Türkiye sezaryende sınırı aştı!

KadinlarKulubu

Portal Editör
İçerik Editörü
21 Ağustos 2011
5.186
596
198
Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, "Sezaryenle doğumda dünya ortalaması yüzde 15 iken 2013 yılı Türkiye ortalaması yüzde 48’dir. Doğum tektir, o da normal doğumdur. Sezaryen doğum değil bir ameliyattır" dedi.
Sezaryen doğumlarla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Aytekin Kemik, 2013 yılı verilerine göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde sezaryen oranının yüzde 39, üniversite hastanelerinde yüzde 63, özel hastanelerde ise yüzde 81 olduğunu söyledi. Verilere göre üniversite ve özel hastanelerde sezaryenle doğum oranlarının yüksek olduğunu belirten Kemik, "Sezaryen aslında doğum şekillerinden birisi değildir. Doğum tektir, o da normal doğumdur. Sezaryen, doğumun mümkün olmadığı durumlarda veya anne ile bebeğin risk altında olduğu durumlarda anne ile bebek sağlığını korumak için yapılan bir ameliyatla bebeğin anne karnından çıkartılmasıdır. Yani sezaryen doğum değil bir ameliyattır" diye konuştu.

"TÜRKİYE ORTALAMASI YÜZDE 48’DİR"

Sezaryenle doğumda dünya ortalamasının yüzde 15 olduğunun altını çizen Kemik, "2013 yılı Türkiye ortalaması yüzde 48’dir. Mersin ilimizde ise 2013 yılı sezaryen oranı yüzde 58’dir. Sezaryen yönteminin anne ve bebek için hayat kurtarıcı olabildiği durumlar da vardır bununla birlikte Dünya Sağlık Örgütü’ne göre gerekli olan sezaryen oranı ise tüm doğumlar içinde yüzde 15’i geçmemektedir. Sezaryenle doğumda artış yaşanmasının sebepleri arasında anne adaylarının doğum ile ilgili endişeleri ve korkuları nedeniyle sezaryen yönünde taleplerinin olduğu düşünülmektedir. Anne ve baba adayları, doğumun kesin başlama zamanının önceden bilinmemesinden, doğumun uygunsuz zaman ve koşullarda başlama ihtimali ve hastaneye gitmede geç kalma korkusundan, doğum başlangıç belirtilerini fark edemeyecekleri düşüncesinden, doğum sancısı korkusundan dolayı normal doğum açısından herhangi bir risk durumu söz konusu olmamasına rağmen sezaryen için ısrar etmektedirler" şeklinde konuştu.

"SEZARYEN NORMAL DOĞUMA GÖRE ÇOK DAHA RİSKLİDİR"

Anne ve baba adaylarına normal doğumun anne ve bebek açısından faydalarını hatırlatmak gerektiğini kaydeden Kemik, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Sezaryen ile doğan yani steril bir şekilde dünyaya gelen bebeklerde bağışıklık sisteminin güçlenmesi gecikmektedir, normal doğum ile dünyaya gelen bebekler ise ilk kez doğum kanalında mikropla tanıştıkları için doğdukları andan itibaren bağışıklık sistemini güçlendirmek için mücadeleye başlarlar. Sezaryen ile doğumda anestezi alınır, normal doğumda anestezi alınmasına gerek yoktur. Anestezinin varlığı nedeniyle sezaryen normal doğuma göre çok daha risklidir. Sezaryen sonrası bebeğin emzirilmesi gecikeceğinden, anne sütünün gelmesinde problemler yaşanabilir. Normal doğum sonrasında emzirme daha kolay ve çabuk başlar. Sezaryen doğumda normal hayata dönme ve eve dönüş zamanı uzar. Normal doğumdan sonra annenin iyileşmesi ve günlük hayata dönme süresi çok kısadır. Normal doğum, doğum sonu depresyonunu azaltır. Normal doğumda anne daha çabuk kilo verir. Sezaryenle doğan bebeklerin ileri ki hayatlarında obez olma riskleri çok daha fazladır. Normal doğumda sezaryene göre doğum sırasında anne ölüm oranı daha azdır. Normal doğumda doğum sonrası enfeksiyon ve kanama görülme riski daha azdır. Normal doğum yapan annenin doğum sonrasında ağrı şikayeti sezaryene göre çok azdır. (iha)

Yurtdisindayim valla burda keyfi sezeryan yasak herkes normal doguruyor anca tehlikeli durumlarda sezeryana basvuruluyor

2 sini de kan ter içinde normal doğurdum:KK52:
sağlık sorunu olmadan sezeryana karşıyım:stop:

Sezeryan bide doktorlar ve hemsireler için daha uygun oldugu için tercih ediliyor. Ameliyet oldugu için daha fazla para alabilirler ve bir kadini saatlerce kontrol etmeleri gerekmiyor. Yani kolay is, kolay para olmus oluyor. Bundan dolayi birde birçok doktor kadinlari korkutmaya çalisiyorlar, sezeryan olsun diye ve ben bunu çok yalnis buluyorum. Binlerce yil kadinlar hemde agri kesici olmadan normal dogum yaptilar, dogal olani budur zaten.

