• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

uyku düzeni oluşturma

kizlar bu duzen bebeklerde kac aylikken uygulanmali ??
benimki daha dun 1 aylik oldu ve ben simdiden yataginda uyumasina alistirdim, emdiriyorum uykuya daliyor yatagina koyuyorum biraz miz miz edince emzik veya biberon yardimci oluyor,, ama uyku duzenimiz daha yok malesef

kizlar bu duzen bebeklerde kac aylikken uygulanmali ??
benimki daha dun 1 aylik oldu ve ben simdiden yataginda uyumasina alistirdim, emdiriyorum uykuya daliyor yatagina koyuyorum biraz miz miz edince emzik veya biberon yardimci oluyor,, ama uyku duzenimiz daha yok malesef

bilmiyorum ama senin şu an yapmamalısın. çok küçük bebeğin. gece gündüz ne zaman ağlarsa emzirmen lazım.
hele biraz büyüsün. doktoruna danış en iyisi

cnm ben bugün yaptım biraz 2 ay olmak üzere bebeğim emzirdim altını aldım kucağımda uyudu 15 dk emdi aç deil biliyorum yatırdım yatağına uyandı hemen annemde bende bırak alma dedi çünkü çok kullanıyolar insanı kucağıma alınca hemen susuyo uyuyo gene çok uykusu var çünkü ağladı bi 15 dk kadar falan sanırım sonra uyudu kaldı ve 2 saat olmak üzere haal uyuyo artık benim bebeğim gündüzleri pek uyumuyo ayırt edio sanırım gece gündüzü çok uykusu gelsede uyanıo hemen kucak istiyo hiç bişi yapamıyordum annem burdayken alıştırıcaz inşllah yatağına yatıp uyumaya kıyamıyorum ama yemek dahi yapamıyordum o derece alışmıştı bakalım yarın nasıl olucak uyuyacakmı gene...inş alışır...

cnm ben bugün yaptım biraz 2 ay olmak üzere bebeğim emzirdim altını aldım kucağımda uyudu 15 dk emdi aç deil biliyorum yatırdım yatağına uyandı hemen annemde bende bırak alma dedi çünkü çok kullanıyolar insanı kucağıma alınca hemen susuyo uyuyo gene çok uykusu var çünkü ağladı bi 15 dk kadar falan sanırım sonra uyudu kaldı ve 2 saat olmak üzere haal uyuyo artık benim bebeğim gündüzleri pek uyumuyo ayırt edio sanırım gece gündüzü çok uykusu gelsede uyanıo hemen kucak istiyo hiç bişi yapamıyordum annem burdayken alıştırıcaz inşllah yatağına yatıp uyumaya kıyamıyorum ama yemek dahi yapamıyordum o derece alışmıştı bakalım yarın nasıl olucak uyuyacakmı gene...inş alışır...

canım bebekler ilk 3 ay alışkanlık geliştirmezler ve ilk 3 ay ilerideki yaşantısında özgüvenli olmaları için çok önemli bu yüzden ilk 3 ay onları her ağladıklarında kucağımıza alıp sevmeli ve her istediklerinde emzirmeliyiz
bu yöntem için bebek en az 6 AYLIK olmalı çünkü ilk 6 ay bebekler kendilerini ayrı bir birey olarak görmüyorlar annelerini kendilerinin bir parçası olarak görüyorlar uyandığında ayağını ya da elini göremesen sen de ciyak ciyak bağırırsın o yüzden ben 6 ayın dolmasını bekleyin derim ayrıca ilk 6 ay ağlatılmayan bebekler daha sonra da fazla ağlamazlarmış benden söylenmesi tabi bebekler de karar da sizin

canım bebekler ilk 3 ay alışkanlık geliştirmezler ve ilk 3 ay ilerideki yaşantısında özgüvenli olmaları için çok önemli bu yüzden ilk 3 ay onları her ağladıklarında kucağımıza alıp sevmeli ve her istediklerinde emzirmeliyiz
bu yöntem için bebek en az 6 AYLIK olmalı çünkü ilk 6 ay bebekler kendilerini ayrı bir birey olarak görmüyorlar annelerini kendilerinin bir parçası olarak görüyorlar uyandığında ayağını ya da elini göremesen sen de ciyak ciyak bağırırsın o yüzden ben 6 ayın dolmasını bekleyin derim ayrıca ilk 6 ay ağlatılmayan bebekler daha sonra da fazla ağlamazlarmış benden söylenmesi tabi bebekler de karar da sizin

