• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Üzüm Hakkında Bilgiler

merveb72

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Üzüm (Vitis vinifera L.) yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerinden birisidir.Üzüm Çekirdeği Yağı

Tarihçesi M.Ö. 5000 yılına kadar dayanır. Anavatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük Asya, Kafkasya'yı da kapsayan bölgedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olan üzümümn 15.000'nin üzerinde üzüm çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Anavatanı Anadolu olan çeşitler 1200'ün üzerindedir

Eskiden meyve suyu ya da şarap üreticileri sıkma işleminden sonra çekirdekleri atarlardı. Ancak şimdi sağlık açısından olumlu özellikleri anlaşıldığından üzüm çekirdeğine ve de ondan üretilen birçok ürün çeşidine olan talep artmıştır.

Üzüm çekirdeği yağı en çok Fransa İtalya ve İspanya da üretilmektedir. Ülkemizde üzüm çekirdeği tozu daha fazla ilgi görmesine rağmen giderek üzüm çekirdeği yağına olan talep de artmaktadır. Üzüm çekirdeğinin yararları hakkında olumlu araştırma sonuçları ortaya çıkmaya başladıkça üzüm çekirdeği içeren ürün çeşitleri de artmaya başlamıştır.

Üzüm çekirdeği yağı linoleikasit ve oleik asit diye bilinen doymamış yağ asitleri bakımından zengindir.


Üzüm Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?

Üzüm çekirdegi yağı içeriğindeki E vitamini ve omega 6 kolesterol sağlığı açısından faydalıdır.

Üzüm çekirdeği yağı kızartma ve salatalarda da kullanılmaktadır. Yanma derecesi 250 derecedir. Zeytinyağının yanma sınırı ise 120 derecedir. Bu yüzden kızartma gibi yüksek dereceye ihtiyaç duyulan yemeklerde öncelikli olarak tercih edilmektedir.

1 yemek kaşığı yaklaşık 120 kcal dır. Ancak pişirme esnasında diğer yağlardan daha az kullanıldığı için kilosuna dikkat edenler açısından tercih nedeni olabilir.

Üzüm çekirdeği yağı cilt için koruyucu etkilerde bulunur. Değerli bir cilt bakım üründür. Üzüm çekirdeği yağının faydaları cilt kırışıklıklarını giderici ve cilt sarkmasını önleyicidir. Aromaterapi de masaj yağı olarak kullanılır.
alıntı
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Back