VEGAN beslenme... Vegan olanlar yardımcı olabilir mi...

Mikerinos

ATAM izindeyim...
Kayıtlı Üye
22 Ocak 2011
1.094
21
66
Diğer
Zaten hep düşünürdüm vegan olmayı, bu MÜKEMMEL videodan sonra iyice düşünür oldum... Kendimi iyice hazırlıyorum çünkü bir daha geri dönmek istemiyorum.... Vejeteryan olabilirim çok kolay çünkü hiçbir ete bayılmıyorum ama süt gibi tüm hayvansal gıdaların da ne kadar zararlı olduğunu-hem vücuda hem bize hiçbir zararı dokunmamış hayvanlara- öğrendikten sonra veganlığı düşünür oldum...

Şimdi sorum şu; ABD gibi ülkelerde hemen hemen herşein veganı var fakat Türkiyede ne derece bir fikrim yok.... Türkiyede yaşayan veganlar nasıl besleniyor burada sorduğum şu, vegan olarak yapılan yemekler değil daha çok hazır ürünlerin vegan versiyonu ne kadar bulunur Türkiyede mesela yabancı ülkelerde vegan dondurma bile var...

[video=youtube;8ocqCy0qEkA]http://www.youtube.com/watch?v=8ocqCy0qEkA[/video]
 
Süt zararlı mı :26: Yıllardır uzasın diye çocuklara içiriliyor, kemiklere de gerekli diye menopozdan sonra kemikler kolay kırılır diye öneriyorlar. Sonra karaciğer :44: Tabi sizin kararınız ama sağlınıza zararlı olabilir gibi bir düşünün :44:
 

Evet zararli, doğada hicbir canli belli bir yastan sonra sute ihtiyac duymaz insan da dahil, videoda da dedigi gibi zurafa sutune ihtiyacimiz olmadigi gibi inek koyun keci sutime de yok....

Hayvansal gidalar bir yerden verirken bir yerden fazlasiyla aliyor... sonra saglikli beslendigimizi sanarken damar tikanikligi, osteoporoz ve kanser gibi hastaliklarla karsilasiyoruz....
 

herkesin kararına saygı duymak gerek ama insanları yanlış bilgilendirmek de olmamalı.Sağlıklı beslenmek demek hayvansal gıdaları yememek demek değil.En basiti yüksek kalite protein dendiği zaman akla et,yumurta,yoğurt gelir çünkü bitkilerden aldığın protein düşük kalitelidir yani ihtiyacımız olan aminoasitlerin hepsini içermez.Yine b12 vitaminini hayvansal gıdalardan karşılarsın.Yumurtanın yerini hangi bitkisel besin tutabilir ki?

Günümüzde kanserin bu kadar artmasının nedeni hayvansal gıdalarla beslenmek değil ki,sorun gdo,sorun katkı maddeleri,kimyasallar,tarım ilaçları,radyasyon,ticari kaygılar ve baş düşman olan şeker.Tavuğu yemeyeceğiz ama hayvan olduğu için değil,yetiştirilmesinde sorun olduğu için.Bu ayrımı iyi yapmak gerek.En basiti yerleşik hayata geçmeden önce,tarım yapmadan önce insanlarımız ne ile besleniyordu? Etle,doğal sütle,yoğurtla....Ve bakalım o zamana ,kaçında damar sertliği,kanser....vb varmış?

Öyle stresli ki aslında,ne yersek yiyelim sağlıklı,doğal olanını bulmak iyice zor hale geldi.
 
vegan değilim, vejeteryanım ancak vegan arkadaşlarım var. bende süt tüketmiyorum ancak peynir ve yumurta tüketiyorum.
vegan mutfagı diye bir kitap var birince anlatamam size ne tarfifler ne lezzetler var. şahane! ilk etapta ona bir bakın derim.
 
