Yaşar Erdinç'in yorumları..

Thursday, 22 March 2007
BİR MİKTAR SATIŞ GELDİ


Bugünkü günlük yorumda da belirttiğimiz gibi 43bin üzerinde bir açılış, ardından bir gerileme ve sonra tekrar alım hareketinin görüldüğü bir gün yaşadık.Endeksteki para girişi devam ediyor. Para giriş rakamı 60 milyon ytl'ye ulaşmış durumda. Ancak bu para girişinin önemli bir bölümü garan ve isctr'deki alımlardan kaynaklanıyor. Bu iki hisse de %5'in üzerinde prim ile işlem görüyorlar. Şu sıralarda endekse bir miktar satış geldi. Ancak bu satışların 43200'de destek bulması beklenebilir.Bugün Abd'de saat 16.00'da 2. el ev satışları verisi açıklanacak. Eğer bu gece bovespa artı kapatırsa yarın 43700 seviyeleri denenebilir.

POSTED BY: AT 03:50 pm
 
Friday, 23 March 2007
KARASIZ BİR AÇILIŞTAN SONRA BİR MİKTAR ALIM VAR


Dün dow jones yatay bir kapanış gerçekleştirdi. İmkb de güne kararsız başlangıç yaptı. İlk olarak 43bin seviyesini test ettikten sonra oradan tekrar alımlar geldi ve şu anda 43300 seviyelerindeyiz. Bir süre 43000-43500 aralığında yatay bir seyir yaşanabilir. 43500'ün test edilebilceğini düşünüyorum. Daha sonra o bölgedeki talebe göre 43700' e kadar bir yükseliş yaşanabilir. Ancak 43700'ün bugün için geçilebileceğini düşünmüyorum. Dolar 1.3830 seviyesinde, faiz ise 19.53'e geriledi. Para girişi 5 milyon ytl düzeyinde bulunuyor. Avrupa borsaları %0.3 civarında ekside seyrediyor. Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 10:34 am
 
Friday, 23 March 2007
YATAY BANTTAKİ HAREKET SÜRÜYOR


Hafif yukarı eğilimli yatay seyir sürüyor. 43416'ya kadar yükselen endeks, usd/jpy paritesine 118.00'dan 117.60'a doğru sert bir satış gelince 43250'ye doğru çekildi. Ancak açıkçası çok da olumusuz etkilendiğini söyleyemeyiz. 43250 ve 43000 önemli seans içi destek seviyeleri. Yukarıda ise 43500 ve 43700 var. Para girişi 4 miloyn ytl düzeyinde bulunuyor. 43000-43500 arasındaki seyrin devam etmesi beklenebilir. Bir sonraki yorum saat 15.00'da..

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 11:31 am
 
Sunday, 25 March 2007
ÇIKIŞ DEVAM EDER Mİ?
Sayın Ufuk Kibar sormuş;

Sayın ERDİNÇ borsanın 48000 (3,7)cent eski zirveyi geçeceğine inanıyor musunuz? Dövizde dip neresi?yükselme ihtimali var mı? Dış borsalara olan bağımlılığımız devam edecek mi? 2007 ortaları veya sonuna yakın piyasa ne yönde hareket edebilir?

Bu soru aslında herkesin kafasındaki temel soru olduğu için özellikle burada verdim. Arzu ederseniz bu soruyu cevaplamadan önce daha kısa vadeli beklentilerimi açıklayayım; Önce sayın Başesgioğlu'Nun Sosyal Güvenlik Yasası ile ilgili açıklamlarına bakalım; NTVMSNBC sitesinin haberine göre;

Habercilerin sorularını yanıtlayan Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrasında reform üzerinde köklü değişiklikler yapılması gerekliliğinin ortaya çıktığını söyledi. Bu değişikliklerle beraber reformun 2008 başına bırakıldığını açıklayan Başesgioğlu "Değişiklik yapılmış yeni tasarı seçimlerden sonra oluşacak yeni parlamentoya sunulacak" dedi.

Aslında bu haber biliniyordu ve tahminimce piyasa bunu fiyatlamıştı. Yabancı raporlar da, seçim öncesinde sosyal güvenlik reformundan birşey beklemiyorlardı. Ayrıca IMF ile yapılan görüşmelerde eğer bu konuda mutabık kalınmamış olsaydı, sayın Bakan bu tür bir açıklamayı yapamazdı. Fakat yine de piyasalar bu haberi kendi pozisyonları için kullanabilirler. Yani biraz aşağı yapsalar ve biraz daha mal alsalar fena olmaz.

