Tuvalet Eğitimi Tuvaler eğitimini gözünüzde büyütmeyin

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

seyzen

Mis Kokulum 2 pek yakında :)
Kayıtlı Üye
21 Temmuz 2012
1.765
190
73
Slm hanımlar...
Oğlumun tuvalet eğitimi tamamlandı. Bende bu tecrübemi sizinle paylaşmak istedim.
Kesinlikle birinci öncelikler ev halkının -anne baba bakıcı v.s. -bu sürece hazır olması planlama yapılması sürekli iletişim halinde olunması...
Tabii ki çocuğun eğitim için hazır olması da şart. Genel olarak araştırdığım ve okuduğum kadarıyla kız çocuklar 28-32 ay arası erkek çocuklar 30-36 ay arası daha kolay öğreniyorlar. Daha erken öğrenen bebeler var elbet ama genel çoğunluk bu aylarda.
Hazır olduğunu anlamanın birkaç yolu var.
Anne bezimi değiştir cümlesi
Bezi çekeleme rahatsız olma
Kakasını belirli bir düEnde ve saatte yapması
Sabah Uyandığında bezinin kuru ya da kuruya yakın olması
Üzerini giyemesede kendi kendine çıkarabilmesi.
Verilen komutları yerine getirip kendini yeterince ifade edebilmesi.
Benim için bu kriterler belirleyici oldu. Tecrübeli arkadaşlar ekleme yapabilir...
Kesinlikle süreci gözünüzde büyütmeyin. Sabırlı olun sakın bağırmayın vurmayın oflayıp poflamayın. Çok çok ama çok yorulacaksınız hazırlıklı olun. Bol bol kilot ve alt kıyafet tedarik edin. Pekiştirme amaçlı küçük göfret çiko trzı şeyler alıp hazır edin. Mutlaka lazımlık alın illa klozete yapsın diye takıntı yapmayın. Banyoyu wc yi çocuğa göre düzenleyin iyi hissedeceği bir ortam olsun. Sevdiği bir kaç oyuncak ilginç resimler ya da sevdiği kitapları banyoda bulundurabilirsiniz.
EN ÖNEMLİSİ sakın ama sakın çevremize kulak asmayın. Geç kalmışsın, benim çocuk şöyle öğrendi gece bez bağla üç gün köye yolla bırak annen öğretsin v.s.. türü laflara kulak asmayın. Süre sınırı koymayın ama ilk üç gün mutlaka çocuğunuzun yanında olun. Kişisel fikrim.
İlk üç gün tutmayı öğreniyorlar. Sonra yaptıktan sonra söyleme süreci var önemli olan söylemesi tuvalete yapması değil. Çok sık wc ye götürmek bıktırıyor saat başı makul... ödüller çok işe yarıyor ve kesinlikle alışkanlık yapmıyor bonkör olun... sonra tutma ve siz götürdükçe yapma süreci var. Bundan sonrası daha kolay pek kaçırma olmuyor. En sonunda bir gün kendisi çişim geldi diye söylüyor ama bu o anlık bişey olabilir siz düzenli olarak götürmeye devam edin. İlk söylemeden bir hafta on gün sonra artık çişi gelince tuvalete koşan üzerini çıkarıp kendisi oturan ve anneeee çişim bitti diye size seslenen bir evlat oluyor.
Çişi ayrı kaka ayrı öğretme olayına girmedim. Bana mantıklı gelmedi. Gece bez bağlamadım. Bez hayatımızdan tamamen çıktı. Psikolojik olarak kendimi de hazırlamak için paketin bitmesini bekledim. Yani wc eğitimi sırasında evde gerçekten hiç bez yoktu. Sakinliğinizi ve sabrınızı koruyun, yavrunuza karşı anlayışlı olun gerisi kendiliğinden gelir. Neticede bu bebe üç yıllık ömrünü hep o bezle geçirdi. Bırakması alışkanlışından vazgeçip yeni bir alışkanlık edinmesi öyle şıp diye olamaz. Rahat olun...
Oğlumla neler yaptık yoruma yazıyorum.
Allah yavrularınıza ve size sağlık ve kolaylık versin...
Sevgiler...

