Türkçede bla bla diye bor şey yok yahu...

Kültürel etkileşimle kültür emperyalizmi arasında ayrım vardır. Ki bence mümkün olduğu kadar onları da kullanmamak gerekir. Bazı sözcüklerin kavram olarak karşılığı yoktur, özellikle teknolojik aletlerin. Karşılığı da üretilmedikçe onlar da kullanılabilir. Ancak Türkçede karşılığı varken ve bin yıldır da kullanılırken izlediği altyazılı filmden görüp de kullanılan bu tip sözler ciddi dil ve kültür emperyalizmine yol açıyor. Biliyorum ki şu konuya daha bin tane ama Farsça, ama lazca diye yorum gelecek ama işte bunun medeni de kavramları tam oturamamak.
Hayır siz sanıyorsunuz ki tek etkilenen Türkçe. Dil durağan değilse sadece bize değil, tüm diller değişim içinde. Hele ki bu çağda Amerika'da biri hapşırsa çok yaşa diyebileceğimiz durumdayken dillerin muhafaza edilmesi imkansıza yakın. Aynı şekilde İngilizce'ye de diğer dillerden eklemeler yapılıyor. Havalı olsun diye kullananları bilemem ama bence çoğunluk anlatmak istedikleri şeyi tam karşıladığını düşünerek kullanıyor. Ben mesela Atatürk'ün Türkçe'sine hayranım, tüylerimi diken diken eder nasıl güzel ve dikkatli konuştuğunu dinlemek. Ama işte değişmemesi imkansız.

Ben size taş atmak istemedim aslında, kırdıysam özür dilerim yorumunuzu görmemiştim bile başka birkaç yorum için dedim onu. Ama bu kadarcık bir kelimenin çok alternatifi var onu belirtmek istedim.
Üzerime alındım. İki yorum önce Tanpınara'a aşığım yazmıştım halbuki. ;) Aynı kitapları 2'şer kez okuyorum bazen ama bu sıralar pek okumadığım da bir gerçek; Sonrasında güzel tavsiyeye bozulmamak lazım diye düşündüm zaten.

Teşekkürler :)

cok guzel onermissiniz de,
kitap okumakla da olmuyor ki,
bilinc gerekiyor, o da zamanla kazaniliyor,
bence bu sekilde elestirecegimize biz kendiniz forumdaki dilimize dikkat ederek ornek olmaya gayret etmeliyiz.

Kitap okumakla olmuyor lafimi da aciklayayim;
eskiden daha cok onemsedim dilin dogru kullanimini,
tabi ki cocuklarima da dogru sekilde ogretmeye calisirdim,
inanir misiniz 3-4 yas grubu icin yazilmis, toplasaniz 20 cumle iceren cocuk kitaplarinda o kadar cok yazim hatasi var ki,
kitabin yazari, editoru, yayimcisi hic biri mi fark etmedi diyorsunuz, o derece de bariz.
Ama iste bu isten para kazanan insanlarin bile hatalari cok barizken, forumda bu sekilde yaftalama bana cok asiri geliyor.
Kitap okuma konusunda yanlış anlaşıldım sanırım tepeden tepeden "Kitap okuyun açın okuyun!" gibi anlaşılmış. O şekilde rencide edici söylememiştim. Bir sürü kelimenin eş anlamlısı var okudukça öğrenilir diye söyledim.

Çocuk kitapları konusunda sonuna kadar haklısınız. O yazım yanlışlarını gördükçe göz ona alışıyor bir daha o yanlışlar göze batmıyor. Hani bu şey oluyor imam cemaat ilişkisi :)

Forumda gözümü kanatan şeylere değinmeden geçemiyorum ama bizim toplum olarak Türkçe konusunda alacak çok yolumuz var bla bla kaçıncı durak bilemedim.

Kitap okuma konusunda yanlış anlaşıldım sanırım tepeden tepeden "Kitap okuyun açın okuyun!" gibi anlaşılmış. O şekilde rencide edici söylememiştim. Bir sürü kelimenin eş anlamlısı var okudukça öğrenilir diye söyledim.

Çocuk kitapları konusunda sonuna kadar haklısınız. O yazım yanlışlarını gördükçe göz ona alışıyor bir daha o yanlışlar göze batmıyor. Hani bu şey oluyor imam cemaat ilişkisi :)

Forumda gözümü kanatan şeylere değinmeden geçemiyorum ama bizim toplum olarak Türkçe konusunda alacak çok yolumuz var bla bla kaçıncı durak bilemedim.

yok oyle dusunmedim ben,
hem hak verdim size ama hem de bu isten para kazanan insanlarin hatalarina tahammul etmek daha zor demek istedim.