Diğer taraftan aslında Abdüllatif Şener'in dalgalı kuru yeniden tartışmaya açması konusunu eğer sayın Başbakan Erdoğan söylemiş olsaydı yer yer yerinden sarsıslırdı, fakat bunu sayın Şener söyleyince yabancılar, içeriye dönük popülist bir söylem olarak algılıyorlar ve sadece bizim gibiler ciddiye alıyor. Dolayısıyla sayın Şener'İn söylemleri geçen hafta içinde piyasaları hiç etkilemedi.

Kısa vadede 43 bin seviyesi destektir, fakat bu seviyenin altına gerileme olursa ve dışarıdan kaynaklanan çok bariz bir sebep yoksa, ayı tuzağı oluşabilir. Yani endeks 42.500-42.750 aralığına gelirse, endişeler artar ve bu seviyelerde yeninden büyüklerin alım yaptığını görebiliriz. Geçen hafta içinde oluşan para girişi yabana atılır cinsten değildi. Bu nedenle çok ters bir gelişme olmadıkça endeksin 44.500-45.000 seviyesine kadar yolu olabileceğini düşünüyorum fakat, bunun öncesinde endeks gerileme yaparak güç toplayabilir.

Gelelim Ufuk beyin sorularına;

Sayın ERDİNÇ borsanın 48000 (3,7)cent eski zirveyi geçeceğine inanıyor musunuz?

Şu an için eski zirveyi geçeceğini zannetmiyorum. 16 Nisan'a kadar olan dönemde dış piyasalar yine coşarsa olabilir, fakat eski zirveye ulaşacağını varsayarak hesap yapmak sakıncalı olabilir. Eski zirveye ulaşılsa bile dolardaki düşüş nedeniyle dolar bazında ulaşılabilir. Örneğin endeks 45 bine gelir ama dolar çok düştüğü için bu durumda 3.7 cent seviyesine çıkılmış olabilir.

Dövizde dip neresi?yükselme ihtimali var mı?

Dövizdeki dibi bilmiyorum ama bildiğim bir şey var ki, dövizin daha da düşmesi veya uzun süre 1.400'ün altında kalmasına ekonomik dinamikler fazla dayanmaz ve ithalat inanılmaz hızda patlar. Bu nedenle de dövizdeki düşüş devam ederse müdahaleler gelebilir.

Dış borsalara olan bağımlılığımız devam edecek mi? 2007 ortaları veya sonuna yakın piyasa ne yönde hareket edebilir?

Tabi ki 16 Nisan'a kadar dış borslara bağımlılığımız devam eder. Sadece Mart ayı enflasyonu açıklandığında biraz farklı bir davranış sergileyen bir İMKB görebiliriz. Ama enflasyon oranı beklentiler dahilinde (yüzde 0.70 veya yüzde 0.80) gelirse sorun olmaz. 2007 yılı seçim sonuçları bitene kadar piyasanın 16 Nisan'dan itibaren çok dlagalı olmasını ve bu dalgalara karşı savaşmamanızı ve piyasadan genel olarak uzak durmanızı öneriyorum. Borsa 50 bine bile çıkabilir ama bu dalgalarla boğuşmak sıradan yatırımcının işi değildir.

Bugün eğer endeks 43 binin altına gerilerse kısa vadeli pozisyon açılması düşünülebilir. Sağlıcakla kalınız..

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 01:20 pm
 
Monday, 26 March 2007
ENDEKSTE SAKİN YATAY HAREKET


Endeks sakin bir açılış sonrası 43646 seviyesini gördükten sonra gelen satışlarla 43300 seviyesine kadar geriledi.Yurtdışı,faiz ve dolar cephesinde önemli bir değişikliğin olmaması yatay bir hareket etmemize neden oluyor. Tahtalarda 188 milyon alış 239 milyon satış var.Para girişi 1 milyon civarında.Bugün için 43700 direnci çok önemli. Buranın geçilmesi ancak yurtdışı destekli olacaktır.bir sonraki yorum 14:30 da



Not:Sayın Yaşar ERDİNÇ bugün seans içi yorum vermeyecektir. Ancak akşam saatlerinde genel bir yorum verecektir



POSTED BY: Zekeriya SEZER AT 11:30 am
 
Monday, 26 March 2007
HAFTANIN İLK GÜNÜ GERİDE KALIRKEN
Dün endeks güne olumlu başladı ve bir ara 43.600 seviyelerinin üzerine çıktı. Fakat öğleden sonra, ABD'de açıklanacak olan yeni ev satış verilerinin olumsuz gelebileceği endişesiyle satış yemeye başladı. Bu arada benzer bir trendi Almanya borsasında ve diğer Avrupa borsalarında da gördük. Veriler saat 17:00'de açıklanacaktı. Nitekim bir ara endeks 43 binin altını gördü, ama dünkü yorumumda vurguladığım üzere endeksin geri çekilmesi veya 42.750'ye kadargerilemesi durumunda bir ayı tuzağı oluşabilirdi. Nitekim bu seviyelere kadar gerilemeye bile fırsa vermeden 42.900'lerden alışlar geldi.