Arkadaşım tebrikler, ben veganım. sanıldığı gibi veganlık beslenmeyle o kadar çok alakalı değil. O yüzden o sağlıklı mı bu sağlıklı mı tartışması manasız. Vegan çocuklar, olimpiyat şampiyonları, ünlü atletler var. Uzun uzadıya anlatmayıp, beslenmene özen göstermen gerekeceğini hatırlatayım. Bana sorarsan tam bir vejetaryen olmadan veganlığa geçme, hem vücudun alışsın hem gerekli bilgileri toparla.
Veganlık aynı zamanda bir inanç, ahlak, vicdan ve en önemlisi tercih meselesidir, o yüzden geri dönmek psikolojik açıdan seni zorlar.
Geri dönüşsüz ve sağlam olması için acele etmeden adım adım ilerlemen daha sağlıklı olur.
Yanısıra Türkiye'de yeterli vegan ürün yok, neredesin bilmiyorum ama olan da büyükşehirlerde merkezi yerlerde.Üstüne üstlük bilgi kirliliği bu konuda da çok. Et endüstrisi çok büyük ve güçlü, tıpkı uyuşturucu veya silah endüstrisi gibi. hayvansal ürün kullanmazsak sağlığımızın bozulacağı bir safsata, bir çıkar çatışması.. Demem o ki süreç zorlu, adanmak ister, kafanda oturtmadan, düşünce ve duygu dengesini kurmadan yapma. Okumalarına bence yeryüzüne özgürlük.blogspot tan başlayabilirsin. Ben temel bilgilerimi orada CemC nickli yazarın harika çevirilerinden almıştım.
Seni gönülden tebrik ediyorum, sevgiler
 
Son düzenleme:
Vegan beslenmede sorun sanıldığı gibi protein değil, b12 değil, kalsiyumdur. Kalsiyum için ekstra dikkat gerekir. Çünkü etobur mutfağına göre düzenlenmiştir herşey. Çok isteyene sunabilirim, bu konuda açıklanan Çin'de yapılmış, dünyada kabul görmüş son araştırma der ki (uzmanlar diyorki gibi gayriciddi değil) vegan beslenme kalp damar sağlığı için daha sağlıklıdır. kalsiyum eksiğine gelince bir bardak badem sütü ile günlük ihtiyacın yarısını karşılayabiliyoruz, güniçinde kuruyemişte tüketilirse tamamlanır. ola ki hepsi eksik, önüne ne konursa yiyen biri de kutu kutu vitamin kullanıyor. Alır hayvanlar üstünde deney yapmamış bir firmanın ürününü kullanırsınız dönem dönem.
İnsanlığın milyonlarca yıllık tarihinde, avcılığı ve et yemesi diyelim ki son 50.000 yılsa artık sağlıklık mı değil mi konuşacak birşey yok, üstelik bu kadar muazzam bir toprakta yetişmeyen yok.
Veganlığa geçişte yaşanan en yaygın kaygı peynir ve yoğurt ürünleri sorunu, vegan peynir yoğurt hazır olarak yok. O yüzden çok gerekli değil bence ama evde bitkisel sütlerden ve tofudan kendiniz birşeyler yapabilirsiniz. diğer bir sorun hemen tüm market ürünlerinde hayvansal ürün olmasa da jel şekerlerde sığır jelatini, kraker vs. lerde süttozu ve peyniraltı suyu var.
Diğer sorun elbette ayakkabı çantanın deriden mamul kullanılmaması, çok beğendiğiniz bir ayakkabıdan vazgeçeceksiniz.
Fakat GDO ya dikkat, özellikle soyada.. Et tüketenler için durum daha vahim, çünkü bitkide kullanılan GDO, hormon hayvanın bedenine geçiyor, yemleri korkunç. Bunun üstüne hayvana antibiyotik ve hastalığına göre pekçok ilaç, yine ayrıca hormon basılıyor, yani risk iki katı..
 
Son düzenleme:
Çok güzel bilgiler vermişsin canan38 gerçekten çok teşekkür ederim....
Rica etsem arada aklna gelen şeyleri yazar mısın..
 



müthiş... ağzına sağlık yahu! VEgan değil vejetaryanım ama benim daha cok astım hastası olmamla akalı, o kadar güzel açıklamışsın ki bayıldım!!! bayıldım....
 
vaganlara çok saygı duyuyorum bir hayvan sever olarak. ama ağzı dili olmayan bitkileri yemek de kötü bir şey değil mi? bitkileri sırf sinir sistemi olmadığı için mi yiyoruz. acı çekmediklerini düşündüğümüz için umarsızca tüketebileceğimizi mi düşünüyoruz?
oysa biz bitkileri "canlılar" sınıfında işlemiştik değil mi?
yapmayın arkadaşlar, hayvanlar yerine bitki (sebze meyve vs) tüketmek mi bizi daha insancıl ve iyi yapacak?
 
