yerim yani 🤣benim bilmediğim yerlerden giriyorsunuz ceycey hanım hanımcıııım :)))
Değerli mücevherler sizin işiniz, ben nakitçiyim demiş idim değil mi 🤣🤣

Bu şey değil mi ya ben 😂😂 hatta su yolu pırlantam var hediye onu satayım da gr altına çevireyim diyorum durdukça zarar ediyormuş gibi geliyor 😂😂

Ooooo ceycey hanımcım yine pırlantalarınızı gözümüze gözümüze sokuyorsunuz 🤣🤣🤣
Pırlanta işçiliği olan bir şey değil mi satarken kar eder mi ki?
Valla hiç anlamıyorum pırlantadan, eşim yerden cam parçası bulup yüzüğe monte etse pırlanta dese yerim yani 🤣benim bilmediğim yerlerden giriyorsunuz ceycey hanım hanımcıııım :)))
Değerli mücevherler sizin işiniz, ben nakitçiyim demiş idim değil mi 🤣🤣
ne karııı yarı parasına gidiyor satıncaaaa.zaten bu hafta sahte yakut pırlantalı set alan avukat haberine kıllandımmm.muhtemelen aynı yerden aldım ben deeee :kızgın: :KK53:.borsayla ilgileniyorsunuz ama o belli .ekonomi psikoloji sosyoloji kaynana görümce her konuda çok bilgilisiniz ve yazım diliniz de kuvvetliii maşallahhhhhhh:nazar::nazar:.

Teşekkür ederim Mune abla.
Peki aynı şirkette benim 10 lotum var senin 20 lotun. Bu bedelli sermaye artırımı döneminde ikimize de haber verilir mi? Yoksa fazla olanların mı rüçhan hakkı olur?

Az çok farketmez o şirkette hissem varsa rüçhan hakkım olur mu?

Sanırım aldim hisseyi unuttum.
Bunun zararı şu oluyor. Bunun gibi fırsatları kaçırabilirim falan..
Bu mudur?

Kötü bir öğrenci olabilirim zor anlıyorum galiba kusura bakmayınız. :KK43:

Tabi ki herkesin hakkı var kaç lotun varsa o kadar hakkın oluyor. Hatta almamakta hakkın, satmakta aynı şekilde. Zaten Bilgi SMS geliyor rüçhan hakları kullanımı diye. Bazen bu bedelsiz de oluyor mesela benim hissem bedelsiz için başvuru yaptı ödeme yapmadan lot sayım artacak.

Evet katılmak için mesela 20 lotun var 20 tl koyman lazım hesabına para varsa yatırım hesabında alır. Ama bakmak en iyisi

Önceden olsa hemen satardım da şimdi hiç satmak istemiyorum 😂 değerli taşlar, altınlar satılamaz artık 😂😂 kıyamıyorum duruyor öyle takmıyorum da bakalım
yatırımlık değiller gram altın işçiliksiz bilezik ata vs. olmadığında ama onlarda değerleniyorrlar dolar arttıkça mücevher firmaları aynı gün fiyatlarını güncelliyorlar mesela.bu ara düştü fiyatları geri çektiler.2000 e aldığım ürün şu an 8000 mesela 4 katı arttı gibi ama satsam 5000 anca eder .yatırımlık değildir almayınızzz sayın k.k kadınlarıııı :rolleyes:

Bu arada öğrenmek isteyenlere nacizane ufak bir tavsiye vereyim.

Kendinize sağlam sadece tek bir firma ya da 2 firma seçin sadece o firmaların analizini yapmaya çalışın. Bir kaç ay bu firma/firmaları takip edin. Investing'te geçmiş fiyatlarına bakın, aylar ve seneler itibariyle nasıl bir artma eğilimi göstermiş. Şu tarihte alınabilirmiş ya da satılabilirmiş gibi çıkarılmlarda bulunun. Sonrasında kendinize hedef fiyat belirleyin. Investing'te alarm kurma yeri var. Şu hisse 17 tl olduğunda haber ver gibi. Bunu da deneyin mesela. Bu hisse şu fiyat bandında olursa alıcam gbi hayali düşünün önce:) Ekonomi ile ilgili bir haber mi duydunuz (2 gün önceki faiz kararı gibi) hemen takip ettiğiniz şirkete bakıp düşme eğitimi göstermiş mi ya da nasıl bir etkisi olmuş onu gözlemleyin hatta böyle haberlerde borsanın geneline baksanız daha iyi olur. Biraz biraz öğrenmeye başlayınca 100 tl-200 tl ile takip ettiğiniz firmalardan alım yapıp bu kez o şekilde takip edin bu şirketleri.

Biz işyerinden biriyle borsaya girdik o hiç araştırmadan çok bilindik bir firmaya girdi. Pek kar edemedi. Baktığın zaman köklü bir firma ama geçen seneden beri 0,75 tl gibi bir artış göstermiş sadece, ben bu firmaya girmezdim mesela:) Ha uzun vadede yine kazandırır belki ama 1 senede bu kadarcık artan kağıdı tercih etmem ben.

Ben borsaya ilk girdiğimde bu şekilde öğrenmiştim. Yanlışım/eksiğim varsa diğer arkadaşlar düzeltsin lütfen.

