Popüler Konu Verimli Rutin

SMART Hedef Planlaması

Hedef planlaması yaparken hedeflerin "SMART" kriterlerine uygun olarak planlanması oldukça önemlidir.

S: Spesifik (Spesific)

M: Ölçülebilir (Measurable)

A: Ulaşılabilir (Achievable)

R: Gerçekçi (Realistic)

T: Zamana Bağlı (Time bound)

Örneğin "2025 yılında acil durum birikimi biriktireceğim" smart bir hedef değildir. Smart hedef "2025 yılının ilk 6 ayında, her ay kenara 10.000 TL ayırarak, toplam 60.000 TL" biriktireceğim gibi bir hedef olmalıdır.
Harika elecda elecda , Bu söylediğin kriterler gerçekten çok önemli.
Ben de senin topiğinin ilk 50-60 sayfasını aralıksız okuduktan sonra, koyduğum hedeflerin çok yüzeysel olduğunu fark ettim.
Her yıl aralık ayının son haftasında yeni yıl hedefleri yazarım. Bu hedeflerim, "kitap okumak, düzenli su içmek, film izlemeyi ihmal etmemek, yogayı hayatıma katmak" gibi yüzeysel hedeflermiş. Bu farkındalığı yaşadıktan sonra, yeni yıla kadar günlük hedefler koydum. Şimdi yeni yıl hedeflerimi belirlerken de bahsetmiş olduğun "SMART" kriterlerine dikkat edeceğim. Çok teşekkürler :)

Selamlar Herkese,

Benim için oldukça yorucu, bir o kadar keyifli bir yıl geçti. Annemin hastalığı ile sınandığımız, hala sınavını yaşadığımız bir süreç geçiyor. Onun dışında sağlığımız ve huzurumuz için ne kadar şükretsem az.

Yeni yıllara girerken artık spesifik ve abartılı (eskiden çok yapardım: )) niyetlerim yok, daha çok ümit var bir şekilde karşılıyorum 2025 yılını.
Özellikle çalışmalarım konusunda oldukça ümit varım. Niyetim hasıl ve çabalıyorum, takdirini göreceğim günlerin geleceğini biliyorum.

Daha sakin, daha telaşsız, daha özenli, daha gösterişsiz ama bir o kadar da kaliteli bir ömür diliyorum bundan sonrası için. Daha az konuşup, daha çok dinlemek bu yıl hedeflerimin arasında. Çocuklarımı, eşimi, yakın arkadaşlarımı daha çok dinlemek, yargılayıcı bakış ve sözlerden arındırarak yanlarında olduğumu hissettirmeye çabalayacağım.
Neşesi sönük insanların yanında bulunmamaya özen göstereceğim bir yıl olsun 2025. Kimse için gıyabında konuşmama kararı aldım, bazen bir ortamda biri hakkında konuşuluyor ve konuşmaya dahil olmasam bile duyuyorum ve şahitlik ediyorum bir anlamda. Bunu artık yapmamaya dikkat edeceğim. Ne konuşmak ne de konuşulanı duymak niyetindeyim. Kulağımda küpe olarak önümüzdeki yıllarda bununla gezeceğim. Gerçekten oldukça rahatsızlık hissediyorum bu konuda. Bir şekilde iç huzurum için gerekliliğine inanıyorum.

Eskiden temiz giyinmek yeterli geliyordu ama artık daha özenli giyinmeyi, renk karmaşasından uzak (kendi renklerimin krem, lacivert, acı kahve, siyah ve gri olduğu konusunda eminim artık) kendimi iyi hissettiğim renklerin uyumu içerisinde kaliteli, sade ve zarif kıyafetlerin içerisindeki huzuru yakaladım. Bunu devam ettirmek istiyorum. Ayakkabı ve çanta konusunda biraz sınırları zorluyorum ama gerçekten çok mutlu hissettiriyor beni: )

Cilt temizliği ve bakımı konusunda Caud... markasından oldukça memnunum, vegan olması benim rahatlatıyor, serum, gece-gündüz kremi, göz çevresi kremi etrafında dönen bir döngüm var. Bunu aksatmadan sabah ve akşam yapıyorum. Haftada iki defa uyguladığım kil maskesi gözeneklerime çok iyi geldi. Bunu da devam ettirmeyi düşünüyorum. Saç konusunda henüz bir çözüm bulamadım, mecburen her gün yıkıyorum ama bu durumdan memnun değilim. Yağlı saçlarım ile mutlu olmasam da varlıkları için şükrediyorum: ))

Evimle ilgili düzen konusunda yaptırmak istediğim birkaç şey var, onları toparlamak biraz daha rahatlatacak beni.