Cocuk kitaplarinda hele, zaten alti ustu 20 cumle, insanin o kitap kapagina editor diye ismini yazdirmaya utanmasi lazim bence.

Office benim alternatif olarak verdiğim kelime de mesela "falan filan" önemsiz şeyleri belirtmek için kullanılıyor yani aynı anlama geliyor bir bakıma. Ama emin ol kullananların kaçı "içi boş konuşma"anlamında kullanıyor onu ? :)
Dile yeni kelimeler girmesine karşı değilim sonuçta etkileşimle paralel ve engel olunamaz, benim tepkim kendi ana dilini düzgün yazıp konuşamadan araya ingilizce kelimele sıkıştıranlarıydı.

aslında tamamen o anlama geliyor, diğer türlü kullanan da yanlış kullanıyor :)

"-pazardan elma, armut, falan filan bir kaç şey aldım 200 lira verdim"

"-pazardan elma, armut, bla bla aldım 200 lira verdim" aynı şey değil, demek istediğim buydu..

dil zaten sürekli gelişen bir şey, elbette evrildiği yer de batı oluyor çünkü gelişmişlik batıdan geliyor.. en basitinden adamlar powerbank yapıp bu isimle satıyorlar, bu isimle hafızamıza kazınıyor.. bana powerbank demek güç kaynağı demekten daha kolay geliyor mesela.. ha bizimkilerde icat ettiği bir ürüne uçan ördek ismini versin, o isimle dünyaya yayılsın bana uyar.. bunun yanında benim bu forumda en en en arıza olduğum ve sana katıldığım konu konuştuğu dili yazamayanlar, olmayan noktalamalar, sonu gelmemiş cümleler falan falan falan..

Kullanıyorum bla bla diye

Bende deyil , yeyenim , felan, yepisyeni, güsel bunlardan rahatsizim.

Mesela bla bla beni etkilemiyor.

Ha gecen mesela tişört yazmayı unuttum ingilizce yazdim bir yere belki biride benim arkamdan demiştir Türkçeyi katlediyor özenti diye
Ama sort'da cok zor yazıyorum. Baktim tekrar doğru mu diye.
Yani hemen herseyle Türkçe elden gidecek olsaydi ohoooo
Fakülte de bie hocamiz vardı hep eski türkçe ile konuşurdu.
Cok zor anlardim. O da türkçe ama değişti değişim kötü birsey degil bence.

Yani ozentilik anneye mama, mother demek olur. Türkcenin kötü kullanımı bana göre bu ve yukarıda örnekle oluyor.

yok oyle dusunmedim ben,
hem hak verdim size ama hem de bu isten para kazanan insanlarin hatalarina tahammul etmek daha zor demek istedim.

Cocuk kitaplarinda hele, zaten alti ustu 20 cumle, insanin o kitap kapagina ediyor diye ismini yazdirmaya utanmasi lazim bence.
Düzenleme ihtiyacı bile duymamışlar öyle bir umursamazlık.
Bir de içeriklerine bile bakılmadan basılıyorlar kaç tane bu şekilde cinsellikle ilgili çok uç şeylerin yer aldığı çocuk kitabı var. İfadeleri duysanız dudağınız uçuklar ve bilindik yayınlar gayet. Bir de konuyu dağıtmadan şunu söyleyip kapatmak istiyorum bu konuyu. Zülfü Livaneli'nin kitabını virgül değiştirmeden sadece karakter isimlerinde değişiklik yaparak bastılar. Kitap ismi ve yazarı farklı tabii :KK45: Kitapçılara gönderdiler, satılan kitaplar oldu da sonradan farkına varıldı. Yani düşünün editörlerin halini :olamaz:

aslında tamamen o anlama geliyor, diğer türlü kullanan da yanlış kullanıyor :)

"-pazardan elma, armut, falan filan bir kaç şey aldım 200 lira verdim"

"-pazardan elma, armut, bla bla aldım 200 lira verdim" aynı şey değil, demek istediğim buydu..