Yatırım tavsiyesi değildir.
Çok güzel değinmişsin bu konuya nora:KK66:

borsada başarısız olanlar kitap yazıyormuş ya ben de eşimin hataları üzerinden buraya not düşüp durucam:/

kendisi aldığı hisse tarihi zirvesini gördüğünde 45 tl idi, çok meşhur bir hissedir. Düşe düşe 33 lere geldiğinde satmayı akıl edebildi. Hala 30 larda o hisse 3 yıldır. Ve hala aynı hissenin muhabbeti bizim evde. Göbek bağı var sanki hisseyle. Saplanıp kalmanın da bi anlamı yok yani..bazıları tarihi zirvesini gördüyse çık git yani, babanın oğlu mu hisse niye ayrılmıyorsun😡

ne karııı yarı parasına gidiyor satıncaaaa.zaten bu hafta sahte yakut pırlantalı set alan avukat haberine kıllandımmm.muhtemelen aynı yerden aldım ben deeee :kızgın: :KK53:.borsayla ilgileniyorsunuz ama o belli .ekonomi psikoloji sosyoloji kaynana görümce her konuda çok bilgilisiniz ve yazım diliniz de kuvvetliii maşallahhhhhhh:nazar::nazar:.
Çocukken sürekli çok bilmiş diyorlardı, 40 kere söyledilerse 🤣🤣🤣
Yazım dilim konuşmayı da yazmayı da çok sevmemden olabilir, yazabildiğim kadar konuşuyorum da, Allah çevremdekilere sabır versin:)
Yaş, tecrübe, biraz meraklı olup araştırma yapmak derken böyle ortaya karışık bir mune çıktı 🤣

borsada başarısız olanlar kitap yazıyormuş ya ben de eşimin hataları üzerinden buraya not düşüp durucam:/

kendisi aldığı hisse tarihi zirvesini gördüğünde 45 tl idi, çok meşhur bir hissedir. Düşe düşe 33 lere geldiğinde satmayı akıl edebildi. Hala 30 larda o hisse 3 yıldır. Ve hala aynı hissenin muhabbeti bizim evde. Göbek bağı var sanki hisseyle. Saplanıp kalmanın da bi anlamı yok yani..bazıları tarihi zirvesini gördüyse çık git yani, babanın oğlu mu hisse niye ayrılmıyorsun😡
al unut yapmışşşş ama tam unutmuşşşşş.

yatırımlık değiller gram altın işçiliksiz bilezik ata vs. olmadığında ama onlarda değerleniyorrlar dolar arttıkça mücevher firmaları aynı gün fiyatlarını güncelliyorlar mesela.bu ara düştü fiyatları geri çektiler.2000 e aldığım ürün şu an 8000 mesela 4 katı arttı gibi ama satsam 5000 anca eder .yatırımlık değildir almayınızzz sayın k.k kadınlarıııı :rolleyes:

Bende normalde hiç altın takmam sevmem güne girmiştik 2000 tl 10 gr işçiliksiz bilezik aldım şu an 2 katını geçti. Ondan sonra ben sevdim altını 😂😂

Ben kendime almam alırsam da zaten hiç satma, yatırım amaçlı değilde takı amaçlı alırım ama çok ilgi alanım değil 😂

Bende normalde hiç altın takmam sevmem güne girmiştik 2000 tl 10 gr işçiliksiz bilezik aldım şu an 2 katını geçti. Ondan sonra ben sevdim altını 😂😂

Ben kendime almam alırsam da zaten hiç satma, yatırım amaçlı değilde takı amaçlı alırım ama çok ilgi alanım değil 😂
ben altıncıyım elime ne geçerse 1 gram olsun alır atarımm.öğrenciyken bile biriktirirdim çeyrek alıp.

Seninki hisseye aşık olmuş benimde aşık olduğum hisse var ama fark ettim ve kârdaydım sattım bağlanmam iyi olmaz diye 😂 bu şekilde inat eden çok fazla var işte verdiğim örnekte de borsadan çok çok iyi anlayan tanıdığım var söylediği şaşmaz iyi rakamları görür, zarar etti satsa çıkarır çoktan 6 ayı geçti halen bekliyor hissede inat ettim satmayacağım diyor 😂

siz de borsa sevda olmuş reel işinizi bile bırakmışsınız cesaretinizi sevdim.umarım çok daha fazla kazançlarınız olurrr :KK200:

Erkek yatırımcılar kızacak ama maalesef erkek yatırımcıların bir kısmı kendine hedef koymuyor ya da koyduğu hedefe uymuyor, x hisseyi şuradan alırım ne olursa olsun kaç liraya çıkarsa çıksın şuradan da satarım istikrarını koruyamıyorlar.
Kadınlar bu konuda daha başarılı, daha temkinli ve istikrarlılar, erkeklerde biraz ben bilirimcilik de var.

ben altıncıyım elime ne geçerse 1 gram olsun alır atarımm.öğrenciyken bile biriktirirdim çeyrek alıp.

Bende severim hep biriktirdim ama hep satıldı 😂 şimdi alıyorum ama satmam, hatta borsa da kâr aldıkça da gr altın alacağım bakalım ne kadar başarılı olacak 😂 hatta şu fikrim var bu hafta hisselerim var onları alayım sonra kâr aldıktan sonra bi kısım nakiti btc atacağım oradan kâr alınca ana parayı geri alıp kâr bırakıp btc devam

siz de borsa sevda olmuş reel işinizi bile bırakmışsınız cesaretinizi sevdim.umarım çok daha fazla kazançlarınız olurrr :KK200:

Evet teşekkürler hatta ileri de eğitimle birleştirip farklı düşüncelerim var. Eğitim vermek ya da daha Prof. Olarak devam etmek gibi gibi bakalım.

Hepimiz çok kazanalım ❤️

X