Uzmanlardan tavsiye: Balığın yanında roka yemeyin çünkü...

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
294.136
605.476
43
Yaz boyunca özlediğimiz balık, av sezonunun başlamasıyla sofralarımızdaki yerini aldı. Peki faydaları saymakla bitmeyen balığı yerken nelere dikkat etmeliyiz? Balık ile yoğurt yenir mi, balığın yanında roka tüketilir mi, balığa limon sıkılır mı? İşte cevabı...
baligin-yaninda-roka-yemeyin_d357e.jpg

Uzmanlar, balığın haftada en az 2 gün soframızda yer alması gerektiğini söylüyor. Ancak balığın bu özelliklerinden en etkili şekilde faydalanabilmek için de bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya, balık tüketmenin püf noktalarını anlattı:



8156216.jpg

BALIĞIN YANINDA ROKA YENİR Mİ?
Halk arasında 'kemik erimesi' olarak bilinen osteoporoz, tedavi edilmediğinde omurga, kalça ile el bileklerinde ciddi kırıklara ve şiddetli ağrılara neden olabiliyor. Bu yüzden kemik kaybına yol açan faktörlerden kaçınmak çok önemli. Bunun bir yolu da balığın yanında roka yememek! Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya, rokanın içeriğinde bulunan yüksek demirin balıkla birlikte yendiğinde kalsiyumun emilimini azalttığı uyarısında bulunarak “Dolayısıyla özellikle kılçığıyla birlikte tüketilebilen küçük balıklardaki kalsiyumun vücut tarafından kullanılması için yanında roka yememeye özen gösterin” diyor.


balik-yaninda-roka-yemeyin.jpg

BALIĞA LİMON SIKILIR MI?
Limon içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki omega 3'ün vücuttaki kullanımını arttırıyor. Balığa bir kaç damla limon sıkmak ise balığın zehirleyici etkisi mevcutsa vücuttaki toksik etkisini azaltıyor.
BALIK İLE YOĞURT BİRLİKTE TÜKETİLİR Mİ?
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya, balık taze ise toksik etki göstermeyeceği için beraberinde, öncesinde veya sonrasında yoğurt ve süt grubu besin tüketmenin hiçbir sakıncası olmadığını belirtiyor.


8272556.jpg

TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?
Balığın gözüne bakın: Gözü canlı ve dışa doğru bombeli olmalı.

Pullarına dokunun: Pulları canlı ve parlak olmalı. Pulları dokunulduğunda düşmemeli.

Yer çekimine karşı tutun: Balığı elinizle kaldırdığınızda kuyruğu sarkmadan dik bir şekilde duruyorsa, o balık tazedir.

Solungaçları kontrol edin: Balığın kırmızı canlı solungaçları taze olduğunun bir göstergesidir.

Koklayın: Balığın deniz kokması, taze olduğuna işaret sayılabiliyor.

Bastırın: Fleto edilmiş balık etine elinizi bastırdığınızda deri kendini eski haline getiriyorsa, bu taze olduğu anlamına geliyor.

8156244.jpg

BALIK NASIL PİŞİRİLMELİ?
Proteinleri öldürene kadar pişirmeyin: Proteinler ısı ile denatüre oluyor. Bir başka deyişle balıktaki proteinin vücudunuz için bir yararı kalmıyor. Bu nedenle ızgara ya da fırında pişirme yöntemleri gibi daha sağlıklı pişirme tekniklerini kullanırken balığı hafif sulu kalacak şekilde, çok kızartmadan pişirme işlemini tamamlayın.

Şekerli, kremalı, soyalı soslar kullanmayın: Balık tek başına lezzetli bir besin. Şekerli, kremalı, soyalı soslar yerine limonlu ve sebzeli garniler ile birlikte fırın poşetinde pişireceğiniz balıklar daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır.

Buhar yöntemini tercih edin: Protein ve yüksek ısı ile kayba uğrayan vitamin ile mineraller pişirme suyuna geçmeyip balıkta kalacağı için balığı buhar yöntemiyle pişirin. Tercih küçük balıklardan yana olunca daha çok uygulanan bir pişirme yöntemi olan kızartma daha sık kullanılıyor. Bu nedenle küçük balıklar yerine büyük fleto balıkları tercih edebilirsiniz.



Kaynak: Posta