• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ufak Tefek Evler

az eşya olayına katılıyorum ama evin ufak olması bana göre değil. biliyorum o programı ve asla yaşayamam öyle tıkış tıkış yerlerde.
Programdaki evler evet fazla abartılı. Zaten tekerlek üzerine oturtulduğu için fazla şansları da yok ben sabit ve dolayısıyla daha geniş alanlı bir minimalist yaşam hayal ediyorum:) bilmiyorum yeni evi ona göre mi seçsem açıkçası bir ay sonunda ağlaya ağlaya "sığamıyoruuğğmm" diye konu açmaktan da korkuyorum.

Mecbur kalınırsa 40 metrekarede 6 kişide yaşar ama yinede çok sıkışık ve boğucu geliyor bana o tür küçük evler
Hatta izlerken bazen darlanıyorum

bir tarfatanda çok eşyada gereksiz ve boğucu oluyor
Bir eşyaya bakıp kırk gün kullanmadığını at prensibi uyguluyorlarmış minimal yaşayanlar ama oda çok uygulanabilir gelmiyor
Mesela evde matkapın var 40 gün kullanmasın kaldırdın attın iki ay sonra perde korneşi aşağı düşerse ne yapacaksın?
Mecburluğa kaldı mı suriyelileri örnek almak lazım😅 bir mecburiyetim yok ama özellikle kullanılmayan eşya ve oda temizlemek çok zoruma gidiyor. Sanki onlar bana değil de ben onlara hizmet ediyorum. Ayrıca eşya kavramı artık gözüme batıyor, yeri olsa bile keşke atabilsem diye huzursuz oluyorum.

Sevdigim bir program , ben de minimal yasamı seviyorum ve şunu farkettim evin yüzolçumünden çok planı önemli, kullanıslı aydınlik kuçuk bir ev buyuk bir evden çok daha fazla konfor sağlıyor her anlamda. Erzincan da depremden sonra japonlar tarafından yapilan konutlarda oturan bir arkadasim vardi, ev 50 m kare ,küçücüktü ama hayran kalmıstim , ben 100 m kare evde oturuyorum ama bir odam işlevsiz, kiler ütü yukluk ...yaptim , fazla esyayi da sevmem özellikle mobilya ve ıvir zivir bogar beni, hem masraf,hem çevreye zararli hem temizligi zor,gösteriş icin asla katlanmam eşyaya,eskiyenleri değerlendiriyorym veya dağıtıyorum ben de
Japonlar bu işin piri. Onların yaşam alanlarına baktıkça bizim kültür ve yaşayışımız gözümde çok avamlaşıyor. Bir Türk'ün dizayn ettiği 100 metrekarede yaşamaktansa bir japonun dizayn ettiği 50 metrekarede yaşamayı tercih ederim.

valla evlenirsem ilk etapta kesinlikle 1+1 istiyorum ben. zebellah gibi çeyizim olsa da yayıp gelene gidene gösterme merakım yok. çalışan biri de olduğumdan eve gelip 3 oda 1 salon uğraşmak istemem. çocuk olursa büyütürüm.

gibi gibi bakıyorum olaya.
Ya bu çeyiz olayı o kadar gereksiz ki. Hem maddi hem manevi olarak sömürüyor, sonra da kullanacak, koyacak yer bulamıyorsun. Ben yarısını zaten kardeşlerime vermiştim. Şimdi diğer yarısını da vericem. Nasıl olsa onlar da benim gibi tıkacak yer bulamayacak. Ne gerek var baştan yapmaya.

O programın bütün bölümlerini bayılarak izledim, hatta bir ara spor yaparken sürekli o açıktı. =)) Evimiz 55 metrekare, 2+1. İki küçük çocuğumuz var. Bir ara çok küçük geliyordu, belki fikir verir diye izliyordum. Ve bu programdan sonra sarayda yaşıyormuş gibi hissetmeye başladım. Programı seviyorum ama 3-4 çocuklu insanların 25 metrekare evlere sığma çabalarını yadırgayarak ve cık cık cıklayarak izliyorum. O kadar da değil yani.