Yatırım konusunda herhangi birşey yapmıyorum, bu zamana kadar yeterli miktarda yaptığımızı düşünüyorum, kendimi zorlamadan istek ve ihtiyaçlarımdan fazlasını birikime atıyorum ama özellikle bir hedefim yok. Çocukların yurtdışı eğitimleri için belirlediğim bir fon var. Onun dışında herhangi bir şey yapmıyorum. Gerek de duymuyorum şu anlık. Rabbim biriktirip, emek verip aldıklarımızın hayrını göstersin bizlere, onların bereketini versin.

Yurtiçi ve yurtdışı gezilerimiz için uyguna bulduğum biletleri alıyorum, bunu yeni yılda da devam ettirmek istiyorum. Eskiden hep ailecek gideceğimiz tarihleri ayarlamaya çalışıyordum ama bu gittikçe zorlaşmaya başladı, ben de fırsatları kaçırmamak adına, kim müsait ise onunla bilet alıp seyahati planlıyorum. Sağlığımız yerinde iken ailecek keyifli anlar biriktirmek çok hoş. Hepsi bir anı, ileride konuşulacak konular bizlere.

Kitap-makale okuma hızım oldukça ilerledi, bunu bırakmadan ilerletmek, yeni bilgiler öğrendikçe şaşırmaya devam etmek istiyorum, bu merakım hiç ölmesin.
Yeni yılda fırsatım olur ise topluluk önünde konuşma-diksiyon dersleri almak istiyorum. Bunu henüz planlamadım, muhtemelen yaz tatilinde düşünürüm ama halletmem gereken hedeflerimin arasında bu konu.

Hepinize şimdiden keyifli, sağlıklı, huzurlu bir yıl diliyorum. Buraya yazmak bana çok iyi geliyor.
Sevgiler...

İnsan ilişkileri konusunda 'sınırlar' ve 'sosyal imaj' üzerine çalışmalarım olacak, oluyor. Sınırlarımı, rahatsızlıklarımı, isteklerimi, beklentilerimi açık iletişimle kibar bi tavırla ifade edeceğim; başlarda zor olacak , insanlar şaşıracak tepki verecek ; verilen tepkilere söylemlere kalbimi açıyorum. Çünkü yıllardır anlayışla yaklaştığım her durumda insanları önceledim. Kırmamak , üzmemek, yormamak için çaba gösterdim. Alma verme dengesi bozulduğu içinde en çok üzülen kırılan ben oldum. Gözyaşı döken , başı ağrıyan ben oldum. Mükemmel değilim ama gerçek anlamda çok vericiydim. Bunu değiştirmek için niyet ettim. Aldığım kadar vereceğim. İnsanların bize olan davranışlarını bizim tavırlarımız belirliyor.
Bu konuda attığım küçük adımları paylaşmak isterim;
-kafede otururken biraz üşüdüm, kalkıp ceketimi giyecekken klimanın derecesini arttırmalarını talep etmenin daha mantıklı olduğunu düşünüp eyleme geçtim. Normalde giyer ceketi üşüyerek de olsa otururdum.
-Ocakta yemek ısınırken abdest alıyordum, hemen gidip bakayım yanmasın deyip acele ederken, durdum ve oğlumdan seslenerek talep ettim. Oraya koş hızlı yap ona yet telaşını bi kenara bıraktım.
-K validem günlerdir aramıyordu, kaçtır ben aradım sordum. ikimiz arasında aranma önemli konudur. Dün k babamı aramıştım selamı mı ilettim . Akşamına beni aradı, içimde tutardım aman olur nolcak derdim ama adım attım ' anne ben de kaçgündür aramadın beklemiştim, artık iş de yok tatildesiniz unuttun beni ' diye takıldım, espiriyle. İçimde kalmadı . Duygumu öğrendi ve anladı. İçimde büyütmeye gerek yok.
-Wc de arkadaş ısrarla ben çıkayım sen kapıyı kişlitle minvalinde şeyler söylüyor, hayır gerek yok diyorum ama ısrar ediyor. Normalde söylediğini yapardım, aman nolcak dediği olsun gibi. Kilitlemedim . Bildiğimi yaptım.

