Para Yönetimi
Benim para yönetimi ile ilgili ana hedefim 40 yaşına geldiğimde yani 2023'te finansal bağımsızlığıma ulaşmış olmak. 40 yaşında kurumsal hayata veda edip, kendi işimi kurmayı istiyorum. Bunun için 2019 yılı başında, 5 yıllık kişisel kalkınma planımı oluşturmuştum. Aşağıya tekrar ekliyorum.
Ana Hedef: Finansal Bağımsızlık
Uzun Vadeli Hedefler (2024-)
* Rahat bir emeklilik
* Maaş harici gelir kaynağı
Orta Vadeli Hedefler (2022-2023)
* Çocuklar için Eğitim Yatırımı
* Yurtiçi-Yurtdışı Seyahat
Kısa Vadeli Hedefler (2019-2021)
* Ev kredisini erken kapatmak
* 1 yıl geçinebilecek para biriktirmek
2019 yılında kendi güvenlik fonumu oluşturarak 1 yıl geçinebilecek para biriktirmeyi hedeflemiştim. Sonra düşündüğümde işsiz kaldığımda yaklaşık 60.000 lira kıdem tazminatı alacağım. Aylık ödediğim sabit giderler 10.000 lira, dolayısıyla 6 ay geçinebilecek parayı bana zaten ayrılacağım şirketim ödeyecek. Bu durumda ben de 60.000 lira biriktirmeyi başarırsam, hedefime ulaşmış olacağım.
Bu doğrultuda, 2019 yılı hedefimi revize ederek 10.000 USD biriktirmeyi hedefledim. 1 Ocak itibariyle, bir aksilik olmazsa bu tutara ulaşmış olacağım.
2020 Hedeflerimi konuşacak olursak;
1. Ev Kredisi Ekstra Ödeme: 2. kısa vadeli hedefim olan "Ev Kredisini Erken Kapatmak" hedefini de 2020 ve 2021'de gerçekleştirmeyi umuyorum.
Ev kredisine aylık 4500 lira ödüyorum. 2020'de her ay 10.000 lira ev kredisi hesabına eft yapacağım. 4500'ü krediye kesilecek. Kalan tutarı da fona veya dövize bağlayıp, yıl sonunda hesapta biriken tutarı ara ödeme yapmak istiyorum.
Kalan ana-para 200.000 lira. Sanırım iki sene içerisinde bir aksilik olmazsa borcu kapatmış oluruz. Normalde 2024 Ekime kadar taksidimiz var.
2. Euro Birikimi: Kızımın okulu, kayıt esnasında 1 taksit alıp, kalan tutarı 8'e bölüyor. Kayıt esnasındaki ücreti eşim ödüyor. Kalan taksitleri ben ödüyorum. Bu yıl, sanki 12 taksit varmış gibi her ay taksit tutarı kadar parayı Euro hesabı açıp, oraya aktaracağım. 4 yılda, 1 yılın eğitim ücreti bu şekilde birikmiş olacak.
3. Kumbara Birikimi: Her ayın ilk günü 200 lira kumbaraya atmaya karar verdim.
4. Alışveriş Yapmadığım Yıl: Bu yıl almak istediğim şeyleri alamayacağım için, sanki almışım gibi, istediğim ürünün tutarını altın hesabına aktaracağım.