Beş aylık hamile olduğum için daha fazla ağırlaşmadan wc eğitimi vermem gerekiyordu. Ama oğlum 26 aylık iken yaşadığımız on günlük süreç tam bir fiyaskoydu. Oğlum wc ye gitmek çişini söylemek bir yana odasından çıkmadı üzerini değiştirtmedi ve içine kapandı. Bizimle konuşmadı bile. Hemen bağladım bezi çocuk iki günde normale döndü çok şükür...
O zaman çevremin etkisinde kalıp daha oğlum hazır olmadan başladığım için çok pişman oldum.
Öncelikle çok okudum araştırdım. Yanlışları doğruları değerlendirdim. Çocuğumu gözlemledim. Oğlum hazırdı ama ne yapacağını bilmiyordu. İki buçuk gün evde olacağım bir döneme denk getirdim. Eşim ve bakıcıma da yapılacakları ayrıntılı anlattım. Wc eğitimi öncesi eşim ve ben çok afedersiniz banyonun kapısı açık olacak şekilde tuvalete gittik ve benim çişim geldi diyerek bunu oğluma duyurarak yaptık. İnsanın özeli kalmıyor ama bence işe yarayan bir yöntem. Ayrıca wc eğitimi için alışverişe çıktık. Oğlum araba hastası.. arabalı kilotlar sevdiği küçük çikolatalar gofretler v.s aldık. Karanlıkta el feneri ile oynanayı çok sever. Fener i banyoya koyduk. Köpük balon yapma makinesi ve suyunu aldık. Basamaklı tabure ve bir de lazımlık aldık. Herşey hazır olunca bir sabah eğitime başladık.
Sabah bezini çıkardım ve oğluma evde bez kalmadığını artık büyüdüğü için marketteki bezlerin ona küçük geleceğini anlattım. Çok ağladı niye benim bezim yok diye içini çeke çeke ağladı. Dikkatini başka yöne çekip kandırdım. Kilot giydirdim ve süreç başladı.
İlk gün hep kaçırdı on dk bir bile yaptığı oldu. Banyonun kapısından içeriye girmedi. Hiç bir şey istemedi oyuncak çikolata. Bemde hiç ısrar etmedim. Altına yapınca olabilir annecim bundan sonra tuvalete yaparız dedim üzerini sakince değiştirdim. Ona moral verecek şeyler anlattım. Sonra babası geldi. Hadi oğlum beraber yapalım dedi. Adam klozete oturdu oğlanı da lazımlığa oturttu. Bu kırılma noktasıydı sanırım. Ondan sonraki iki gün iki üç seder wc ye geldi ve yaptı ama on kere de kaçırdı. Üç gün gerçekten çok yoruldum ve yıprandım. Buna hazırlıklı olun. Üç değil beş de olabilir. Üçüncü gün öğlen bakıcıya teslim ettim çıktım. Sürekli telefonda haberleştik. İki yaparsa üç kaçırmış ama bakıcım sağolsun çok sabırlı davrandı. Sonraki günler üç dört kaçırma üç dört wc ye yapma şeklinde gitti. Kaka yı genelde kaçırdı. Ama banyoya sokmak için hep çaba harcadık. Zorla değil hep oyunla ve ödülle. Balon makinesi ve fener çok iş gördü. Çişini wc yaparsa bir küçük petito y ada bonibon verdim. Çişin kakanın gelmesini beklerken kitap okudum. Şarkı söyledim. Kukuli nin ve pepee nin tuvaletle ilgili şarkılarını dinlettim v.s. çocuğunuzun sevdiği şeyleri yaparsınız aynı olmak zorunda değil.
Bu süreçte oğlum hep altına kaçırdımtan sonra anne çiş yaptım dedi. Hiç öncesinde söylemedi. Bu arada tutmayı öğrendiğini farkedince alıştırma kilodu ile markete pazara parka v.s hep gitti küçğk kazalar oldu ama eve kapanmadık.
Eğitime başladıktan on gün sonra oğlum bir kez çişim geldi diye söyledi hemen gittik oturdu ve yaptı ooooo büyük ödül dondurma verdim. Ewet fazla çikolatadan yanakları kızardı ama geçici bir süreç olduğu için fazla takmadım.
Gün içinde bir daha söylemedi. Ertesi gün hiç söylemedi. İki kere de kaçırdı.on ikinci gün iki kere bana söyledi iki kere bakıcısına söylemiş bir kere de kaçırmış. Onun dışında süper bir gün geçmişti. On üçüncü gün ben evdeydim. Hiç çişin var mı diye sormadım ve hiç wc ye götürmedim. Kaka dahil gelip söyledi gittik yaptı ve hiç kaçırmadan günü bitirdi. Sonrası beklemediğim bir şekilde hızla ilerledi. Lazımlığı kendisi bıraktı ben büyüdüm babamın tuvaletine yapucam dedi. Klozete geçti. Ödül oyıncak kitap hiç bir şey kalmadı banyo da. Hepsini bir bir kaldırdık. Hiç istemedi.
Bugün 22. Gün...
Oğlum üç gündür çişi ya da kakası gelince banyoya koşuyor. Basamaklı taburesine çıkıp altını ve kilodunu çıkarıp klozete oturuyor. Çişi ve kakası bitince de bize sesleniyor. Dışarıya çıktığımızda lazımlığı yanımıza alıyoruz. Küçük bir lazımlık zaten. Bu benimle ilgili biraz. Başka evlerin wc temizliğine güvenmiyorum.
Bizim keyfimiz yeirnde. Maşallah...
Allah size de kolaylık versin süreci çok kolay atlatın inşallah.

