Evet dediğinizde haklısınız bende hiç işsiz kalanı görmedim.Bu bölümü okursam sadece ögretmenlik yaparım veya akademide çalışırım diyordum ama dediğiniz iş olanaklarına da bakıcam kendimi sınırlandırmışım boş yere.
Mesela ünide çalışan bir İngilizce öğretmeni ek iş olarak çocuk kitabı çevirileri yapıyordu. Sanırım bir yayınevi ile anlaşmış. Bir senede birkaç tane ( belki daha fazladır) bu tarz kitapları çeviriyormuş.
Ben lisede okurken bir hocamız, bir tanıdığının sırf dil bildiği için bankada işe başladığını söylemişti. Sanırım orada müdür olarak çalışıyormuş, yabancılarla sürekli iletişim halinde olması gerekiyormuş. Epey sene önceki bilgi olduğu için bu kadarı aklımda kalmış.
Turist rehberliği de düşünebilirsiniz . Önceden rehberlik için o bölümü okumak şart değilmiş . Ama artık şart. Yani ya lisans olarak turist rehberliği okumalısın ya da yüksek lisans olarak o bölümü okumalısın .
Son yıllarda popüler olan bir yayınevi var. Adı Torun Yayınları. Bu yayınevine Instagram'dan bakabilirsin. Birçok İngilizce öğretmeninin bu yayınevinden hikaye kitabı çıktı. Belki senin de ileride İngilizce veya başka dilde hikaye kitabın olur. Güzel olmaz mı? :)
İngilizce bölüm okumak istemezsen başka dili de okuyabilirsin. Ama o dilin iş alanını iyi araştirman gerekir. Benim o konuda bilgim yok. Yalnız sistem değişmediyse benim zamanımda başka dilde bölüm okumak için ilk sınavın
( şimdiki TYT ) nin etkisi büyüktü. İngilizce sınavının etkisi çok azdı. Sen yine de bunu iyi araştır. Yanlış yönlendirmiş olmayayım.
Yani " İngilizce bölüm tutmazsa 2. seçeneğim şu dil olur" diyerek bir B planın olabilir. B planın seni epey rahatlatır bence. Ama bunda dediğim gibi o 2. dilin iş imkanları iyi olmalı, bunu iyi araştırmalisin.
İşini iyi yaparsan simultane çevirmenlikte de iyi para oluyor. :)) Birkaç sene bir tanıdık, saati 2 binden bu işi yaptığını söylemişti. Hem para kazanıp hem de otelde ücretsiz konaklayabilirsin.