Eşyayla bağın olmayınca daha kolay atıyorsun onu fark ettim. Nişanlım bekar haliyle 130 metre kare evin her bir köşesini doldurmuştu. Taşınması gerekti, eşyaların yarıdan fazlasını attım. Şunu atmayalım dediğinde ne zaman ve ne amaçla kullanacağını soruyordum, tatmin edici cevap alamayınca çöpü gösteriyordum. O üzgün ben mutlu :KK53: Arada mızıklansa da genel olarak memnun şuan.

Eşyalarınızı azaltmakla ilgili sorun yaşıyorsanız bir yakınınızdan fikir alın bence. Daha objektif yorum geliyor ve iş kolaylaşıyor.

Pratik ve kullanışlı fikirlerin yayımlandığı Türk sayfaları da var. Mobilyaları değiştirmek isterseniz takip edin derim. Geçen mimar bir çifti izlemiştim mesela 40 metrekare eve bir sürü tasarım yaparak sığmışlar. Bana göre değil ama ilgisini çekecek olanlar için güzel fikirler vardı.

Mecburluğa kaldı mı suriyelileri örnek almak lazım😅 bir mecburiyetim yok ama özellikle kullanılmayan eşya ve oda temizlemek çok zoruma gidiyor. Sanki onlar bana değil de ben onlara hizmet ediyorum. Ayrıca eşya kavramı artık gözüme batıyor, yeri olsa bile keşke atabilsem diye huzursuz oluyorum.

Evi küçültmeye gerek yok ama- alan alan arinmaya başla.
Ben zamanında ilk mutfaktan başlamıştım. Iyice ayikladim, simdi tam 3 tane 1metreye 80 cm dolabim boş...bomboş.
Yatak odamda toplam 7 metrelik dolap var ama icleri ferah...tıkış tıkış değil. Kapağını acinca tüm kiyafetlerim renklerine göre dizili... herşey elimin altinda.

Banyom mesela, gereksiz bir ürün bile yok.
Bitince aliyorum...
Minimalist olmak sizin kafanızda başlıyor...
Tiny house modeli bir hayat felsefesi...ayrica o kişilerin genelde müstakil evleri oluyor...
Tiny house sadece tatil günlerinde kullaniliyor. Cok nadir sadece minik evde yaşayan insanlar var...

Aslında eşyanın işlevselliğine bakmak lazım

Mesela evdeki vitrin içi tabaklar bardaklar kullanılmadığı gibi bir de sana iş çıkarıyorlar

Yada evde fazladan fazlaya konulan misafir nevresimleri çarşafları ne lüzumu var?
Misafir de gelmesin yatıya
Yada çocukların oyuncakları en çok sevdikleri hariç bütün kırılıp dökülmüşleri elden çıkarmak lazım

Hayatı sadeleştirme konusunda Marie Kondo'nun güzel bir kitabı var, okumadiysaniz tavsiye ederim.
Ben uzun zamandır minimalist yaşamaya çalışıyorum, sade ev insanın ruhuna da iyi geliyor, sevmiyorum göz yoran fazla eşyayı.
Onun dışında sağlık ve doğa açısından evde neredeyse hiç plastik kullanmıyorum. Diş fırçaları bile bambudan aldık.
Gereksiz bir sürü temizlik malzemesi kullanıyoruz, birçoğunu evde kendimiz yapabilir ve farklı yerlerde aynı malzemeyi kullanabiliriz.

Ben yillarla aşırı küçük alanda yaşandim. En küçük evim 18 m°2 olmuştu.
Tek odaydi ve mutfağı girişte olduğu icin odam baya genişti.
Sonraki evim 26 m°2 ve şimdiki evim 70m°2 (iki kişiyiz)
Banaya yetiyor...bahcem olsa süper olurdu, tek özlemini cektigim şey bahçe.
Ben günün 12 saatini dışarda geçiriyorum ama birde hobilerim genelde dışarda yapilan şeyler. Evde yatak odasi, balkon, mutfak, duş arasi mekik dokuyorum...yemek odasi, oturma odasi ve hobi (aslinda olmayan çocuğun odasi) kullanılmıyor bizde.
Eşya takintim yok...
Evim baya boş. Süs objelerim yok. Halim ve perdem yok :)
Asla "sonra kullanirim" diye bir objeyi bekletmem. Hemen bağış kutusuna götürürüm. Eskiden kitaplarimi evde bekletiyorum...simdi sadece aşırı cok begendiklerimi kitaplığa aliyorum. Tek sorunum ayakkabi tikim...Yaklaşık 300 tane vardir. Saymaya korkuyorum
Gercekten 300 ayakkabınız mı var? Bir de halısız ve perdesiz nasıl bir yerde yaşıyorsunuz yer olarak? Müstakil degil sanırım disardan ev görünmüyor mu perdesiz?

