• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Vücut Dili Nasıl Okunur – İlk Bölüm

LeylaAtes

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Şubat 2015
17
0
1
38
Arkadaşımın blog'unda okumuştum. Çok detaylı güzel bir anlatım var. Altta da paylaşıyorum :)

Hayatta tüm görünenler olduğu gibi değildir. İnsanlar istemsiz olarak vücut dili kullanırlar. Konuşmalar kişinin gerçek düşüncelerini tamamıyla yansıtmaz. Bu nedenle karşındaki kişinin gerçekten ne söylemek istediğini anlamak için vücut dilini incelememiz gerekir. Araştırmalara göre yüz yüze görüşmelerde vücut dili %80 oranında karşı tarafla ilgili düşünceleri aktarır.

Beden dilikültürden kültüre değişse de insanlar içgüdüsel olarak belli durumlara tepki verirler. Bu içgüdüsel tepkilerin de kültürlere göre değişmediği gözlemlenmiştir. Bu yazıda bu tepkilerden bahsedeceğim.

Son zamanlarda insanların konuşmalarından çok vücut dillerine dikkat etmeye çalışıyorum. Gerçekten anlatmak istediklerini anlamak için de gerçekten çok yardımcı oluyor. Okuduğum kitaplardan ve araştırmalarımdan konuştuğum kişinin vücut dilini okuyabilmek için bazı temeller oluşturdum. Bu temeller şu şekilde:

Vücut Dili Okumanın ilk Kuralı

Kişiler vücut hareketlerini düşündüklerine, hissettiklerine ve bulundukları ortama göre şekillendirirler. Bu nedenle vücut dilini okurken ilk olarak alttaki maddelere dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde beden dili yanlış yönlendirebilir.

a) Vücut dili toplu olarak gözlemlenmeli.

Bakışlar, el hareketleri, vücudun yönü ve mimikleri bir küme olarak incelemek gerekir. Vücut dilini de konuşma gibi düşünebiliriz. Anlamak için tüm cümleyi duymamız gerekir.

“Dal” Türkçe’de birçok anlama gelir. Bir ağacın dalı da olabilir bir ders dalı da, gerçek anlamını bir cümlede olduğu zaman anlayabiliriz.

Vücut dilinden örnek verirsek başı kaşımak unutkanlık, yalan söyleme, terleme ve ya bitlenmiş olma gibi birçok anlama gelebilir. Bu nedenle vücut dilini toplu olarak incelemek gerekir.

b) Vücut dili hareketlerinde örtüşme/zıtlık aranmalı.

Karşındaki kişinin seninle konuşurken yaptığı hareketlerle sözlerinin anlatmak istediğinin uyum içinde olması gerekir. Örnek olarak karşındaki kişi seninle çok tatlı ve onaylayıcı konuşuyorken bacağı devamlı hareket ediyorsa, burada bir uyumsuzluk vardır. Seninle tatlı ve onaylayıcı konuşsa da gerginlik ya da sıkıntı içindedir.

c)Vücut dili kişinin bulunduğu ortama göre incelenmeli.

Hareketler kişinin bulunduğu ortama göre değişiklik gösterebilir. Kollar çapraz göğüs kafesinin üzerinde ise normal şartlarda bu iletişime kapalı anlamına gelir. Ancak kişi sıcaklığı düşük bir ortamdaysa bu üşüdüğü anlamına geliyordur. Bu nedenle diğer vücut hareketlerine bakmak gerekir. Beden dilini bulunduğu ortama göre değerlendirmek gerekir.

Temelleri oluşturduktan sonra kategorilere bölerek inceleyelim.

Ellerdeki Güç

Beden dilinde kişinin eliyle yaptığı hareketler birçok düşünceyi anlatır. Beyinle eller arasındaki sinir bağlantısı vücudun başka hiçbir bölümünde bulunmaz. Çok az insan gerçekten elleriyle ne anlatmak istediğini bilir. Elleri kontrol etmek ve doğru hareketler yapmak düşünceler ve duygular hakkında çok fazla bilgi verir.

