- 9 Mart 2011
- 11.942
- 9.486
- 448
- Konu Sahibi ipektuncer
arkadaşım sen ne işlemeşgulsün
mesleğimin önemi yok bunlar benim bizzat yaşadıklarım,uzmanların bana söyledikleri
hepsi son haftalık bilgiler
bir haftada mucize olduysa bilmiyorum artık
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
arkadaşım sen ne işlemeşgulsün
ben sizin yazdıklarınızdan yola çıkarak birşey ifade etmek istedim.. Ama görüyorum ki siz işi çok farklı boyutlara çekmişsiniz.. Gerçekten sizde zeka genetikmiş anladım...terbiyesizliğin luzumu yok ..ben burda kendi durumumu anlattım ve bu durumun zorluğundan bahsettim ..öğretmen kendisi söylüyormuş zaten zorlanıyorum onunla konuşurken diye ,siz lafa atladınız ama üzgünüm benimle uğraşacağınıza bunu söyleyen öğretmenle uğraşın ..kadını da zor durumda bırakmasını ifade ettim ,yoksa ben öğretmenleri sizden çok daha ii tanırım ,her türlü öğretmen de var ailemde merak etmeyin ..zekanın genetik olduğunu anlatmak için de ailemden bahsettim ..sizin komlpeksiniz sizi ilgilendirir ..doğrusu bir öğretmen proftan zeki ise prof olsun ozaman neden öğretmen olmuş ..kendinizden zeka olarka üstün olanları kabul etmek istemiyorsunuz anlaşılan ..bu kadar kompleksle ram da nasıl çalıştınız o da hayret verici doğrusu..müzisyenliği meslekten saymıyorsunuz ama müzisyenlik öğretmenlikten çok daha fazla zeka ister..herkes müzisyen olamaz ,ramde çalıştım demişsiniz ama keşke bu kafayla çalışmasaymışsınız ..size göre nasıl olsa tek akıllı siz ve öğretmen arkadaşlarınız..
Komplekslerinizle kendiniz uğraşın ben uğraşacak değilim..
arkadaşım şu son yazdığın zeka seviyesinin sınırlarını değiştirmelerini bn hiç beğenmedim.. Okuldan gönderiyoruz çocukları belli bi sıkıntıları var.. 71 çıkıyor testi normal görünüyor..biz bi tebdir yada ek eğitim de vermiyoruz çocuklara yazık oluyor... Hiç iyi yapmadılar bu konudaram'da ihtimam göstermezler diye bir şey olamaz, çünkü en sağlık sonucu çıkarmak için çabalıyorlar...
Zeka testleri tekrar tekrar yapılmaz hele ki wisc-r... Ağır bir testtir, yurtdışından revize edilmiştir...
şuanda geçerliliği ve güvenirliliği en yüksek olan testtir...
Test sırasındaki dışarıdan gelen gürültü, ışık, odanın içerisindeki ekipman, çocuğun kişisel özellikleri (dalgın, dikkati çabuk dağılan, içekapanık veya hareketli gibi)
açık söylemek gerekirse okulöncesi çocuğuna wisc-r değil wppsı'i ( wechsler okul öncesi çocuklar için zeka ölçeği ) 'i önerirdim, çünkü wsc-r 6-16 yaş gurubuna (daha çok okuma-yazma bilen guruba) uygulanırken wppsı'i ( wechsler okul öncesi çocuklar için zeka ölçeği) 4-6 yaş aralığına uygulanır, ancak bildiğim kadarıyla türkiye'de uygulanmıyor bu test...
Belirtmek istediğim diğer nokta da zeka puanları hakkında önceden zeka puanlarında 90 altı sınır zeka olarak kabul edilirken artık 70 ve altı sınır zeka olarak kabul ediliyor...
