• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Velilerden el yazısının kaldırılması için kampanyası

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Velilerden el yazısının kaldırılması için kampanyası

16 Ekim 2015
5620ed7e18c7765eb41d701a.jpg

İlkokulda el yazısının kaldırılmasını isteyen veliler Change.org’da ‘El yazısı kaldırılsın’ isimli bir imza kampanyası başlattı. “Çocuklar el yazısı zorluğu nedeni ile okula gitmek, ders yapmak istemiyorlar” diyen Melek Erden’in başlattığı imza kampanyasına 16 Ekim saat 15.00’e kadar 293 imza atıldı.

Erden açıklamasında şöyle dedi: “Okumayı yazmayı yeni öğrenecek 5.5- 6 yaş aralığındaki çocuklar el yazısı zorluğu nedeni ile okula gitmek ders yapmak istemiyorlar. Eğitim hayatına böyle zorlukla başlayan çocuklardan nasıl bir başarı bekliyoruz. Milli Eğitim’in dağıttığı kitaplar dahil ülkemizde tüm kitaplar dik temel harflerle yazılı iken el yazısı neden? Çocuklarımızın hayatları boyunca bir daha kullanmayacakları yazı tipi değiştirilsin ve eski sistemde olduğu gibi temel yazıyla okuma yazma öğretilsin.”

http://www.hurriyet.com.tr/velilerden-el-yazisinin-kaldirilmasi-icin-kampanyasi-30328773

bence de 5.5 yaşında bi çocuğun el yazısı öğrenmesi çok zor

Yurtdışında ilkokulda el yazısı ile başlanır , bizim çocuklar çok narin
çabalamasınlar hep kolaya alışsınlar , ben de o yazı öğrenmek zorunda olanlardanım ve yazım herkesten daha estetik ve daha güzel ,

er şekilde destekliyorum.okuma kitapları düz yazı,yazıları el yazısı.iyi başa çıkıyor yavrucuklar.:KK43:
bizim zamanımız ne güzelmiş.şimdi ki öğrencilere gerçekten çok üzülüyorum.:KK43:

Bu sene oğlum ilkokula başladı. Damdan düşenin halinden en iyi damdan düşen anlarmış, çok doğru. Gerçekten çok zorlanıyor; üstelik erken değil, yedi yaşında verdiğim halde. Zaman zaman okula gitmek istemiyor, yapamayınca öğretmeni kızacak diye endişeleniyor. Geçtiğimiz hafta sonu erken bir veli toplantısı yapıldı; sorun sadece bizde sanıyorduk ama gördük ki herkeste aynı problem, aynı sıkıntı mevcut. Kısacası, yürekten katılıyorum; bence de kalkmalı...

1. Sınıfta Okumayı öğrenmeye çalışırken bir yandan da el yazısı öğrenmelerini onaylamıyorum, ilk uygulanmaya başlandığı günden beri karşıyım.
El yazısı kullanılmıyor zaten, günlük hayatında el yazısını kullanan kimseyi görmedim, 2.,3. Sınıfta öğretilir ama 1. Sınıfta yazmayı ve okumayı öğrenseler yeter.

Özellikle okumaya daha çok eğilmesi gerekir Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 3.,4. Sınıfa giden çocukların bile heceleyerek okuduğunu görüyorum, sessiz okuma nedir bilmiyorlar mesela, içinden oku, sonra bana anlatırsın dediğimde çocuklarda kısık bir tonla o gün Ali babaannesiyle pazara gitmişti cümlesini gayet duyabiliyorum.
Eğilmemiz gereken el yazısı değil, arkada saklanan parmaklarla parmak hesabı yapmadan 4 işlem, nitelikli okuma ve okuduğunu yazabilmek hepsinden önemli.

Vlla bn bile zor anlıyorum. Zaten yazıyı yeni oğreniyorlar bide el yazısıyla iyice karışık oluyo. Biri onume kufur dplu kağıt getirse el yazısıyla, ne guzel şiir diye sallarım heralde. O derece duşunun :45:

Şu el yazısını getirenin zaten çocuk gelişiminden zerrece haberi olmadığı belli. Gelişim malum bir bütün ve gelişim öyle pat diye olmuyor.
3-4 yaşındaki bir çocuk topu önce kolları ve bedeninin desteği ile taşır (karnına dayar). Biraz daha büyüyünce sadece elleri ve kolları ile taşır. Ancak el yazısı gibi ele ve el kaslarına tam hakim olmak gereken bir durumu 9 yaşından önce zor yapar.