canım ne güzel anlatmışın kaydirigubbakcemile5 o gün babasına 30 dklığına bıraktım kuaför için kıyamet koparmış kuaförün kapısında karşıladılar beni kucağıma aldım sustu kaydirigubbakcemile4
benim kuşumda memede uyuma hastası özellikle öğlen banyodan sonra yatacağında tüm uyku boyunca memeyi ağzında istiyo uyanıyo bakıyo meme ağzında değil kıyamet koparıyo 2-3 saatlik uyku için 4-5 kere meme veriyom akşmda meme ağzında uyuyo sonra yerine koyuyo bazen uyanıyo o zamanda ağzına emzik veriyom bazen tutuyo bazen tutmuyo sallıyom bi kaç dkyatıyo
ayrıca benimknin bi ağlaması var sesli bağıra bağıra ağlıyo hiç susmuyo meme ağzına girmeden mesela gidiyom elimi yıkamaya of of dah bi arttırıyo ağzı iki metre açık kızarıyo hemen nasıl ağlatırım ben bu çingeneyi siz söyleyin

www.bebekhastanesi.com sitesinden

BEBEKLİK ÇAĞINDA UYKU SORUNLARININ ÖNLENMESİ

Bence çoğumuz bebeklik döneminde geleneksel yöntemlerle büyütüldük ve büyüklerimizden hâlâ geleneksel yöntemlerle çocuk bakımını öğreniyoruz, bu yöntemlerin doğruluğuna inanıyoruz… Oysa özellikle yenidoğan döneminden itibaren yapılan hatalar, bebeklerde alışkanlıklara ve bu hataların devamı olan zorunluluklara yol açıyor. Söyle ki:

Öncelikle yenidoğan bebekten başlayalım: İlk 3 ayında bebek acıkınca ağlar, emzirilir, doyar, susar. Altı kirlenince ağlar, temizlenir, susar. Gazı olunca ağlar, sırtı sıvazlanır, gazı çıkarılır….SUSMAAAZ! Gaz nedeniyle uzun uzun ağlar ve bu dönemde sallanmaya alıştırılır (-ki sallama dışında da bebeği rahatlatan yöntemler vardır,ama bu sallama en kolayı ve “geleneksel” olanıdır). İşte ilk 1-3 aylık bebeğin ihtiyaçlarının karşılanacağını görüp ağlayarak kendini ifade ettiği ve annenin de bebeğin ağlama sesini tanıyarak sorunlarını giderme tecrübesini edindiği döneme “bağlanma” dönemi denir.

Oysa 3. aydan itibaren bebekte biyolojik 2 önemli değişim başlar: 1- Gece kakaları azalır veya biter, 2- Gece acıkmamaya başlar ! (Evet, doğru okudunuz; acıkmaz) Uyku sırasında bebek hareket etmez, vücut sıcaklığı düşer, kalp ve solunum hızı yavaşlar, yani bazal metabolizma hızı tümden azalır. Son aldığı anne sütü veya mama ona 7-8 saat aralıksız uyumaya yetecektir.

Oysa bebekte bu dönemde aralıksız uyuyabilmesine engel olan ve aşılmasında yardımımıza ihtiyaç duyduğu iki de önemli hususu bilmek gerekir:

1- EEG ile yapılan araştırmalar göstermektedir ki bebeklerin beyinleri erişkinden farklı işler. Bebek her 50 – 60 dakikada 1 derin uykudan yüzeysel uykuya geçer, hatta uyanır. (Bu süre erişkinde 120 -150 dakikadır: Düşünün gecede 2-3 kez uyanıp sağdan sola döner, eşinizi görür, belki de saçını okşayıp gene dalarsınız. Ama bu sırada tekrar dalmanız için size kim yardım eder?) (1)

2- Bebek henüz varlığının farkında değildir: Anneyi kendisinin, kendisini annesinin bir parçası sanır. Cee oyunu sırasında yüzünüzü kapattığınızda sizi görmeyince endişelenişini, hattâ oyunu uzatırsanız ağlayışını düşünün! Bebek görmediği annenin var olduğunu idrak edemediği bir dönemdedir. Annesinin sesini bile duysa illâ temas edecek veya emecektir. İşte bu algı sorununa seperasyon anksiyetesi, tam karşılığı olmamakla beraber “kaybetme fobisi” denir.