Saat 16:30'da Dow Jones açıldı. Orası da biraz tatsız bir şekilde güne başladı ve saat 17:00'de açıklanacak verileri beklemeye koyuldu. Saat 17.00'deki yeni ev satışları beklenenin çok altında geldi. Şu batayında 995 bin ev satılması beklenirken, 885 bin olarak açıklandı. Ayrıca bu veri gelmeden önce de, Ocak ayı rakamları aşağı yönde revize edilmiş ve piyasaları huzursuz etmişti. Bu veriler açıklanır açıklanmaz Dow Jones hızla aşağı doğru gölçmeye başladı ve bir ara 12.370 seviyesinin de altına geldi. 12.480'den 12.370 seviyesine kadar olan gerileme oldukça sert bir gerilemeydi ve Avrupa borslaarı da hızla gerilemişti. Benzer şekilde Bovespa da sert geriliyordu. Dow Jones'daki gerilemenin sonuna gelinip destek yapma çalışmaları başladığı sırada Avrupa borsaları kapandı ve bu nednele de Avrupa borsaları sert düşüşler yaparak kapandılar. Saat farkı yüzünden biz 43.200'ün üzerinde kapanmıştık. Eğer biz de açık olsaydık veya saatler bir saat ileri alınmamaış olsaydı tahminen 42.500'e kadar sert bir düşüşü biz de yaşayacaktık.

Sonuç olarak Dow Jones dibi gördükten sonra önce yavaş fakat daha sonra artan bir güçle yükselerek geçen cuma günkü kapanışının sadece yüzde 0.10 altında kapanarak oldukça güçlü olduğunu gösterdi.

Bugün saat 17:00'de Tüketici güven endeksi verileri yayınlanacak. Bu endeks geçen ay 112.5 seviyesindeydi. Şubat ayı için 109 olması bekleniyor. Eğer 109.'un oldukça altında bir veri gelirse Dow Jones'Un yeniden 12.380 seviyelerine kadar düştüğünü görebiliriz. Fakat bu veri açıklanmadan yarım saat önce bizim piyasa kapanmış olacaktır. Bu nedenle bugün bizim piyasamız tahminen yine 43 bin ile 43.400 civarında sıkışacaktır. Eğer veriler olumlu gelir ve Dow Jones 12.500'ü yukarı kırarsa biz de yarın 43.600'ün üzeirnde açılıp 44 bine doğru gideriz. Sonuç olarak yine tamakıyla dış piyasalra bağlıyız ve bizim piyasa dinamikleriizi göz önünde bulundurarak tahmin yapmak mümkün değil. Yani bizim piyasamızın yönünü doğru tahmin etmek için ABD verilerinin nasıl geleceğini tahmin etmek gerekiyor ve böyle bir ortamda tahminimiz tutsa bile, tamamıyla şans eseri olacaktır.

Yani kısa vade tahmin yapmak tamamıyla şansa kaldı, faklat orta ve uzun vade açısından artık hem dünya borsalarının hem de bizim borsanın çok yorulduğunu düşünüyorum ve hisselerden ve hisse senedi piyasalarından uzak durmak gerektiğini düşünüyorum. Sadece kısa vadede 44.500 civarını görebiliriz ama bundan sonrası da iç siyasetimizdeki gelişmelere bağlı olacaktır. Ayrıca dün Dow Jones yukarı gitmek istediğini yeni ev satışları sonrasında gösterdi. Çünkü bu veriler açıklandıktan ve sert düştükten sonra fazla yükselmeyebilir ve düşük kalabilirdi ama demek ki ABD'de de yatırımcılar piyasaların yukarı gitmesini istiyorlar. Dolayısıyla kısa vadede hala ibre yukarı görünüyor. Ama aBD verilerinden bugün açıklanacak Tüketici gübven endeksi ve yarın açıklanacak olan dayanıklı tüketim malları siparişleri kısa vadeli yukarı ibreyi net bir biçimde aşağı çevirir mi? bilemiyorum.

Kalın sağlıcakla...

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 03:43 pm
 
Tuesday, 27 March 2007
KARARSIZ BİR AÇILIŞ OLDU


Saat:10.33

Dün dow jones kötü gelen ev satışları verisi ile %1'e kadar eksiye düşmüştü ancak kapanışa doğru toparlayarak yalnızca %0.10'luk bir eksi ile kapatmayı başardı. Endeks de kararsız bir açılıştan sonra 43bin seviyesini test etti ancak gelen alımlarla şuanda az da olsa artıya geçti. Faizdeki %0.36'lık yükseliş dışında hiçir veride önemli bir hareket yok. Yatay bir seans izleyebiliriz. Dax %0.70 artıda ancak dün Abd verisi öncesindeki değerine göre hala bir miktar ekside bile olduğunu söyleyebiliriz. Bir süre 43000-43500 aralığında kararsız bir seans izleyeceğimizi düşünüyorum. Bir sonraki yorum saat 11,30'da..



POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 09:33 am
 
Tuesday, 27 March 2007
ENDEKS YENİDEN 43000'E DOĞRU GERİLEDİ.


43300 seviyesine kadar yükseldikten sonra yeniden 43bine doğru geriledik. Bu esnada para çıkışı 5.7 milyon ytl oldu. Faiz ve dolar aynı seviyelerden işlem görüyor. Yine avrupa borsalarında da benzer bir seyir var. Kararsız seyir devam ediyor. Bugün Abd'deki tüketici endeksi verileri gelene kadar 42700'lere doğru bir sarkma yaşansa bile endeksin o seviyeyi aşağı kıracağını düşünmüyorum. Bir sonraki yorum sat 15.00'da..

POSTED BY: AT 11:35 am
 
Tuesday, 27 March 2007
42700 DESTEĞİNDEN ALIMLAR GELDİ.


Öğle arasında Dax'daki artı yüzdesi %0.35'e kadar düştü. O nedenle 2. seansa satış baskısıyla başladık. Ancak sabah da belirttiğimiz gibi 42700 desteğinin altına gelmedik. Vob'da Nisan vadeli imkb30 sözleşmesinde isyatırım'ın yoğun satışları gözleniyor. Şu ana kadar 8500 sözleşme sattı ki; bu da yaklaşık olarak 45 milyon ytl büyüklüğünde bir satışa eşdeğer. Yüklü oranda hisse senedi taşıyana bir fon yada yatırımcı riskini sınırlamak amacıyla böyle bir pozisyon da almış olabilir ancak tüm satış sözleşmeleri 52800 seviyelerinden karşılandı. Endeks ise 42700'de bir süre destek oluşturduktan sonra şu anda tekrar 43bin seviyesine doğru bir atak yaptı. Bu esnada sabah oluşan para çıkışı da 2.5 milyon ytl para girişine dönüştü. Genel olarak 43300 üzerine çıkmadığımız yada 42700 seviyesini aşağı geçmediğimiz sürece yatay seyir süreektir. Belirttiğim seviyeler endeksin yönü konusunda belirleyici olacaktır. O nedenle bulunduğumuz seviyelerde alış yada satış yapmaktansa hareketsiz kalmak daha yararlı olacaktır. Bir sonraki yorum saat 16.00'da..

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 03:05 pm
 
Wednesday, 28 March 2007
ENDEKS DÜŞÜŞLE AÇILIŞIN ARDINDAN TOPARLANDI


Dün dow jones'da %0.58'lik bir düşüş vardı. Ayrıca petrol de 64 seviyelerine kadar yükseldi. O nedenle endeks güne 42600 seviyelerine kadar düşüşle başladı ancak ilk 10 dakika içinde tekrar 43000 seviylerine yükselmeyi başardık. Bu aşamadan sonra bir süre 42700-43000 aralığında bir dalgalanma yaşanabilir. Eğer 42700 tekrar aşağı geçilirse endeks 42500'ü test eder ve risk düzeyi artabilir. Endekste 7 milyon ytl para girişi var. Dolar %0.30'luk yükseliş ile 1.3940 seviyesinde bulnuyor. Dax ise %0.50 aşağıda bulunuyor. Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: AT 10:40 am
 
Wednesday, 28 March 2007
YATAY HAREKET SÜRÜYOR


Önceki yorumda da bahsettiğimiz gibi endeks 42700-43000 arasında dar bir bantta sıkıştı. Şimdilik 42700'deki destek çalışıyor. Saat 15.30'da Abd'de açıklanacak dayanıklı tüketim malları siparişi verilerine kadar yatay seyrin devam etme ihtimali yüksek. Dar bir bantta yaşanan bu harekete rağmen para girişinin 20 milyon ytl'ye yükselmiş olması dikkat çekiyor. Dolar ve faizde önemli bir değişiklik yok. Bir sonraki yorum saat 15.00'da..

POSTED BY: AT 11:42 am
 
Wednesday, 28 March 2007
ARA YORUM
Abd'de dayanıklı tüketim malları siparişi %2.5 arttı. Ancak beklenti %3.5 artış olması yönündeydi. Veriden sonra Dax %-0.45 'den %-0.85'e geriledi. İmkb ise ilk etapta daha soğukkanlı kaldı diyebiliriz. Veri öncesi 43bin civarında işlem görüyorduk. Şu anda ise 42850 seviyesindeyiz. 42700'ler test edilebilir. Ancak Dax'taki eksi rakamı %1'in üzerine çıkmazsa bu destek çalışacaktır. Para girişi 27 milyon'dan 22 milyon ytl seviyesine geriledi.