El yazısı ne kadar gerekli önce bunu düşünmek gerekir,bence gerekli değil,bizim çocukluğumuzda sadece güzel yazı dersi olurdu,sadece ilkokul üçte haftada bir kere olurdu oda,birde mürekkeple yazdırırlardı.Hayatımda hiç eksikliğini hissetmedim de,bencede kaldırılsın.

Aynen yaaaa, simdiden oglumda bikti bendeeeeeeeee.

Kalksin tabi cok sacma.

Kardeşim 1. sınıfta önce el yazısı öğrendi, 5. sınıfa kadar da hep o şekilde yazdı. Tam el yazısını mükemmel şekilde yazmaya alışmıştı 5te de düz yazıya geçtiler. Tabii öğretmek falan yok, o kadar berbat yazıyordu ki düz yazıda da arada el yazı harfleri kullanıyordu.
Ben de napayım yaz tatilinde öğrettim adam gibi yazmasını.
Rezillik yaa vallahi rezillik.

İlk başta ben de ne gerek var dedim lakin araştırınca bir çok faydası olduğunu gördüm .
Çoğu zaman el yazısı kullanıyorum ben düz yazı yazmak sıkıcı geliyor vakit kaybı.

Eğik el yazısı, dik temel harflerden daha hızlı bir yazma metodudur (Tarnowski vd., 2002). Eğik el yazısı kullanan bir öğrenci dik temel harfleri kullanan öğrenciye göre, yazma ödevlerini daha hızlı yapacaktır. Bu durum zamana karşı yapılan yazılı sınavlarda eğik el yazısı kullanan öğrencilere yarar sağlayacaktır.

Eğik el yazısında tüm harfler sadece bir noktadan (alt çizgiden) başlar. Oysa dik temel harflerin yazımı birbirinden farklı dokuz ayrı noktadan başlamakta, bu durum öğrencilerin kelimeleri yazarken defalarca durmasını ve durduğu yerden farklı bir yerden devam etmesini gerektirmektedir. Harflerin başlaması gibi yazarken sona erdiği noktalar da eğik ve dik temel el yazısında birbirinden farklıdır. Eğik el yazısında harfler sadece bir noktada tamamlanırken, dik temel harfler birbirinden farklı sekiz ayrı noktada tamamlanır (Şekil: 1). Eğik el yazısının bu yararları, hem eğik el yazısı alfabesini öğrenmeyi ve kullanmayı hem de hızlı yazmayı sağlar.

Bitişik eğik yazı; harflerin birbirine bağlanarak heceler, hecelerin de birbirine bağlanarak kelimelerin oluşturulduğu bir yazıdır.Öğrenci yazı yazarken sürekli olarak bağlantılar yapmakta ve bunu giderek alışkanlık haline getirmektedir.Bu durum öğrencinin yazının bütün bağlantıları ve ayrıntıları üzerinde düşünmesini sağlamaktadır.Böylece bitişik eğik yazı ile öğrenci bağlantılı ve ayrıntılı düşünmeyi öğrenmekte ve geliştirmektedir Bu süreç öğrencinin bilgiler ve anlamlar arasında da bağlantı yapmasını kolaylaştırmaktadır. Diğer taraftan Türkçe Öğretim Programında temel alınan yapılandırıcı yaklaşım bilgilerin bütünleştirilerek anlamlandırılmasını öngörmektedir.Yapılandırıcı yaklaşımda, öğrencinin öğrendiği her bilgi bir sonraki bilginin alt yapısını oluşturmaktadır. Yeni bilgiler önceden yapılandırılmış bilgiler üzerine oturtulmakta; ikisi arasında anlamlı bağlar kurulmakta ve bütünleştirilmektedir. Bu işlem bilginin biriktirilmesi ya da üst üste konulması demek değil, bilgi üzerinde düşünülmesi, bilginin anlamlandırılması, analiz edilmesi ve ön bilgilerle yeniden birleştirilmesidir.Böyle bir çerçevede bitişik eğik yazı hem Türkçe Öğretim Programının anlayışını hem de öğrencinin bilgileri zihninde bütünleştirerek, anlamlandırarak yapılandırmasını desteklemektedir.

Sacmalik ya . Bncede kaldirilsin . Benm.zamanimda 3. Sınıfta sadece 1 ders gorurduk el.yazisini .

Saçmalıktan başka bir şey değil :KK12: kaldırılsın yazık bebişlerin ellerine :110:

Eğik el yazısı estetiktir bir kere ya. Ayrıca öğretmenlerde böyyle bir kültür oluşmamış ki öğrenciden bekliyoruz tey allahım. Çocuk eğik yazıyo öğreniyor birinci sınıfta. Sonra öğretmenler şstediğiniz gibi yazın deyince olay kopuyor. Kimse zora gelemiyor. Çocuk öyle devam etse zaten herkes için daha kolay olacak. Bütün avrupa rusya el yazısıyla yazıyor. Yabancılarla çalışıyor. Yeminle utanıyorum yazı yazarken.

Eğik el yazısı estetiktir bir kere ya. Ayrıca öğretmenlerde böyyle bir kültür oluşmamış ki öğrenciden bekliyoruz tey allahım. Çocuk eğik yazıyo öğreniyor birinci sınıfta. Sonra öğretmenler şstediğiniz gibi yazın deyince olay kopuyor. Kimse zora gelemiyor. Çocuk öyle devam etse zaten herkes için daha kolay olacak. Bütün avrupa rusya el yazısıyla yazıyor. Yabancılarla çalışıyor. Yeminle utanıyorum yazı yazarken.

Dans haklisin.Butun avrupa egik el yazisini kullaniyor ama hangisi 66 aylik cocuga okula basladiginin 2 haftasinda sayfalarca e e e e e e e e e e e e e e e e e yazdiriyor? Bu sekilde bakarsak cocugun zora gelmesi falan degil olay.Ben brans ogretmeniyim ama en yakinlarim sinifci.Bu cizgi calismasini yaparken parmaklari kasilan cocuklar oluyormus.
7 sene once goreve ilk basladigimda mufettis testise geldi.Ben de haliyle el yazisi hak getire.Mudur uyariyor aman hocam egik el yazisini unutma.Ne demek unutma ?Eee en son ilkokulda yazdim nasil unutmayayim.Teftis aninda da unutup duz yazi yazmistim tahtaya ve sansima iyi bir sinifti cok ta zevkli bir ders izlettirdim ama cikista adamin bana tek yorumu hocam egik el yazisi yazalim.Tesekkurler oldu.Dayatmadan baska bir sey degildi yani bu.

Dans haklisin.Butun avrupa egik el yazisini kullaniyor ama hangisi 66 aylik cocuga okula basladiginin 2 haftasinda sayfalarca e e e e e e e e e e e e e e e e e yazdiriyor? Bu sekilde bakarsak cocugun zora gelmesi falan degil olay.Ben brans ogretmeniyim ama en yakinlarim sinifci.Bu cizgi calismasini yaparken parmaklari kasilan cocuklar oluyormus.
7 sene once goreve ilk basladigimda mufettis testise geldi.Ben de haliyle el yazisi hak getire.Mudur uyariyor aman hocam egik el yazisini unutma.Ne demek unutma ?Eee en son ilkokulda yazdim nasil unutmayayim.Teftis aninda da unutup duz yazi yazmistim tahtaya ve sansima iyi bir sinifti cok ta zevkli bir ders izlettirdim ama cikista adamin bana tek yorumu hocam egik el yazisi yazalim.Tesekkurler oldu.Dayatmadan baska bir sey degildi yani bu.
66 aylık olayı devam ediyor mu chelzy?

Bitişik yazıyı zaten öğretmen kullanmadığı alışkın olmadığı için sorun bence. Öyle bir kültür yok işte. Evde anne bilmiyor. Okulda öğretmen hatırlamaya çalışıyor. İlk bulduğu fırsatta düz yazı yazabilirsiniz diyor. Halbuki bitişik yazıya alıştıktan sonra o çocuk için çok daha kolay. Elini hiç kaldırmadan daha hızlı yazarlar hem de bir yazı karakteri gelişir. Benim dedem ananem bitişik eğik yazıyla yazıyor annemle ben ayrık ayrık. Sürekli bize söylenirlerdi öyle yazı olur mu bitişik yazın diye. Gerçekten de o kadar çirkin duruyor ki o yaşlı insanların yazısının yanında.

Back