Merhaba, ben de mayıs ayında bir yıl olacak veganım. Gary Yourofsky nin videosundan sonra anlamıştım ben de vegan olmam gerektiğini.

Vegan beslenmek aslında çok kolay ve eğlenceli: ülkemizde meyve sebze bakliyat yeşillik ne ararsan var. Tamam yabancı ülkelerde süt ve peynir alternatifleri daha fazla: ama burada olan da orada yok. Vitamin eksikliğine gelince, ben et ve süt tüketen kişilerden çok daha sağlıklı olduğumuzu düşünüyorum. Hayvanların çoğu kendilerine verilen sağlıksız koşullardan dolayı hasta zaten. Şeker hastası bir ineğin sütünden kalsiyum almaya çalışmak garip geliyor bana. Yeşillikler brokoli çiğ badem den kalsiyum alırsın hem de hiçbir hayvanın acısına sebep olmadan.

b12 konusunda değişik düşünceler var. Doğal yaşamı olan kişiler topraktan alabiliyor ama biz topraktan o kadar uzaklaştık ki.
 
Kendim için söylemek gerekirse daha bir yıllık bir vegan beslenme geçmişim var bende eksiklik oluşmadı. Ama b12 seviyelerim düşecek olursa veganlar için uygun b12 takviyesi arayışına girerim
 
Kendim için söylemek gerekirse daha bir yıllık bir vegan beslenme geçmişim var bende eksiklik oluşmadı. Ama b12 seviyelerim düşecek olursa veganlar için uygun b12 takviyesi arayışına girerim

Teşekkürler tecrübelerin için:)) aslında yemek yemekten nefret ediyorum asla aramam bir elma olsa doyarım tüm yazı s3 öğün meyve yiyerek geçirdim:) zaten yemek sorunum var istesem de yiyemiyorum yemeyi sevdiğim et türü yok yumurta süt vs onlar da hiç önemli değil sadece peynir ve dondurmayı nasıl bırakırım diye düşünüyorum:) Aslında sorunum şu, tamam yemek türleri et vs önemli değil de diyelim dışarı çıktık ki ben hiç kahvaltı yapmam oturup hep kraker falan yerim işte bu durumda ne yiyorsun mavikuş? mesela yanında hep bir meyve falan mı bulunuyor? çoksoru sordum ama iyice hayatıma uyarlamak istiyorum aklımda ki sonradan dönmeyeyim geri....
 

Bitkilerin sinir sistemi yoktur, acıyı hissetmezler. Yine de bu konuda kaygın varsa, meyve yiyebilirsin. Meyve yiyerek bitkiyi öldürmezsin çünkü, meyveyi koparırsın geri kalanı yaşar.

Bir de insancıllık için veganlığı seçmiyoruz ki, başka bir canlının acısına sebep olmak istemiyoruz sadece. Yoksa insancıl veya iyi olmak değil mesele, sadece olması gerekeni yapmak
 
Son düzenleme:

Evet canım, tahmin ettiğin gibi :) Çantamda ya bir elma, ya birkaç kuru kayısı bulunur mutlaka. Zaten evdeyken sorun yok, ama dışarı çıktığında yanında birşeyler taşırsın. Küçük bir saklama kabım var hep çantamda. Dışarıda yemek yemek zorunda kalırsan da hazırlayanlara durumu belirtirsin. Veganım deyince birşey anlamazlar ama et süt tereyağı tüketmiyorum deyince alerji gibi düşünerek yardımcı oluyor iyi bir yerse eğer
 
Peynir yerine tofu yiyebilirsin, ben zaman zaman kullanıyorum kahvaltıda.
Dondurma olarak limon vişne yiyebilirsin onlarda problem yok. Nette dondurma tariferi de var soya sütüyle

Ben de vegan başlık buldum coştum da coştum
 

Olsun olsun çok iyi kafamda şekilleniyor yavaş yavaş aklına birşey geldikçe yaz lütfen ... Boş bırakma...
 
Mikerinos ben bir site buldum veganlığı hayatımıza uyarlamakla ilgili güzel bilgiler var. vegankit com
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…