  1. El Çenede Parmak Yana Doğru:
El çenede parmak yana doğru duruyor ve vücut kapalı iste kişi sana katılmadığını belirtir. Baş elin üstünde durduğu için ayrıca düşündüğünü de anlatır.

  1. Avuç İçleri Açık ve Yukarı Doğru:
Avuç içleri yukarı doğru bakarak sana bakıyorsa kişi sana karşı açık, dürüst ve güvenilir olduğunu anlatır. Yüzyıllar boyunca insanlar silahları olmadığını göstermek için avuç içlerinin açık olduğunu gösterirler. İçgüdüsel olarak insanlara işlemiş olan bu duygu karşındaki kişinin sana zarar vermeyeceğini hissettirir ve bir güven duygusu verir.

3. Avuç İçleri Aşağı/Yukarı Doğru Bakıyor :

Avuç içleri aşağı doğru bakıyor ise kişi otoriter bir duruştadır. Avuç içleri yukarı doğru bakıyorsa tehditkâr değildir.

Bu konu için en güzel örnek olarak Hitler verilebilir. Halkına güç ve otoriteyi hissettirmek için konuşmalarında elini aşağı doğru tutar.

Ek olarak ilişkilerde ellerin duruşu iki kişinin birbirine olan tavırlarını önemli bir şekilde anlatır. Örnek olarak iki kişi el ele tutuşurken eli yukarıda olan (avuç içi yere doğru bakan) partner dominant olan partnerdir.

  1. Tek Parmak ile Göstermek:
Tek parmak ile seni göstererek bir şey söylüyorsa bu sert bir konuşmayı anlatır ve söylediklerini yapmanı istiyordur. En rahatsız edici vücut dili hareketlerinden biridir.

El Sıkışların Analizi

Kişiler el sıkışları ile güven, güç ve içtenlik duygularını anlatmak isteyebilir. Ayrıca karşındakini kontrol etmeyi ve gücünü kabullendirme isteğini gösterebilir.

  1. İki Elle Sıkış:
Dünyada çok popüler olan bu el sıkış yakın ilişkide olan kişiler el sıkışırken iki elinden birini diğer elinin üstüne koyuyorsa yakınlık gösteriyordur.

Örnek olarak politikacıları verebiliriz. JFK bu konuda çok başarılıdır.

Tanımadığın kişiler üstteki maddede olduğu gibi el sıkıyorsa bunun arkasında bir neden aramak gerekir.

  1. El Sıkışırken Sol Elin Konumu:
El Sıkışırken bilekten tutmak kontrolü gösterir ve sadece yakın olan kişiler ile yapılması gerekir. El sıkışırken dirsekten tutmak, bilekten tutmaktan daha az kontrol hissettirse de yakın kişilerle yapılmalıdır. Üst koldan tutmak yakınlığı anlatır. Karşındaki kişi yakın hissetmiyorsa bu tutuşu yapmamak gerekir. El sıkışırken tel eliyle elini sıkarak diğer elini omzuna koyuyorsa bu da yakınlık gösteriyordur. Yakın hissedilmeyen kişilerde bu rahatsız edebilir.

3. Islak Elle Sıkış :

El sıkıştığın kişinin elleri nemli ise karşındaki kişi kendine güvensiz ve güçsüz hissediyor anlamına gelir. Fiziksel olarak eller terliyor ise önemli karşılaşmalardan önce eli silmek lazım.

  1. Parmak Ucundan El Sıkış:
El sıkışırken karşı tarafın parmak uçlarından sıkmak; kişinin kendine güvensizliğini ve mesafe koyma isteğini gösterir.

Gülüşten neleri anlayabilirsin?

İnsanların gülümsemeleri ve gülüşleri büyülüdür. Gülüşleri kişinin düşünceleri hakkında birçok bilgi verir. Buradaki önemli nokta gülümsemenin bilinçli ve bilinçsiz yapılanıdır. Bu konuyla ilgili kas gruplarını incelersek:

Gülüşler iki kas grubuyla çalışır biri Zigomatik majör kası diğeri de orbicularis oculi kasıdır. Zigomatik majör kası bilinçli olarak kontrol edilebilir ve ağız hareketlerine bakar. Orbicularis oculi kası ise bilinçsiz olarak yönetilir ve gülümsemeyle birlikte gözün etrafındaki kırışıkları oluşturur.

