_Sunday, 18 March 2007_
HERKESİN KAFASI KARIŞMIŞ?
Yaklaşık üç saattir ABD'li uzmanların ne söylediklerini izliyor, yorum ve analizlerini okuyorum. Analistler dünyanın hiç bir yerinde değişmiyor. Morgan stanley'in eski baş ekonomisti Barton Biggs Bloomberg televizyonuna bir yorum yapmış. Bu yorumda, borsalardaki düşüşün geçici olduğunu ve yükselişin geleceğini söylüyor. Biggs şu an yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bir hedge fonu yönetiyor. "Ben hala bullish'im" (boğa piyasasına inanıyorum) diyor.
35 yıllık fon ve portföy yöneticisi Dennis Gartman kendisinin extremely bearish olduğunu (şiddetli ayı piyasasına inandığını) söylemiş. Diğer taraftan Allen Sinai isimli bono ve tahvil uzmanı da FED'in durgunluk riski ve enflasyon nedeniyle iki arada bir derede kaldığını belirtmiş. Sonuç olarak, herkes kendi pozisyonuna göre konuşuyor. Alan Greenspan'ın da pozisyonu olup olmadığını bilmiyorum ama dünyada likidite daralmaya başladı. Çin de faiz artırdı. Japonya da bu yıl en bir defa daha artırım yapacaktır. ABD'deki orta ve uzun vadeli faizlerin aşağı doğru gidişi likidite daralmasına işaret ediyor. Her kafadan bir ses çıkıyor ve herkesin kafası karışık.
Dolar-Yen grafikleri bana hiç iyi görünmüyorlar. Endeks cuma günü ABD verileri sonrasında 41.80'den kapandı ama, bu sırada DOw Jones yüzde 0.28 civarında yukarıdaydı. Fakat cuma gününü yüzde 0.41 aşağıda kapattı. Bovespa da yüzde 1.21 düştü. Bugün büyük olasılıkla 41.500'ün altında açılacağız. Endeks 41.250'nin altına gitmek istemeyecektir. Fakat özellikle dolar-yen paritesi 116.30'un altına gerileyecek olursa, hiç bir piyasanın buna dayanabileceğini zannetmiyorum.
Çok kısa vadede, yani bu hafta içinde yön tayini yapmam zor ve benim de kafam karışık. Fakat orata vadede kafam net. Yönümüzü aşağı bekliyorum ve hisselerden hala uzak durulması gerektiğini düşünüyorum. Bu hafta ABD'de dananın kuyruğu kopacaktır. Yani ya 12.050'nin altına sarkıp ikinci bir türbülansı başlatacak, ya da 12.320'nin üzerinde bir kapanış yaparak türbülansın bittiğini haber verecektir.
Bugün 41.750'nin üzerinde pozisyon açılmamalı, fakat çok kısa vade düşünenler için, eğer hızlı ve sert bir gerileme ile endeks 40.500'lere gelirse kısa vadeli pozisyon açabilirler. Yalnız unutmayınız ki, eğer endeks 40.500 seviyelerine yavaş yavaş ve düşük hacimle gelirse, pozisyon açmak hala tehlikelidir.
Kalın sağlıcakla...
POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 11:45 pm-