dil zaten sürekli gelişen bir şey, elbette evrildiği yer de batı oluyor çünkü gelişmişlik batıdan geliyor.. en basitinden adamlar powerbank yapıp bu isimle satıyorlar, bu isimle hafızamıza kazınıyor.. bana powerbank demek güç kaynağı demekten daha kolay geliyor mesela.. ha bizimkilerde icat ettiği bir ürüne uçan ördek ismini versin, o isimle dünyaya yayılsın bana uyar.. bunun yanında benim bu forumda en en en arıza olduğum ve sana katıldığım konu konuştuğu dili yazamayanlar, olmayan noktalamalar, sonu gelmemiş cümleler falan falan falan..
Aslında bu konuya ikimiz farklı yerlerden dalmışız :KK53:
kalınlaştırdığım kısımdaki yazdıklarına tamamen katılıyorum. Ama sen zaten yanılmıyorsam Amerika'da yaşadın öyle olmasa bile hepimizin bu kültürle istesek de istemesek de etkileşimi oluyor. Kelimeleri kullandığın yeri biliyorsun. Buna engel de olamayız nasıl zamanında Arap, Fars, Fransız etkileşimiyle dile giren kelimelere, eklere engel olamadığımız gibi.

Benim demek istediğimse daha "gerçekden çok eylenceli bigündüü." yazan insanların araya bu kelimeleri sıkıştırması. (Gurbetçileri hariç tutuyorum.)
Sen bir ana dilini yazmayı öğren araya yine lol mol sıkıştırırsın :KK53:

Türkçe gayet yeterli ve güzel bir dilken, atasözlerimiz, deyimlerimiz ciltlerce kitap olurken, izledikleri Amerikan filmlerinden "büyük resmi görmek, günün sonunda" gibi çakma çeviri deyimler, bla bla gibi Türkçede aslında hiç bir anlamı olmayan saçma sapan sözcüksüler kullanmak neyin nesidir anlamis degilim. Bu kadar özenti olmak zorunda değiliz. Bu da dert mi demeyin çünkü çok büyük bir dert. Bunu yapanlar yüzünden gün gelecek çocuklarımız uydurmaca konuşacaklar. Sorunsal sorunsalımızdan hiç bahsetmiyorum bile. Yeter artık yahu... Bunları kullanınca havalı değil komik oluyorsunuz.
size %100000000000000000000 katılıyorum

Az kola bol buz degil az icecek bol buz yapmaliydin takma adini :işsiz: tekstildeki kola olsa buz alakasiz olur lutfen yani kola degil icecek :KK45:

Aslında bu konuya ikimiz farklı yerlerden dalmışız :KK53:
kalınlaştırdığım kısımdaki yazdıklarına tamamen katılıyorum. Ama sen zaten yanılmıyorsam Amerika'da yaşadın öyle olmasa bile hepimizin bu kültürle istesek de istemesek de etkileşimi oluyor. Kelimeleri kullandığın yeri biliyorsun. Buna engel de olamayız nasıl zamanında Arap, Fars, Fransız etkileşimiyle dile giren kelimelere, eklere engel olamadığımız gibi.

Benim demek istediğimse daha "gerçekden çok eylenceli bigündüü." yazan insanların araya bu kelimeleri sıkıştırması. (Gurbetçileri hariç tutuyorum.).
Sen bir ana dilini yazmayı öğren araya yine lol mol sıkıştırırsın :KK53:

kesinlikle aynı şeyi farklı yerlerden söylemişiz :27: burada bilenzik, yiğen, pisküvi yazan gördü bu gözler lol eksik olmadan olmuyor demek ki :27:

Emer yerine absorbe eder gibi zorlama kelimelere ben de gıcık oluyorum. Ama kendi küçük çevremde karşımdakinin beni iyi anlayacağını bildikten sonra ingilizcesi kadar kolay Türkçesi aklıma gelmiyorsa, ya da yetersiz kalınca yabancı kelime kullanmakda bir mahsur görmüyorum.

