- 21 Ocak 2012
- 6.954
- 19.360
- 498
- Konu Sahibi AngryPenguin
-
farkı farketmemek için kör olmak gerekAdamlar arastirma yapmis, Turkiye'yi 89 89 ulke arasinda 13. sefil ulke ilan etmisler... AKP destekcileri inanmamis... Ayfonlarla, AVM gezmeleriyle aksini iddia etmeye ugrasmislar. Haaa... Bir de tarim isiyle ugrasanlar nasilsa pazarda meyva sebze var deyip tarimla ugrasmayi birakmis, duzenlerini bozup sehirlerde azgari ucretle is aramalar girismisler... Daha neler...Neyse ki tarima konan kotalardan biri bahsetmeyi akil edebilmis... Ben de azicik ucundan bahsedeyim: Eskiden ciftci ana urununu kaldirip sattiktan sonra yilin bir bolumunde seker pancari ekip seker fabrikalarina satarak gecimini devam ettirirdi. Sekere kota konuldu. Bir sene ekiyorsan, ikinci sene komsun ekecek, sen ekmeyeceksin denildi yani.. Seker fabrikalari ihtiyac fazlasi oldu, bircogu satildi, kapatildi. IMF'ye borc odemek lazimdi ya... Evden esya satiyoruz iste... Neyse, sagolsun Amerika'da misir cok, en buyuk misir ureticilerinden ve pazar lazim adamlara... Biz de uretici olmaktan tuketici olmaya gecirilmisiz zorla... Artik onlarin misirdan urettikleri tatsiz sekeri alip yiyoruz, alan memnun, satan memnun... Sagolsun AKP..
Turkiye sefillikte 13. mudur? Maalesef oyledir. Orta direk deyince ne geliyor akliniza? Ben size burada bir orta direk hikayesi anlativereyim durun.. ABDde hemsireyim. Ayda TL. bazinda ortalama 7 milyar kazaniyorum. Kizim master yaptigi icin part time, yani haftada ancak iki gun calisabiliyor.. Hemsire.. Aylik kazanci 3 milyar civarinda... Diger kizim isletme ve ekonomi okudu, bir senedir calisiyor. Aylik kazanci 5 milyar civarinda.. Hepimiz ayni evdeyiz, eve giren para bu. Hepimizde iyi veya kotu birer araba var, olmak zorunda, cunki oturdugumuz yerde toplu tasima yok. Benzinin litresi 1.5-2 TL arasinda gidip geliyor. Aylik mutfak masrafimiz 1.5 milyar civarinda, et pismeden gecen hic bir gun yok. Yemek yapamazsam disardan yiyoruz. Kira 1,800 TL, elektrik, su, ev telefonu, internet, ve de televizyon yayini aylik 500 TLye yakin. Gelir ve gider iste ortada... Biz zengin bir aile degiliz, orta direkiz burada... Herkes rahatlikla para da biriktirebiliyor. Istedigi elektrikli aleti alabiliyor, istedigi kiyafeti giyebiliyor. Ama biz orta direkiz. Kucuk kizimda iphone benzeri bir telefon var, ilgimi cekmedi, tam olarak iphone mi, akilli telefon mu onu bile bilmiyorum. Bu arada, en pahalli iphone 1,200 TL civarinda burada.. Turkiye'de gelirler ne duzeyde uc asagi bes yukari bilinirken bir koltuk takiminin 2,5 milyar olmasi gozlerimi kocaman acmama sebep oldu. Burada o paraya bayagi kalburustu birsey alabilirsiniz cunki..
Bunlari size sadece orta direk baska bir ulkede ne anlama geliyor onu anlayasiniz diye yazdim. Sonra biri kalkip dunyanin en sefil 13. ulkesisiniz dediginde "ay bizi cekemiyorlar, biz dunya devi olduk, Turkiye'nin onunu kesiyorlar" demeyesiniz diye... 12 senedir AKP isbasinda... 12 senedir tas tas ustunde kalmamis, vari yogu satilmis ulkede geldiginiz nokta iste bu. Limanlarina kadar satilmis, tarim ve hayvancilik dis ulkelerle yapilan alisveris anlasmalari sonucunda bitirilip yok edilmis, ama butun bunlar ancak IMF borclarini odemeye yetmis anlasilan... Yil 2014.. Senelerdir ayni terane... Borclar odenmis, hem de kac yil once, hala bunla oturup bunla kalkiyor, bu yuzden AKP'ye oy veriyorsunuz... Aferin size... Herkes layik oldugu hayati yasarmis... Size degil, kurunun yaninda yananlara yaniyorum sadece.. Ulke o kadar iyi, o kadar iyi hale geldi ki, bize donecek ulke birakmadiniz...
