Yurtdışından yazıyorum. Türkiyedeki yaşamla alakalı birkaç sorum var internette bulamadığım.. (biliyorum ekonomi çok kötü..,..) başka biyere git vs demeyin. Öyle olmalı. Genç bekar bir kadınım, ve tanıdığın kimse yok, ve oraya taşınmaya karar verdim. Hiç gözü açık insan değilim
. Yani tamamen nasıl başlarım ne yaparım bilmiyorum. Tabi ilk başta bi miktar parayla gelicem. Eve tutmak için vs.. birkaç sorumu sormak istiyorrum; şimdiden teşekkür ederim herkese
1. Oraya gittiğimde hemen, ev kiralamak istiyorum, ama içimde hep "ya dolandırıcıysa, nerden bileceğim" diye geliyor. Yani sokakta gördüğüm herhangi bi emlakçı ya girsem güvenebilirmiyim? Yani belgelerin gerçek olduğunu nerden anlarım?
Ev kiralama konusunda çok çılgın bir belge prosedürü yok bildiğim kadarıyla kiracı açısından. Kırtasiyelerde satılan kira kontratları bile işinizi görür. Emlakçı sizi kiralama konusunda dolandıramaz bence. Kiralama konusunda 2 türlü dolandırılabilirsiniz ilki web üzerinden bir ev beğenip görmeden kapora gönderirsiniz satıcı kaporayı alıp ortadan kaybolur. İkincisi size evi kiralayan ev sahibi değil de ev sahibinin kiracısıdır. Bu durumda hukuki haklarınız ne olur tam emin değilim. Emlakçı sizin açınızdan en güvenli seçenek gibi geliyor bana. Kiralamadan satış kadar güzel komisyonlar elde etmedikleri için çok alengirli işlere girmezler o konuda paranız olduğunu bilip kira yükseltmek gibi. Tek çekincem ben yalnız bir kadın olarak sokak arası emlakçılarla boş ev bakmaya gitmezdim tek başıma. Güvenlik açısından sıkıntılı olabilir. Remax tarzı bilinen şubesi olan emlakçılarla çalışmanız daha iyi olabilir.
2. İnternette bazı ilanlarda ev kira arkadaşı yazıyor, siz olsanız böyle birşey yaparmıydınız? Kadın veya erkeğin yanına, daha az ödemek için..
Erkeğin yanına taşınmayın, kadın ev arkadaşı arayan erkek ilanları genelde tüm masrafları tarafımdan karşılanmak üzere bakımlı genç bayan arıyorum tarzı oluyor. Yine güvenli değil. Bayan ev arkadaşı bulabilirsiniz ama kira kontratı kimin üzerine ise söz hakkı onundur. Türkiye'de bazı ülkelerdeki gibi kiracıyla oda arkadaşlığını kontrata bağlama ya da belli bir süre dairede yaşayınca hak sahibi olma durumu yok. Size odayı kiralayan arkadaşınızla karşılıklı güven ilişkisine dayalı sözlü bir anlaşmanız olur sadece. Artı oda arkadaşınız size Euro üzerinden daha yüksek fiyata kiralama yapabilir. Tüm evin kirasını bir odasını Euro karşılığı erasmuslulara kiralayarak çıkaran bir arkadaşım vardı.
3. Sgk sigortaymış, onu yaptırmasam olurmu? İlk başta..?
Bildiğim kadarıyla kendi kendinize SGK yaptıramazsınız. SGK işe başladığınızda işverenin sizin adınıza yaptırması zorunlu olan bir sigorta, emeklilik primlerinizle ilgili daha çok. Kadın olduğunuz için GSS prim borcunuz yok, çalışmasanız da devlet hastanelerinden yararlanabilirsiniz. Erkek olsaydınız GSS(Genel sağlık sigortası) prim borcu ödemeniz gerekirdi. Tabi farklı şartlar olabilir tam detayını bilmediğim GSS konusunda herhangi bir PTT şubesinden e-devlet şifresi alarak bu tarz detayları kendiniz daha net inceleyebilirsiniz.
4. Tabi ilk işim orda bi banka hesabı açmak, bunda dikkat etmem gereken birşey varmı?
Bu konuda herhangi birşey yok aklıma gelen.
5.Ve genel olarak nelere dikkat etmeliyim? Veya şunu yap bunu yapma dediğiniz birşey varmı?
Hangi ülkedesiniz bilmiyorum ama erkeklere Avrupa standartlarında arkadaşça, kibar ve güleryüzlü yaklaştığınızda sizi kendileriyle flört ediyor sanabilirler. Kadın arkadaşlarınıza göre bir tık daha mesafeli yaklaşmanız sizin açınızdan daha iyi olur.
6. Ayrıca, büyük şehirlermi daha iyi (ankara istanbul gibi) yoksa daha küçük yerlerimi tavsiye edersiniz?
Bu ne aradığınıza bağlı. Büyük şehirlerde kiralar ve ulaşım pahalı. Ancak iş ve sosyal imkanlar daha fazla. Küçük şehirlerde kiralar daha ucuz ama atıyorum bekara ev kiralamak istemeyebilirler, sosyal imkanlar daha zayıftır vs.