Bu algı sorunu ve gece 50-60 dakika aralarla uyanmasını bir arada düşünürsek;

İlk 3 ayında ihtiyaçları karşılanan, ağladıkça doyurulan, hattâ maalesef sallanan bebek, 3 aydan sonra da gece uyanıp ağladığında annelerin yanlış yorumu devreye girmekte: "Acıktı, emzirmeliyim" Ama hayır, emzirmek bu dönemden sonra bebeğin kendi kendine uyuma yeteneğiNİ geliştirmesine engel olur.

Çözüm:

Emzirme, sallama, emzik, mama vs her türlü uykuya dalmayı kolaylaştırıcı yönteme uyku yardımcısı denir. Bunlarsız, bebeğin kendi kendine uyuması için ona fırsat tanımalı ve yüreğinize taş basıp biraz ağlamasına izin vermelisiniz.(2) İlk gece birkaç defa 3-5 dakika fasılalarla ağlayan ve yardım edilmeden dalan bebek daha sonra da kendi başına uyuma yeteneğini sürdürebilir. Her 3-5 dakikalık ağlamanın ardından bebeği alıp sadece 1 dakika kadar emzirmeksizin, kucaklayıp tekrar yatağa koyun. Bunu art arda birkaç kez yaparsanız bebek bundan iki mesaj çıkarır: 1- Annem burada 2- Kendi başıma uyumalıyım. Birkaç gecelik sabrın sonunda gece aralıksız uyuyan ve daha huzurlu bir bebeğiniz olur. Bana da dua edersiniz.( Doğumundan itibaren izlediğim ve bu yöntemi öğrenip uygulayabilen çok sayıda anne var, hepsi de başarılı olmalarını elerine ve büyüklerini dinlememelerine borçlular)

Uzm. Dr Erdem UZUNOĞLU

03,12,2006

yazıdan da anlaşıldığı üzere 3 aydan sonra diyor ama arkadaşlar 3 aylık bebek de buna alışmıyor benim bebeğim 4 aya kadar kendi yatağında yatıyordu sonra şehir dışına çıktım anneme gittim orada tamamen düzen değişti ve haliyle büyüdüğü için yatakta uyumamaya başladı yani 3 ay erken en az 6 ay olmalı
bir de bunu bir sefer başarırsanız tam da başarılı olmuş sayılmazsınız çünkü büyüme ataklarında,diş çıkarırken,tatilde , hastalıkta bu tamamen bozulacak ve bu geçici durum geçtiğinde siz herşeye yeniden başlamak zorunda kalacaksınız yani bebeğinizi tekrar ağlatacaksınız,bu da sinirlerinizin yıpranmasına neden olacak 10 sene öncesine gidin şimdi... çok net hatırlıyorsunuz değil mi o yılları , zaman ne çabuk da geçti diyorsunuz... şimdi 10 sene sonrasına gidin çocuğunuz arkadaşlarıyla odasında ...siz de bir köşede onları seyrediyorsunuz çocuğunuz size dönüp anne çıkar mısın dercesine bakıyor (çocuğunuza istediğiniz kadar terbiye verin bu yaşlarda çocuklar annelerine bağlı görünmek istemezler) işte o zaman onun sadece sizi yanında istediği için, kokunuzu duymak istediği için gecede defalarca ağladığı günleri geri isteyeceksiniz .işte o günleri yaşıyorsunuz tadını çıkarın
ayrıca hiç bir bebek hatta hiçbir insan 1 buçuk saat boyunca ağlamayı hak etmiyor

dün gece sadece 15 dk ağladı ve kendi uyudu bebeğim bende zaten 1 saat ağlatmıyorum bebeğimi o kadarına bende dayanamam ilk başlarda azar azar ağlattık aldık şimdi artık yani dün öle oldu 15 dk ağladı ve kendi kendine uyudu ağlamak derkende gözünde yaş olmuyo sadece bağırıyo inadından eğer canı yanıyosa yada acıyla ağlarsa yaşlı yaşlı ağlıo ayırt edebiliosunuz o ağlamayı bakalım bugün nasıl olucak sabahta ağzında emzikle kendi uyudu ağlamadan inşallah alışırr.. inci bonucukcum dediğinde haklısın ama 6 aya kadarda bebekler insanı gerçekten çok kullanıyorlarr hiçbişiyi yok sadece kucak için ağlıo zaman zaman yanına gidip bakıyorum zaten bakıo ki gölge oluo susuyo almayınca tekrar bağırmaya başlıo numaradan:)bakalım ben alıştırmaya çalışıcam inşallah olur alışırsa size hbr veririm...