Turkiye sefillikte 13. mudur? Maalesef oyledir. Orta direk deyince ne geliyor akliniza? Ben size burada bir orta direk hikayesi anlativereyim durun.. ABDde hemsireyim. Ayda TL. bazinda ortalama 7 milyar kazaniyorum. Kizim master yaptigi icin part time, yani haftada ancak iki gun calisabiliyor.. Hemsire.. Aylik kazanci 3 milyar civarinda... Diger kizim isletme ve ekonomi okudu, bir senedir calisiyor. Aylik kazanci 5 milyar civarinda.. Hepimiz ayni evdeyiz, eve giren para bu. Hepimizde iyi veya kotu birer araba var, olmak zorunda, cunki oturdugumuz yerde toplu tasima yok. Benzinin litresi 1.5-2 TL arasinda gidip geliyor. Aylik mutfak masrafimiz 1.5 milyar civarinda, et pismeden gecen hic bir gun yok. Yemek yapamazsam disardan yiyoruz. Kira 1,800 TL, elektrik, su, ev telefonu, internet, ve de televizyon yayini aylik 500 TLye yakin. Gelir ve gider iste ortada... Biz zengin bir aile degiliz, orta direkiz burada... Herkes rahatlikla para da biriktirebiliyor. Istedigi elektrikli aleti alabiliyor, istedigi kiyafeti giyebiliyor. Ama biz orta direkiz. Kucuk kizimda iphone benzeri bir telefon var, ilgimi cekmedi, tam olarak iphone mi, akilli telefon mu onu bile bilmiyorum. Bu arada, en pahalli iphone 1,200 TL civarinda burada.. Turkiye'de gelirler ne duzeyde uc asagi bes yukari bilinirken bir koltuk takiminin 2,5 milyar olmasi gozlerimi kocaman acmama sebep oldu. Burada o paraya bayagi kalburustu birsey alabilirsiniz cunki..
Sevda,
benim kız meslek liseli, çocuk gelişimi okuyor, bu sene son, diğerlerini bilmem ama ben 3 yıldır sadece oyuncak yapımı, boy, kilo grafikleri vb şeyler için dünyanın malzeme parasını verdim, öyle 150-200 lira zannedilmesin he, 3 yıllık harcamayı toplasan 3. Boğaz köprüsüne hissedar olurum.
Ya o malzemeleri kesip biçmek, el emeğim, sabahlayarak ortaya oyuncak çıkartmalarım ne olacak, nerdeyse heryıl okul forması değişti, kıyafet parası, ayakkabı çantası, defteri, kalemi, dışardan alınan mesleki kitapları saymıyorum.
Ben şanslıyım, tek çocuk ve imkanlarım var, ya 3 çocuk okutan ne olacak? Bizim bir tanıdık evlere temizliğe gidiyor çocukları okutmak için, kadın geçen gün çok hastaydı yine de temizliğe gitmek zorunda kaldı.
:)))
Ben yazilana göre yorum yaparim ama insanlarin bu hallerini görmek tebessüm ettiriyor..
Oyle.. Turkiye'nin ekonomisinin ne kadar super olmaya basladigina inananlar icin kendimden ornek vermek zorunda kaldim. Baska turlu anlayacaklari yok, pembe bir hayal dunyasinda yasiyorlar kendilerine anlatilan masallar sayesinde..farkı farketmemek için kör olmak gerek
Başta da yazdım uçak yüksek mühendisiyim. Şu an üniversitede çalışıyorum. Aldığım parayı söylemeye utandım. Özel sektörde iş aradım. 3bin istedim bir yerden adam güldü. Başka yere gittim daha küçük bir şirketti. 2500 istedim 2000 verebilirim dedi. Ama genel olarak bizim sektörde maaşlar dolar bazında. 1000 dolar alıyor 2 yıldır çalışan arkadaşım. Yok ben okuluma döneyim dedim tıpış tıpış geri geldim :)
Bunun AKP li olmakla ne ilgisi var. Söz konusu sefalet ise insan babasini tanimaz kaldi ki AKP de AKP diyecek :) napalim çevremize baktikca bu habere inanmakta gerçekten güçlük cekiyoruz.. Daha az önce yaza düğünu olacak bir arkadasimla konuştum lüks mekanların hepsi kasima kadar doluymuş üstelik bu lüks mekanlarin fiyati hafta içi gündüz fiyati ve yemeksiz on bin den basliyor, hafta sonu gece fiyatları uçmuş zaten ve bir çoğu ekim ve kasima kadar doluymus, sadece daha mütevazi ve daha ucuz mekanlarda ağustos ve eylül aylarında yer varmis. Sefil olan ülkede bunun tam tersi olmasi gerekmez mi.... İPhone bilmem ne neyse de bu her gün dikilen lüks binalar nasil kapis kapis gidiyor ya... Havuzlu son derece lüks siteler nasil böyle peynir ekmek gibi satiliyor.. nerdeyse bos daire kalmiyor böyle sitelerde ...bu nasil sefalet anlayamadim doğrusu ben...