Gece işini unutmuşum.
Oğlum tam 34 aylık şken eğitime başladık bu arada...
Bir yaşından beri gece beslenmesi olmadığı için oğlum gece altını ıslatmıyprdu zaten. İki yaşındaki denememiz de de gece kupkuruydu. O yüzden bu konuda rahattım. Yatak koruyıcu alez serdim. Uyumadan bir saat önce sıvı alımını kestim. Sabah uyanında kucağıma aldım yere alt açma bezi koyup poposunu oraya denl getirdim ve kucağımda tuttum uyanana kadar. Çünkü genelde uyanır uyanöaz yapardı. Yatak ıslanmasın dite wc ye gitmek istemediği dönemde böyle yaptım. Şimdi utanınca kendisi gidiyor zaten.
Gece uyandırıp hiç çişe tutmadım. Benim oğlan uykucudur zaten deliksiz uyur. İki gün hasta oldu hafif ateşi vardı. Bol su verdik gün içinde ve gece. O iki gece kendisi mızıkladı gözleri kapalı pipisini tuttu bende hemen wc götürdüm gözü kapalı yaptı yattı.
Yani gece stresi olmadı bizde. Bu biraz da uyku düzeniyle ilgili sanırım.
Hepinize kolay gelsin güzel anneler.
Sorularınız, eklemek istediğiniz birşeyler olursa seve seve kabul ederim...

süper maşallah. kızım henüz 13 aylık seneye ağustosta 29 aylık olacak yıllık iznimde halletmeyi düşünüyorum. inşallah güzel geçer havada sıcak olur hiç değilse halıları kaldırır ince kıyafetler giydiririm daha kolay olur

Halıları falan dert etmeyin hiç. Wc işi bitince yıkamaya verirsiniz olur biter. Yaz ayları daha rahat olur tabii. İnce giysilerde çocuk açısından rahatlık. İnşallah sorunsuz atlatırsınız

ilk günden itibaren gece bezini çıkardınızmı.benimde kızım 19 aylık bu ay baslamayı düşünüyoruz.

Merhabalar

Yazinizi buldugum cok iyi oldu. Kizim yarin 2 yasina giriyor.
Premature dogdu 35 haftalikken.
1 ay sonra gercek yasina girecek aslinda. Ve ben gercek yasini doldurmasini beklicem.
Kafama takilan sunlar kzim daha konusmuyor cis diyor kaka demiyor.
Bana kendni nasil anlatacak yada anlatabilecek mi?
Gece bezini bagladigimda sabah cisi dolmus bi sekilde kalkiyor.
Kaka yaptigi zamn rahatsiz oluyor ama bunu bana belirtmiyor.
Bunlar acayip kafama takiliyor sizce ne yapmaliyim?

