• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tutuk biriyim lütfen lütfen yardım edin

palmo

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Mayıs 2010
17
0
36
İzmir
Arkadaşlar ben biraz çekingen biriyim.3 yıldır bu şehirdeyim doğru dürüst arkadaşlık kuramadım.Birkaç ay önce bir bayanla tanıştık yarın evine misafirliğe çağırdı.
Konuşmam akıcı değil tamam konuşuyorum ama tutuk tutuk konu bitti diyelim tutukluk oluyor bende ya neolursunuz bana akıl verin.Çocukluğumdada hep utangaçtım.
Aslında üniversitreye başlayınca bir süre sonra aşmış gibiydim ama son yıllarda yineçoğaldı hele bu son aylarda arttı.Bugün bir bayanla daha tanıştık 3 saat beraber çaybahçesinde oturduk.Çocuklarda parkta oynadılar.Akıcı olmaya çalışıyorum ama bir yerde saf gibi kalakalıyorum ay yorgunum beynim sulandı diyerek geçiştirmeye çalıştım.
Görüşelim dedi telefonunuda verdi evinede davet ediyor.Neolursunuz söyleyin nasıl yenicem bu kötü özelliğimi.

cesur,gözükara,anne.. Kendini bu üç cümle ile ifade etmişsin..Eğer cesur ve gözükaraysan tutukluk sende takıntı olmuş sanırım.Yani sen sürekli konuşamıcam diye kafanda tasarlıyorsan psikolojik bir durum,istersen bir psikiyatriye danış yada bu düşünceleri kafandan silerek yaşamaya çalış..Yada bir kursa falan gidebilirsin

cesur,gözükara,anne.. Kendini bu üç cümle ile ifade etmişsin..Eğer cesur ve gözükaraysan tutukluk sende takıntı olmuş sanırım.Yani sen sürekli konuşamıcam diye kafanda tasarlıyorsan psikolojik bir durum,istersen bir psikiyatriye danış yada bu düşünceleri kafandan silerek yaşamaya çalış..Yada bir kursa falan gidebilirsin

Takıntı değil yapımda olan birşey bu hep böyleydi bazen arttı bazen azaldı.Psikiyatriye gitmeyi düşünüyorum fakat ufak bir ilçedeyim burada yok.Doktora gitmeden önce sizlerdende fikirler almak istedim.Gözüm karadır korkusuzumdur doğru ama bu arkadaşlıklarda geçerli değil.

ınsanlarla ne konuşacağınızı bilmiyorsunuz sanırım..
Hani ne konuşsamda sohbetimiz akıcı olsa vs gibi
Böyle birşey ise ben hoşlanmadığım bir insan yanımdaysa oluyor..
Yani yeni tanışmışımdır ama elektrik alamamışımdır yani ne bilim hoşuma gitmemeiştir sohbeti kafa dengim değildir bende böyle anlarda tutuk kalırım sohbet etmek istemem..
Bence kafa denginiz biri olsa idi o insan mutlaka konu konuyu açardı..
Konuşacak çok şey bulurdunuz..
Bence doğru insan değilmiş..
ınsan kendi gibi birini istiyor hep karşısında ama ne yazıkki bulamıyoruz..
Alışveriş merkezlerine felan gidip insanları izleyin oturun bir yere kalabalık ortamlara girmeye çalışın böyle yenebilirsiniz bence..

ınsanlarla ne konuşacağınızı bilmiyorsunuz sanırım..
Hani ne konuşsamda sohbetimiz akıcı olsa vs gibi
Böyle birşey ise ben hoşlanmadığım bir insan yanımdaysa oluyor..
Yani yeni tanışmışımdır ama elektrik alamamışımdır yani ne bilim hoşuma gitmemeiştir sohbeti kafa dengim değildir bende böyle anlarda tutuk kalırım sohbet etmek istemem..
Bence kafa denginiz biri olsa idi o insan mutlaka konu konuyu açardı..
Konuşacak çok şey bulurdunuz..
Bence doğru insan değilmiş..
ınsan kendi gibi birini istiyor hep karşısında ama ne yazıkki bulamıyoruz..
Alışveriş merkezlerine felan gidip insanları izleyin oturun bir yere kalabalık ortamlara girmeye çalışın böyle yenebilirsiniz bence..

