Uyurken ışığı söndürmeyi unutmayın!

right19

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Ekim 2008
347
2
Sağlık uzmanları, "gece lambası da olsa ışıktan kaçının" uyarısında bulunuyor. Çünkü vücudu gençleştiren ve hücreleri yenileyen hormonlarla ışık arasında ilginç bir bağlantı var.

Karanlıkta uyumak beynin melatonin hormonu salgılamasını sağlayarak kişiyi kanserden koruyor. Işıkta bu hormon salgılanmadığı için kanser hücreleri daha çabuk gelişiyor.

Bulguyu destekleyen Dünya Sağlık Örgütü, gece çalışmayı 'muhtemel kanserojen etkisi bulunanlar' listesine dahil etti. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi ise gece aydınlatmalarının zararlarını anlatmak için hazırladığı raporda melatonin hormonunun önemini vurguluyor.

Raporun önümüzdeki günlerde bütün belediyelere gönderileceğini açıklayan Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, "Belediyelere, sağlığımız için 'gereksiz aydınlatmayla karanlığımızı kısmayın' çağrısında bulunacağız." dedi. Konuyu görüşmek üzere önümüzdeki hafta Ulusal Kanser Danışma Kurulu toplanacak. Buradan çıkan sonuç bildirgesinde yeterli aydınlanma dışındaki ışığın gece insan sağlığına zararlı olduğu mesajı verilecek. Şehirlerdeki bilinçsiz gece aydınlatmaları ve bunun insan sağlığı üzerindeki etkilerine yer verilecek. Belediyelerden şehir merkezlerini ayrı, yerleşim yerlerini ayrı aydınlatmaları istenecek. Sokak lambalarının sadece aşağıya ışık vermesi, evlere yansıtılmaması gerektiği aktarılacak. Rapor Enerji Bakanlığı'na da gönderilecek.

Melatonin hormonu saat 23.00 ile 05.00 arasında tam olarak salgılanıyor. Bu saatler arasında karanlıkta uyunduğunda hormon, hücreleri yeniliyor. Bağışık sistemini düzenliyor. Vücudun biyolojik saatini koruyor, ritmini ayarlıyor. Üreme sistemini geliştiriyor. En önemlisi kanserli hücrelere karşı koruma sağlıyor. Görme engellilerin kansere daha az yakalanması bu durumu destekliyor. Bu sebeple çocukların gece kesinlikle ışıkta uyutulmaması gerekiyor.

Sağlığınız için bunlara dikkat edin

Gece mutlaka karanlık ortamda uyuyun.

Gece lambası kullanmayın. Zaruriyse solgun kırmızı ışık olanları tercih edin.

Erken yatarak hücreleri yenileyen melatonin hormonunun tam salgılanmasını sağlayın.

Televizyon karşısında uyumayın.

Akşam çalışmalarınızı mümkünse gündüze kaydırın.

Vişne, lahana, badem gibi melatoninden zengin besinler tüketin.

(Zaman)

hep karanlıkta uyurum
iyi birşey yapıyormuşumkaydirigubbakcemile3
teşekkürler canım paylaştığın içina.s

ya bızım oturma odamız hemıde yatma odamız..
evladımız eşim ben yatarken tv karşısındayız ustelık pc,dvd vs var bekarkende mutlaka salonun ışıgı yanardı..
eger oyleyse ılerkı gunlerım gelecegım rıskte.(

bunların hepsine dikkat ediyoruma.s diğer türlü uyuyamıyorum! eşim de muhakkak ışık istiyordu ama alıştı artık tv karşısında uyuduğum zaman sesler ve ışık beynimin içinde dönüyor!...gerçekten kaliteli bir uyku ve sağlığımız için dikkat etmemiz gerek!

Ben de karanlıkta uyumayı severm ama bazen ışığı unutuyorum...teeşekkürler bilgi için...

kız kardeşimle karanlıkta uyumaktan korktuğumuz için gece lambası şeklinde ayarlar lambamızı açık bırakırdık babacımda küçüklüğümüzden beri biz uyuduktan sonra önce benim odamın sonra da kız kardeşimin odasının ışığını kapatır öyle yatarmış. Her seferinde de bizi uyarırdı ışık açık uyumayın çok zararlı diye ama anlamıyorduk o zaman.
Artık karanlıkta uyuyoruz ama eşimin çok kötü bir alışkanlığı var tv karşısında uyuyor ne yaptıysam engelleyemiyorum. Uzanmadan oturarak izle diyorum tvyi yorgunum bütün gün direksiyondayım bacaklarım dinlensin diyor daha fazla üsteleyemiyorum, napıcam bu konuda çok çaresizim.

çok sevindim kendi adıma .bende ışıkta ve seste hayatta uyuyamam.iyi ediyomuşum:)

kızlar ben hepsini denedim ama yatağa yatınca uykum kaçıyor malesef nasıl baş ederim bilmiyorum uyuyamıyorummmmm

X