Saraylım,
ABD'de bizim bir ortadirek arkadaş yaşıyor 15-20 yıldır, Miami'de mütevazi bir ev aldı, Türkiye'de o evi trilyon versen alamazsın.
Adam Miami Beach'te hayatını yaşıyor, geçen sene Türkiye'ye geldi ve pahalılıktan yakındı, dövecektim anlattıklarını dinleyince
Sizde arabalarda ucuz ama o ucuz arabalar TR'ye gelince 2 misline katlanıyor fiyatlar.
Benzin 2 lira mı dedin, dur ben balkondan atlayıp geliyorum
Bunun AKP li olmakla ne ilgisi var. Söz konusu sefalet ise insan babasini tanimaz kaldi ki AKP de AKP diyecek :) napalim çevremize baktikca bu habere inanmakta gerçekten güçlük cekiyoruz.. Daha az önce yaza düğünu olacak bir arkadasimla konuştum lüks mekanların hepsi kasima kadar doluymuş üstelik bu lüks mekanlarin fiyati hafta içi gündüz fiyati ve yemeksiz on bin den basliyor, hafta sonu gece fiyatları uçmuş zaten ve bir çoğu ekim ve kasima kadar doluymus, sadece daha mütevazi ve daha ucuz mekanlarda ağustos ve eylül aylarında yer varmis. Sefil olan ülkede bunun tam tersi olmasi gerekmez mi.... İPhone bilmem ne neyse de bu her gün dikilen lüks binalar nasil kapis kapis gidiyor ya... Havuzlu son derece lüks siteler nasil böyle peynir ekmek gibi satiliyor.. nerdeyse bos daire kalmiyor böyle sitelerde ...bu nasil sefalet anlayamadim doğrusu ben...
Ya abla bıraksınlar Allah aşkına,bu insanlar nerede yaşıyor ne iş yapıyorlar bilmiyorum.Biz de iki kız kardeşiz,babam bizi okutmak için döktüğü parayı kenara atsaydı adam şimdiye bir sürü daire alırdı.Kitaplar bedava da ne oluyor sanki,içleri bomboş,dünyanın parasını verip ek kaynaklar alıyoruz kardeşime de,öğretmenler de beğenmiyor kitapları.Mesleki kitapları da çok pahalı,bizimki de sağlık meslekte,seni en iyi biz anlarız.Staj formasıydı şu bu derken,dünya para...Millet hala birbirini yemeye devam etsin,sanki birilerinin çok umrundalar.
Valla sen gülmeye devam et zaten,Almanya'dan konuşmak kolay.Buranın şartlarını bilmeden görmek istediklerine yorum yapıyorsun,iyi gülmeler sana.