Bebe emzirirken yazdım. İşin küçük alanda nasıl yaşanır kısmına geleyim. Bizim evde her eşya çok yönlü. Sehpa masa olur, sandalyeler katlanabilir. Yatak bazalı, evin küçük, eşya sığmayan köşelerine gömme dolap yaptırdık. Büyük kızın odası minicik, 5-6metrekare filan. Oraya ranza yaptırıyoruz şimdi, küçük kızımız bizim odadaydı, gitme zamanı :). Oyuncak dolabı aynı zamanda merdiven. Balkonda 6 tane ikeanın plastik kapaklı kutularından var. Giysi, kitap, oyuncak deposu olarak kullanıyoruz. Misafirim gelirse L koltuğumuz rahat ama şişme yatağımız da var. :)) Çok mobilyamız yok. Bizim evde en çok yer kaplayan şey kitaplar. İşim kitaplarla ilgili, eve sürekli kitap geliyor. Artık koyacak yer bulamayınca depo kiraladık, oraya yolladık. Onun dışında küçük evde de gayet güzel yaşanıyor.

Programdaki evler evet fazla abartılı. Zaten tekerlek üzerine oturtulduğu için fazla şansları da yok ben sabit ve dolayısıyla daha geniş alanlı bir minimalist yaşam hayal ediyorum:) bilmiyorum yeni evi ona göre mi seçsem açıkçası bir ay sonunda ağlaya ağlaya "sığamıyoruuğğmm" diye konu açmaktan da korkuyorum.

bence geniş ev seçin maddi imkanın el verdiği ölçüde. eşya az olsun ama ev geniş olsun. zaten iki çocuk ve siz. çocuklar aynı odada yatsa dahi en az 2+1 eve ihtiyacınız var. her çocuğun kendi eşyaları için dolabı ve alanı olmalı.

Bu tiny house denilen şeyde beni en çok rahatsız eden seyyar tuvaletler, gaz tüpünün şart olması ve suyun varillerde depolanması.
Bazılarında güneş panelleri var ama o da ayrı bir maliyet.

Ya bu çeyiz olayı o kadar gereksiz ki. Hem maddi hem manevi olarak sömürüyor, sonra da kullanacak, koyacak yer bulamıyorsun. Ben yarısını zaten kardeşlerime vermiştim. Şimdi diğer yarısını da vericem. Nasıl olsa onlar da benim gibi tıkacak yer bulamayacak. Ne gerek var baştan yapmaya.
Yaşamaya yetecrk eşya yeter :)

Mecbur kalınırsa 40 metrekarede 6 kişide yaşar ama yinede çok sıkışık ve boğucu geliyor bana o tür küçük evler
Hatta izlerken bazen darlanıyorum

bir tarfatanda çok eşyada gereksiz ve boğucu oluyor
Bir eşyaya bakıp kırk gün kullanmadığını at prensibi uyguluyorlarmış minimal yaşayanlar ama oda çok uygulanabilir gelmiyor
Mesela evde matkapın var 40 gün kullanmasın kaldırdın attın iki ay sonra perde korneşi aşağı düşerse ne yapacaksın?

çok doğru
yok o minimal evlerde yaşanmaz
bizim de ev ufak ama 80-90 metrekare civarı
ki ufak yani
şöyle düşünün bazen küçük odaya bir kaç eşya kuruması için bırakıyoruz
kurutucu var ama sonuçta nemli kalan illa ki bir şey oluyor
bir kere banyoya geniş duş ya da küvet kurutucu çamaşır makinesi tuvalet sığması lazım+küçük tuvaleti ardiye yaptık+ufak bir balkon var bizde, ki çamaşır makinesini başka yere koymak zorunda kalmayın. ardiyede viledalar süpürge duruyor -hiç ortalıkta gözükmesini sevmediğim şeyler-
bence bundan daha minimal bir evde zaten yaşanamaz.
o ikea evlerine giriyoruz aa aslında 35 m2 ama ne müthiş olmuş diyoruz ya
işte o öyle olmuyor :D
2 kişi olsan da olmaz yani.
ve tekrardan matkap örneğine kesinlikle katılıyorum.

