• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Verdiğiniz oyun geçerli olmasını istiyorsanız, bunları yapmayın.

geçersiz oylar, kullanılmayan oylar iktidara gidiyor diye bişi duydum bunun doğruluk payı nedir acaba?
ayrıca ilk defa oy kullancam azcık heycan yaptım :9:

sadece iktidara değil de barajı geçen tüm partilere paylaştırılan birşey vardı oy oranlarına göre
o belediye seçimlerinde de geçerli mi bilmem

böyle bir uygulama ne genel seçimlerde ne de yerel seçimlerde geçerli değildir.kulaktan dolma yalan bilgiler bunlar.böyle bir seçim sistemi yok yani.

sizin bu konularda bilginiz yok sanırım.
ben zaten biliyordum ama kpss çalışıyorum ve orada da vatandaşlık dersi var. çoğu bilgiyi zaten o dersten öğrendim.

elbette inanmak zorunda değilsiniz siz bence araştırın bunu:34: kullanılmayan oy ve barajı geçemeyen parti oyları iktidarın yüzdesini arttırır.

Şöyle ki kullanılmayan her oy iktidarın oy yüzdesini matematiksel olarak artırmaktadır başka bir hile hurda yok. Yani kimse sen oy kullanmayınca oy kullanmadı hadi akpye gitsin demeyecek.

bu söylediğiniz mantıklı tabi. sonuçta oy çoğunluğuyla iktidara gelmiş bir parti olduğu düşünülürse bunu söyleyebiliriz. ama dediğiniz gibi bu oy geçersiz diye iktidara bi oy daha eklenmez. ya da kullanılmayan oy sayısı kadar oy iktidara eklenmez. böyle bi uygulama yok.

bu söylediğiniz mantıklı tabi. sonuçta oy çoğunluğuyla iktidara gelmiş bir parti olduğu düşünülürse bunu söyleyebiliriz. ama dediğiniz gibi bu oy geçersiz diye iktidara bi oy daha eklenmez. ya da kullanılmayan oy sayısı kadar oy iktidara eklenmez. böyle bi uygulama yok.

Evet iktidarın oy sayısı değişmez yüzdesi artar.

Arkadaşlar çok büyük bir kafa karışıklığı olmuş. Kesinlikle oy vermeyenin oyu akpye ya da her neyse iktidara diye sayılıp hesaplanmaz. Yüzdeler oy kullananlar üzerinden hesaplandığından oy veren azaldıkça iktidarın oy yüzdesi artar. Yani oyunu chp'ye vericek biri amaaan nasılsa chp başa gelemeyecek diye oy kullanmaktan vazgeçerse evet matematik olarak o verilmeyen oy akp'ye fayda sağlar. O kadar..

Ancak barajı geçemeyen partiye atılan oylar doğrudan iktidar partiye geçmektedir.

seçmen sayısı: 40.000.000,
akp yanlısı : 16.000.000,
akp karşıtı : 24.000.000,
akp'nin oy oranı : %40 olsun.
buna karşılık;
oy kullanan akp seçmeni : 16.000.000
oy kullanan akp karşıtı : 20.000.000 olursa,
kullanılan/geçerli oy sayısı : 36.000.000 olacağından,
akp'nin oy oranı : %44,4 olacaktır.

Örnekten anlıyoruz ki akp'nin oyu sabit kaldığı halde yüzdesi arttı.

ben onu prof hocama sordum
sadece iktidar partisi değil barajı geçenlere oy yüzdesine göre dağıtılır dedi
burada barajı geçemeyenlerin oyları da geçersiz oylar da dahil
ama akp yüzde olarak yüksek olduğu için en çok ona gidiyo gibi görünüyo dedi

Son düzenleme:

ya ben zaten öyle demek istemedim ama anlaşılmaz diye o şekilde anlattım.

sizin bu konularda bilginiz yok sanırım.
ben zaten biliyordum ama kpss çalışıyorum ve orada da vatandaşlık dersi var. çoğu bilgiyi zaten o dersten öğrendim.

elbette inanmak zorunda değilsiniz siz bence araştırın bunu:34: kullanılmayan oy ve barajı geçemeyen parti oyları iktidarın yüzdesini arttırır.

yahu yüzdeyi artırır ayrı birşey oy eklenir ayrı bişey. yani a partisine 30 vatandaş oy verdiyse 30 oyu vardır.yüzdesinden bahsetmediniz ilk cümlelerde. bu kadar bilgim var çok şükür de sizin kullanılan kelimelerin ne anlama geldiğiyle ilgi bilginiz yok sanırım.

danscım ben böyle oldugunu biliyorum ama bu şekilde anlatırsam kafa karışıklıgı olur diye düz mantık söyledim.
evet aslı budur.

Evet renginacım zaten devamlı bu şekilde anlatılıyor insanlara. Sonra yok ya yalandır yapmazlar öyle şey gibi tuhaf düşüncelere giriyor herkes. Tvde falan da böyle propaganda yapılıyor, yalan değil ki. Kullanılmayan oylar iktidara fayda sağlar o kadar. :31:

yahu yüzdeyi artırır ayrı birşey oy eklenir ayrı bişey. yani a partisine 30 vatandaş oy verdiyse 30 oyu vardır.yüzdesinden bahsetmediniz ilk cümlelerde. bu kadar bilgim var çok şükür de sizin kullanılan kelimelerin ne anlama geldiğiyle ilgi bilginiz yok sanırım.
hanımefendi ben sizinle tartışmaya calısmıyorum. genelde anlaşılmıyor diyerekten o şekilde söyledim sebebi bu. boş yere polemik çıkarmayın bilginiz yok derken sizi aşağılamak için de söylemedim.
Evet renginacım zaten devamlı bu şekilde anlatılıyor insanlara. Sonra yok ya yalandır yapmazlar öyle şey gibi tuhaf düşüncelere giriyor herkes. Tvde falan da böyle propaganda yapılıyor, yalan değil ki. Kullanılmayan oylar iktidara fayda sağlar o kadar. :31:

yüzde üzerinden anlatılınca cogu zaman anlaşılmıyor bunu cok kez yaşadım . iyisi mi herkesin dediği gibi söyledim o da yanlış anlaşıldı:9:

Son düzenleme:
ben onu prof hocama sordum
sadece iktidar partisi değil barajı geçenlere oy yüzdesine göre dağıtılır dedi
burada barajı geçemeyenlerin oyları da geçersiz oylar da dahil
ama akp yüzde olarak yüksek olduğu için en çok gidiyo gibi görünüyo dedi

Ona gitmiyor zaten bir şey. Hesaplamalar oy veren seçmen sayısına göre yapılıyor. Sonuçlar bu şekilde farklı oluyor. Bu iki partilik bir sistem için temel bir örnekti. Daha komplike bir sistem olursa daha çok partili, baraj üstünde birçok partinin olduğu, tek başına iktidar çıkmayan bir sistemde hesaplama sonuçlarrı değişiklik gösterir. Tamamen istatistiksel hesaplara dayalı bir şey. Oy vermeyenin aslında hangi partiye oy vereceği de önemli sorun.

Yani biz kısaca arkadaşlar oy verin diyelim. :31:

Ona gitmiyor zaten bir şey. Hesaplamalar oy veren seçmen sayısına göre yapılıyor. Sonuçlar bu şekilde farklı oluyor. Bu iki partilik bir sistem için temel bir örnekti. Daha komplike bir sistem olursa daha çok partili, baraj üstünde birçok partinin olduğu, tek başına iktidar çıkmayan bir sistemde hesaplama sonuçlarrı değişiklik gösterir. Tamamen istatistiksel hesaplara dayalı bir şey. Oy vermeyenin aslında hangi partiye oy vereceği de önemli sorun.

Yani biz kısaca arkadaşlar oy verin diyelim. :31:

tabi canım boş o kullananlar filan var ama o zaman da mantıksız oluyo işte
herkes oy kullanmalı vatandaşlık görevimiz sonuçta

Doğru geçersiz oylar çok oy alan partinin yüzdesini arttırır ama direk o partinin hanesine eklenmez
on seçmen oy kullandı x partisi 4 oy aldı oy oranı %40
iki kişinin oyu geçersiz oldu diyelim seçmen sayısı sekize indi x partisine 4 kişi oy vermişti doğal olarak oy oranı %50 ye yükseldi

Karşı görüşlerin oyunu geçersiz kılmak için bir çarpı kampanyası başlamış , mühürü şu partiye basın sonra tepki için çarpıyı bu partiye diye ne kadar çirkin bir oyun

Şehrini, mahalleni yönetecek insanı sen seç, oy verin arkadaşlar 1 oy 1 oydur:ssz:
[video=youtube;HFRhHz4QVIo]https://www.youtube.com/watch?v=HFRhHz4QVIo[/video]

2 tane zarf var.
Biri mor biri mavi.
Mor olan muhtarlık mavi olan belediye...
Zaten 2 tanr oy kabinine gireceksiniz.Üzerinde yazıyor muhtarlık veya belediye diye.
Muhtarlıkta elinize sadece zarf verilecek.Kabine girdiğinizde sıranın üstünde bütün muhtar adaylarının oldugu beyaz kagıtlar oluyor.Oy vereceginiz muhtarın kagıdını alıp zarfa koyuyorsunuz.Bu arada bu konuda bir acıklamada.Alt alta azaların ismi yazıcak.İstediğiniz azanın ismini silebilir yerine istediğiniz herhangi birini de yazabilirsiniz.Bu beyaz kagıdı zarfa koyup muhtarlık oy sandıgına tacaksınız.Gorevlı memurun size göstereceği yere isminizin karsısına ımzanızı atıyorsunuz.

Bir diğeri ise size çarşaf gibi 3 adet seçim pusulasıyla mavi zarf verilecek.
Belediye yazılı kabine girip hepsini seçtiğiniz kişiye mührü basacaksınız
Bence 4 e katlayın özellikle oy verdiğiniz bölgeyi üst tarafta bırakmaya calısın kı geçersiz saymasınlar.
Bu üç kağıdıda zarfa koyup belediye yazılı oy sandıgına atıyoruz.
Sonra muhtarlıktaki gibi imza işleminizi tekrardan yapıyorsunuz.

Seçmen kartınızı yanınızda götürün ve üzerinde T.C kimlik nonuzun yazılı oldugu kımlıgınızı goturmeyi unutmayın.:72:

chelzy canım çok güzel anlatmışsın ama azalara verilecek yeri valla anlamadım muhtara oy verince azayada vermiş mi oluyoruz

arkadaslar yurtdisindakiler yerel secimlerde oy kullanabiliyor mu?

Back