Senin mesleginin senelik maasi brut 100,000 dolar civarinda.. Sirkete ve oturdugun eyalete gore fiyatlar degisiyor. Arkadasin bu durumda senelik 12,000 dolar net yapiyor. Turkiye'nin sartlarina gore bu maas iyi diyebilmek isterdim, ancak Amerika'da pahallilik sadece kira, sebze meyve fiyatlarinda farkeder, benzin, elektronik ve ev esyasina gelince Turkiye'den cok daha ucuz oluyor. Bu yuzden maas farkindaki ucurum sayesinde alim gucunde kat ve kat farklilik oluyor. Ustelik bu parayi da kazansan burada sadece ortadirek sayiliyorsun. Evini, en guzelinden arabani alabilirsin, istedigin herseyi de alabilir, Karaiblerde, Bahama adalarinda senede 1 hafta cruise gezilerinde tatil de yapabilirsin, her ortadirek gibi.. Amerika'da birinin zengin sayilabilmesi icin 500,000 dolar ve ustu yapmasi lazim senede.. Benim kizdigim nokta su; bir Amerika olmanizi bekleyen yok, ama sevindirik olmadan once bir aynaya bakin yav.. Ekonomik acidan 12 senede Turkiye'nin betonlasmasi disinda hic bir ilerleme yok, hatta tek tek her sektorde gerileme bile var diyebilirim... Ucretlerden belli... Uretim ve tuketimdeki dengesizlikten belli... Tarimda, hayvancilikta, sanayide disa bagimli hale gelisimizden belli.. Ceplerinde tasidiklari ve ovundukleri Iphone'lar bile bizim en culsuzumuzun bile yabanci malina olan duskunlugumuzu ve onlarin pazari haline geldigimizi, uretmeyen tuketici oldugumuzu gosteriyor. Apple bizim asgari ucrete tamah edip hala kredi kartina bilmem kac taksitle en pahalli cep telefonunu tasima meraklilari sayesinde servetine servet katiyor, biz ekonomide cigir acmakla ovunuyoruz. Trajikomik..
evet amerikalı bir arkadaşımın babası uçak mühendisiydi adam artık emekli olmuş. Kız mesleğimi duyunca uuu babam gibi zengin olucaksın yani diye gözleri parladı. Sektöre niye çıkayım diyorum ben de yılda 12000 dolar kazanmak için işte. Aynı parayı okulda da kazanıyorum. Akademisyen olurum bari. Ismimin önünde dr. Yazar diyorum.
Ben eşimden ayrı yaşamak durumundayım şu an. Kafayı sıyırdı çünkü. Türkiyenin en iyi üniversitelerinden birinde çok yüksek beklentilerle mezun olduk. O dayanamadı bu hayal kırıklığına. Dubai'de aylık 7000 dolar maaşla çalışıyor. Yani iki aylık maaşı benim yıllık kazancımdan daha fazla. Yanıma gel diyor yediremiyorum bu kadar emeğime yazık edemiyorum.
Evet avm'ye gidiyorum. Akıllı telefonum arabam evim var. Ama benim hak ettiğim, emeklerimin karşılığı bu değil ki.
Evet Amerikalı bir arkadaşımın babası uçak mühendisiydi adam artık emekli olmuş. Kız mesleğimi duyunca uuu babam gibi zengin olucaksın yani diye gözleri parladı. Sektöre niye çıkayım diyorum ben de yılda 12000 dolar kazanmak için işte. aynı parayı okulda da kazanıyorum. Akademisyen olurum bari. İsmimin önünde dr. yazar diyorum.
Ben eşimden ayrı yaşamak durumundayım şu an. Kafayı sıyırdı çünkü. Türkiyenin en iyi üniversitelerinden birinde çok yüksek beklentilerle mezun olduk. O dayanamadı bu hayal kırıklığına. Dubai'de aylık 7000 dolar maaşla çalışıyor. Yani iki aylık maaşı benim yıllık kazancımdan daha fazla. Yanıma gel diyor yediremiyorum bu kadar emeğime yazık edemiyorum.
Evet avm'ye gidiyorum. Akıllı telefonum arabam evim var. Ama benim hak ettiğim, emeklerimin karşılığı bu değil ki.
kazene diyelim sana bi yardım kampanyası başlatsın hak ettiğini alman için. şükür et . Daha ne istiyorsun. Yok ama malum hükümeti kötülemek için ne gerekirse yaparsın. Saraylım da gelmiş tamam olmuşsunuz
Eşin inşaat mühendisi sanırım dans
Türkiye'ye gelse alacağı maaş 7.000 lirayı geçmez ama değil mi?
Kardeşimde 3 yıldır yurtdışında.
Burda aldığı maaş 3.000 liraydı, yurtdışında 4.000 dolar alıyor.
Niye gelsin ki adam, haklı yüksek mühendis olarak yoksulluk sınırının altında maaş almak için mi?
kazene diyelim sana bi yardım kampanyası başlatsın hak ettiğini alman için. şükür et . Daha ne istiyorsun. Yok ama malum hükümeti kötülemek için ne gerekirse yaparsın. Saraylım da gelmiş tamam olmuşsunuz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?