benim bebeğimde bir ay öncesine kadar mısıl mısıl uyuyordu gecelerı.23:00 da yatıyor bır ara uyanıp emıyor sonrada sabah 8:00 da uyanıp 2 saat sonra tekrar 1 saatlık uykuya yatıyordu.ama son 1 aydır bu durum bozuldu.çok duzensızlestı.diş çıkardığındanmıdır yoksa ev tasıdık ondanmıdır bılemıyorum.bu gece de 04:30 da uyudu.çok uzuluyorum.umarım dişdendir.

Sizinki yine iyiymis arkadaslar benim bebis bir aralar yarim saatte bir kalkkiyordu yeni yeni duzene giriyor.ama aglatma yonteminide kullanmaya baslicam sanirim oglum 9 aylik yatmadan once 200grlik kavanoz mamalarindan veriyorum tika basa yiyor ustune bide beni emiyor ona ragmen sik uyaniyor.cocuklar uykudada gelisiyorlar bu yuzdende gece kesintisiz uyuyabilmeleri cok onemli doktorlar 3 aylikken odadan ayirmayi ve aglatma yonteminide denememizi oneriyorlar ben 3 aylikken ayirdim cokta guzel uyuyordu ne zamanki dis kasintilari basladi kabiz falan oldu 5aylikken 4 aydir cekiyorum bu uykusuzlugu.oyuzden size tavsiyem siz bari gec olmadan alistirin derim.hem emerek uyumak cok buyuk risk tasiyormus cigerlerine kacmasindan tutunda olume varana kadar zaten ben bu yaziyi okuduktan sonra aglatma yontemine karar verdim

benim kuzucuğumunda bir haftadır düzeni bozuldu önceden gayet güzel düzenli bir şekilde uyur emer geri uyurdu şimdi mızmızlanıyor ağlayarak uyanıyor ..önceden uykusu olunca yatağına koyardım kendi kendine uyurdu şimdi uykusu gelince bir türlü uyuyamıyor ağlıyor sinirleniyor napıcamızı şaşırıyoruz..inşallah biran önce tekrar düzene girer...

ben ağlatmaya kesinlikle karşıyım bebeğimi ağlatmadan kendi yatağında uyumaya alıştırdım sadece biraz sabır gerekiyor o kadar şimdi bebeğim biraz rahatladıktan sonra yatağına yatırıyorum uyuyor ama çok uğraştım çoooooooooooooooooook

nasıl yaptın inciboncuk ağlatmadann bizimlede paylaşırmısınn

nasıl yaptın inciboncuk ağlatmadann bizimlede paylaşırmısınn

canım benimki mememde uyuyordu tam dalmadan yatırıyordum yatağına ama son aydır iyice abartmıştı uyumak için meme sallamak falan kar etmiyordu ve gece de neredeyse saat başı uyanıp meme istiyordu biz de babasıyla uyumaya alıştırdık hafta boyunca yatma saatinde (ki bu doğduğundan beri değişmedi ve hep aynı rutin banyo masaj)meme vermedim babsı dizinde salladı elbette çok ağladı ama babasının dizinde ağladı yatakta tek başına değil yaklaşık hafta sonra artık memeyle uykuyu bağdaştırmıyordu banyodan sonra masaj yapılınca babası dizine yatırıyor ve hemen uyuyordu buna alıştıktan sonra artık ben devraldım
bu arada nasıl olduysa emziğe de alıştırdım şimdi saat 8 de banyo yapıyor masajdan sonra emziğini veriyorum sakinleşiyor ya kucağımda ya dizimde sakinleşiyor gözleri mayışıyor yatağına alıyorum 2 pışpış hemen uyuyor ama bu hale gelinceye kadar 2 ay uğraştım ama bebeğimi asla yatağına koyup ağlatmadım siz annelerin de onlar ağlarken içinizin gittiğini ama bir şekilde bunu öğrenmeleri gerektiğini düşündüğünüzü biliyorum ama şunu söyleyebilirim ki biraz daha çok uğraşarak ağlatmadan da bu sorunu çözebilirsinizhihoyyytkaydirigubbakcemile2

