Yanlış Saklanan 10 Ürün

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.961
30.198
60
Yiyeceklerin doğru saklanması çok önemlidir. Doğru saklamak sadece ekonomi ile ilgili değil sağlığımızla da ilgilidir. Uygun olmayan depolama yararlı özelliklerin kaybına yol açar. Ayrıca bakteri, küf ve mantarların çoğalmasını destekler. Uzmanlar yanlışlıkla yanlış sakladığınız ürünlerin bir listesini paylaştı. Bu basit incelikleri bilmek mağazalara, marketlere gereksiz yolculukları engelleyecek ve gereksiz nakit masfarlarından kaçınacaksınız. Yanlış saklanan 10 ürüne birazdan değineceğiz. Sebze saklama yöntemlerinden kısaca bahsedip işinizi bir nebze olsun kolaylaştırmak istiyoruz. Mesela kesik yarım limon uzun süre nasıl saklanır önceki yazılarımızdan bulabilirsiniz. Bozulmuş gıdalar nasıl anlaşılır kısaca bahsetmiştik. Balıklar taze bir şekilde nasıl saklanmalı geçmiş yazılarımızdan hepsini bulabilirsiniz. Şimdi hep birlikte sarımsak, soğan, taze yeşillikler buzdolabında nasıl saklanır görelim.

Besinleri Saklama Yöntemleri Maddeler Halinde
  • Taze Otlar ve Yeşillikler
Besin değerlerini korumak için yeşillikler, taze otlar buzdolabında saklanması gerekir. Akan suyun altında iyice durulanmalı ve peçetelerle iyice kurutulmalıdır. Kuruduktan sonra buzdolabında bir kap içine, cam kavanoza koyabilir veya depolama bölümüne yerleştirebilirsiniz. Böylece 2 – 3 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Kuralların tek istisnası fesleğen soğukta saklanmaz. Çünkü daha hızlı bozulur.

  • Sarımsak ve Soğan
Bu iki sebze buzdolabında saklanmamalıdır. Sarımsak ve soğan ısı seven bitkilerdendir ve soğukta çok çabuk bozulurlar. Ek olarak soğan ve sarımsak direk olarak güneş ışığını almayı sevmezler. Bunları karanlık ve serin bir odada saklayınız.

  • Süt ve Yoğurt
Birçok ev hanımı için açık süt, yoğurt paketini buzdolabı kapısında saklamak geleneksel bir hale geldi. Bu sıcaklık süt depolamak için uygun değildir. Sadece buzdolabına yerleştirilmişse saklanabilir. 3 -4 derecedeki sıcaklıklar saklamak için kabul edilebilir koşullardır.



  • Kuruyemişler
Çoğumuz fındıkların oda ısısında saklanmasının iyi olduğunu düşünürüz. Ancak bu şekilde fındıklar çok daha çabuk bozulacaklardır. Bu saklama koşulları fındığa acı bir tat veriyor. Gerçek şu ki kuruyemişlerin içinde bulunan yağdan dolayı bozulmaya başlıyor. Bu nedenle üründe gözle görülür bir değişiklik olmasa bile tadında acılaşma oluyor. Fındık stoklarınız varsa bunları buzdolabında saklayabilirsiniz. Ayrıca fındıklar için buzdolabının en iyi bölümü en havalı bölmesidir.

  • Patates
Patatesler direk güneş ışığını sevmezler. Ve oda sıcaklığında saklanmaz. Güneşi direk gördüğünde yeşilleşmeye başlar ve zehirli bir salonin maddesi üretmeye başlar. Buzdolabında da saklanmaz. İçindeki nişastadan dolayı çok çabuk bozulur. İdeal olarak 2 – 4 dereceden yüksek olmayacak karanlık ve serin bir yerde saklayabilirsiniz. Kağıtta saklayabilirsiniz. Plastikler uygun değildir.

  • Karpuz
Anneanneler, babaanneler zamanında yatağın altında saklarlarmış. Bu sulu meyvenin soğuk koşullarda beta- karoten kaybettiği ortaya çıkıyor. Karpuzun maksimum faydasını istiyorsanız 12 dereceden düşük olmayan herhangi bir uygun yerde saklayabilirsiniz.



  • Taze Balık ve Et
Taze et buzdolabında 2 – 3 gün saklanabilir. Bu nedenle hemen yemek yapmayı düşünmüyorsanız dondurucuda saklamanız daha uygun olacaktır.

  • Patlıcan
Patlıcanlar düşük sıcaklıkları çok duyarlıdır. Bu nedenle buzdolabı saklamak için uygun değildir. Sıcaklık 10 dereceye düştüğünde anında özelliklerini yitirmeye başlar. Patlıcanları sıcak ve kuru yerde saklamak daha doğrudur.

  • Peynir
Peynirler doğru koşullarda saklanırsa uzun süre taze kalabilirler. Yumuşak peynirler kendi sıvılarında saklanmalıdır. Sert peynirleri parşömen kağıdına sararak saklayabilirsiniz. Keskin kokulu bir peynirse diğer gıdalardan uzak tutarak saklayabilirsiniz.

