Konuyu açtıktan sonra iş yerimin yakınındaki bir bankaya gittim BES'i sormaya bir sürü şey öğrendim. Normalde BES hesabının açılması için 150 TL, zamanından önce çıkış için 1500 TL kesinti yapılıyormuş. Bir de aylık %2-8 oranlarında kesintiler oluyormuş. Ama benim iş yerimin gittiğim bankayla anlaşması var ve bu kesintilerin hiç biri olmuyor. Faiz kısmını sordum, onda da yatırımınızın değerleneceği fonları seçebiliyormuşuz. Mesela ben islami usüllere uygun olan fonu seçtim.
sistemden erken çıkmamız durumunda da ilk 3 yılda devlet katkısını hiç bir şekilde alamıyoruz. 3-6 yıl arasında %15'ini 6-10 yıl arasında %35, 10 yıldan fazla fakat 56 yaşından önce çıkarsak %60, 56 yaş tamamlayana kadar durursak %100'ünü alabiliyoruz.
Maaş hesabından otomatik ödeme veriyormuşuz. İstediğimiz zaman ödememe istediğimiz zaman az ödeme (en az 96 TL) istediğimiz zaman da fazladan ödeme yapma şansımız varmış. Bir sürü sorular sorup adamın beynini yedim
ama sonuç olarak beni ikna etmeyi başardılar ve BES hesabı açtırdım. Umarım herşey istediğim gibi olur
Belki ayarlayabilirsem kendimi altın da alırım bir yandan inşallah