Yasadigim ülkede sezeryan normalinde sadece hamile kadinin tehlikede oldugu zamanin yapilmasina ragmen, arastirmalarda sezeryan orani %20 ye yakin geliyormus. Adamlar derhal arastirma baslattilar ve kampanya baslatacaklar, kadinlari normal doguma tesvik etmek için. Eger sezeryan saglikli ve normal olsaydi, bunu niye yapsinlar?
Türkiyede gerçekten bu konuda biraz gelismesi lazim.

Bence burada en büyük görev doktorlarin anneyi rahatlatmak yönlendirmek onun elinde ama çoğu doktorun da işine geliyor sezaryen planli doğum sonucta..bazi özel hastanelerde normal doğum daha pahaliymis Yuh artik diyorum neden hep kolaya kaçan bir milletiz anlamiyorum

Dogru demisler. Turkiye'deki kadinlarin/anne adaylarinin bu konuda bilinclendirilmesi gerekiyor. Ve genel olarak Turkiye'nin bu konuda bayagi gelisecegi var. Insanlar bilmedigi icin "keyfi" sezeryana yoneliyorlar. Ben yurtdisindayim, dogum sonrasi anne ve yenidogan hemsiresiyim (gerci artik degilim, yeni bolum degistirdim). Burda sezeryan dogum yapan kadinlarin geneli normal dogumun problemli olmasi sebebiyle sezeryan yapiyor. Ondan sonrasi zaten normal dogum olmayacagi icin tekrar sezeryan. Keyfi sezeryan cok az.

Ben normal olarak vucudumuz doguma musaitken, "ameliyat" olmayi secen bayanlari anlamiyorum. Herseyden once ameliyat bu ve riskleri de ona gore, ameliyat riskleri yani. Ama ben bile bunlari bilmeden once, hamile olmadigim halde "acaba normal mi, sezeryan mi" diye dusunurken, bircok bayanda suc bulamiyorum. Sadece bilincsizlik. Bunlari bilen insanlarin sezeryan "tercih" ettigini pek duyamazsiniz, o insanlar normal dogurabileyim diye umar. Ben bile hamile olmadigim halde, dogumla ilgili en buyuk korkularimdan biri sezeryan olmak zorunda kalmaktir.

Mecburi sezeryana diyecek birsey yok. Her dogum normale musait olmuyor. Hayat kurtarmak icin, cok hakli olarak tabii ki sezeryan yapiliyor. Yapilmali da. Eskisi kadar anne-bebek olumleri yok, yani sezeryan gerektiginde nimet. Ama keyfi olarak yapilmamasi gereken birsey. Orasi da oyle.

Dogru demisler. Turkiye'deki kadinlarin/anne adaylarinin bu konuda bilinclendirilmesi gerekiyor. Ve genel olarak Turkiye'nin bu konuda bayagi gelisecegi var. Insanlar bilmedigi icin "keyfi" sezeryana yoneliyorlar. Ben yurtdisindayim, dogum sonrasi anne ve yenidogan hemsiresiyim (gerci artik degilim, yeni bolum degistirdim). Burda sezeryan dogum yapan kadinlarin geneli normal dogumun problemli olmasi sebebiyle sezeryan yapiyor. Ondan sonrasi zaten normal dogum olmayacagi icin tekrar sezeryan. Keyfi sezeryan cok az.

Ben normal olarak vucudumuz doguma musaitken, "ameliyat" olmayi secen bayanlari anlamiyorum. Herseyden once ameliyat bu ve riskleri de ona gore, ameliyat riskleri yani. Ama ben bile bunlari bilmeden once, hamile olmadigim halde "acaba normal mi, sezeryan mi" diye dusunurken, bircok bayanda suc bulamiyorum. Sadece bilincsizlik. Bunlari bilen insanlarin sezeryan "tercih" ettigini pek duyamazsiniz, o insanlar normal dogurabileyim diye umar. Ben bile hamile olmadigim halde, dogumla ilgili en buyuk korkularimdan biri sezeryan olmak zorunda kalmaktir.

Mecburi sezeryana diyecek birsey yok. Her dogum normale musait olmuyor. Hayat kurtarmak icin, cok hakli olarak tabii ki sezeryan yapiliyor. Yapilmali da. Eskisi kadar anne-bebek olumleri yok, yani sezeryan gerektiginde nimet. Ama keyfi olarak yapilmamasi gereken birsey. Orasi da oyle.

