- 20 Aralık 2020
- 17.157
- 2
- 76.195
- 548
- Konu Sahibi Tiniminimavihanim
- #1
KEGEL EGZERSİZLERİ
Vajina girişinin etrafındaki çok güçlü kaslara, aşk kasları, vajina kasları, pubococcygeal kaslar, pelvik taban kasları ya da PC kaslar denir. İlk defa Dr. Arnold Kegel ve takipçileri tarafından tanımlanan bu kaslar üreme sistemi ve üriner sistem için kilit rol üstlenmişlerdir, idrar tutmaya, dışkılamaya, cinsel birleşmeye, orgazma, bağırsak hareketlerine ve doğum sırasında bebeğin çıkmasına yardımcı olurlar. Bu kaslar üriner açıklığı, vajinayı ve anüsü bir çember gibi çevrelerler ve iskelet sistemine tutunarak, pelvic organları destekleyip tutarlar. Yani PC kasları 8 rakamı şeklindedir, bir halka vajinal bölgeyi diğer halka da anal bölgeyi çevrelemiştir. Her bir halkanın ucu iskelet sistemine bağlıdır, karını ve leğen kemiği organlarını korumak ve tutmak için bir ağ gibi çevreler. Genellikle genç bayanlarda pubik kasların gücü muhteşemdir, sadece kontrol etmeyi öğrenmeye ihtiyaçları vardır. Bunun için seçici kontrolün öğrenilmesi gerekir. Bu kaslar genellikle gevşek değildir. Bu kasların sıkılması cinsel birleşmeye engel olabilir. Uyguladığımız yönteme göre cinsel terapide amaç; bu kaslar üzerindeki bilinçli kontrolün öğrenilmesi ve koşullanmış refleksin sistematik olarak değiştirilmesidir.
Az kullanmak, güçsüz düşme, doğum eylemi esnasında yıpranma, menopoz dönemine girildiğinde olan gevşeme PC kaslarının kasılma yeteneklerini azaltarak sınırlayabilmektedir. PC kaslarının zayıflığı ve kullanılmaması kadınlarda ve erkeklerde cinsel işlev bozukluklarında önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü kadının orgazmı ischio cavernosi, bulbo cavernosi ve puboccygeus kaslarının kasılmasından meydana gelmektedir. Ve perivajinal kaslardan alınan proprioseptif tepkiler cinsel haz veren erotik vajinal hissin önemli bir kaynağıdır. Bu nedenle PC kaslarının egzersizler ile güçlendirilmesi daha çok cinsel haz veren orgazmların yaşanmasına yardımcı olacaktır. Gevşek veya atrofik aşk kaslarının güçlendirilmesi için yapılan, Dr. Arnold Kegel ve takipçileri tarafından ilk defa tarif edilen PC kaslarının egzersizlerine Kegel egzersizleri adı verilmiştir.
Kegel egzersizleri hastalara tarif edilirken, pek çok kadının PC kaslarını bulmakta güçlük çektiklerinden bahsedilmelidir. Egzersizler esnasında PC kaslarının yerine karın ya da uyluk kaslarını çalıştırılabilir. Hastalar PC kaslarından haberdar değilse, karın ve kalça kaslarının gevşek olmasına dikkat etmek kaydıyla, kendisine sık sık idrar yapmaya başlaması ve hemen ardından durdurması söylenir. İdrar akışını durdururken kasılan kaslar PC kaslarıdır. Bu şekilde hastalar bu kas grubundan haberdar olmayı öğrenirler. Yine de doğru kas grubunu çalıştırdığından emin olamayan hastalar için elektrik stimülasyon tekniği uygulanabilir. Kaslara yerleştirilen elektrotlar yardımı ile hangi kas gruplarının kasıldığı veya gevşediği anlaşılabilir. Kegel egzersizleri halter kaldırmaya benzer. Yani ağırlık kaldırdıkça kol ve omuz kasları nasıl güçlenirse Kegel egzersizleri uygulandıkça PC kasları da güçlenir. Kegel egzersizlerinde başarı, uygun teknik kullanmaya ve düzenli egzersiz programına uymayla doğru orantılıdır. Kegel egzersizlerinde her birim egzersiz için kasların 5 - 10 saniye kasılması ve bu kadar bir sürede ara verilmesi gerekir. Kasılma ve bekleme arka arkaya 5 - 10 kez uygulanmalıdır. Egzersizler esnasında normal nefes alıp verme ve yalnızca PC kaslarının çalışıyor olmasına dikkat edilmelidir. Bu birim egzersizin günde en az 5 -10 kez yapılması gerekmektedir. Bazı uzmanlar egzersizlerde aşırıya kaçmanın ve idrar yaparken bu egzersizleri uygulamanın kişilere sıkıntı verebileceğini iddia etse de yeterlilikte kriter kasıklarda ağrı hissedilmesidir. Kegel egzersizleri iş yerlerinde, yolda, evde vb. yerlerde kolaylıkla uygulanabilir ve dışarıdan bir göz bu egzersizleri uyguladığını anlamaz. Bu egzersizleri her gün düzenli olarak uygulamalıdır.
