ankarada tıp okuyan 2, dişçilik okuyan 2 kuzenim var şu anda
hepsi kız hepsi devlet yurdunda kalıyor
şu anda bizde mimarlık filan okuyan yok çünkü maaşları piyasası kötü yani, kimse okumuyor yenilerden -eskiden vardı benim kendi kız kardeşim şehir bölgeci mesela ama bitirdiği sene atanmıştı hemen. o da yurtta kalarak okumuştu.
neyse 2 tıp ve dişçilik öğrencisi kızlar kardeş, farkı üniversitelerde farklı yurtlardalar. toplamda da 4 kardeşler. Diğerleri ilkokul ve lise öğrencisi.
neyse demem o ki tıp diş vs kazanan çocuğa zaten yurt çıkıyor yani.
ailesinin ilk tıp öğrencisi değilse (bizde birkaç düzine oldu artık) hemen gider gitmez her atlası, kaynağı haldır haldır almaması gerektiğini de biliyor olurlar -ilk öğrenci ise de artık sosyal medyada bi sürü paylaşım var x malzemeyi boşa almayın y malzeme için bekleyin 3. sınıfta da alsanız olur, gibi. Nerede ucuz alınır, 2. el, vs.
ankarada aylık abonman var öğrencilere, 220 lira mıydı neydi en son. ama ben birkaç aydı gitmiyorum.
burada da kısaca demek istediğim : bazı aileler çocuklarını aşırı pamuklara sarıp büyütüyor...çocuk bir nane bilmiyor hayata dair. ve çok da masraflı okuyor çok çok da masraflı büyüyor...valla dediğim gibi onlarca kuzenim var üniversite okuyan bu çocukları yarısı tıp/dişçilik okuyor kalanı hukuk filan okuyor. ayda 20 bin gibi masraf yapanı sadece babası müteahhit doğduğu günden beir para harcıyor olanlar (çocuk ataşehirde villada kalıyor 20 bin değildir onun masrafı tabi çok üstüdür)...
kalan bu kızlar gibi örnekler işte, hepsi geziyor da yiyor da içiyor da ama öğrenci işi. misal hepsi küçüleni kardeşine kuzenine vererek, toplu alıp paylaşarak, yemeği filan evde tee çocukluğundan beri kendisi yaparak büyüdü -biz de öyle büyüdük. yani gidip kafede san sebastiana 120 lira kahveye 80 lira verip (güncel fiyatlardan haberim yok) okumuyor bu insanlar, evi olan arkdaşına, evi olan teyzesine abisine gidiyor yapıyor, alıyor yanına koyuyor kafeyi de termosuna.... bu hafta biri yapıyor öbür hafta da öbürü. ben 20+ yıldır çalışıyorum ben kahveyi termosla yanıma alıyorum...çok sınav zamanıysa sevdiği şeyleri annesi yapıp yollar, şehirdeki akrabaları yemeğe alır. bizim dünyamız böyle bir dünyadır. harçlık biriktirip almanyaya staja gidiyor şu dönem tıpçılar...
KYK bursu biraz da harçlıkla geçiniyorlar valla geçinemeseler bizde 4 kardeş 5 kardeş üniversite kimse okuyamazdı (biz de öyle okuduk, tamam devir değişti, ama yine kısıtlı maaşlarla okuyorlar yani, örneğin biz yürüyoduk onlar yürümez bizim kadar çünkü mesefeler çılgın şimdi şehirler çok büyüdü, biz makyaj yapmazdık onlar yapıyor, bazı şeyler değişti elbette ama özü aynı )
ha diyeceksiniz ki yurt çıkmasa kira 15 bin en az. 2 kişi kalsalar, faturası mutfak alışverişi (yurtta iyi kötü bi yemek de var zira) 20 bine çıkamaz bile işin içinden- doğru. 2ye bölse bile 13-14 yapar. O da doğru.
Da işte mesela bizde o şekilde okuyan kalmadı
yani durum bu
tıp dişçilik bilgisayar hukuk vs. böle 7-8 bölüm harici (bir de ciddi zengin olup özel üni okutanlar harici) bizde şu anki nesilde okuyan yok. Turizmdir, zanaattir meslek öğrenip çalışıyolar çünkü ailesinin öyle bir parayla ev tutup filan okutma durumu yok yani.. okusa ne olcak okulda harcadığı kadar parayı maaş olarak alamaz. Mesela fen edebiyat zaten yok sosyoloji vs yok (zevkine 2. öğrenimciler hariç), İİBF yok, öğretmenlik hatta mühendislik bile (1-2 okul 1-2 bölüm hariç) yok gibi bir şey ailesinin yanında okuyanlar var tek tük.
ki bu ailede 10 sene önce belki 10-15 kişi vardı öğretmenlik okuyan.