POSTED BY: AT 03:35 pm
 
Wednesday, 28 March 2007
SATIŞLAR DESTEK SEVİYELERİNDEN KARŞILANIYOR


Beklentilerin altında gelen veriden sonra tüm borsalar içinde en az imkb'nin tepki verdiğini gördük. İçeride ve dışarıdaki tüm risk ve gerginliklere rağmen piyasaya giren para girişi dikkat çekiyor. Özellikle son 1 aydır hisse senedine giren para girişi miktarı çok büyük miktarlarda. Bir haber bekleniyor olabilir. Geçen haftadan beri basında, Oger telekomun 4.5 milyar dolarlık Türk Telekom borcunu peşin ödeyebileceği ile ilgili haberler yazılıyor. Böyle bir ödeme gerçekleşirse Hazine'nin önemli oranda rahatlayabileceği düşünülüyor da olabilir. Ancak bu konuda kesinleşmiş bir durum olmadığı için bilemiyoruz. Şu anda itibariyle Dax %0.70, Dow future ise %0.45 ekside bulunuyor. Para girişi 25 milyon ytl düzeyinde. Endeks ise hala 43bin seviyesinden kopmamak için uğraş veriyor.

POSTED BY: AT 04:09 pm
 
Thursday, 29 March 2007
YUKARI AÇILIŞIN ARDINDAN PİYASA YİNE YATAY GİRDİ.


Dün biraz da Bernanke'nin açıklamalarıyla dow jones %0.78 gerilemişti. Ancak sabah saatlerinde eksi başlayan uzakdoğu borsalarının toparlanarak artıya geçmesi ve dow jones future'larının da %0.25 artıda olması, dün Abd'deki düşüşün etkileri bir önemli oranda azalttı. Ayrıca dün Oger telekomun, Hazineye olan 4.3 milyar dolarlık borcunu peşin olarak kapatmasının da etkisi ile yukarı yönlü bir açılış oldu. Ancak zaten günlerdir devamlı olarak piyasanın aşağı gitmekte isteksiz olduğu bir ortam vardı. 43400'e yükselişin ardından şu sıralarda tekrar bir geri çekilme yaşanıyor. 43bin seviyesi yine destek görevi görecektir. Dirençler ise 43500 ve 43750'de bulnuyor. Yatay hareket tüm hafta boyunca olduğu gibi bugün de devam edebilir. Yatay hareketin sona ermesi için yurtdışında artık bir düzelme olması gerekiyor. 7 milyon ytl para çıkışı oluştu. Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 10:33 am
 
Thursday, 29 March 2007
43200-43500 ARASI HAREKET DEVAM EDİYOR


Geri çekilmenin ardından endeks tekrar 43500'e doğru bir hareket yaşandı ancak orada fazla tutunamadı. Yatay banttaki hareket yine devam ediyor.43000-43200 bandı önemli bir destek seviyesi. Para çıkışı 10 milyon ytl düzeyinde. Dax'taki pirm %0.60'a yükseldi.43700-43800 bölgesi yukarı geçilmeden yatay banttan çıkamayacağız. Aynı şekilde 42500-42700 bölgesi de aşağı geçilmez ise olumlu seyir devam edecektir. Bİr sonraki yorum saat 15.00'da..

POSTED BY: AT 11:33 am
 
Thursday, 29 March 2007
ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK


Hala 43000-43500 bandı içerisinde bulnuyoruz. Zaten son 1 haftadır 42700-43500 arasında gidip gelen çok sıkışık bir borsa izliyoruz. Bu bandı aşağı yada yukarı kırmadan endeksin yönü konusunda yorum yapmak çok zor. Para çıkışı 12 milyon ytl seviyesine yükseldi. Saat 15.30'da Abd'de işsizlik başvuruları ve 4. çeyrek nihai GSYIH rakamları açıklanacak. Kötü bir veri gelmesi halinde en fazla 42700 desteğinin test edileceğini düşünüyorum. Olumlu bir veri gelirse de 43500'e doğru bir atak olur. Ancak yine de yatay bandın dışına çıkacağımızı sanmıyorum. Bir sonraki yorum saat 16.00'da..

POSTED BY: AT 03:03 pm
 
16 NİSAN ve SONRASI...



Daha önceki bir köşe yazımda 16 Nisan'ı Milat olarak vermiştim. Uzun zamandır bu konu üzerine kafa yordum. Yanılmışım!... 16 Nisan tarihi milat olmayacak. Ama büyük olasılıkla 26 Nisan tarihi yepyeni bir sayfa olacak. 26 Nisan tarihinden sonra da her an her şey olabilecek. Nasıl mı? Bakın anlatayım...



