Vajinismus - Dr.phil.R. Meltem Kavcar Sırmalı

Kuzey

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2007
2.027
13
116
Diğer
VAJİNİSMUS


Vajinismus vajinanın dış 1/3’lük kısmında yeralan kasların cinsel birleşme esnasında istemsiz kasılarak cinsel birleşmeyi engellemesidir. Cinsel birleşme esnasında kaslar kontrol edilemez ve kasılmanın önüne geçilemez. Bu kasılmalar yalnızca cinsel birleşme girişimini hayal etmekle bile oluşabilir.

Yukarıdaki çizimde de görüleceği gibi vajina dışa açık bir organken (a), aşağıda ifade edeceğim çeşitli nedenler ile cinsel birleşme aktivitesinde vajen kasları tamamen gerilerek (b) vajinismus oluşmasına neden olur.

Bazen vajinismus o kadar ağır olur ki, jinekolojik muayene esnasında kasılmalar oluşabilir ya da normal vajinal doğum gerçekleşemeyebilir. Bu sebeple geniş anlamda vajinismus penis, parmak, vajinal tampon ya da muayene spekulumu yerleştirme girişimi olduğunda vajen kaslarında ortaya çıkan istemsiz kasılmalar olarak ifade edilir.

Vajinismusu olan kadınların büyük kısmında cinsel istek ve uyarılma tamamen normaldir ve orgazm olabilirler.

Vajinismusu olan kadınlar genelde bedensel açıdan son derece sağlıklıdır.

Bazı kadınlarda vajinismus baştan beri vardır, bazılarında ise sağlıklı bir cinsel yaşamı takiben sonradan ortaya çıkar. İkincil vajinismus adı verilen bu durum genellikle disparoniye (ilişki esnasında ağrı) bağlı olarak gelişir.

Vajinismus, kadının kendisini eksik hissetmesine neden olabileceği gibi eşine karşı da suçluluk hissetmesine sebep olabilir.

Vajinismus tedavi edilmezse, çiftin cinsel haz ve doyumu ile üreme işlevi olumsuz etkilenir.

Vajinismusun türlerini şöyle sıralamak mümkündür:

* Primer Vajinismus: Bir kez bile olsun cinsel ilişkinin gerçekleşememesi
* Sekonder Vajinismus: Önceden sağlıklı şekilde ilişki mümkünken yaşanmış bir cinsel travma

sonrası (olumsuz deneyime yol açacak komplikasyonlu bir doğum, düşük, kürtaj, sert bir jinekolojik muayene, taciz veya tecavüze maruz kalma gibi) gelişen vajinismus durumu

* Apareunia: Bir takım fiziksel nedenlerden dolayı bireyin cinsel ilişkiye girememesi

Vajinismus da bir tür apareuniadır.

* Dyspareunia: Cinsel ilişki sırasında ağrı hissetme

Bazen sekonder vajinismusun altında yatan neden dyspareunia olabilmektedir.

Cinsel ilişki esnasında ağrınız oluyorsa, altında yatan neden her zaman vajinismus olmayabilir.

Vajinismus tüm dünya kadınlarının yaklaşık %1’inde görülür. Ancak ülkemizde diğer cinsel konularda olduğu gibi, bu konuda da yeterince sağlıklı verilere dayanan bir istatistik bulunmamaktadır. Yurtdışında vajinismus vakalarına ülkemize oranla çok daha az rastlanmaktadır. Bu durumun temel nedenlerinden birisi cinsel eğitimin bu ülkelerde çocuk ve erişkin gelişimine paralel olarak bilimsel olarak verilmesiyken; diğer nedeni ise, cinsellik kavramının namus, ayıp, yasak ve günah ile birleştirilmemesidir.

Vajinismus şikayeti ile başvuran kadınların geçmişte yaşadıkları cinsel taciz, tecavüz gibi ciddi psikolojik travmalar olabileceği gibi, ağrılı bir jinekolojik muayane ya da kuvvetli kasılmadan dolayı ilk ilişkinin çok ağrılı olması gibi psikolojik tahribat yapmış bir durum da söz konusu olabilir.

