Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Vitaminler büyümemiz, hücrelerimizin yenilenmesi ve enerji üretimimiz için zorunlu maddelerdir..Vitamin gruplarının eksikliğinde ise vücut buna tepki verir,sinyaller verir..Her vitamin belli besin gruplarında bulunurken her vitaminin eksikliğinde vücudun belli yerleri sinyaller verir.Gelin hep birlikte vücudumuzun verdiği sinyallerin hangi vitaminin eksikliğinden kaynaklandığını görelim..
B12 hangi besinlerde bulunur :B12 vitamininin ana görevi (diğer görevleri yanında) kırmızı kan hücresi üretimi ve merkezi sinir sisteminin korunmasıdır.B12 vitamini hayvansal ve bitkisel gıdalarda (takviye edilmiş olanlarında) bulunmasına karşın hayvansal gıdalardan alınan B12 vitamini vücut tarafından daha iyi emilir.
Ciğer,Kabuklu Deniz Canlıları,Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri,Sığır Eti,Kuzu Eti,Balıklar,Yumurta,Peynir,Yoğurt,süt,tavuk eti....
B1, B2, B3, B5, B6, B10, B11 ve B12 vitaminleri genel olarak B grubu vitaminler adı altında toplanırlar.Bağışıklık sisteminin ve beyin fonksiyonlarının düzgün biçimde işleyebilmesi için B grubu vitaminlere ihtiyacı vardır. Merkezi sinir sistemini koruyan, kırmızı kan hücrelerini artıran B grubu vitaminlerdir.
B1 vitamini
Ay çekirdeği, fındık, ceviz, yer fıstığı, badem, şam fıstığı, sarımsak, kestane, buğday, bira mayası, yürek, fasulye, susam, bira mayası, maydanoz, bezelye, nohut, mercimek, enginar, karnabahar.
B2 vitamini
Kırmızı et, balık, karaciğer, süt, yumurta, soya fasulyesi, ıspanak, domates, mantar, yeşil yapraklı bitkiler, kuru baklagiler, böbrek, bira, ekmek mayası, muz ve ıspanakta bulunur.
B3 vitamini
Somon balığı, ton balığı, sığır ve kuzu eti, hindi, tavuk, kuşkonmaz ve buğday başlıca B3 vitamini kaynaklarıdır.
B5 vitamini
Yumurta, kuruyemişer, balık, tavuk, dana eti, karaciğer, peynir, fasulye, kuru baklagiller ve tahıllar, avocado, mısır, patates, bezelye ve karnabahar B5 içerir.
B6 vitamini
Balık, ay çekirdeği, fındık, şam fıstığı, pirinç ve buğday kepeği, sarımsak, ciğer, susam B6 açısından zengin yiyecklerdir.
B10 vitamini
Yumurta sarısı, haşlanmış patates, fındık, fıstık, bira mayası ve süt ürünlerinde bulunur.
B11 vitamini
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmek, portakal ve muz özellikle B11 vitaminin bulunduğu besinlerdir.
B12 vitamini
Yoğurt, süt, kefir, kırmızı et, sakatat, tavuk, karides, soya sütü B12 içerir.
Çinko, az miktarlarda olsa da her gün alınması gereken mineraller arasındadır.
Vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu çinkonun tamamı besinler yoluyla alınabilir ve pek çok gıda bu minerali içerdiğinden eksikliği sağlıklı kişilerde sık görülen bir mineral değildir.
Çinko yönünden zengin besinler :Ispanak, kuzu ve sığır eti, mantar ve susam çinko bakımından zengin besinler arasında ilk sıralarda gelmektedir.Diğer besinler ise ,yoğurt,kabak çekirdeği,,Hindi eti,Karides,Kuşkonmaz,Bezelye,Peynir,Kahvaltılık yulaf,Kuzu ciğeri,Siyah çikolata,Kakao tozu,Yer fıstığı,Yengeç,Fasulye,Badem,Süt,Göğüs tavuk eti,Kuru fasulye,Muz,Kaju,Enginar,Yumurta,Kabak,Domates
Çinkonun en önemli görevi, çocuklarda normal büyüme sürecinin devamının sağlanmasıdır.
Demir, vücutta oksijenin taşınabilmesi için önemli bir mineraldir. Vücudumuz demiri hemoglobin üretimi için kullanır ve hemoglobin kanda oksijenin taşıyan kırmızı kan hücrelerinin bir parçasıdır.
Eğer vücudunuzda yeterince demir yoksa, daha az kırmızı kan hücresi üretilir, hemoglobin sayısıyla birlikte organlar ve dokular için hayati önemi bulunan oksijen miktarı da azalır.
Demir Bulunan Et Ürünleri Sığır eti, kuzu eti, hindi eti, tavuk eti, dana eti, sığır etiyle üretilen şarküteri, kuzu ciğeri, kaz ciğeri, yumurta, sakatat etleri.
Demir Bulunan Deniz Ürünleri Karides, deniz tarağı, istiridye, ton balığı, sardalya, mezgit balığı, uskumru.
Demir Bulunan Sebzeler Ispanak, tatlı patates, bezelye, brokoli, fasulye, pancar yaprağı, karahindiba, karalahana, kale, pazı.
Demir Bulunan Tahıl Ürünleri Beyaz ekmek (zenginleştirilmiş), tam buğday ekmeği, zenginleştirilmiş makarna, buğday ürünleri, kepekli tahıllar, mısır, yulaf, çavdar ekmeği, zenginleştirilmiş pirinç.
Demir Bulunan Meyveler Çilek, karpuz, kuru üzüm, incir, kuru erik, kuru kayısı, kurutulmuş şeftali.
Demir Bulunan Diğer Besinler Soya peyniri, fasulye, domates, kurutulmuş bezelye, mercimek, mısır şurubu, akçaağaç şurubu.
Hepimiz güçlü kemikler ve dişler için, yaşımıza göre belirli oranlarda kalsiyum almamız gerektiğini biliyoruz. Kalsiyumun sadece çocukluk döneminde tüketilmesi gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, çünkü kalsiyum yetişkinlerde; kalp, kas ve sinirlerin normal olarak çalışması, tansiyonun düşürülmesi ve kolon kanseri riskini azaltmak için önemli mineraller arasında yer almaktadır.
Kalsiyumdan zengin besinler :Kereviz,kekik,dereotu,Peynirler,Susam,Tofu,badem,keten tohumu,süt,yoğurt,diğer süt ürünleri,yeşil yapraklı sebzeler,Pişmiş ıspanak ,Çiğ brokoli ,Yakıotu yaprakları ,Asma yaprağı ,Roka ,Tam buğday ekmeği ,Toz acı biber ...
Müzmin yorgunluk :B ve C grubu vitaminleri ve demir eksikliği
B grubu vitaminler ve demir içeren gıdalardan yukarda bahsetmiştik.Burda bahsedeceğimiz C grubu vitaminler olacaktır..
C vitamini, suda çözünen vitaminler arasında olduğu için vücut tarafından depolanmaz ve fazlası ter, idrarla birlikte vücuttan atılır. Bu nedenle her gün yeniden alınması gerekir.
C vitamini güçlü bağışıklık sistemi, kolajen üretimi, deri, kıkırdak, tendon, bağ ve kan damarlarının yenilenmesinde önemli rol oynamaktadır.
Uzmanlar C vitamininin, vitamin desteği yerine gıdalar yoluyla alınmasını önermektedir. Bunun ana nedeni, C vitamini içeren gıdaların sadece bu vitamin bakımından değil, vücut için gerekli diğer mineral ve vitaminler bakımından zengin olmasıdır.