Önümüzdeki en kritik soru (tabi ki piyasalar açısından...) sayın Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağıdır. Hepimiz 16 Nisan tarihini bekliyoruz ve Tayyip Erdoğan aday olacak mı, olmayacak mı? sorusunu soruyoruz. İki seçenek var. Ya olur ya da olmaz...



Şimdi diyeceksiniz ki "biz de biliyoruz... ya olur ya da olmaz". Fakat bunu bilmek yetmiyor. Şimdi her iki varsayım altında düşüneceğiz. Önce sayın Başbakan'ın aday olmak istediğini varsayalım.



Birinci Varsayım: Sayın Tayyip Erdoğan Aday olmayı düşünüyorsa...



Birinci Versiyon

Bu varsayım altında hepimiz 16 Nisan veya izleyen bir kaç gün içinde sayın Tayyip Erdoğan adaylığını açıklarsa piyasaların olumsuza döneceğini biliyoruz. Çünkü AKP'nin tek başına iktidarı yerine, koalisyon olasılığı artabilir ve Erdoğan ismine karşı ciddi bir karşıt hareket başlayabilir ve iç siyaset karışabilir diye düşünüyoruz. Daha doğrusu piyasada kiminle konuşsak bu senaryoyu veriyor. Peki bunun böyle olacağını sayın Başbakan bilmiyor mu?

Elbette ki biliyor.

Peki o zaman, sayın başbakan nasıl bir strateji izler?

Bana göre şöyle bir strateji izler.

16 Nisan'da veya bunu izleyen bir kaç gün sonra en az üç dört ismi Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklar. Bu isimler içinde çok sürpriz isimler de olabilir (yani beklenmedik ve kamuoyunun üzerinde mutabık olacağı isimler... hatta sayın Ali babacan veya aileden sorumlu Bakanımız bile aday gösterilebilir. )

Bu sayede AKP şu mesajı verir; "Meclis milletvekilleri kapalı oylama olduğu için, demokratik bir şekilde, bu adaylar arasından istediklerini oylar, aday sayısı en son ikiye düşer ve son turda iki aday yarışır." Bu sayede zaman kazanılır. Medya hemen bu isimler üzerine atlar. Adayların biyografilerini verir. Gündem tamamıyla adayların üzerine oluşacak spekülasyonlara boğulur. Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması olasılığı gündemden düşmüştür.

Peki bu arada piyasalar ne yapar?

Bu tür bir gelişme piyasaları coşturur ve endeks 48 bine kadar yükselebilir. Çünkü o andaki resme bakınca Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olmamıştır, partisinin başında seçime girecektir. Yavuz Donat'ın söylediği gibi, halk son krizi unutmuş değildir ve esnaf durumundan şikayetçi olsa da istikrara önem vermektedir ve karşısında AK Partiye karşı güçlü bir iktidar adayı da görmüyorsa Tayyip Erdoğan bakanlığında seçime girecek AK Parti'nin yine tek başına ipi göğüsleyeceği beklentisi hakim olur. Faizler hızla düşmeye başlar. Dolar 1.350 seviyelerinin altına gerileyebilir. Merkez Bankası'nın faiz indirimi gündeme gelir ve bir anda ülkeye deli gibi yabancı para girmeye başlar, ev fiyatları hareketlenir.

Fakaaat... Yukarıdaki başlığı tekrar hatırlayınız... "Sayın Başbakan aday olmayı istiyorsa" demiştik. Peki sayın Erdoğan nasıl aday olacak?

16 Nisan ile 25 Nisan arasında adaylar hakkındaki yorumlar ve analizlerin bini bir para olur ve 25 Nisan çarşamba günü, adaylık başvurularının son bulmasından birkaç dakika önce daaaannkk diye Tayyip Erdoğan'ın da aday olduğu açıklanır.

Hani Erol Evgin'in bir şarkısı vardı...

"İşte o an bir fırtına kopaaar...

İşte o an yer yerinden oynaaaar...

Düşen yapraklar misali...

Kaybolur içinde dünyaaaam..."