Cinsel yönelimdeki bozuklukların da vajinismusa yol açtığı bir gerçektir.

Bizim gibi tek tanrılı doğu toplumlarında kadınlara cinselliğin haz yönü yasaklanır. Cinsellik kadınlar için salt annelik için izin verilen bir aktivitedir. Bunun yanında bekaretin önemi,

Hymenin (kızlık zarın, bekaret zarı) korunması fikri, genç kızlarımızı evleninceye kadar yaşayacakları veya yaşadıkları cinsel deneyimlerde hymenin zarar göreceği endişesi ile oluşan gerginlik, evlendiklerinde de ilişki kuracakları zaman aktive olacak ve yıllardır süregelen şartlanmalar işlevini yerine getirerek coitus’u (cinsel birleşmeyi) imkansız kılacaktır. Kız çocuklarımızı büyütürken cinselliğin ayıp, günah, yasak ile birleşmesi neticesinde kızlarımız büyüdüklerinde, evlilikle cinsel ilişki izni almış olsalar bile, bilinçaltlarındaki bu olumsuz kayıtlarla başa çıkamamaktadırlar. Yetişme çağındaki kızlarımıza cinselliğin pis ve kötü olduğunu öğreten yanlış, katı ve bağnaz eğitimdir. Yıllarca, cinselliğin kadınlar için zarar verici, kötü, aşağılayıcı, yalnızca erkeklerin faydalandığı, kadınların kaçması gereken bir şey olduğu öğretisiyle yetişen bir genç kız, bu ilişkiyi yaşayacağı sırada bilinçaltına yerleşmiş bu yanlış fikirleri istemeyerek de olsa hatırlayacak, ilişkiye girmekten rahatsızlık duyacak, kaçınacak ve kasılacaktır.

Ayrıca çocuklarımızı büyütürken cinsiyete göre ayırarak iki cinsiyetin birbirlerini tanımalarına fırsat vermemiz, kızlarımız kendi cinsel organlarını bile tanıyamamalarının yanı sıra – genital bölgeleri ve vajinalarının boyutları ve elastikiyeti hakkındaki yanlış inançlar, vajinanın içine herhangi bir şeyin giremeyeceği kadar ufak olduğuna inanmaları - erkeklerin cinsel organı hakkında da hiçbir bilgiye sahip olamadan evlenmektedirler.

Tüm bunların yanında genç kızlarımız sıklıkla kendilerinden büyük kadınların ilk cinsel birleşmenin çok acı verici olduğu yönündeki yanlış bilgilendirmelerine maruz kalırlar. Filmlerde ve romanlarda cinsel ilişki ile ilgili kulaktan dolma yanlış bilgiler edinirler. Böylelikle ilk ilişki sırasında hymenin yırtılması sırasında korkunç bir acı duyacakları fikri, onları ilişkiden uzaklaştırır, soğutur ve vajen kaslarının kasılmasına sebep olarak kızlarımız evlendiğinde tedavi edilmesi gereken bir durum olan vajinismusu ortaya çıkartır.

Vajinismusun sebepleri maddeler halinde sıralayacak olursak:

* Eksik ya da yanlış cinsel bilgi
* Erken travmatik yaşantılar
* Cinsel şiddet
* Cinsel tabular, mitler, inançlar
* Olumsuz dinsel ve kültürel şartlanma
* Cinselliği aşağılayan aile
* Cinsel organlardan iğrenme
* Kızlık zarını yitirme korkusu
* Gebe kalma korkusu
* Otoriter baba
* Baba-kız ilişkisindeki güçlükler
* Eşler arasındaki iletişim biçimi
* Cinsel iletişim sorunları
* Eşcinsel özdeşleşme
 
Yukarıda ifade ettiğim etkenlerin yanında endometriozis, kronik enfeksiyonlar, kızlık zarının gergin olması gibi fiziksel sebepleri de olabilir vajinismusun. Bu nedenle vajinismus şikayeti olan kişilerin mutlak komple bir jinekolojik muayeneden geçmeleri gerekir. Vajinal muayene esnasında eşin de orada olması çiftin genital anatomi ve vajinanın boyutları hakkındaki önyargıları yıkmalarına katkıda bulunması açısından önerilen bir durumdur.