Gercekten 300 ayakkabınız mı var? Bir de halısız ve perdesiz nasıl bir yerde yaşıyorsunuz yer olarak? Müstakil degil sanırım disardan ev görünmüyor mu perdesiz?

Stor perdelerim var...öyle cıbıl değil:)
Ama tül, güneşlik...yanlarina kanat vs. Uğraşamam.
Ama halim yok. Banyoda bile yok. Yerlerim, banyo haric, parke.
Gerek duymuyorum haliya. Evi hergün süpürüyorum. Eşya vs. Fazla olmadığı icin cabuk bitiyor (zaten küçük evim)
İki günde bir siliyorum.

Evet, ayakkabi takintim cok feci...
Sadece birkenstock terliklerden 9 tane var...renk renk..
Bağımlı gibi aliyorum.

Küçük minimal 🤔
Ev alma durumumuz var 4+1 üstüne kiler, giyinme odası ve ebevyn banyosu olan bir ev arıyorum. 4 kişilik bir aileleyiz. Çocuklarımın biri kız diğeri erkek. Odalarını ayırmak istiyorum. 2si çocuklara oda, biri yatak odası,biri salon, diğeri film izlemeyi ailecek çok severiz büyük sinema odası düşünüyoruz 😂 benimde çok eşyam yok. Salonumda, oturma gurubum ve masam var sadece. Ama ben geniş evleri seviyorum. Herkesn fikri farklı tabi.

Youtube'da böyle bir programa denk geldim. TLC kanalında yayınlanıyormuş. Resmen bağımlısı oldum. Kıyıda köşede izlemediğim bölümü kalmışsa diye aratıp duruyorum..

Benim de hep minik ve işlevsel bir ev hayalim oldu. Ama şimdi 3 kişilik bir ailem var. Bir anne iki çocuk. Özellikle çocukların çok fazla eşyası oluyor. Onlarla da (programdakiler kadar olmasa da) küçük ve işlevsel bir ev mümkün mü?

Türk kültürüne ters olduğunu biliyorum. Biz istiyoruz ki bir oda yılda bir gelen misafirler için hep hazır beklesin, çeyizlik yorganları, yastıkları yığacak bir yüklük olsun, ıvır zıvırı hiç atmayalım hep bir yerlere tıkıştıralım, belki lazım olur(!). Elimi neye atsam kodlarımdaki "ya lazım olursa" uyarısı yanıp sönmeye başlıyor. Bir yandan da dediğim gibi gereksiz ve işlevsiz eşyalardan çok sıkıldım. Siz neler yapıyorsunuz, var mı böyle minimal yaşayan? Şu an gidecek başka bir evim olmamasına rağmen biraz hayal biraz cesaret, biraz plan program enerjisi fena olmaz:)
minimal yaşam tarzı diye birşey olduğunu son yıllarda duydum ve bilmeden onu uyguluyormuşum...evim, gerçekten sade ve yıllarca bekleyen hiçbir eşyam yok... ne ev için, ne kendim için, ihtiyacım olmayan hiçbirşeyi almam...birşey aldıysamda eskisini, ya başkasına veririm yada atarım...temizliğe çok zaman ayırmayı sevmediğim için böyle bir yola girmiştim, gerçekten çok rahat oluyor, evin içi ferah oluyor...çok daha minimale geçiş yapmak istiyorum ama eşim pek taraftar değil..ayrıca elimde çok param kalmış oluyor, onlarla altın alıp geleceğe yatırım yapıyorum....çula, eşyaya para bağlayacağıma ev alırım, araba mı değiştiririm, istediğim yere tatile gidebilirim...face book kurucusu genç bile hep aynı kıyafeti giyip, evinde 3-5 parça eşyayla yaşadığı yazıyordu geçengün haberlerde...
çok eşya bize ne fayda sağlıyorki, tam tersi bize daha çok iş çıkarıyor...

Back
X