ne güzel uyuyomuş cnm onu bende denedim dizimde kucağımda uyutuyorum öle hemen emzirip yatağına atmadım hiçbirzaman uytuyorum kucağımda yada herhalngi bir yerimde çok mutlu uyuyor ama yatağına yatırdımmı hemen uaynıyor o zaman almıyorum bende kucağıma çünkü herşeyi tam altı temiz karnı tok sıkıntısı yok çünkü kucağa alınca susuyor hemen sıpam:)seninki tabi daha büyük azıcık anlıyordur laftan napalım artık bakıcaz çaresinee tşk ederim cvpladığın için sorumu cnm...

ne güzel uyuyomuş cnm onu bende denedim dizimde kucağımda uyutuyorum öle hemen emzirip yatağına atmadım hiçbirzaman uytuyorum kucağımda yada herhalngi bir yerimde çok mutlu uyuyor ama yatağına yatırdımmı hemen uaynıyor o zaman almıyorum bende kucağıma çünkü herşeyi tam altı temiz karnı tok sıkıntısı yok çünkü kucağa alınca susuyor hemen sıpam:)seninki tabi daha büyük azıcık anlıyordur laftan napalım artık bakıcaz çaresinee tşk ederim cvpladığın için sorumu cnm...

canım tam tersi senin bebeğin daha çok küçük inan bana seni kullanamayacak, eğitilemeyecek kadar küçük ağlayayım da alsın diyemeyecek kadar küçük, büyüdükçe anlıyorlar annelerin ağlamaya karşı olan zaafını biraz araştırırsan bebeklerin ilk 3 ay anne şefkatine ne kadar muhtaç olduğunu göreceksin , benim bebeğimin uyku düzeniyle ilgili uyguladıklarım 4 . aydan sonradır o zamana kadar her ağladığında aldım kucağıma çünkü istediğin kadar alma bir şey anlamaz sadece yalnız kalır o kadar biraz sabır 2 ay sonra uygularsın o metodu derim ben tabi gene de sen bilirsin tatlım:ecrin_bebek:

o kadar forum gezdim o kadar makale okudum benim oğlan gibisini görmedim

şu an neredeyse 3 aylık ve gündüz sürekli sallanmadan uyumuyor.kendi haline bıraksam bile uykusu 3 ve ya 5 dk sürüyor.yarım kundak yaptım emzik verdimi uyanır uyanmaz sallamaya devam ettim ama sürekli sallasam bile en uzun uykusu 20 dakikayı geçmedi.bu şekilde 4 defa filan uyuyor
gece uykuları sorunlu değildi şimdi gece uykusuna dalması da problem oldu.banyo da yaptırsam yorgun da olsa 20 dk sonra uyanıyor.acaba doymuyor mu diye her uyandığında emzirdim ama o kadar çok doydu ki yediklerini çıkardı. yani aç filan da değildi.emzik de fayda etmedi. böyle azıcık uyuyup uyuyup uyanmak istiyor.saatlerce onunla uğraşmak tam uyudu zannedip yüzüne baktığımda cıvıl cıvıl bana baktığını görmek biraz komik ama çok yıpratıcı.
bir de 2 yaşında kızım var.arada o da kaynıyor onunla ilgilenemiyorum.bebekten bıkmış durumda oysa çok merhametli bir çocuktur.
fena halde üzülüyorum bu duruma.ne yapacağımı bilemiyorum.kızım da böyleydi.1 saat deliksiz uyuması için 1 yaşına kadar bekledik.
kızımda ağlatma yöntemini uyguladım hiçbirşey değişmedi.5dk uyuyup uyandığında bir öncekinden daha çok ağladı..:çok üzgünüm:
çocuk uyutmak kabus haline geldi.ne yapmalıyım bilmiyorum.:çok üzgünüm:

Son düzenleme:
şu emerken uyumak nedir bilmiyorum mesela meme ağzından çıktığı anda uyanır ve sanki saatlerdir uyumuş gibi uyanık kalır.yorgunluktan gözlerinin altında halkalar oluşuyor,
kızım da hadi tecrübesizdim ikinci çocukta da aynı sorunları yaşayınca ben bir hata yapıyorum demek ki die düşünmeye başladım

Back
X