Genç kızların ya da kadınların vajeni sıkıdır. Ama bunun nedeni kasların güçlülüğü değil aksine zayıf olmasıdır. Gelişmemiş kasların esneme yeteneği azdır. Bu nedenle gergin kalırlar. Esneme yeteneği az kaslar içine bir cisim girince ağrılı bir şekilde gerilir ve ilişkiyi ağrılı hale getirebilir. Bu nedenle ilk ilişkiden önce vajen etrafındaki kasları çalıştırmak çok yararlı sonuçlar verecektir. Kegel egzersizleri denen bu egzersizleri yapmayı alışkanlık edinecek bir kadın sadece cinsel yaşamında değil, doğumda ve doğum sonrasında da birçok sorundan uzak kalır. Kegel egzersizi öğrenmek isteyen bir kadın idrar yaparken idrarını tutmaya çalışır. Her idrarda birkaç kez idrarı tutup salmaya çalışır. Zamanla bu kolay hale gelir. Bu işlem kadına kaslarını tanıtır. Hangi kasları kasıp gevşeteceğini öğrenir. Bundan sonra her pozisyonda kasları kasıp gevşetebilir. Otururken, yolculukta, TV seyrederken, sırada beklerken birkaç saniye kasılı tutup gevşetir. Her seferinde 10 kez yapmak yeterlidir. Her gün birkaç kez yapılması çok kısa sürede vajen kaslarını güçlendirir. Kegel egzersizlerinin esnetme egzersizlerinden önce yapılması tavsiye edilir. Güçlü vajen kasları sayesinde esnetme işi çok daha kolaylaşır. Çünkü kadın atıl ve kullanılmamış kaslarını tanır. Kasılı ve gevşek olma halini birbirinden ayırır. Esnetme sırasında kaslarını gevşek tutabilir. Parmağı sokmadan önce kasları önce kasar, sonra gevşetir. Böylece gevşek tutmanın nasıl bir şey olduğunu deneyimlemiş olur. Parmak ucu vajen girişindeyken parmağı kasarak tutar ve gevşetir. Böylece parmağın ilerleyişini daha da kontrollü hale getirir. Aynı şekilde erkekle çalışırken de daha kontrollü olabilir. Güçlü kaslar güçlü ve uzun süreli orgazm olmayı da sağlar.
Sağlıklı ve mutlu bir cinsel birlikteliğin yolu, öncelikle kişinin kendine duyduğu özgüvenden ve bedeniyle barışık olmasından geçer. Vajinanın geniş ve sıkılığında azalma olması kadının yapısından kaynaklanabildiği gibi sık ve yoğun kurulan cinsel ilişkilere, ilerleyen yaşa, normal doğuma, iri bebek doğurmaya, doğumda yırtılma olmasına ve usulüne uygun dikilmemesine bağlı olabilir. Yaklaşık 8-10 cm arası uzunluğunda cinsel ilişki sırasında kasılabilen ve gevşeyebilen bir organ olan vajina ile penis arasındaki uyumsuzluk, her iki partnerde orgazm konusunda sorun yaratabilir ancak zevk almayı öncesine göre biraz farklılaştırsa bile engellemez. Bu durumu en aza indirgeyebilmek ve vajinanızı eski sıkılığına kavuşturabilmek için kegel egzersizleri adını verdiğimiz bir takım özel çalışmaları yapabilirsiniz.
Bir Gün Değil Hergün Kegel Egzersizi
Kegel Egzersizleri Nasıl Yapılır?
Öncelikle pelvik taban kaslarının fark edilmesi gerekir. Pelvik kaslarını tespit etmek için idrar yaparken akışı durdurmak gerekir. İdrar akışı pelvik taban kasları kasılarak durdurulur. Pelvik taban kasları gevşetilerek idrar akışı devam ettirilir. Kegel egzersizleri bu kasların kasılıp gevşetilmesi ile yapılır. Egzersizlerin tekrar edilmesi gerekir. Bazı teknikler şöyle sıralanabilir:
• 15 kez kasları hızlı hızlı sıkmak arada 30 saniye dinlenip tekrar edilir. 15 tekrar ile başlanır 100 tekrara çıkılır ve günde 2 kez yinelenir.
• Kaslar yavaşça kasılarak 5 saniye tutulur ve sonra yavaşça serbest bırakılır. Günde 2 kez 25 defa tekrarlanır.
• Önce kaslar 1/3 güçte kasılır, beklenir, 2/3 güçte kasılır, beklenir, tüm güçle kasılır ve beklenir. Günde 2 kez 10 tekrar yapılır.