Bunlar basit örnekler. Bu kadar küçük önemsiz şeylere hayır diyemeyen insan , inanın daha büyüklerine de hayır diyemeyebiliyor. O sebeple kğçğk ğçğk başlamak ilerletecek. Bir de ben sıkıntıları, sorunları , durumları çok cümlelere dökerek anlatan biri değilim. uzatmam konuşmaları. haliyle insanlar benim yaşadığımı küçümseyebilir, fikrim yok zannedebilir, detay vermediğimden önemsemediğimi zannedebilirler ki öyle de oluyor. Artık kendimi açıklamaktan uzak durmuyorum. Eşimle yaşadığımız fikir ayrılığında bunu dile getirdim. Her zamankinden daha net anladı ve daha çok hak verdi bana.

İnsan tekamül yolculuğunda.. Varış belli.. Yolculukta potansiyelime uygun ilerlemeyi, Ben olarak dik durup sağlıkla neşeyle büyük resmime sadık kalarak 'sosyal imajımı'oluşturmak değerlerimie uygun yaşamak istiyorum. Bu niyetle de adımlar atıyorum. Çünkü oldum diyen yanılır..

* Ziyaretler, düğün bayram aramaları tebrikleri, geçmiş olsun buluşmalarını daha özenli yapmak istiyorum. Birkaç yıldır bayramlarda çevremdeki çcouklara hediyeler alıyorum, paylaşıyorum . Büyüklerimi özellikle arıyor soruyorum . Kadim kültürümü devam ettirmek , iyi insan olabilmek , örnek teşkil etmek insani değerlerime uygun yaşamamı sağlıyor. Çorba pişirip komşularla paylaşmak, bahçedeki meyveleri ya da yaptığım sirkeyi paylaşmak gibi. Ayraçlar yapıp kütüphane , dost kitapları yapraklarına bırakmak gibi.. Aklımda ' lif örmek ve paylaşmak var , çünkü herkesin life ihtiyacı olur :)

*İnsanlara hak ettikleri gibi değil, benim hak ettiğim gibi davranmaya çalışıyorum, çalışacağım. Abartmadan sevecek, empati kurma halimizi empat olmaya çevirmeden ilişki kurmak ; başkasına üzülüp sadece ah vah etmeyip, yapabileceklerimi talep edildiği sürece ve miktarda yapacağım.

*Dedikoduya dahil edilmek ve dedikodu yapmamaya niyet ediyorum. Öyle bir ortamdan uzak kalmaya çalışacağım . Bu konuda nasıl aksiyon alabilirim, uygulamada nasıl yöntem bulurum üzerine düşüneceğim.

Harika elecda elecda , Bu söylediğin kriterler gerçekten çok önemli.
Ben de senin topiğinin ilk 50-60 sayfasını aralıksız okuduktan sonra, koyduğum hedeflerin çok yüzeysel olduğunu fark ettim.
Her yıl aralık ayının son haftasında yeni yıl hedefleri yazarım. Bu hedeflerim, "kitap okumak, düzenli su içmek, film izlemeyi ihmal etmemek, yogayı hayatıma katmak" gibi yüzeysel hedeflermiş. Bu farkındalığı yaşadıktan sonra, yeni yıla kadar günlük hedefler koydum. Şimdi yeni yıl hedeflerimi belirlerken de bahsetmiş olduğun "SMART" kriterlerine dikkat edeceğim. Çok teşekkürler :)
Ben de senin konunu okudum. Gayet güzel gidiyorsun bence :KK200:
Kalite sistemlerinde bir söz vardır. "Ölçemediğin hiç bir şeyi yönetemezsin." Hedeflerin SMART olarak belirlenmesinin temel nedeni de bu. Hayal ile hedef arasındaki fark plandır. Bir plan yaparken de ne zaman ve nasıl soruları ile başlayarak hedefe ulaşma yolunu detaylı bir şekilde planlamamız ve bu plana uyup uymadığımızı takip etmemiz gerekir. Eğer plandan sapma varsa bu planın yanlışlığından mı yoksa bizim plana uyamamamızdan mı kaynaklandı. Bu değerlendirme fark yaratır.

Selamlar Herkese,

Benim için oldukça yorucu, bir o kadar keyifli bir yıl geçti. Annemin hastalığı ile sınandığımız, hala sınavını yaşadığımız bir süreç geçiyor. Onun dışında sağlığımız ve huzurumuz için ne kadar şükretsem az.

Yeni yıllara girerken artık spesifik ve abartılı (eskiden çok yapardım: )) niyetlerim yok, daha çok ümit var bir şekilde karşılıyorum 2025 yılını.
Özellikle çalışmalarım konusunda oldukça ümit varım. Niyetim hasıl ve çabalıyorum, takdirini göreceğim günlerin geleceğini biliyorum.

Daha sakin, daha telaşsız, daha özenli, daha gösterişsiz ama bir o kadar da kaliteli bir ömür diliyorum bundan sonrası için. Daha az konuşup, daha çok dinlemek bu yıl hedeflerimin arasında. Çocuklarımı, eşimi, yakın arkadaşlarımı daha çok dinlemek, yargılayıcı bakış ve sözlerden arındırarak yanlarında olduğumu hissettirmeye çabalayacağım.
Neşesi sönük insanların yanında bulunmamaya özen göstereceğim bir yıl olsun 2025. Kimse için gıyabında konuşmama kararı aldım, bazen bir ortamda biri hakkında konuşuluyor ve konuşmaya dahil olmasam bile duyuyorum ve şahitlik ediyorum bir anlamda. Bunu artık yapmamaya dikkat edeceğim. Ne konuşmak ne de konuşulanı duymak niyetindeyim. Kulağımda küpe olarak önümüzdeki yıllarda bununla gezeceğim. Gerçekten oldukça rahatsızlık hissediyorum bu konuda. Bir şekilde iç huzurum için gerekliliğine inanıyorum.

Eskiden temiz giyinmek yeterli geliyordu ama artık daha özenli giyinmeyi, renk karmaşasından uzak (kendi renklerimin krem, lacivert, acı kahve, siyah ve gri olduğu konusunda eminim artık) kendimi iyi hissettiğim renklerin uyumu içerisinde kaliteli, sade ve zarif kıyafetlerin içerisindeki huzuru yakaladım. Bunu devam ettirmek istiyorum. Ayakkabı ve çanta konusunda biraz sınırları zorluyorum ama gerçekten çok mutlu hissettiriyor beni: )

Cilt temizliği ve bakımı konusunda Caud... markasından oldukça memnunum, vegan olması benim rahatlatıyor, serum, gece-gündüz kremi, göz çevresi kremi etrafında dönen bir döngüm var. Bunu aksatmadan sabah ve akşam yapıyorum. Haftada iki defa uyguladığım kil maskesi gözeneklerime çok iyi geldi. Bunu da devam ettirmeyi düşünüyorum. Saç konusunda henüz bir çözüm bulamadım, mecburen her gün yıkıyorum ama bu durumdan memnun değilim. Yağlı saçlarım ile mutlu olmasam da varlıkları için şükrediyorum: ))

Evimle ilgili düzen konusunda yaptırmak istediğim birkaç şey var, onları toparlamak biraz daha rahatlatacak beni.

Yatırım konusunda herhangi birşey yapmıyorum, bu zamana kadar yeterli miktarda yaptığımızı düşünüyorum, kendimi zorlamadan istek ve ihtiyaçlarımdan fazlasını birikime atıyorum ama özellikle bir hedefim yok. Çocukların yurtdışı eğitimleri için belirlediğim bir fon var. Onun dışında herhangi bir şey yapmıyorum. Gerek de duymuyorum şu anlık. Rabbim biriktirip, emek verip aldıklarımızın hayrını göstersin bizlere, onların bereketini versin.

Yurtiçi ve yurtdışı gezilerimiz için uyguna bulduğum biletleri alıyorum, bunu yeni yılda da devam ettirmek istiyorum. Eskiden hep ailecek gideceğimiz tarihleri ayarlamaya çalışıyordum ama bu gittikçe zorlaşmaya başladı, ben de fırsatları kaçırmamak adına, kim müsait ise onunla bilet alıp seyahati planlıyorum. Sağlığımız yerinde iken ailecek keyifli anlar biriktirmek çok hoş. Hepsi bir anı, ileride konuşulacak konular bizlere.

Kitap-makale okuma hızım oldukça ilerledi, bunu bırakmadan ilerletmek, yeni bilgiler öğrendikçe şaşırmaya devam etmek istiyorum, bu merakım hiç ölmesin.
Yeni yılda fırsatım olur ise topluluk önünde konuşma-diksiyon dersleri almak istiyorum. Bunu henüz planlamadım, muhtemelen yaz tatilinde düşünürüm ama halletmem gereken hedeflerimin arasında bu konu.

Hepinize şimdiden keyifli, sağlıklı, huzurlu bir yıl diliyorum. Buraya yazmak bana çok iyi geliyor.
Sevgiler...
Senin yazdıkların da bana çok iyi geliyor. :KK200:

Selamlar Hanımlar,

Hepimizin yeni yılı kutlu olsun. :KK200:

Hayatta olmanın, yeniden başlamanın, bir yılın bitip yeni bir yılın başlamasına tanık olmanın kutlaması gereken bir şey olduğunu düşünüyorum. Bu kutlamayı evimde, ailem ile huzurlu ve sakin bir şekilde yapmayı seviyorum.

Bu yıl daha az ve daha çok yapmak istediklerim var. Daha az yemek, daha az para harcamak, daha az şikayet etmek, daha az çalışmak, daha az koşturmak, daha az mücadele etmek istiyorum. Daha çok görmek, daha çok denemek ve daha çok şükretmek istiyorum.

Sabahlarımı sürdürmeye devam etmek istiyorum. Sandalyemde oturup gün doğumunu seyrederken, dünyanın bütün sabahlarını aynı sessizlik ve huzurla karşılayabilmeyi diliyorum. Karanlığın yerini aydınlığa bırakışını izlemek, üzerimdeki tüm sıkıntının yerini umuda ve çabaya bırakmasını sağlıyor.

Günaydınlar ..

Parasal İşler...
Tek başına her şey olmayan ama onunla birçok şeyin gerçekleştiği meta...

Eşim de ben de kamu çalışanıyız. Maaşlar orta seviyede. Evimiz kira. Oğlum Özel okulda eğitim görüyor. ikisi bütçemizin en yüksek kısmı.
Elimden geldiğince altın alarak birikim yaparım. Döviz alımını da yurtdışı tatilimiz için biriktiriyorum bir de oğlumun gelecekteki eğitim hayatı için yapıyorum. Genel itibariyle çok para harcayan biri değilim ancak dönem dönem giyim harcamam oluyor. Şöyle ki ; bir hedefim olduğunda ciddi bir para birikimi yapıyorum. Tasarruf ediyorum.
Yatırım yapamadım bugüne değin. Nasıl yol alırım bilmiyorum. Kredi çekmiyorum. Borsa da yokum. Bunlar dışında nasıl bişey sahibi olunur ? sizlere soruyorum..

-kredi kartını uzun taksitler harici kullanma (okul -tatil taksitleri)
-Nakit harca
-Dışarda olabildiğince yemek yeme
-Alışverişini yerel satıcılardan yap
-EL emeği ürünlere yönel
-İnfak et. Paylaştıkça çoğalıyor, bereketi hisset.

2025 yılı hedefim ise ; 'arsa almak'

Hedefime doğru adımlarım ise;

-Sahib... arsa yer ve fiyat araştırması yap.
-O civardaki tanıdıklarına haber bırak.
-Para harcamayı bırak
-Her ay düzenli altın/döviz al. 10 gr- 100br döviz
-Kocayı da bu konuda telkin et :)

* Hanımlar gerçekten birikim yöntemlerimizi, tasarruf biçimlerimizi paylaşalım .Ve tabi ki yatırım. Sizlerin bireysel tecrübelerinize ihtiyacım var.

2025 Rutinleri

Selamlar Hanımlar,

Bu hafta kişisel rutinlerim üzerine düşünüp çalıştım. Sabah 05:45'te başlayan rutinimi biraz erkene çekerek, her gün 20 dk egzersiz eklemeye karar verdim. Şöyle bir düzen planlıyorum.

1. Rutin
05.30-05:40
Su ve Sessizlik Zamanı
05:40-06:00 Meditasyon
06:00-06:20 Sabah Sayfası
06:20-06:40 Kuran Okuması
06:40-07:00 Sabah Egzersizi

İlk dört maddeyi uzun süredir düzenli uyguluyorum. Ancak sabah egzersizini bir türlü oturtamamıştım. Bu yıl bu adımı dahil etmeye niyet ediyorum. Niyetim daha çok esneme ve nabzı yükseltecek egzersizler. Okullar tatil olduğunda sabah kızlarımı hazırlama rutinim olan 07:00-08:00 saatleri arasını sabah yürüyüşü olarak gerçekleştirmeyi düşünüyorum. Aşağıdaki rutin pazartesi günleri hariç, hafta içi uymayı düşündüğüm rutin:

2. Rutin
07:00-08:00
Kızların Okul Rutini
08:00-08:30 Ev Toplama
08:30-10:00 Günlük Çalışma
10:00-10:30 Nefes Egzersizleri ve Diksiyon
10:30-11:00 İngilizce Konuşma
11:00-11:30 Kahvaltı ve Evden Çıkış

Pazartesi günleri eve yardımcı abla geliyor. Ayrıca üniversitede yüz yüze dersim oluyor. Bu nedenle pazartesi günleri evi toparlayıp çıkıyorum. Eve dönüşüm 17:30, bundan sonrası da genelde şu şekilde geçiyor.