Örneğin bugün tanıştığım bayandan elektrik aldım sohbet ettik ama bir tutukluk oluyor rezil olacağım duygusuna kapılıyorum.Ne çirkinim ne kültürsüzüm kendime olan güvensizliğimi anlayamıyorum.
ınsanları zaten hep izliyorum izlemekle geçiyor ömrüm

Son düzenleme:
ınsanlarla göz teması kurabiliyormu sun peki? yani gözlerine bakarak konuşabiliyormu sun? toplum içinde kalabalıkta, insanların sana baktığını hissetip, utanıyormusun? böle düşüncelerin oluşuyormu. Veya sohbet esnasında yanlış bişey derim, yanlış kelime ederim diyerek sürekli kendini içten telkinler veriyormusun? cevabın evet ise sosyal fobi olabilir sende, mutlaka psikologa gitmelisin canım..

ınsanlarla göz teması kurabiliyormu sun peki? yani gözlerine bakarak konuşabiliyormu sun? toplum içinde kalabalıkta, insanların sana baktığını hissetip, utanıyormusun? böle düşüncelerin oluşuyormu. Veya sohbet esnasında yanlış bişey derim, yanlış kelime ederim diyerek sürekli kendini içten telkinler veriyormusun? cevabın evet ise sosyal fobi olabilir sende, mutlaka psikologa gitmelisin canım..

evet göz teması kurabiliyorum fakat yolda kalabalıkta insanların bana baktığını hissedip utanıyorum,sohbet esnasındada aynen böyle tereddütlerim var.Bugün bahsettiğim bayana misafirliğe gittim zaten planlıydı.Ancak yolda karşılaştığımızda elektrik aldığım bayandan evinde nedense elektrik alamadım sonuçta samimiyetimiz yoktu,en azından çocuklarımız oynadı.Sanki ses tonu konuşma tarzı yapmacık gibiydi ,sıcak saamimi bulmadım oysa geyet rahattım bugün bu seferde karşımdaki soğuktu.Hiç gitmeseydim daha iyiydi belki

ya sürekli konuşmak sohbet açmak, akıcı olmak zorunda değilsin ki böyle düşün.
zaman zaman sohbet tıkanınca "eyvah ne diyeceğim, sıkıcı mı oluyorum" diye panik yapıyor insan halbuki sohbet tıkandıysa bu sadece senin yüzünden değildir ki, sürekli sen yeni konu bulmak soru sormak zorunda değilsin bırak biraz da karşındaki düşünsün. o konu açmaya çalışsın.

evet göz teması kurabiliyorum fakat yolda kalabalıkta insanların bana baktığını hissedip utanıyorum,sohbet esnasındada aynen böyle tereddütlerim var.Bugün bahsettiğim bayana misafirliğe gittim zaten planlıydı.Ancak yolda karşılaştığımızda elektrik aldığım bayandan evinde nedense elektrik alamadım sonuçta samimiyetimiz yoktu,en azından çocuklarımız oynadı.Sanki ses tonu konuşma tarzı yapmacık gibiydi ,sıcak saamimi bulmadım oysa geyet rahattım bugün bu seferde karşımdaki soğuktu.Hiç gitmeseydim daha iyiydi belki

Yapı olarak çekingen birisin, bu hastalık boyutunda , sosyal fobi şeklinde olmayabilir, ama toplum içinde veya arkadaş ortamında daha rahat davranmayı öğrenebilirsin.Bu durumu aşabilirsin.Herkesi sevmek zorunda değilsin, samimi gelmemiş, olabilir bu çok normal. Ama olayları büyütmeden içinde rahat, içinden geldiği gibi davran, zamanla aşarsın bu durumunu bence..

