daha bu hafta 50li yaslarinda 3 cocuk annesi eski is arkadasim acildi. instagramdan gördük, gectigimiz sene hacdan (umreden de degil) dönen arkadasim açıldı. herkes bir iki konusuyor - birbirini arayip dedikodu yapiyor sonra unutuyor. kimsenin umru bile degil aslinda birinin acilmasi, kapanmasi.
benim arkadas cevremde de, kuzenlerimde de kapanan da cok, acilan da. Hatta bir arkadasimin düğününe gitmistim esi turbanliydi, daha gecen hafta o da instaya resim atmis karisi hastane yataginda , sacinda kirmizi lohusa taci var.
yani bu devirde artik o kadar dogal ki . fazla dillendirmeden açil bence. darısı yakin bir arkadasimin basina.
o da asla istemiyor, alkol de aliyor zina da yapıyor, yazlik yerlerde mayo da giyiyor. Hep der "kendimden utaniyorum, keske acilsam" diye. Tamamen ailesinin korkusuna acilamiyor- ki yasi 30 falan ve ailesi memlekette yaşıyor. ama iste, korku icine islemis
bence cok zor bir sey istemeden tesetturde kalmak. cunku tesettur sadece bas kapamak degil ki bir yasam bicimi. ustelik hem acigi elestiriyor hem kapalisi. misal bazi kadinlar pardesu takiyor, carsaf tayfasi onları cıkcıklıyor. bazi kadinlar pantolon tunik giyiyor, pardesu tayfasi onlari cikcikliyor, bazi insanlar hatlarini belli eden kiyafet giyiyor pantolon tunik tayfasi onları cikcikliyor. alkollu bir mekanda 5 vakit namaz kilan adam gitse kola icse asla goze batmaz. kimse bilmez bile. ama kapali bir kadin iceri girdigi an göze batiyor. oje sürse abdest geçmiyor demek ki namaz kilmiyor deniyor- ki cok kapali arkadasim var başörtülü kiz oje sürünce cok fazla insan rahatsizlik duyuyor. önü açık ayakkabi giysen yine insanlar konusuyor ayaklarin acik diye. heves etsen bile dovme yapamazsin - yapsan sittin sene her goren sorar akil verir. eve yatili es ailesi bile gelse - hatta beraber bile yasasan devamli katkat kıyafetine dikkat etmek sart.
isteyen insana hic agir gelmez. mesela benim annem ailesinde hic kapali insan yokken tamamen kendisi isteyerek kapanmis. onun yasam bicimi haline gelmis. asla dusunmez aman oje sureyim, su babet guzelmis alayim, sahilde gunesleneyim diye. haliyle onun icin bjr zorlugu yok çünkü yasayis bicimi zaten tesettüre uygun. heves ettigi yapamadığı en ufak bir sey bile yok.
ama icinden gelerek- bunlari benimseyerek kapanmamis ve boyle seylere hevesi olan insanlar icin coooook zor.