Yani 26 Nisan sabahı bambaşka bir gündemle uyanırız. Piyasalar allak bulak olmuştur. Siyasi gözlemciler ilk turun 27 Nisan Perşembe günü olacağını söylüyorlar. Dolayısıyla Tayyip Erdoğan'ın adaylığını açıklamasıyla oylama arasında sadece bir günlük bir süre olacaktır ve herşey oldu bittiye gelir ve ilk turda yeni Cumhurbaşkanımız seçilmiştir ve adı da Tayyip Erdoğan'dır. Bu aşamadan sonra CHP, daha önce açıkladığı gerekçelerle anayasa mahkemesine başvuruda bulunur. Piyasa anormal bir şok yemiştir. Herkesin gözü AK Parti'nin başına kimin geçeceğine odaklanır. Normal şartlar altında Abdullah Gül doğal genel başkan gibi görünse de, Bülent Arınç'ın buna karşıt olası söylemleri herşeyi arap saçına çevirir. AK Parti içinde çatlama görüntüleri oluşmaya başladığı anda piyasaların aşağı yöndeki hareketinin önüne kimse set vuramaz. Bir anda çok başlı ve çok sesli bir AK Parti görürüz. Genel seçime ilişkin kamuoyu anketlerinde çok hızlı değişimler gözlenmeye başlayabilir. Bu konudaki belirsiliği artırıcı her kamuoyu anketi piyasaları daha da kötüleştirir. Böyle bir sonuçtan kaçınmak için AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında hemen genel başkanını seçmesi ve vakit kaybetmemesi ve çatlak bir görüntü vermemesi gerekir. Fakat bu tür bir senaryoda şunu da belirteyim ki, "Bu da nerden çıktı" diyeceğimiz inanılmaz olaylar silsilesi ile karşılşabiliriz.



Yani Tayyip Erdoğan'ın aday olmayı istemesi durumundaki ilk senaryo çok mutlu başlayan ve hüsranla biten bir Türk filmlerine benzeyebilir.



İkinci Versiyon

Bu verisyon daha amatör bir durumu ifade eder. 16 Nisan'dan itibaren herkes AK Parti'nin "adayını ha açıkladı, ha açıklayacak" diye beklediği bir döneme dönüşebilir. Piyasalar ilk anda kötüleşmez ama süre uzadıkça, sayın Başbakan'ın adaya olacağı zaten anlaşılır. Ya da bakarlar ki huzursuluk artıyor az önce yukarıda verdiğim senrayoyu gecikmeli olarak devreye sokarlar. Yukarıdaki senaryo devreye girdiği anda yukarıda söylediklerim olur. Ama 20-21 Nisan'a kadar, hala aday açıklanmamışsa, artık piyasa Tayyip Erdoğan'ın aday olacağını anlar ve 25 Nisan öncesinde piyasalar hızla bozulur.



İkinci Varsayım: Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olmak istemiyor:



Bu varsayım altında, adayların açıklanması geciktirilmez. Açıklanan adaylar AK Parti'nin, kendi anketinde ismini öne sürdüğü dört isim olur. Böylelikle sürpriz olmaz. Piyasalar bunu yine coşkuyla karşılar. 26 Nisan sabahına kadar bu coşku devam eder. Fakat 26 Nisan'dan sonra olacakları kestirmek zordur. Fakat belki de 26 Nisan'dan sonraki bir hafta daha coşku devam eder. Ama Cumhurbaşkanı olacak kişi eğer AK Parti atamalarını onaylayacak bir isim olursa, genel seçimlere kadar olan dönemde siyasi ve ekonomik alanda ortaya çıkabilecek olayları sakın bana sormayın.



SONUÇ: Yukarıdaki her iki senaryo da 16 Nisan sonrasında coşacak bir piyasayı işaret etmektedir. Bu yüzden Mart ayı anflasyonu açıklandıktan sonra dış piyasaların etkisinde kalacak ve dış piyasalara endeksli gidecek bir borsa görürüz ama 16 Nisan tarihine yaklaşıtıkça dış piyasalardan kopmaya başlayarak yuarı yönlü hareketin güçlendiğini görmeye başlayabiliriz. Ak parti'nin veya sayın başbakan'ın kararı ne olursa olsun, yapacakları en akıllıca iş, 16 Nisan sonrasında fazla vakit geçirmeden adayları açıklamak olmalıdır.

Eğer adaylar arasında Tayyip Erdoğan ismi yoksa, sayın Başbakan'ın son günde aday olup olmayacağını nasıl anlarız?

Eğer sayın Başbakan hala aday olup olmayacağı yönündeki soruları "işte adaylarımızı açıkladık ya... bunu sormanın anlamı var mı?" şeklinde cevap veriyorsa son gün sürprizini beklemelisiniz. Fakat cevabı şöyle ise "Bizim adaylarımız ortadadır ve partimin başında seçime girerek ülkeme hizmet etmeye devam edeceğim, kesinlikle adaya olmayacağım, benim adaylığım artık sözkonusu olamaz, kimse sürpriz beklemesin" diyorsa siz yine de sayıon Başbakan'ın adaylık şansına yüzde 50 olasılık verin derim. Çünkü siyasette "Dün dündür, bugün bugündür". Adaylık başvuru süresinin biteceği gün, sayın Başbakan "Cumhurbaşkanı olarak ülkesine daha büyük hizmet verebileceği"nin farkına varabilir.