Bence acele etmeyin. En önemlisi kendisini net olarak ifade edebilmesi. Gece bezini o kadar dolduruyorsa hala gece beslenmesi var sanırım.
Önce konuşması gelişsin, gece beslenmesini kesin bezi kuru kalkmaya başlasın. Ondan sonra başlayın wc eğitimine.
Tabi bu benim kişisel fikrim yine de siz bilirsiniz

Bizde basladik wc ilk gun bir kez bile denk gelmedi tuvalete ilk gun normal mi oturuyor kalkiyor cis yapiyor sonra aglayarak haber veriyor ...((

Gece beslenmesi yok ama yinede yarisi doluyor 1.5 ay sonra baslicam bayramdan sonra yani 3 4 hafta denicem bu sure icinde bana cisinin geldigini bi kere bile haber vermezse birakicam daha sonra tekrar denicem. Siz ne dusunuyorsunuz bu konuda tecrubelenmis biri olarak 3 4 hafta icinde cisinin geldigini haber verirse devam etmeli bi kere bile vermezse birakmalimiyim?

Çişini söyleme son aşama. Önce tutmayı öğrenecek. Sonra sen götürdükçe wc ye yapmasını öğrenecek. En sonunda da kendisi çişim geldi deyip gidecek. Zaten iki ya da üç hafta sürer söylemesi. Tutmayı öğrenene kadar çok çamaşır çıkar bilginiz olsun. Daha önce de dediğim gibi kendini ifade edebilmesi şart. Onun dışında karar sizin. Sabır isteyen bir süreç. Sabrederseniz herşey tıkır tıkır olur zaten. Fazla kafanıza takmayın

ayyy ne zor bir süreçmiş bizim bugun 3. günü sadece 3 kere tuvalete çiş yaptı 3 gündür kakayı tutuyor korkuyorum ne olacak hep lifli ve kakayı yumuşak tutacak şeyler veriyorum suda veriyorum ki tutmasın kakayı yapsın karnı şiş bugun .... bende gidip kakayı yumuşatacak ilaç alacam ne yapayım ...

Bunu ogrendigim cok iyi oldu. Cok saolun buyuk ihtimal tuvalet egitimi sirasinda size yazicam.

Bizde basladik wc ilk gun bir kez bile denk gelmedi tuvalete ilk gun normal mi oturuyor kalkiyor cis yapiyor sonra aglayarak haber veriyor ...((
Çok normal hiç moral bozmayın. İlk üç beş gün hep kaçırabilir. Tutmayı öğrensin sonra wc düzenli gitmeler söylemeler başlar

Kakayı tutması iyi değil. Korkmuş olabilir. Üstüne gitmeyin. Bence üç günde üç isabet çok iyi kolay gelsin

ada81 çişi kaçırınca nasıl tepki verdiniz. Olabilir yavrum korkma üzülme diye telkin edin. Ağlamasına üzüldüm kuzucuğun

ada81 çişi kaçırınca nasıl tepki verdiniz. Olabilir yavrum korkma üzülme diye telkin edin. Ağlamasına üzüldüm kuzucuğun
Ilk gun olabilir kizim artik buraya yapacagiz tamam mi dedik ama hayir yapmayacam istemiyorum olmaz diye tepki verdi bizde ona hayir buraya diye israrla anlattik...ikinci gun ogleden sonra biraz kizdik baba ile olmaz cik cik aaa falan yaptik yalan degil....

Simdi ogle uyandi goturduk yapmadu sonra sehpanin ustune oturdu ayyy ayyyy dedi goyurduk cisin hepsini yaptik...simdi derdimiz kaka kakayi istedigi yere yapsin suan yeterki yapsin 3 gundur tutuyor cunku...

Bence normal süreç işliyor. İlk günler çok zor oluyor. Sakın kızmayın ayıplamayın ısrar etmeyin. Kaka yapmaması bu yeni durumdan korktuğunu gösteriyor. Onu anlamaya çalışın. İki senedir alışkın olduğu bir şeyi değiştirmeye çalışıyor. Biz yetişkin olduğumuz halde seyahat ederken ya da başka bir eve gittiğimizde çekiniyor wc yi kulşanamıypr hatta kabız oluyoruz v.s... çocuğun sıkılması ve kakasını tutması çok normal. Siz sabırlı olun ve fazla tepki vermeyin. Hatta kakasını yaparsa nereye yaparsa yapsın aferin deyip ödüllendirin bence. Bi çikolata v.s. ile...
Benim oğlumda sehpanın üstüne çıkıp yapıyordu ilk günler. Bişeylerin farkında demekki sizinki de

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…