önceden ram larda yapılan testlerin sonucunda 90 ve altı paun alanlara sınır zeka tanısı konup ona göre rapor çıkartılırken şimdi 70 ve altı baz alınıyor bunu da dikkate alın ...
mesleğimin önemi yok bunlar benim bizzat yaşadıklarım,uzmanların bana söyledikleri
hepsi son haftalık bilgiler
bir haftada mucize olduysa bilmiyorum artık
son bi haftada baya terslik yaşamışsın galiba canım. yorumların çok nötrdü. işin içinde olan arkadaşlar gayet güzel bilgilendirme yapmışlar. bence konu sahibide bu kişileri kale alsa daha iyi olur. akıl vermek açısından söylemiyom. benim bile kafam karıştı. bilmeynelerin daha çok karşır. alsına bakarsanız bu tür konularda en iyisi direk bilen kişiye danışmak konu ulu orta açılınca bilen bilmeyen, duyan , yaşayan herkez yorumunu katarak birşey söylemeye çalışıyo. ailesini öveyim derken başkasını karlayan, klarşısına çıkan olumsuzluklardan tüm eğitim camiasını suçlayan vs vs. ayrıca belitmeden geçemeyeceğim. herşeye rağmen eğitim konusunda geri adam atmak yerine ileriye doğru emeklemeye başldık diye düşünüyorum. sayılrının giderek yükseleceğini umduğum dinamik, akılcı, ileri görüşlü, potansiyeli yüksek eğitim öğretmen ve idarecileri görevlerinin başında . hala eski kafalı , kişlier yok değilmi var ama sistem inşallah bu tıkanıkları zamnala açacak.
ipeğin konusunu bulandırmak istemiyorum
ben de öğretmenim rehberlikçiler ,ram ve bilsemde çalışanlar da dahil yüzlerce öğretmen arkadaşım var elimden birçok özürlü ve üstün zekalı çocuk geçti
kendi kızımın üstün zekalı olduğu tespit edildi
bu süreçte- ipek de biliyor- mebden tut bu konuyla eğitimle ilgili aklına gelebilecek her yerle görüşmem oldu
özürlü çocuklar için yeterli olmasa da bişeyler yapılıyor evet
ama bu çocuklar için yapılan hiçbir şey yok
üstüne ağzını açtığında sen suçlu oluyorsun özel ilgi bekliyorsun diye(özürlüler de bu çocuklar da özel ilgiye muhtaç evet)
ha dediğim gibi yapılacak şeyler varmış...inanırsan
bu arada eğitimde ne kadar güzel bir yere gittiğimizi 2010 kpss rezaletinde 20 puanla atanan kopyacı şifreci öğretmenler ,almanca dersine giren ingilizce öğretmenleri,sınıf öğretmenliğe giren mobilya öğretmenleri ,ziraatçiler ,arkeolog sanat tarihçiler,matematiğe giren işletmecilerle (4ayrı şehir ,7 farklı okulda çalıştım,bahsettiklerim bizzat kendi arkadaşlarım gözümle gördüğüm şeyler) gördük
ipeğin konusunu bulandırmak istemiyorum
ben de öğretmenim rehberlikçiler ,ram ve bilsemde çalışanlar da dahil yüzlerce öğretmen arkadaşım var elimden birçok özürlü ve üstün zekalı çocuk geçti
kendi kızımın üstün zekalı olduğu tespit edildi
bu süreçte- ipek de biliyor- mebden tut bu konuyla eğitimle ilgili aklına gelebilecek her yerle görüşmem oldu
özürlü çocuklar için yeterli olmasa da bişeyler yapılıyor evet
ama bu çocuklar için yapılan hiçbir şey yok
üstüne ağzını açtığında sen suçlu oluyorsun özel ilgi bekliyorsun diye(özürlüler de bu çocuklar da özel ilgiye muhtaç evet)
ha dediğim gibi yapılacak şeyler varmış...inanırsan
bu arada eğitimde ne kadar güzel bir yere gittiğimizi 2010 kpss rezaletinde 20 puanla atanan kopyacı şifreci öğretmenler ,almanca dersine giren ingilizce öğretmenleri,sınıf öğretmenliğe giren mobilya öğretmenleri ,ziraatçiler ,arkeolog sanat tarihçiler,matematiğe giren işletmecilerle (4ayrı şehir ,7 farklı okulda çalıştım,bahsettiklerim bizzat kendi arkadaşlarım gözümle gördüğüm şeyler) gördük
WISC-R Testi Hakkında Genel Bilgi
Siteme gelen annelerin, zeka testlerine ilgilerini görünce ve özellikle WISC-R testi hakkında bilgi alma isteklerini görünce, WISC-R hakkında daha detaylı bir yazı yazmaya karar verdim. Bu yazıda WISC-R testi hakkındaki sorularınızın cevabını bulabileceksiniz.