3. Rutin
17:30-18:30
Sofra Hazırlama / İpek Ödev
18:30-19:30 Akşam Yemeği
19:30-20:00 Mutfak Toplama / Sosyal Medya
20:00-21:00 Ailece Kitap Okuma / Sessizlik Zamanı
21:00-22:00 Kızların Uyku Rutini
22:00-22:30 Cilt Bakımı ve Uyku

Hafta sonları kendimi rahat bırakıyorum. Zira hafta içini bu şekilde geçirmek ciddi bir irade ve öz disiplin gerektiriyor. İrade tükenen bir kaynak bu nedenle hafta sonları alışveriş ve yemek yapma dışında planlı bir iş yapmıyorum.

Günaydınlar ..

Parasal İşler...
Tek başına her şey olmayan ama onunla birçok şeyin gerçekleştiği meta...

Eşim de ben de kamu çalışanıyız. Maaşlar orta seviyede. Evimiz kira. Oğlum Özel okulda eğitim görüyor. ikisi bütçemizin en yüksek kısmı.
Elimden geldiğince altın alarak birikim yaparım. Döviz alımını da yurtdışı tatilimiz için biriktiriyorum bir de oğlumun gelecekteki eğitim hayatı için yapıyorum. Genel itibariyle çok para harcayan biri değilim ancak dönem dönem giyim harcamam oluyor. Şöyle ki ; bir hedefim olduğunda ciddi bir para birikimi yapıyorum. Tasarruf ediyorum.
Yatırım yapamadım bugüne değin. Nasıl yol alırım bilmiyorum. Kredi çekmiyorum. Borsa da yokum. Bunlar dışında nasıl bişey sahibi olunur ? sizlere soruyorum..

-kredi kartını uzun taksitler harici kullanma (okul -tatil taksitleri)
-Nakit harca
-Dışarda olabildiğince yemek yeme
-Alışverişini yerel satıcılardan yap
-EL emeği ürünlere yönel
-İnfak et. Paylaştıkça çoğalıyor, bereketi hisset.

2025 yılı hedefim ise ; 'arsa almak'

Hedefime doğru adımlarım ise;

-Sahib... arsa yer ve fiyat araştırması yap.
-O civardaki tanıdıklarına haber bırak.
-Para harcamayı bırak
-Her ay düzenli altın/döviz al. 10 gr- 100br döviz
-Kocayı da bu konuda telkin et :)

* Hanımlar gerçekten birikim yöntemlerimizi, tasarruf biçimlerimizi paylaşalım .Ve tabi ki yatırım. Sizlerin bireysel tecrübelerinize ihtiyacım var.
Bende bu yıl bu konuda yol almaya çalışıyorum. Youtube'dan Fulya Çalar'ın videolarını izlemeni tavsiye ederim. benim için oldukça faydalı oluyor.

2025 Rutinleri

Selamlar Hanımlar,

Bu hafta kişisel rutinlerim üzerine düşünüp çalıştım. Sabah 05:45'te başlayan rutinimi biraz erkene çekerek, her gün 20 dk egzersiz eklemeye karar verdim. Şöyle bir düzen planlıyorum.

1. Rutin
05.30-05:40
Su ve Sessizlik Zamanı
05:40-06:00 Meditasyon
06:00-06:20 Sabah Sayfası
06:20-06:40 Kuran Okuması
06:40-07:00 Sabah Egzersizi

İlk dört maddeyi uzun süredir düzenli uyguluyorum. Ancak sabah egzersizini bir türlü oturtamamıştım. Bu yıl bu adımı dahil etmeye niyet ediyorum. Niyetim daha çok esneme ve nabzı yükseltecek egzersizler. Okullar tatil olduğunda sabah kızlarımı hazırlama rutinim olan 07:00-08:00 saatleri arasını sabah yürüyüşü olarak gerçekleştirmeyi düşünüyorum. Aşağıdaki rutin pazartesi günleri hariç, hafta içi uymayı düşündüğüm rutin:

2. Rutin
07:00-08:00
Kızların Okul Rutini
08:00-08:30 Ev Toplama
08:30-10:00 Günlük Çalışma
10:00-10:30 Nefes Egzersizleri ve Diksiyon
10:30-11:00 İngilizce Konuşma
11:00-11:30 Kahvaltı ve Evden Çıkış

Pazartesi günleri eve yardımcı abla geliyor. Ayrıca üniversitede yüz yüze dersim oluyor. Bu nedenle pazartesi günleri evi toparlayıp çıkıyorum. Eve dönüşüm 17:30, bundan sonrası da genelde şu şekilde geçiyor.