Bazen önceden tedavi olmuş olan kişilerde vajinismus çeşitli travmalar nedeniyle tekrarlayabilir.

Genç kızlarımıza kesinlikle evlilik öncesi veya gelişim aşamasında cinsel eğitim verilmesi bu tür sorunların daha az sıklıkla oluşumunu sağlayacaktır.

Bu sorunun tedavisine gelince; vajinismus gibi ağrılı cinsel ilişkiye neden olan rahatsızlıklarda öncelikle temel kural jinekolojik muayene yapılarak ilişkinin oluşumuna engel olan organik bir bozukluğun olup olmadığının kesin olarak belirlenmesidir. Sonrasında bir psikolog yardımı ile sorunları keşfedip, farkına varmak gerekir. Tedavide bilişsel davranışçı terapiler kullanılır. Terapinin amacı, kişinin korkularının ve kaygılarının önce düşüncede aşılmasını sağlamaktır. Kişi bu sayede kendisini, cinsellikle ilgili düşüncelerini fark eder ve olumsuz düşünce ve inançların yerine olumlularını koymayı öğrenir.

Bununla birlikte kişi rahatlama egzersizleri ile kasılmalarını kontrol etmeyi öğrenir.

Tedavide istemsiz olarak ortaya çıkan kasılmaların engellenmesine çalışılır. Kişi genital anatomiyle ilgili bilgilendirilir. Vajinal penetrasyon öncesi gevşemesi için teknikler gösterilir. Kegel egzersizleri ile ilgili bilgi verilir ve bunları nasıl uygulayacağı gösterilir.

Kegel egzersizleri vajinanın girişinde yer alan kasların çalıştırılarak geliştirilmesi için uygulanan egzersizlerdir. İdrar kaçırma şikayeti olan kadınların da uygulanabileceği gibi vajinismus tedavisinde de kullanılabilir. Bunun nasıl yapıldığını öğrenmek için iki parmağınızı vajinaya yerleştirerek parmağınızın dışarıya çıkmasını engelleyecek şekilde vajina kaslarınızı sıkınız. Bunu yapamıyorsanız idrarınızı yaparken işlemi yarıda kesmeye çalışınız. Her iki durumda da kasılan kaslar vajina girişindeki kaslardır. İşte bu kasların istemsiz olarak kasılması vajinismusun temel nedenidir. Bu egzersizin nasıl yapıldığını öğrendikten sonra günde en az 5-6 kez tekrarlayın.

Kegel egzersizlerini müteakiben kullanılan diğer bir yöntem de vajinanın parmaklar yerine özel aletler (vajinal dilatatör) kullanılarak genişletilmeye çalışılmasıdır. Bu yöntem ancak bir doktor tavsiyesiyle uygulanmalıdır. Dilatasyon egzersizleri daha çok batıda kullanılır. Batı toplumlarında vajinismusun görülme sebebi bizdekinden çok farklıdır. Bizdeki cinsellik ile ilgili olumsuz şartlanmalar batı toplumlarında olmadığı için, psikoterapinin yanı sıra esas gevşeme teknikleri, Kegel egzersizleri ve özellikle dilatasyon egserszileri kullanılır. Dilatasyon denemelerinde kadına vajene uygulayacağı çeşitli kalınlıklardaki çubukların eşle birlikte kullanılması öğretilir. Başlangıçta ince çubukları kendi kendine vajene uygulayan kadın daha sonra bunu eşinin uygulamasına izin verebilir. Her seferinde çubuk kalınlığı arttırılır. Yeterli kalınlıkta çubukla bu başarıldıktan sonra penisin vajene girmesi mümkün olabilmektedir.

Vajinismusun tedavisi için doktora başvurma süresi uzadıkça, sadece kadının ümitsizliği değil, erkeğin de özgüveninde kuvvetli sarsıntı, cinsellikten soğuma, ereksiyon problemleri gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalma riski de yükselir. Ayrıca cinsellik gibi insan fizyolojsi ve aile içi bağlarda önemli bir role sahip doğal bir sürecin yaşanamaması psikolojik sorunlarla beraber aile içi sosyal sorunlara da beraberinde getirir.