WISC-R testi, 1979 senesinde Pearson Yayınevi tarafından çıkarılmış, bugün Türkiyede en yaygın uygulanan zeka testidir. Pearson Yayınevi 2003 senesinde bu testin daha yenilenmiş bir versiyonu olan WISC-IVü çıkarmıştır. Ancak, bu testin henüz norm çalışmaları Türk Psikoloji Derneği tarafından tamamlanmış olmadığından, ülkemizde uygulanamamaktadır.
WISC-R Testi Bölümleri
WISC-R testi, ana hatlarıyla iki farklı parçadan oluşur: Sözel Zeka Bölümleri ve Performans Zeka Bölümleri. Bu iki bölüme ait 6′şar tane test vardır. Yani toplamda 12 test vardır. Bu iki gruba ait testler birbiri ardına verilir. Yani çocuğunuz, sözel zeka bölümüne ait bir test uygulandıktan sonra, çocuğa bir performans zeka testi verilir.
Sözel Zeka Grubuna ait alt testler: Genel Bilgi, Benzerlikler, Aritmetik, Sözcük Dağarcığı, Yargılama, ve ek test olarak Sayı Dizisidir.
Performans Zeka Grubuna ait alt testler ise: Resim Tamamlama, Resim Düzenleme, Küplerle Desen, Parça Birleştirme, Şifre ve ek test olarak Labirentlerdir.
Ek test olan Sayı Dizisi ve Labirentler çocuğa uygulanmak zorunda değildir. Ancak, sayı dizisi testi çocuğun kısa-süreli belleğini (short-term memory) ölçmede etkili bir test olduğundan uygulanması tavsiye edilir.
Şimdi teker teker testlerin çocuklarda hangi yetenekleri ölçtüğüne bakalım:
Sözel Bölüm Alt Testleri
1. Genel Bilgi: Kristal zeka diye de adlandırılan genel bilgiyi ölçmede uygulanan bir alt testtir. Çocuğunuzun okuldan, ailesinden, ve kültüründen öğrendiği çevresel bilgileri ölçer. Ayrıca, uzun-süreli bellek (long-term memory) göstergesidir.
WISC-WISC-R-Testi
*Eğer çocuğunuzun skoru bu alt testte düşük çıkarsa: Çocuğunuzla birlikte kitap okuyun. Onunla daha açık ve akıcı konuşun. Size nesnelerin isimlerini veya bilgiler sorduğunda cevap vermeye çalışın. Eğer bilmiyorsanız, kendiniz de güvenilir bir kaynaktan öğrendikten sonra onunla paylaşın.
2. Benzerlikler: Çocuğunuzun soyut düşünebilme, ve bu düşünceyi doğru ve açık bir şekilde ifade edebilme yeteneğini
ölçer. Bu alt-testte yüksek skor alan çocukların genelde hayal güçleri geniştir ve sosyal bilimler gibi soyut düşünme yeteneğinin gerekli olduğu alanlarda becerikli olabileceklerinin habercisidir.