Benim fikrimi sorarsanız, sayın Tayyip Erdoğan aday olmayacak. Ama bu sadece benim fikrim ve geçmişte olduğu gibi yine yanılabilirim.

 
Thursday, 29 March 2007
ORTAM BİR DAHA DEĞİŞTİ
Bir önceki yazımda ortamın olumsuz yönde değiştiğini ve endeksin 44.500'e gitmesi olasılığının azaldığını belirtmiştim. Dün gelen veriler ve dün gece Dow Jones ve Bovespa'nın kapanışı ile birlikte tekrar ortam olumlu yönde değişti.

Dün kapanış itibariyle endeksin 43.500'ün üzerinde kalması en azından son 10 günde oluşan kanalın yukarı kırılması ile sonuçlandı. Bu kanal 42.750 ile 43.500 aralığında oluşmuştu. Piyasada genel olarak son 10 günde iyi bir para girişi vardı ve endeks 43.500'ü geçemiyordu. DÜn ise para çıkışı olduğu sırada endeks 43 binin altına gerilemezken ABD verilerinin açıklanmasıyla birlikte -17 milyon'a kadar düşen para çıkışı, kapanışta sıfır oldu.

Bugün endeks büyük olasılıkla en az 250 puan yukarıdan başlayacaktır. Ardından kar satışları gelse de 43.450'nin altına gerileme beklemiyorum ve endeksin 44 bine doğru hareket yapması olasılığını yüksek görüyorum. Bu aşamada önümüzdeki tek engel pazartesi günü açıklanacak olan Mart ayı enflasyon verileri olacaktır. Mart ayında enflasyonun yüksek çıkabileceğini daha önce Merkez Bankası başkanı sayın Yılmaz açıklamıştı. Merkez Bankası anketlerine göre Amrt ayı enflasyonu yüzde 0.78 civarında bekleniyor. yüzde 0.90'ın üzerine gelecek bir enflasyon piyasaları olumsuz etkileyebilir, ama beklentiler dahilinde gelecek bir enflasyonun fazla etkisi olmaz.

Aslında Pazartesi günü endeks enflasyon beklentisini bir miktar satabilir. Bu nedenle bugün 44.000 civarında bir kapanış olsa da, pazartesi günü yeniden 43.500 ile 44.000 aralığında bir yerlerde enflasyonu karşılamayı yeğleyebilir.

Sonuç olarak, son iki haftadır oluşan kanal yukarı kırıldığı için yukarı yönlü kısa vadeli yükselişi bekleyebiliriz. Bu aşamada sürpriz olabilecek bir gelişme ile endeks hızla gerilerse yeni stop-loss seviyesi 43 bin 150 olmuştur. Bu seviye aşağı kırılmadığı sürece kısa vadeli pozisyonlar korunabilir.

NOT: 16 Nisan -26 Nisan arasında Cumhurbaşkanı adayları açıklanacak. Bu süreç öncesinde ve sonrasında borsada neler olabilir sorusunu bugün anasayfadaki köşe yazımda anlattım.

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 11:31 pm
 
Friday, 30 March 2007
ENDEKS 43500'DE TUTUNMAYA ÇALIŞIYOR


Dün dow jones %0.4, bovespa ise %2 yukarıda kapattı. Endeks ise dünkü yükselişinden sonra bugün biraz daha kararsız başladı. Bugün endeks yukarı gitmekten daha çok 43500 desteği üzerinde kalmaya çabalayacaktır. Pazartesi açıklanacak olan enflasyon rakamları ve yine bugün Abd'de gelecek datalar endeksin yatay bir aralıkta seyretmesine neden olabilir. Para girişi 1 milyon ytl'de bulunuyor. Dolar ve faiz de dünkü kapanış seviyelerine çok yakın yerlerden işlem görüyor. Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: AT 10:31 am
 
Friday, 30 March 2007
43500 DESTEĞİ ÜZERİNDEKİ HAREKET SÜRÜYOR


Endeks 43500 seviyesinde destek oluşturarak 43800'e doğru bir atak gereçkleştirdi ancak şu sıralarda tekrar bir geri çekilme yaşanıyor. Genel olarak 43500 desteği üzerinde kalma çabası sürecektir. Saat 15.30'da Abd'de şubat ayı kişisel gelir ve harcama rakamları açıklanacak. Önemli bir enflasyon göstergesi olduğu için dikkat edilcektir. Para girişi 10 milyon ytl seviyesine yükseldi. Artık 43500 önemli bir seansiçi destek haline geldi. Aşağı kırılması piyasada pazartesi günü açıklanacak enflasyon rakamları ile ilgili bir stres olduğuna dair bir işaret olarak algılanabilir. Bir sonraki yorum saat 15.00'da..

POSTED BY: AT 11:34 am
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…