Bu tür durumlar genelde insanın biraz uğraşma sonrası aşabileceği durumlar oluyor.
Ben bu konuda uzman, vs değilim ama arkadaşça bazı tavsiyelerde bulunmak isterim, faydası olacağını düşünüyorum.
ılk olarak iyi akıcı konuşmak, karşısındakini hiç sıkmadan sohbeti sürdürmek zaten insanların çok azının sahip olduğu bir özellik. Bu bir yetenek. Bazı insanlar çok rahat konuşur yanlarında hiç sıkılmazsınız bıcır bıcırdırlar. Bu bir yetenek ve kişilik yapısı, ayrıca az insanda rastlanan bir özellik. Onun dışında insanların geneli ortalama seviyede konuşur, ya da gerekli olduğu kadar konuşur. Özetle çok hoşsohbet olmak herkesin yapabileceği bir şey değil zaten, böyle değilsiniz diye kafanıza takmanıza gerek yok bu nedenle.
Sizde ortalamanın biraz daha altında olabilir bu konuşkanlık veya hoşsohbetlik durumu. Bunu da iyileştirmek elinizde. Örneğin en basitinden, sohbetin tıkanacağından endişeniz varsa, o gün gazeteyi farklı bir bakış açısıyla okuyun. Gazete okurken, hangi haberi sosyal ortamlarda diğer insanlarla paylaşabilirsiniz diye düşünün, ki bu haberler/konular aklınızda yer etsin. Böylece sohbet tıkanırsa "gazetede şöyle bişey okudum şöyle bir olay olmuş... ya da yeni şöyle bir kanun çıkıyormuş..." gibilerinden sohbete malzeme çıkarabilirsiniz.
Laf lafı açar.. Konuşma sırasında oradan oraya atlamaktan çekinmeyin.
Çocuğunuz varmış, çocuklarla ilgili konuşacak dünya kadar şey var. Sohbet edeceğiniz kişi bir anneyse, çocuğunuzla ilgili her türlü konuda paylaşım yapabilirsiniz. Çocuğun o gün yaptığı herhangi bir olay ya da yemekle ilgili sıkıntılarınız. Karşınızdaki de kendi çocuğundan örneklerle devam eder sohbet devam eder. Benim yan yana gördüğüm anneler çocukla ilgili konuşmaya bir başlayınca susmuyorlar.
TV de konu açmak için güzel bir kaynak. TV deki programlardan, dizilerden konuşabilirsiniz, eleştiriler ya da hoşlandığınız programlar hakkında konuşabilirsiniz. Bu gibi konular herkesin söyleyecek sözü olabilecek, dolayısıyla karşı tarafın da ilgisini kaybetmeyeceği konular.
En önemlisi, bu konuda kendi durumunuzu iyileştirmek istiyorsanız, mutlaka üzerine gitmelisiniz. Bu da demektir ki, daha çok insanla konuşmak için kendinizi zorlayın, ortam yaratın. Siz insanları davet edin veya bir yerlerde görüştiğünüzde sohbeti uzatmaya çalışın. Bu gibi durumlarda insanın kendini zorlaması her zaman olumlu yönde gelişim sağlar. ılk zamanlarda başarısız birkaç deneme olur da karşınızdakinden istediğiniz tepkileri alamazsanız bundan kesinlikle yılmayın. Bir konuda başarılı olabilmek için mutlaka ilk etapta yaşanacak olan o zorlukları göze almak, bunları yaşamak ve devamını getirmek gerekiyor ki meyvasını toplayabilin.
Bu gibi çalışmalarla hala başarısız olduğunuz hissine kapılıyorsanız bir uzmanla görüşmenizin faydası olur. Belki de durumu siz olduğundan fazla abartıyorsunuzdur. Biraz daha rahat olmaya çalışın.
Bazı kadınlar vardır, 3-4 kilo fazlaları vardır. Ama kendilerini sürekli fazla kiloları nedneiyle kötü hissederler. Halbuki etraftakiler onları gayet hoş buluyordur, fazlalık fark etmiyordur. Ama onlar yine de sürekli bu fazlalıklardan dolayı mutsuz ve tedirgindirler.
Belki siz de bu konuda kendinizi fazla üzüyor olabilirsiniz.

Back