Vajinismus, bizim toplumumuzda oldukça yaygın bir sorun olarak önümüze çıkmaktadır. Yukarıda ifade ettiğim toplumsal, kültürel ve dini baskılar kadına cinselliği yasaklamaya devam ettiği müddetçe de bu sorun devam edecektir. Diğer bir çok sorun gibi, bu sorunun çözümü için de öncelikle kadınlarımızın eğitimine önem vermeliyiz. Bu problemi kendisinde yaşayan, nedenlerini öğrenen ve tedavi olan kadınlar anne olduklarında, çocuklarının da aynı problemi yaşamaması için daha sağlıklı bir eğitim vereceklerdir çocuklarına. Ayrıca okullardaki biyoloji derslerinde insan anatomisi derslerinin daha kapsamlı öğretilmesi ve gençlere mutlak cinsel eğitim verilmesi diğer yaygın çözümler olacaktır.

Dr.phil.R. Meltem Kavcar Sırmalı
 
bu hastalık yüzünden 4 yıllık evliğini bitirmek zorunda kalan akrabam var. boşandılar ve 2 yıl sonra başkalarıyla evlendiler şimdi hiç problem yok 2 çoçuğu var bence eş le olan tensel uyum çok önemli bir de baskı zaman geçtikçe fazlalaşıyor ve daha çıkılmazbir yol alıyor akrabam çok zor günler yaşadı depresyon ilaçları kullandı doktor tedavileri uyguladı ama bir sonuç vermedi.2.evliliğinde anladıki cinsel uyumsuzluk ve baskı neden olmuş şimdi hiç böyle bir sorunu yok
 
mrk ettğim bşy vr bu hastlk sdce evlenince mi anlaşılır yoksa evlenmeden yani bekaret halinde de anlaşılır mı?
 
ahh gerçekten mi sevindim galiba bazen ağrı girnce yanlış şeyler düşnmeye başlamıştım:S
 
Öncelikle slm 7 aylık evliyim kızlık zarı konusunda sorunum yok o geceyi atlattık fakat daha sonrasını başaramadık ama ben vajinismus olduğunu zannetmiorum benimki sadece korku bu korkuyu yenebilsem başka sorunum kalmıycak bununla ilgili çok araştırma yaptım ne kadar anlayışlı bir eşe sahip olsamda insanın içi rahat etmior yalnış tedavi uygulanmasındansa önce kendimi hazır hissetmek istiyorum bu konuda yardımcı olurmusunuz...
 
inanın ben bu vajınusmusu yenmek ıcın yapamdıgım kalmadı,rahatlatıcı şurup aldım 11 kılo aldımm,kas gevsetıcı kullandım o da bıse yaramadı,sarhoş oldum yıne olmadı... bu durum sadece psiklojık ,,bız ıster ıstemezz vajımızı kasıyoruz bunu ayna yöntemıyle pekala anlayabılırız..1.kural bu bence
 

ayna yöntemiylemi :bbo: nasıl oluyo o yaa beni bi açın
 
mrk ettğim bşy vr bu hastlk sdce evlenince mi anlaşılır yoksa evlenmeden yani bekaret halinde de anlaşılır mı?

evlenmeden önce de anlaşılabiliyor aslında jinekolojik muayene esnasında zaman zaman kendinini gösterebiliyor.maalesef yaşadım biliyorum
 