3. Rutin
17:30-18:30
Sofra Hazırlama / İpek Ödev
18:30-19:30 Akşam Yemeği
19:30-20:00 Mutfak Toplama / Sosyal Medya
20:00-21:00 Ailece Kitap Okuma / Sessizlik Zamanı
21:00-22:00 Kızların Uyku Rutini
22:00-22:30 Cilt Bakımı ve Uyku

Hafta sonları kendimi rahat bırakıyorum. Zira hafta içini bu şekilde geçirmek ciddi bir irade ve öz disiplin gerektiriyor. İrade tükenen bir kaynak bu nedenle hafta sonları alışveriş ve yemek yapma dışında planlı bir iş yapmıyorum.
Ben rutinler konusunda çok zorlanan biriyim, sizi takip ettikçe belli şeyleri rutine oturtmayı başardım ama akşam kız uyuduktan sonra , film izlemek istiyorum ya da eşimle oturmak muhabbet etmek istiyoruz çünkü kızım varken konuşmak mümkün değil devamlı o konuşuyor 😀 o kısmı nasıl dengeliyorsun? Gece erken uyuyamayınca sabah erken kalkma da olmuyor çünkü

Ben rutinler konusunda çok zorlanan biriyim, sizi takip ettikçe belli şeyleri rutine oturtmayı başardım ama akşam kız uyuduktan sonra , film izlemek istiyorum ya da eşimle oturmak muhabbet etmek istiyoruz çünkü kızım varken konuşmak mümkün değil devamlı o konuşuyor 😀 o kısmı nasıl dengeliyorsun? Gece erken uyuyamayınca sabah erken kalkma da olmuyor çünkü
20:00'de tüm ekranların kapanacağı bilen çocuklar, akşam yemeği sonrası koşarak ekran başına geçiyor:) Böylece biz de rahat rahat çay içip sohbet ediyoruz. Hafta içi kızları yatırdıktan sonra benim çok uykum gelmiş oluyor, direkt yatıyorum. Eşim biraz oturup vakit geçiriyor. Cuma, cumartesi ve pazar akşamları çocuklar yattıktan sonra vakit geçiriyoruz genellikle. Cumartesi akşamları ailecek film gecemiz var.

20:00'de tüm ekranların kapanacağı bilen çocuklar, akşam yemeği sonrası koşarak ekran başına geçiyor:) Böylece biz de rahat rahat çay içip sohbet ediyoruz. Hafta içi kızları yatırdıktan sonra benim çok uykum gelmiş oluyor, direkt yatıyorum. Eşim biraz oturup vakit geçiriyor. Cuma, cumartesi ve pazar akşamları çocuklar yattıktan sonra vakit geçiriyoruz genellikle. Cumartesi akşamları ailecek film gecemiz var.
Benim kızım bizimle oynamak istiyor , bi yarım saat 40 dakika kahve saati yapıyoruz o da kendisi oynuyor,kitap okursak sıkıntı yok ama biz konuşursak mutlaka dahil oluyor sohbete. Ben de o yüzden kız uyuyunca sohbet ya da film izlemek istiyorum ,biz film izlemeyi çok seviyoruz haftada en az 3, 4 film izliyoruz sanırım o yüzden bu erken yatma işi olmuyor. Sabah rutinlerine çok özeniyorum ama benim hayatıma uyduramıyorum,bir de benim 8 de evden çıkmış olmam gerekiyor. Bakalım bu yıl kendime uygun neler yapabilirim şekillendirmeye çalışacağım.
Hayatıma düzenli spora gitmeyi , sabah uyanınca 10 dk su ve sessizlik zamanını 2024 te alışkanlık haline getirmeyi başardım.
Sevgiler🥰

Selam,
inciitanesi inciitanesi seninle konuşmuştuk sanıyorum, çocuklarla sohbet konusunu.
Bu ara konustuklarimizi paylasmak istedim:
Karatavuk kuşu ve zeytin
Sonsuz mavi nokta (Carl Sagan) (Bu biraz çocukların çok anlayabileceği bir alan olmayabilir ancak ben fotosunu gösterdim,öyle sohbet ettik)

Burda dünyamız ile ilgili Carl Sagan'in yorumunu okumanızı tavsiye ederim, ben çok etkilendim