Karşımızdaki kişi gerçekten gülüyorsa göz kenarlarında kırışıklıklar oluşur. Bunun nedeni Orbicularis Oculi’nin istemsiz olarak kasılması ve gözü geri çekmesidir. Bir kişi içten gülümsüyorsa göz kenarları mutlaka kırışır ve ağzı arkaya doğru gider.

Gülümseme ayrıca bir kabul sinyalidir ve karşındaki kişiye güvende olduğunu anlatır. Bu nedenle gülümsemek karşındaki kişinin seninle ilgili pozitif düşüncelere sahip olmasını sağlar. Şimdi altta bir örnekle bunu inceleyelim.

Gülümseme beynin çok derinlerine bir taslak şeklinde kodlanmıştır. Bunun en büyük nedeni eski zamanlarda insanlar tanımadıkları kişinin dost mu yoksa düşman mı olduğunu yüzlerine bakarak anlıyorlardı. Bu da hayatta kalma içgüdüsü için çok önemli bir parçaydı. Her koşulda gülümseme tanınınır Bu da gülümsemenin beyinde ne kadar güçlü bir etkisi olduğunu gösterir.

Gülümsemeyle ilgili diğer detayları alttaki maddelerde inceleyelim.

  1. Yalancı gülümsemeler nasıl anlaşılır?
Yalancıların gülümsemeleri hem daha hızlı surata gelir hem de daha uzun süreli olur. Ayrıca gülümsemeyle ilgili beyindeki bölüm, beynin sağ kısmında olduğu için yüzün sol kısmında gülümseme çok daha etkili olarak bulunur.

Gülümsemek kabullenme ve teslimiyet duygusu verdiğinden, yalan söylemeyen kişiler içgüdüsel olarak doğru söylediklerini anlatmak için karşısındaki kişiye daha çok gülümserler.

Gülümseme tiplerini biraz inceleyelim.

  1. Dudakları Sıkarak Gülümseme:
Karşısındaki kişinin bir şey sakladığını ya da karşıt bir düşüncesi olduğunu anlatır. Eğer bir konuda tartışılıyorsa verilecek teklifi ret edecektir.

Örnek olarak bir kişiyle görüşmek istediğimizde “İşim var” derken dudaklarını sıkmasının seninle görülmek istemediğini anlattığını bilmemiz gerekir.

  1. Çarpık Gülümseme:
Çarpık bir gülümseme karşındaki kişinin içinde karşıt duygular içinde olduğunu gösterir. Yüzün bir kısmında dudak yukarı çıkarken diğer kısmında aşağı iner. Bu da kişinin karşısındakiyle dalga geçtiğini gösterir. Bu gülümsemede yüzün iki tarafına ayna ile bakarsak birinde gülümserken diğerinde kızarken görürüz.

3. Çene Aşağıda Gülümseme:

Çene aşağıdayken kişi karşısındaki kişinin de gülmesini ister. Bu gülümseme karşısındakini de gülümsetmek için kullanılır.

4. Kafası Aşağı Gözler Aşağıdan Yukarı Bakarak Gülümsemek:

Bu gülümseme özellikle kadınlar tarafından kullanılır. Eğlenceli ve gizemli görünmek için kullanılan bu gülümseme erkeklerin kadınları koruma iç güdüsünü hareketlendirir. Prenses Diana’nın en çok kullandığı gülümseyişlerindendi.

Vücut dilini incelemek kişinin gerçek düşüncelerini ve duygularını anlamak için çok önem taşır. Bir sonraki yazımda kolların ve bacakların duruşlarının ne anlama geldiğinden bahsedeceğim. Anlatılanları anlamak için Vücut Hareketlerinin hepsini bilmek önemlidir :).

Leyla
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Back