Basit önlemler ile ev içinde karşılaşılabilecek kazaların önlenmesi mümkün olacaktır.
BANYO-TUVALET
Havalandırma yeterli olmalı. Baca çekişi yeterli değilse,
zehirlenme riski doğar. Elektrikli aletler kullanılmadıkları zaman kapalı tutulmalı. Acil durumlar için yakında hemen ulaşılabilecek bir telefon bulundurulmalı. Zemin kaygan olmayan bir malzeme ile kaplanmalı.Banyoda kullanılan suyun ısısı termostat ile ayarlanmalı. Çok sıcak suya maruz kalan yaşlılarda haşlanma ve yanıklar meydana gelebilir.
MUTFAK
Mutfakta çalışırken uygun kıyafet kullanılmalı. Kol ağızları dar ve kısa olmalı. Uzun, sarkan giyecekler kullanılmamalı. Ocak
düğmelerinin AÇIK-KAPALI konumu kolayca fark edilecek şekilde işaretlenmeli. Kullanılan elektrikli araçların kabloları ocağa yakın olmamalıdır; aksi halde kablolar kolayca hasar görür ve elektrik çarpması riski artar.
MERDİVENLER
Merdiven başlarında aydınlatma ve açıp kapama düğmesi olmalıdır. Merdiven kaplamaları iyi durumda olmalı, kenarları kalkmışsa mutlaka yapıştırılmalıdır. Kenarlarda tırabzanlar olmalıdır. Basamaklar eşit ve uygun genişlikte olmalıdır. Merdivenlere eşya konmamalı.
GENEL ÖNLEMLER
Sık kullanılan eşyalar kolayca ulaşılabilecek raflarda olmalıdır. Yüksekteki eşyaya ulaşmak için kullanılan merdiven, sandalye v.b.
kullanımı düşme riskini artırır. Gereği halinde tutunulabilinecek duvar tutamakları, tırabzanlar. Kolay açılan kapı kolu, kolay yakılabilen koridor, merdiven lambası, antrede bir fenerin bulunması gerekir.
İLAÇ KULLANIMI
İlaçların kullanımı ile ilgili detaylı bir plan-takvim görülecek bir yere (ör: buzdolabının kapısı) asılmalıdır. Her ilaç kendi kutusunda tutulmalı, birbiri ile karıştırılmamalıdır. Doktor önerisi dışında ilaç kullanılmamalıdır. İlaçların halen var olan hastalıklar ile veya halen kullanılmakta olan diğer ilaçlar ile etkileşime girebileceği unutulmamalıdır. Şifalı bitkiler vb. kullanılacak ise yine ilaçlar ile veya başka hastalıklar ile olumsuz bir etkileşimin söz konusu olacağı akılda tutulmalıdır.
EVİN ISISI VE HAVALANMASI Pencereler gerektiği zaman kolayca açılabilmeli; kapalı ortam kirliliğinden kaçınılmalıdır. Etkin ısıtma sağlanmalıdır; yaşlılar ani ısı değişikliklerinden olumsuz etkilenirler.
ZEMİN
Zemine kayabilecek parça halı, kilim vb. konmamalıdır. Yerde oyuncak, paten, bilye vb. malzemeler olmamalıdır, yaşlılar görme sorunu nedeniyle kolayca basıp düşebilirler