BİR GÜN DEĞİL HER GÜNE KEGEL EGZERSİZİ
Mesane kontrolünden tutun da ileri yaşlardan ya da gebelikten kaynaklı organ sarkmalarını önleyici hatta doyurucu cinsel ilişkiye kadar birçok konuda kendi kendimizi tedavi edici basit bir yolun olduğunu biliyor muydunuz? Bahsettiğimiz, pelvik taban kaslarının kasılıp gevşetilmesi anlamına gelen Kegel egzersizleri… Gelin, basit gibi görünen bu konunun biz kadınlar açısından ne denli önemli olduğunu ve egzersizi nasıl yapmamız gerektiğini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aytuğ Kolankaya’dan öğrenelim.
Kegel egzersizi nedir?
Pelvik taban kaslarının (pubococcygeus kaslarının) güçlendirilmesi amacıyla bu kasların kasılması ve gevşetilmesi ile yapılan, Dr. Arnold Kegel tarafından 1948’de geliştirilmiş egzersizlerdir.
Kegel egzersizi Neden yapılması gerekir?
Gebelik, normal doğum, aşırı kilo almak, karın ameliyatları gibi durumlar pelvik taban kaslarının zayıflamasına neden olur. Kegel egzersizleri böyle durumlarda pelvik taban kasların güçlenmesine yardım eder.
Kegel egzersizi Hangi rahatsızlıklar için önerilir?
Kegel egzersizleri pelvik taban kaslarının gebeliğin ilerleyen dönemlerinde güçlenmesi ve hamilenin normal doğuma hazırlanması için önerilir. Ayrıca rahim ve vajina sarkmasının önlenmesinde, bazı tür idrar kaçırma problemlerinin tedavi edilmesinde ve seksüel memnuniyetin arttırılmasında önerilmektedir.
Kegel egzersizinin Cinsel fonksiyonlara faydalı mıdır?
Kegel egzersizlerinin vajinayı saran kasları sıkılaştırdığı düşünülmektedir. Normal doğum sonrasında Kegel egzersizleri vajinanın sıkılaşmasına ve cinsel memnuniyetin her iki kişi açısından da artmasına yardımcı olabilmektedir. Yeni doğum yapmış bir kadın sıkıştırma egzersizleri yaparak gebelik öncesi vajinal sıkılığa ulaşabilir. Aynı zamanda vajinismus ve vajinal kasların aşırı kasılmasına bağlı gelişen ağrılı cinsel ilişki olarak tanımlanan disparauni durumlarında pubucocsigeus kaslarının gevşetilmesine yardımcı olur.
Pelvis kaslarının kadın cinselliğindeki önemi nedir?
Pelvik kasların güçsüzleşmesi ve vajinanın gereğinden fazla genişlemesi, cinsel ilişki sırasında her iki partnerin birbirini hissetmesini engelleyebilir ve cinsel zevkin daha az olmasını ve orgazmın her iki partner için de zorlaşmasına sebep olabilir. Bunun yanında vajinismus durumunda pelvik taban kaslarının aşırı istemsiz kasılması söz konusudur ve bu durum cinsel birleşmeyi imkânsız kılabilir. Bu nedenle vajinal kasların hem aşırı kasılması hem de aşırı gevşek olması cinselliği önemli ölçüde etkiler.
Pelvis kaslarınızın yeterince çalışmadığını düşünüyorsanız
Pelvis kaslarının zayıf olduğunu düşünen kadın basitçe 2 ya da 3 parmağını vaginaya yerleştirerek sıkıştırmaya çalışmalı. Eğer basınç hissetmiyorsa doktora başvurması gerekir. Vajinal muayene (digital muayene) çoğunlukla yeterli olur, nadiren perineometre testine ihtiyaç olur. İdrar kaçırma şikayeti varsa ürodinami testi hastalığın tipini belirlemede ve tedavi yöntemini seçmede faydalı olur.
Organ sarkmalarını engellemek amacıyla da yapılabilir
Vajina, rahim ve idrar torbası sarkmalarını engellemek için Kegel egzersizleri faydalı olabilmektedir. Kısmi olarak da dışkı kaçırma durumunda yardımcı tedavi olarak kullanılmaktadır. Vajinismus ve disparoni pubococcygeus kaslarının istemli olarak gevşetilmesi öğrenilerek tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir.
Kegel egzersizlerinin sıklığı ne olmalıdır?
Kegel egzersizleri düzenli olarak uygulanmalı. Başlangıçta belli bir fayda sağlanıncaya kadar günde iki kez artan setler halinde yapılmalı, daha sonra etkiyi devamlı kılacak şekilde ömür boyu devam ettirilmeli.
Hangi durumlarda kegel egzersizi yapılmaz?
Kegel egzersizini herkes her durumda uygulayabilir. Önemli olan aşırıya kaçmadan yalnız pelvik taban kaslarının kullanıldığından emin olunarak uygulanmasıdır.
Son düzenleyen: Moderatör: