- 14 Ağustos 2009
- 53.296
- 42.838
- 898
OYUNUZU NASIL KULLANACAKSINIZ?
Pusulalar filigranlı
Yerel seçimde ilçe belediye meclisi, ilçe belediye başkanlığı, büyükşehir belediye başkanlığı için oy kullanılacağı için üç ayrı pusula hazırlandı. 52 milyon seçmen için hiçbir oy zayi olmasa bile 150 milyondan fazla oy pusulasına ihtiyaç var. Yasada her sandığa kullanılacak oy pusulasının yüzde 15 fazlası gönderilir denildiği için Yüksek Seçim Kurulu, 173 milyon 4 bin 633 adat oy pusulası bastırdı. Oy pusulalarının her biri güvenlik gerekçesiyle filigranlı olarak basıldı.
Mührü dışarı taşırmayın
Sandık başlarında 7 kişiden oluşan sandık kurulları bulunacak. T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanları veya devletin verdiği soğuk damgalı kimliklerle sandık başına giden seçmenlere, evet ya da tercih yazılı mühürler verilecek. Bu iki mühür de geçerli olacak.
Oyun geçerli olması için, siyasi partinin ambleminin altındaki yuvarlağın dışarı taşmayacak şekilde mühürlemesi gerekiyor.
Sandık sonuçları, il, ilçe, sandık numarası ve seçmen sayısı önceden tanımlanmış barkodlu tutanaklara yazılacak ve ıslak imza ile imzalanan bu tutanaklar hem ilçe seçim kurullarına hem de scannerda taranmak suretiyle siyasi partilere gönderilecek. Sonuçlar SEÇSİS sistemine girilecek.
26 parti yarışacak
Seçimlerde 26 siyasi parti ve adayları ile 55 bağımsız aday yarışacak. Oy pusulalarında Mecliste grubu bulunan partilerden AK Parti 10, CHP 24, MHP 26, BDP 20, HDP ise 24ncü sırada yer alacak. Oy pusulasındaki yerlerine göre seçimde yarışan partiler şunlar:
1) Hür Dava Partisi
2) Demokratik Sol Parti
3) Alternatif Parti
4) Doğru Yol Partisi
5) Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi
6) Halkın Kurtuluş Partisi
7) Türkiye Komünist Partisi
8) Genç Parti
9) Büyük Birlik Partisi
10) Adalet ve Kalkınma Partisi
11) Muhafazakâr Yükseliş Partisi
12) Yurt Partisi
13) Demokrat Parti
14) Emek Partisi
15) Özgürlük ve Dayanışma Partisi
16) Millet Partisi
17) Saadet Partisi
18) Hak ve Özgürlükler Partisi
19) Liberal Demokrat Parti
20) Barış ve Demokrasi Partisi
21) Bağımsız Türkiye Partisi
22) İşçi Partisi
23) Halkların Demokratik Partisi
24) Cumhuriyet Halk Partisi
25) Hak ve Eşitlik Partisi
26) Milliyetçi Hareket Partisi
İtiraz süresi 1 Nisan
- 30 Mart günü 06.00-24.00 arasında alkollü iç satışı yapılamayacak, bütün eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak.
- Oy verme gününde, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacak.
- Oy verme günü saat 18.00e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapamayacak.
- Saat 18.00 ile 21.00 medyada ancak YSK tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Seçim yasakları 24.00te sona erecek.
- Seçim sonuçlarına itirazlar, en geç 1 Nisan saat 15.00e kadar yapılabilecek. İtiraz yapılırken, itiraz dilekçesine itirazın dayandığı delilin (ıslak imzalı sandık sonuç tutanağı, bu bulunamıyorsa sandık sonuç tutanağının fotoğrafı) eklenmesi gerekecek. İlçe seçim kurulu itirazlar konusundaki kararını en geç 3 Nisana kadar verecek.
Bütün nüfus müdürlükleri açık olacak
7 asıl 4 yedek üyeden oluşan YSK, seçimle ilgili tüm önlemlerini de aldı. YSK, seçim sırasında sandık alanlarının güvenliğinin sağlanması için İçişleri Bakanlığına, elektrik kesintisi olmaması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yazı yazdı. YSK ayrıca, T.C. kimlik numarası bulunmayan vatandaşlar için oy verme günü nüfus müdürlüklerinin açık olması için de İçişleri Bakanlığına yazı gönderdi. milliyet