Ben Türkiyedeki baze hasasiyetleri anlamiyorum. Mesela normal dogum bebek için (komplikasyon olmadigi sureci) en iyisidir ve en dogalidir fakat herkes niyese sezeryan seçiyor. Insanlar artik sezeryani degil, normal dogumu korkutucu buluyorlar.

Sonrada bebek dogunca ille gögüs vermek istiyorlar (ki dogru, bebek için çok saglikli) fakat bdv'de öyle konular okudum ki, kadinlarin sütü az oldugunda bebegi neredeyse aç birakiyorlar, sonrada konu açiyorlar, sütüm gelmiyor ne yapayim. Yani mama vermemek için saçma sapan direnis içindeler. Ee mama dogal degilse, sezeryanda dogal degil?

Ben Türkiyedeki baze hasasiyetleri anlamiyorum. Mesela normal dogum bebek için (komplikasyon olmadigi sureci) en iyisidir ve en dogalidir fakat herkes niyese sezeryan seçiyor. Insanlar artik sezeryani degil, normal dogumu korkutucu buluyorlar.

Sonrada bebek dogunca ille gögüs vermek istiyorlar (ki dogru, bebek için çok saglikli) fakat bdv'de öyle konular okudum ki, kadinlarin sütü az oldugunda bebegi neredeyse aç birakiyorlar, sonrada konu açiyorlar, sütüm gelmiyor ne yapayim. Yani mama vermemek için saçma sapan direnis içindeler. Ee mama dogal degilse, sezeryanda dogal degil?

Insanlar bilinclendirilmedikleri icin kafalarina gore birseyler yapiyorlar.
Biz burda bas bas bagiriyoruz sut emzirdikce gelecek diye ve anneler emzirmeye devam ediyorlar. Sutum yok, gelmedi gibi hikayeler duymuyoruz. Doktorlar da hamilelik suresince yeteri kadar bilgilendiriyor olsa gerek ki anne adaylarinin geneli normal dogum diye geliyor, sezeryana mecbur kalanlar oluyor olursa. Turkiye'de hastanelerde, doktorlarda hic mi bilgi verilmiyor anlamiyorum. Herkes kafasina gore yapiyor birseyler, yanlis veya dogru. Yazik oluyor.

bilinçle falan alakası yok.. Tr'de normal doğum yapmak = ölümlerden ölüm beğenmek.. Amerikayla kıyaslamayın arkadaşlar, burada dayarlar size suni sancıyı, sonra allah ne verirse artık.. ben normal doğum diye gidip, suni sancı yüzünden fenalaşıp apar-topar sezaryene alındım.. ameliyattan çıktığımda hala suni sancının acısını çekiyordum, dikiş acısını değil.. kimse doktorunun yanında doğum yapmıyor bu ülkede, varsa da bir elin parmaklarından az.. anne adayını bilinçlendirmeden evvel şartları düzenlesinler.. bir daha dünyaya gelsem 1 saniye bile düşünmem sezeryan yaptırırm.. ilk doğumumla, ikinci doğumum arasında travmatik bir fark var çünkü..

bilinçle falan alakası yok.. Tr'de normal doğum yapmak = ölümlerden ölüm beğenmek.. Amerikayla kıyaslamayın arkadaşlar, burada dayarlar size suni sancıyı, sonra allah ne verirse artık.. ben normal doğum diye gidip, suni sancı yüzünden fenalaşıp apar-topar sezaryene alındım.. ameliyattan çıktığımda hala suni sancının acısını çekiyordum, dikiş acısını değil.. kimse doktorunun yanında doğum yapmıyor bu ülkede, varsa da bir elin parmaklarından az.. anne adayını bilinçlendirmeden evvel şartları düzenlesinler.. bir daha dünyaya gelsem 1 saniye bile düşünmem sezeryan yaptırırm.. ilk doğumumla, ikinci doğumum arasında travmatik bir fark var çünkü..
Suni sancı burda da çok yaygın. Sezerana sebep olan şeylerden biri de bu. O yüzden ben suni sancıya da karşıyım. Doğum yapacak olsaydım, bebek ters değilse tabii, evde doğum başlayana kadar beklerdîm sanırım. Burda normal doğumu hastanede başlatmak yaygın, bu da bazen sezeryanla sonuçlanıyor.
Türkiye'ye gelince. Bence Türkiye'de sağlık sisteminin baştan aşağıya düzenlenmesi lazım, çok falso var. Amerika'yla kıyaslamıyorum zaten, çünkü kıyaslanacak gibi değil. Taban tabana farklı. Sadece bu konuda değil, her konuda.

Back