Merhaba,
Ikigai Uygulama Rehberi kitabında hoşuma giden bir bölümü sizinle paylaşmak istiyorum.
Benjamin Franklin ahlaki mükemmelliğe ulaşmak istiyor, bunun için eski zamanların büyük şahsiyetlerinin biyografilerini okuyor ve ahlaki mükemmellik için gerekli olan 13 nitelik keşfediyor (fotoğraftakiler)
Haftanin günlerini ve nitelikleri yazarak her hafta içlerinden birine yoğunlasiyor, onu listenin başına alıyor ve bütün bir hafta boyunca yeteri kadar üzerine düşüp düşmediğini not ediyor. Hepsi bittikten sonra (yaklaşık 3 ay sonra) sıfırdan tekrar başlıyor.
Hedefine ulaşıp ulaşamadığını öğrenmek için kendini günün sonunda sınıyor.
Yapmak istediğimiz ya da ulaşmak istediğimiz her şeye uyarlanabilir diye düşünüyorum

Eklentiler

• IMG_20250108_130220.jpg
    IMG_20250108_130220.jpg
    123,6 KB · Görüntüleme: 63
Ne severim?

Ne yaparken içim dolup taşıyor? Hangi durumlarda ve zamanlarda kendimi iyi hissediyorum? Ne zaman mutlu, huzurlu, doyumluyum?

Bunu düşünüp yazacağım.

Öncelikle ne sevdiğimi ne sevmediğimi çok net bilirim , biçoğumuz gibi.
Yürümeyi, sahilde gündoğumunu seyretmeyi, dalgaların sesini , tuzlu kokusunu, Günbatımını başka başka yerlerden seyretmeyi, Kahveyi, fakrlı lezzetler denemeyi, yeni tarifler yapmayı, yeni insanlar tanımayı, kitapları kitap okumayı, mumları, estetik olan her şeyi, camileri, namaz kılmayı , tesbihat yapmayı, yardım etmeyi, yardım edilmesini, hediyeleşmeyi, çalışmayı , ailemi, dostlarımı, kendimi.

Büyük resmi düşünerek attığım adımları severim ve bu adımlar beni doyumlu hissettirir. Kendisinden çok yakınsam da kaygılı hallerimi dahi severim, yol gösterir.
dengeli besleniyorsam, spor yapıyorsam, ekranda az vakit geçiriyorsam çok huzurlu hissediyorum.
Oğlumla eşimle ailemle yeterince ilgilendiysem, vakit geçirdiysem çok huzurlu hissediyorum.
Doğada vakit geçirince, bişeyler ekip dikince, üretince ve ürettiğimi paylaştıkça mutlu oluyorum.

Binlerce şey sıralayabilirim belki binlerce. kendimle uğraşmayı , çabalamayı, değişimi seviyorum. Bazen çok eleştirel olabiliyorum denge kalmam gerek.

Sokrates: “Üzerinde kafa yorulmamış yaşam yaşamaya değer değildir.” demiştir. Ne kıymetli benim için bi bilseniz. Hiç bir zaman gelişgüzel yaşamadım, yaşamayı düşünmedim. Yani çaba içinde olmayı sevdim, kendime çevreme sahip olduklarıma önem ve özen göstermeyi tercih ettim. Ediyorum da. Zira bu dünyaya öylesine gelmiş olamayız, değiliz de. Her birimizin potansiyeli var , gerçekleşmeyi bekleyen. her birimiz biriciğiz. Bu sebeple sizlerle olmayı da çok seviyorum. Sizlerin hayatını paylaşmayı da. gelişimlerinizi gözlemleyip bana ufuk açmanızı da. iyi ki varsınız.

* Sabah 5.20 de uyanıp namaz kıldım.
*Ardından sabah sayfaları yazdım, rüyalarımı kaydettim. Yazmak yaşamak, kafa karışıklığını düzenlemek demek benim için , bir de kendi kendimin terapisti olmak gibi.
*Siyer okuması yaptım.
*F Bayram hocanın Kur an sohbetleri kitabını okudum.
*Ajandama yapacaklarımı ekledim.
*Cuma banyomu yaptım.
*Eşime kahvaltı hazırladım, kendime işe götürmek için bişeyler hazırladım. Oğluma da beslenme bıraktım.
*Hazırlandım ve işteyim .
*9.00 a kadar ofis işi yaptım kahvemi içtim.
*9.00-11.15 arası ofis dışında çalıştım.
*11.15-12.00 bazı işlemleri tamamladım. Kahvaltı yaptım.
*12.00-13.00 arası Kur an okuyacağım. Namaz kılacağım.
*13.00 den sonra ofis dışı mesaim var

Back