  • Yağ
Ayçiçeği ve zeytinyağı buzdolabında saklanmaz. Düşük sıcaklıklar ürünlerin donmasını veya daha yoğun kıvam almasını sağlar. Bu ürünleri karanlık bir yerde cam kaplarda saklayabilirsiniz. Keten ve susam yağlarında ise buzdolabında kapıda saklanmalıdır.



mimuu.com
 
Marketten alınan salçanın üstü bozulmaması için kavanozdaki salça toparlanıp düzlemine ve üstüne zeytinyağı dökülür ikinci gün donacaktir yağ ve hava almayan tabaka olusturacaktir
 
Elif hanım acilen cevaba ihtiyacım olduğu için buraya yazıyorum ama kemik suyu kaynattım. Konserve şeklinde nasıl saklayabilirim? Derin dondurucuda saklamak istemiyorjn çok sorun yaşadığımdan. Bilginiz var mı?
 
Nasıl sorun yaşadınızki?Buzdolabına koyabilirsiniz ama ancak 3-4 gün dayanır ölede
 
Kemik suyu neyde saklanmalı:


Kemik suyu yapımı uzun zaman gerektiren zahmetli bir iştir. Ocağın üstünde pişen bir tencere varken rahat etmek mümkün değildir. Ancak kemik suyu bir kere yapıldığında, bize uzun süre yeter. Öncelikle kaynayan kemik suyunu hızla soğutmamız ve oda sıcaklığına düşürmemiz gerekir. Bunun için en ideal yöntem benmari usulü soğuk su dolu büyükçe bir kazana kemik suyu tenceremizi oturtmaktır. Ama daha da hızlısı şok soğutma dedikleri yöntem. Bu yönteme göre su yerine buz kullanmak kemik suyunu hızla soğutur ve bakteri üremesini minimum düzeye indirir. Oda sıcaklığına getirdiğimiz kemik suyunu artık saklayabiliriz. En çok kullanılan çeşitli saklama kaplarını görelim;

Cam kavanozlarda;

Cam, bir besini saklamak için en ideal saklama materyalidir. Mutfağında cam kavanoz olmayan ev yok gibidir. İrili ufaklı onlarca kavanoz mutfağımızda bulunmalıdır. Yoğurt, turşu ve birçok fermente yiyeceklerde olduğu gibi kemik suyunu da kavanozlarda saklamak mümkündür. Ancak bazı kavanozlar camının kendi yapısından dolayı buzdolabında patlamakta ve diğer tüm yiyeceklere de büyük zarar verebilmektedir. Bu tür cam kavanozlar genelde hazır alınmış yiyeceklerin kavanozları. Kemik suyu için en ideal cam kavanozu ısıya dayanıklı cam kavanozlar arasında seçmek gerekir. Donma esnasında kemik suyu 1-2/10 veya iki oranında genleşme gösterir. Bu nedenle kavanozları tam doldurmadan kapağını kapatarak buzlukta uzun süre saklayabiliriz. Bu tür cam kavanozları satan firmaların ürünleri var. İyi bir mağazadan bu konuda görevlilerden yardım isteyebilirsiniz. Ancak bu tür cam kavanozlar çok kez kullanılabilen ve pahalı ürünler.

Kağıt bardaklar;

Kağıt normalde suyu sızdırır. Ancak kağıt bardakların içi PHP, mum, polistiren, melamin veya mum gibi maddelerle kaplanarak su sızdırması engellenir. Bu maddeler yüksek ısıyla birlikte kemik suyuna geçebilen zararlı maddeler. Ancak kemik suyumuzu oda sıcaklığına düşürürsek kağıt bardaklar artık zarar veremez. Yine kağıt bardaklar buzluklarda çok fazla yer kaplamazlar ve bulunduğu yerin şeklini alarak elastik bir yapıda dururlar. Ayrıca kâğıt bardaklar kolay porsiyonlama, kolay çözünme gibi nedenlerden dolayı da uygundur. Bu nedenle kemik suyunun en verimli ve uygun yönteminden biri kağıt bardaklarda saklamaktır. Yalnız mutlaka üzeri bir poşet ile veya streçle kapatılmalıdır.

Buz poşetleri

Buzluk poşetleri kemik suyunu saklamak için en iyi yöntemlerden biridir. Kemik suyunu buzluk poşetine koyarak porsiyon şeklinde kullanımı çok uygundur. Bu yönüyle çoğu kullanıcı için ideal bir materyaldir. Buzluk poşetlerinin standartlara uygun olanları polietilen denilen bir tür plastikten yapılmaktadır. 60-70 c üstü ısılara dayanıksızdır ancak buzdolabında düşük ısılarda kolayca bozunmadan saklanabilir. Buz poşetlerini alırken içinde plastifiyan madde içermeyenleri tercih etmek gerekir. Bu konuda TSE standartlarına uygun ürünler kullanılabilir.

Son söz;

Bu konuda en uygun yöntemi ve materyali seçmek sizin şartlarınıza kalmış durumda. Cam en ideal materyal ancak kağıt bardaklarda kolay ve verimli kullanılıyor. Kolay gelsin.
beslenmegurmesi.com
 
Teşekkür ederim cevabınız için. Ben çorbalarımızı kemik suyuna yapıyorum ve tek defada 500ml civarı kullandığım için. Buz kalıplarına ya da kağıt bardaklara doldurmak az geliyor. Buzdolabı posetine koydugumda ise bir gun once derin dondurucudan çıkartıp normal kısıma dahi koysam aynı halde kalıyor ne yazıkki buzdolabim cok soğutuyor.dışarda eritsem soğuk zincir bozuluyor. Yani benim için dondurmak pek pratik degil.
Bu defa konserve şeklinde yaptım bakalım:)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…