bla bla Türkçe'ye nasıl çevrilir hakkatten? Vs vs olmuyor sanki...
Falan filan

"büyük resmi görmek, günün sonunda"
Çekiliiiiiin ben çevirmenim!
Şimdi bunları siz İngilizceden nasıl Türkçeye çevirirdiniz çok merak ettim doğrusu çakma çeviri deyimler demişsiniz de...
Sorunsal kelimesi için benim sanırım yüzüncü kez açıklamam olacak ama bu benim tahminim sadece. Akademik makale çevirisi yapılmış ve sanırım İngilizcede geçen bir kelimeyi Türkçedeki sorun kelimesiyle karşılayamamışlar ki bu yüzden size göre uydurma bana göre yaratıcılıkla bir kelime üretilmiş o da sorunsal. Bu tabii ki de sorunsal kelimesinin bu kadar yerli yersiz kullanılması için bir bahane olamaz ama üretilme amacı başkayken kullanımıyla amacını aşan bir kelime oldu sanırım bu sorunsal.
Dil bilen insanlar anlar ki İngilizcede aynı anlamı olan birçok kelime var ve Türkçede bazen karşılayamıyoruz. Ayrıca İngilizcede o kelimeler aynı anlamda da olsa arada ince ayrım da oluyor hele onu Türkçe hiç karşılayamıyor bazen. Bu yüzden farklı kelimeler üretmek zorunda kalan çevirmenler oluyor. Ha sizin paşa gönlünüz ister kullanırsınız isterse kullanmazsınız ama yapacak bir şey yok biz çevirmenler olmadıkça dil bilmeyen insanlar herhangi bir yabancı materyali okuyamayacak. Olayın bir de bu yönünden bakın. Ha ayrıca bilinçli insanlar zaten özenti olup da plaza Türkçesi kullanmaz ama neyse....

Son düzenleme:
Kasmadığınız sürece saçma bir dile sahip oluyoruz. Inanın 10 yaşında çocuklar böyle konuşmaya başladı. Siz hiç Türkçeye özenip de deyim apartıp kullanan İngiliz gördünüz mü mesela....

İngiliz görmedim ama alman cok var (ergen)
Mesala: moruk, baba ( bu kelime yilin kelimesi secildi almanyada), ot, amk, lan...
Fazla gerilmeyin.
Slang olarak kullaniliyor genelde.

kesinlikle aynı şeyi farklı yerlerden söylemişiz :KK53: burada bilenzik, yiğen, pisküvi yazan gördü bu gözler lol eksik olmadan olmuyor demek ki :KK53:
Evet kitap okuma önerisini de ciddi ciddi o yüzden yaptım. Bla bla yerine kullanabileceği bir sürü kelime keşfeder okurken insan. Sonra istiyorsa yine hobi olarak kullansın ne yapalım. Hem arada gözüne çarpar "herkes" yazıldığını görür, "gitdim" diye bir şey olmadığının farkına varır okurken diye.

Hakikaten ya bla bla ne kadar itici benim gözümde de. Her şeyi yerli yerinde kullandigimi soylemiyorum ama ozentiligin de luzumu yok.

Türkçe gayet yeterli ve güzel bir dilken, atasözlerimiz, deyimlerimiz ciltlerce kitap olurken, izledikleri Amerikan filmlerinden "büyük resmi görmek, günün sonunda" gibi çakma çeviri deyimler, bla bla gibi Türkçede aslında hiç bir anlamı olmayan saçma sapan sözcüksüler kullanmak neyin nesidir anlamis degilim. Bu kadar özenti olmak zorunda değiliz. Bu da dert mi demeyin çünkü çok büyük bir dert. Bunu yapanlar yüzünden gün gelecek çocuklarımız uydurmaca konuşacaklar. Sorunsal sorunsalımızdan hiç bahsetmiyorum bile. Yeter artık yahu... Bunları kullanınca havalı değil komik oluyorsunuz.

Dil çok dinamik bir kavram. Beğendiklerimizi seçip beğenmediklerimizi çıkaramıyoruz.

Bla bla dendiğinde toplumun %90ı yadırgamaz diye tahmin ediyorum. Konuşma dilinin içinde kendine yer edinmiş..

Diğer dillerden çevrilip dahil olan kalıpları da anlam kaybı olmuyorsa çok doğal buluyorum. Her dilin başına gelir ..

Evet kitap okuma önerisini de ciddi ciddi o yüzden yaptım. Bla bla yerine kullanabileceği bir sürü kelime keşfeder okurken insan. Sonra istiyorsa yine hobi olarak kullansın ne yapalım. Hem arada gözüne çarpar "herkes" yazıldığını görür, "gitdim" diye bir şey olmadığının farkına varır okurken diye.

ama kitap okuma önerisini yine okuyanlar üzerine alacak (ki almışlar bile) çünkü o kelimelerden bazılarını karşılayacak bir kelime olmadığını sadece onlar biliyorlar :) okumayıp kulak dolgunluğu ile kendilerince "cool" görünmek için kullananlar da yine üstlerine alınmayacak.. bu forumda üniversite mezunu olup iki kelimeye bir araya getiremeyen insanlar var biliyorsun Truman, okuma oranı yazma oranından kat ve kat düşük ne yazık ki.. herkes yazar ama kimse okur değil :)

Back
X