*Eğer çocuğunuzun skoru bu alt testte düşük çıkarsa: Çocuğunuza nesnelerin hangi kategorilerden geldiğini söyleyin. Örneğin, Papatya bir çiçek türüdür, yani ağaçlar gibi bir bitkidir. Nesneler arasında ilişkiler kurmaya dikkat edin. Daha önce de belirttiğimiz gibi çocuğunuzla net bir şekilde konuşun.
Aritmetik Zeka Testi
3. Aritmetik: Bu alt testte, çocuğunuzun aritmetik sorularını çözebilme yeteneği, aynı zamanda kısa-süreli bellek ve çalışan belleğinin kapasitesi ölçülür. Çünkü çocuğunuz, testör tarafından duyduğu soruyu hafızasında tutabilmeli ve işleyebilmelidir. Çocuğunuzun matematik yeteneğinin ve işitsel şekilde problem çözme becerisinin göstergesidir.
*Eğer çocuğunuzun skoru bu alt testte düşük çıkarsa: Matematik ödevlerini beraber yapın. Birlikte problemleri sesli okuyun, ve çözümünün sözel olarak üstünden gidin.
4. Sözcük Dağarcığı: Çocuğunuzun sözcüklerin ve kavramların tanımlarını yapabilme ve bunları ifade edebilme yeteneğini ölçen alt testtir. Aynı zamanda uzun-süreli bellek göstergesidir.
*Eğer çocuğunuzun skoru bu alt testte düşük çıkarsa: Çocuğunuz için nesneleri ve kavramları tanımlayın. . ne demek? sorularına cevap verin, siz de bilmiyorsanız onunla birlikte öğrenin.
5. Yargılama: Muhakeme, mantık yürütme ve duygusal olgunluk seviyesini gösteren alt testtir. Çocuğunuzun sosyal zekasına dair ipuçları verir.
*Eğer çocuğunuzun skoru bu alt testte düşük çıkarsa: Çocuğunuz için olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurun. Niye? diye sorarsa, mantıklı bir şekilde cevaplandırın. Baştan savmayın. Ayrıca birlikte kitap okumak da çocuğun bu alanda gelişimini sağlayacaktır.
6. Sayı Dizisi: Çocuğunuzun işitsel kısa-süreli belleğini ve çalışma belleğini ölçen alt testtir. Sesli uyaranları algılama, ve zihinsel olarak tekrarlayabilme yeteneğini gösterir.
*Eğer çocuğunuzun skoru bu alt testte düşük çıkarsa: Çocuğunuzla beraber kitaplardaki resimlere bakıp, isimlerini tekrarlama, matematik sorularını birlikte çözme, sizin anlattığınız bir hikayeyi genel hatlarıyla tekrar anlattırma kısa-süreli belleğini geliştirmeye yardımcı olacaktır.
Anne-Babalara önemli not:
WISC-Rın sözel bölümü ile ilgili bilgileri bu bölümde paylaştık. Bu yazıyı okuyan anne-babalardan bir psikolog olarak ricam, çocuklarıyla burada okudukları bilgileri paylaşmamaları. Çünkü küçücük bir yönlendirme bile bu testlerden şeffaf sonuç alınmasını engelleyebilir. Ayrıca anne-babaların çocuklarının zeka testi sonuçları ile ilgili aşırı endişelenmelerine ve bu stresi çocuklarına yansıtmalarına hiç gerek yoktur, çünkü çocuğunuzun bu alanlardaki ölçümleri sizin ve okulunun desteğiyle değiştirilebilecek ve oldukça ilerletilebilecek ölçümlerdir.