arkadaşlar vajinimusu yendim.Bu maalesef tek başına yenilebilecek bir durum değil. uzmanlardan destek almamız gerekiyor. arkadaşımız ilk ilişkiyi yaşadıktan sonra tekrar olmadığını yazmış.korktuğunu söylemiş.vajinismus tekrarlanabilen bi durumdur. doğum sonrasısnda vajinismus olan insanlar var.
öncelikle bunun bir sorun olmadığını geçici bir durum olduğuna kendimizi inanırmamız lazım.ben bir devlet hastanesinin cinsel işlev bozuklukları bölümünde tedavi gördüm.istanbul'da bildiğim iki hatane var devlet hastanesi olduğu için reklama girmeyeceğini düşünüyorum. çapa ve bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesi.ben bakırköyde tedavi gördüm. ssk lı olduğum için 1 lira dahi ödeme yapmadım.yaklaşık 4 aylık bir tedavi süresinden sonra vajinismusu büyük ölçüde yendim.
kimse sarhoş olup bilinçsiz bir şekilde kas gevşetici kullanmasın ben kullandım lokal anesteziler alkol sakinleştirici kas gevşeticiler hiç biri işe yaramıyor.sadece moralimizi alt üst ediyor bir sonraki denyeim için umudumuzu kaybeymemize neden oluyor. bu konu ile ilgili sorusu olan arkadaşlara yardımcı olabilirim.
 
......................
 
Son düzenleme:
soyismini sormak aklıma bile gelmedi aslında ama ismi bilge hanım. bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesini arayıp cinsel işlev bozukluğu bölümüne aktarmalarını rica ediyorsun. orda sema diye bir tatlı kızcağız var o bana randevu verdi. hem ücretsiz hemde bunun sorun olmadığını sadece seni üzen bir olgu olduğunu anlatıyor. ama tedaviye eşinle gitmek durumundasın.
 
bu arada ücretsiz yazmıştım ama geçenlerde eşim ayağını burktu ve hastaneye gittik ilaçları almak istediğimizde eskiden kalma muayne ücreti borcumuzdan bahsettiler eczanede 12 lira eşimin karnesin 16 lira benim karnemde borç görünüyor toplam 28 lira tutmuş tüm seanslar ama yine de hiç birşey diye düşünüyorum.
 
4 senelik evliyim . evlendikten birkaç ay sonra hamile kaldım. ve sonra tüm cinsel hayatım bitti. Aslında benim içimden hiç gelmiyor. sanırım kadınlık duygularım köreldi. eşim yanaştığı vakit saçlarımınhepsi havaya dikiliyor. istemiyorum ve birlikte olunca hem canım çok yanıyor hem de midem bulanıyor . eşim de açıkçası çok zorlamıyor beni. sadece küfredip kendi yatağına gidiyor :))) bu sürede 3 yaşında bir oğlum var ben onunla uyuyorum.evet kesinlikle psikolojik ama tedavi olmayı istemek gerekir başta. Eşimin başka kadına gittiğini bilsem yine de umurumdA olacağını sanmıyorum...
 

selam kızlar,

begumcigdem anlattıgının aynısı bende de var. hem de uzun zamandır. bazen esim baska kadın bulsa da benden talep etmese diye dusundugum oldu. aslında esim cok iyi anlayıslı biri bana bisi demiyo ama uzuldugunu hissediyorum. cocuk yapmak icin iliskiye girmek bile zulüm gibi geliyo bana. doktora gittim iliskiye girerken agrı oluyo diye arastırdı bisi bulamadı kuruluktan olabilir dedi ve jel verdi. ama ben dokunulunca bile rahatsız oluyorum yani cinsel olarak hicbisey hissetmiyorum. bu durumun tedavisi var mıdır acabaa???
 
su benden onceki son 2yorum yazan arkadaslar delirdiniz mi siz?madem oyle bosanin ne demek baskasini bulsa
keske benden istmese!yapmayin ya bu kdr cahil yasanir mi gidin bi doktora bi caba sarfedin ha onlarda ise yaramazsa o ayri ama boyle dusunce olurmu aaa sastim kaldim
 
herkes burda derdini anlatıyo çare bulmaya çalışıyo aynısını yaşayanlarla konuşmak istiyo ve bunda özgür, rahatsız olan eleştirmek yerine ya yardımcı olsun ya da konudan çıksın. bayanlar bu rahatsızlıklarından dolayı sorunlarını düşüncelerini aktarmışlar, yadırganmamalı bence. herşey herkesin başına gelebilir bunu unutmayalım. öyle boşan demekle olmaz, düşüncelerini eleştirmekle olmaz. yardımcı olmakla düzelir ancak sorunlar.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…