Süt zararlı mı :26: Yıllardır uzasın diye çocuklara içiriliyor, kemiklere de gerekli diye menopozdan sonra kemikler kolay kırılır diye öneriyorlar. Sonra karaciğer :44: Tabi sizin kararınız ama sağlınıza zararlı olabilir gibi bir düşünün :44:
Evet zararli, doğada hicbir canli belli bir yastan sonra sute ihtiyac duymaz insan da dahil, videoda da dedigi gibi zurafa sutune ihtiyacimiz olmadigi gibi inek koyun keci sutime de yok....
Hayvansal gidalar bir yerden verirken bir yerden fazlasiyla aliyor... sonra saglikli beslendigimizi sanarken damar tikanikligi, osteoporoz ve kanser gibi hastaliklarla karsilasiyoruz....
Arkadaşım tebrikler, ben veganım. sanıldığı gibi veganlık beslenmeyle o kadar çok alakalı değil. O yüzden o sağlıklı mı bu sağlıklı mı tartışması manasız. Vegan çocuklar, olimpiyat şampiyonları, ünlü atletler var. Uzun uzadıya anlatmayıp, beslenmene özen göstermen gerekeceğini hatırlatayım. Bana sorarsan tam bir vejetaryen olmadan veganlığa geçme, hem vücudun alışsın hem gerekli bilgileri toparla.Zaten hep düşünürdüm vegan olmayı, bu MÜKEMMEL videodan sonra iyice düşünür oldum... Kendimi iyice hazırlıyorum çünkü bir daha geri dönmek istemiyorum.... Vejeteryan olabilirim çok kolay çünkü hiçbir ete bayılmıyorum ama süt gibi tüm hayvansal gıdaların da ne kadar zararlı olduğunu-hem vücuda hem bize hiçbir zararı dokunmamış hayvanlara- öğrendikten sonra veganlığı düşünür oldum...
Şimdi sorum şu; ABD gibi ülkelerde hemen hemen herşein veganı var fakat Türkiyede ne derece bir fikrim yok.... Türkiyede yaşayan veganlar nasıl besleniyor burada sorduğum şu, vegan olarak yapılan yemekler değil daha çok hazır ürünlerin vegan versiyonu ne kadar bulunur Türkiyede mesela yabancı ülkelerde vegan dondurma bile var...
[video=youtube;8ocqCy0qEkA]http://www.youtube.com/watch?v=8ocqCy0qEkA[/video]
Vegan beslenmede sorun sanıldığı gibi protein değil, b12 değil, kalsiyumdur. Kalsiyum için ekstra dikkat gerekir. Çünkü etobur mutfağına göre düzenlenmiştir herşey. Çok isteyene sunabilirim, bu konuda açıklanan Çin'de yapılmış, dünyada kabul görmüş son araştırma der ki (uzmanlar diyorki gibi gayriciddi değil) vegan beslenme kalp damar sağlığı için daha sağlıklıdır. kalsiyum eksiğine gelince bir bardak badem sütü ile günlük ihtiyacın yarısını karşılayabiliyoruz, güniçinde kuruyemişte tüketilirse tamamlanır. ola ki hepsi eksik, önüne ne konursa yiyen biri de kutu kutu vitamin kullanıyor. Alır hayvanlar üstünde deney yapmamış bir firmanın ürününü kullanırsınız dönem dönem.
İnsanlığın milyonlarca yıllık tarihinde, avcılığı ve et yemesi diyelim ki son 50.000 yılsa artık sağlıklık mı değil mi konuşacak birşey yok, üstelik bu kadar muazzam bir toprakta yetişmeyen yok.
Veganlığa geçişte yaşanan en yaygın kaygı peynir ve yoğurt ürünleri sorunu, vegan peynir yoğurt hazır olarak yok. O yüzden çok gerekli değil bence ama evde bitkisel sütlerden ve tofudan kendiniz birşeyler yapabilirsiniz. diğer bir sorun hemen tüm market ürünlerinde hayvansal ürün olmasa da jel şekerlerde sığır jelatini, kraker vs. lerde süttozu ve peyniraltı suyu var.
Diğer sorun elbette ayakkabı çantanın deriden mamul kullanılmaması, çok beğendiğiniz bir ayakkabıdan vazgeçeceksiniz.
Fakat GDO ya dikkat, özellikle soyada.. Et tüketenler için durum daha vahim, çünkü bitkide kullanılan GDO, hormon hayvanın bedenine geçiyor, yemleri korkunç. Bunun üstüne hayvana antibiyotik ve hastalığına göre pekçok ilaç, yine ayrıca hormon basılıyor, yani risk iki katı..
Kendim için söylemek gerekirse daha bir yıllık bir vegan beslenme geçmişim var bende eksiklik oluşmadı. Ama b12 seviyelerim düşecek olursa veganlar için uygun b12 takviyesi arayışına girerim
vaganlara çok saygı duyuyorum bir hayvan sever olarak. ama ağzı dili olmayan bitkileri yemek de kötü bir şey değil mi? bitkileri sırf sinir sistemi olmadığı için mi yiyoruz. acı çekmediklerini düşündüğümüz için umarsızca tüketebileceğimizi mi düşünüyoruz?
oysa biz bitkileri "canlılar" sınıfında işlemiştik değil mi?
yapmayın arkadaşlar, hayvanlar yerine bitki (sebze meyve vs) tüketmek mi bizi daha insancıl ve iyi yapacak?
Teşekkürler tecrübelerin için:)) aslında yemek yemekten nefret ediyorum asla aramam bir elma olsa doyarım tüm yazı s3 öğün meyve yiyerek geçirdim:) zaten yemek sorunum var istesem de yiyemiyorum yemeyi sevdiğim et türü yok yumurta süt vs onlar da hiç önemli değil sadece peynir ve dondurmayı nasıl bırakırım diye düşünüyorum:) Aslında sorunum şu, tamam yemek türleri et vs önemli değil de diyelim dışarı çıktık ki ben hiç kahvaltı yapmam oturup hep kraker falan yerim işte bu durumda ne yiyorsun mavikuş? mesela yanında hep bir meyve falan mı bulunuyor? çoksoru sordum ama iyice hayatıma uyarlamak istiyorum aklımda ki sonradan dönmeyeyim geri....
Peynir yerine tofu yiyebilirsin, ben zaman zaman kullanıyorum kahvaltıda.
Dondurma olarak limon vişne yiyebilirsin onlarda problem yok. Nette dondurma tariferi de var soya sütüyle
Ben de vegan başlık buldum coştum da coştum
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?