benim tavsiyem fiyatları genel olarak 250 tl -300 tl arası değişen özel psikiyatri polinikleri var git orada yaptır ,hem profesyoneller hem de seninle yakınen ilgilenirler, öğretmenlerinin söylediklerine göre üstün zekalı bir çocuk olduğunu düşünüyorlar ve sınıf atlatmak istiyorlar, bu testte herşey çıkar ,sana o şekilde davranan yer zaten hiç gitme derim ,onların yaptığı testten de medet umulmaz zaten , özele git yani götür :)) fiziksel olarak geriyse sınıf atlatmak bana saçma geliyor benim fikrim sonuçta bu çocuk için verilen eğitimi ağırlaştırmak onu kazanmak değildir, bu benim görüşüm kim ne der bilemiyorum .Arakadaşlar benim kızım şu an 79 aylık. Küçüklüğünden beri farklı özellikleri var fakat algısı yüksek olduğunu düşünüyorum. Cuma günü öğretmenimiz RAM a gitmemiz için bir belge verdi zeka testi yapılması için. Randevu almak için gittiğimizde farklı bir tutumla karşılaştık. Zeka geriliği için randevu yoğunluğu olduğu söylendi. Her veli gelip bu testi yaptırmak istiyormuş. Elimde resmi yazı olmasına rağmen böle bir tutumla karşılaştım. Eğer testin sonucu olumsuz olursa çocuğun etkileneceğinden bahsettiler ki ben kızıma kursa gidiceksin sadece dediğim için böle bişiden haberi bile yok. Madem merak ediyorsun git özelde yaptır denildi. testi yaptırmamamız için o kadar olumsuz şeyler anlatıldıki bu sefer eşim istemedi ama okuldan istendiği için bunu yaptırıyorum ve randevu aldım. Şu an sevinmem gereken bir durumda bile endişe içindeyim. Öğretmenimiz 2.sınıfa atlatılması gerektiğini sölüyor ve ben bunu pek istemiyorum. Fiziksel olarak yaşıtlarından geri ve bu sefer 2.sınıf eğitiminde onlara yetişmek adına çok fazla efor sarfedicek artı sınıf içi iletişimde sorun yaşarmı. Testin sonucu ne olur bilmiyorum ama üstün zeka çıkması korkutuyor beni. İlk baştan böle ise sonrasında nasıl davranmamız gerekir kestiremiyorum.
Arakadaşlar benim kızım şu an 79 aylık. Küçüklüğünden beri farklı özellikleri var fakat algısı yüksek olduğunu düşünüyorum. Cuma günü öğretmenimiz RAM a gitmemiz için bir belge verdi zeka testi yapılması için. Randevu almak için gittiğimizde farklı bir tutumla karşılaştık. Zeka geriliği için randevu yoğunluğu olduğu söylendi. Her veli gelip bu testi yaptırmak istiyormuş. Elimde resmi yazı olmasına rağmen böle bir tutumla karşılaştım. Eğer testin sonucu olumsuz olursa çocuğun etkileneceğinden bahsettiler ki ben kızıma kursa gidiceksin sadece dediğim için böle bişiden haberi bile yok. Madem merak ediyorsun git özelde yaptır denildi. testi yaptırmamamız için o kadar olumsuz şeyler anlatıldıki bu sefer eşim istemedi ama okuldan istendiği için bunu yaptırıyorum ve randevu aldım. Şu an sevinmem gereken bir durumda bile endişe içindeyim. Öğretmenimiz 2.sınıfa atlatılması gerektiğini sölüyor ve ben bunu pek istemiyorum. Fiziksel olarak yaşıtlarından geri ve bu sefer 2.sınıf eğitiminde onlara yetişmek adına çok fazla efor sarfedicek artı sınıf içi iletişimde sorun yaşarmı. Testin sonucu ne olur bilmiyorum ama üstün zeka çıkması korkutuyor beni. İlk baştan böle ise sonrasında nasıl davranmamız gerekir kestiremiyorum.
İpek Tuncer kızıma gidip WPPSI yaptırdım kızım 4 yaşında değildi hatta yaşına girmesine şuan 1 ayı var..
ve çocuğum yaş gruplarına oranla zeka seviyesi oldukça yüksek ve ben bu durumdan çok korkuyorum![]()