• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türkçe Dünyanın 5. Dili...

kibela24

Nirvana
Kayıtlı Üye
29 Aralık 2007
6.205
48
683
44
Ağrı
Türkçe Dünyanın 5. Dili..

Türkçe, yeryüzünde konuşulan diller arasında, en sık kullanılan ilk 5 dil arasında. Yani dünyada 220 milyon insan Türkçe konuşuyor.

Türkler, dillerini adım attıkları her bölgeye taşımış. Dünya nüfusunun yüzde 3'ü dilimizi konuşuyor. Türkçe dünya dilleri arasında 5. sırada yer alıyor.
Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Şükrü Haluk Akalın'ın yıllardır süren çalışmaları Türkçe'nin dünyada sık kullanılan diller arasında olduğunu gösteriyor. Çalışmaya göre yeryüzünde toplam 6 bin 912 dil konuşuluyor ve Türkçe bu diller arasında dünya üzerinde kullanılan ilk 5 dil arasında yer alıyor.

TÜRKÇE'YE SAHİP ÇIKALIM

Yani dünyada 220 milyon kişinin Türkçe konuşuyor. Bu da dünya nüfusunun ortalama yüzde 3'üne denk geliyor. Türkçe toplam 6 gruba ayrılıyor ve bu 6 grup içinde 39 dil bulunuyor. Haluk Akalın, Türkiye Türkçesinin 12 milyon kilometrekarelik bir alanda çeşitli kollarıyla, lehçeleriyle, şiveleriyle kullanılmakta olan Türk Dili ailesinin en büyük kolu olduğunu belirtiyor. Akalın , “Türkçe sadece Türkiye sınırları içinde kullanılmıyor. Örneğin Rusya'da Tofa Türkçe'sini sadece 30 kişi konuşuyor. Ve dillerini korumaya çalışıyorlar. Oysa bizde son yıllarda bir yozlaşma var. Örneğin iş yeri adlarının yabancı yazımı konusunda belediyeler çalışıyor. Eskiden Türkçe Fransızca'nın etkisindeydi. Şimdi İngilizce. Dilimizi korumaya çalışmıyoruz. Aksine elimizden akıp gidiyor" dedi.

ÇİNCE İLK SIRADA

Akalın en çok konuşulan dilleri ise şöyle sıraladı: 1 milyar 30 milyon kişi Çince konuşuyor. İngilizce ise ikinci sırada. Onu İspanyolca, Hintçe Urduca ve Türkçe izliyor
 
Çinceyi katmayalım bence sıralamaya.Nüfustan kazanıyorlar:) Türkçe dünyanın en çok ülkesinde konuşulan dil olacak yakında. İnglizce gibi insanların en çok tercih ettiği 2. dil olacak. demedi demeyin:)
 
Çinceyi katmayalım bence sıralamaya.Nüfustan kazanıyorlar:) Türkçe dünyanın en çok ülkesinde konuşulan dil olacak yakında. İnglizce gibi insanların en çok tercih ettiği 2. dil olacak. demedi demeyin:)

ama türkler de dünyaya hükmetmiş bi millet, dünyanın heryerinde bir sürü türk yaşıyo :)
 
iyi valla 5. dil ama türkler türkce yerine artık ingilizce kullanıolar sokakta yürüken dikkat edin mağazaların adı bile ingilizce..!
 
Ne kadar böyle araştırmaları halkımıza gösterirsek gösterelim, büyük şehirlerde dilimize verilen zararların haddi hesabı yok. Büyük şeirler diyorum çünkü kırsal kesimlerde ve küçük yerlerde yaşayan halk, diline - ama bilinçli ama bilinçsiz- üniversite okumuş aydınlarımızdan daha çok sahip çıkıyorlar ve kalıcı olan her zaman halkın kullandığı dil oluyor.
 
açılan işyerlerine batı hayranlığı yuzunden yabancı isim vermek moda oldu..

Kendı dilimizde o kadar güzel kelımeler var ken..
 
bilgilendirme yok bence.ortada pek bir çabada görmüyorum.ne bileyim,mesela sigaranın zararlarıyla ilgili kısa filmler yapıp televizyonlarda yayınladılar.bununla ilgili de böyle bir şey yapabilirler bence.ben bununla ilgili çalışmalar yaptım.okula afiş asıp,slay hazırlayıp izlettim.gerek internette gerek yüzyüze olsun arkadaşlarımla konuşurken buna dikkat etmeleri gerektiğini söyledim.biraz bile olsun Türkçe'nin korunmasına yardımcı olabildiysem ne mutlu bana...ama dediğim gibi daha çok çalışmalar yapılması gerekiyor.
 
ne mutlu TÜRKÜM diyene! evt cogu yerde hem ıngızlıce yazılar yazıo bunun adı yozlaşma insanlar gösteriş olsun die hep ınglzce adlar koyuyolar
 
Düzgün Türkçe'ye teşvik edin"



Araştırmacı Yazar Ahmet Tunca ana babaları ve eğitimcileri uyardı

Güzel Türkçemizin elden gittiğini söyleyen Tunca, "Bu konuda en önemli görev yine anne babalara düşüyor" dedi. Yıllardır dil çalışmaları yapan ve bu konuda yazılmış, çok sayıda makalesi bulunan emekli eğitimci araştırmacı yazar Ahmet Tunca'nın "Afyon Ağzı", "Afyon Deyimleri" ve konuştuğumuz dil, anadilimiz Türkçe hakkında çok sayıda makale ve incelemesi var.

"Türkçemiz üzerinde oyunlar oynanıyor"
Ahmet Tunca bu yolda önemli mesajlar verdi. "1950 li yıllardan bu yana anadilimiz Türkçe üzerinde oynanan oyunlar yüzünden, on binlerle ifade edilen güzel dilimizin sözcük zenginliği her geçen gün zayıflatılarak, binlere, hatta yüzlere indirilmeye çalışılıyor. İnsanlarımız, çocuklarımız ve gençlerimiz çok az sayıda, birkaç yüz kelimeyle ifade edilebilecek kelime dağarcığıyla konuşup anlaşmaya çalışıyor. Bu fukaralaşmaya dur demek. Bu uğurda uğraş verenlere arka çıkmak gerekiyor." dedi.

"Yabancılaşmaya izin vermeyelim"
Tunca sözlerini şöyle sürdürdü: "Yarı Türkçe, yarı İngilizce konuşur hale geldik. Çocuklarımızın ağzından çıkan her söze, her kelime ve cümleye, özellikle dikkat ederek, yanlış ve yabancılaşmaya izin vermeyelim. Ana babalar, öğretmenler ve diğer eğitimciler bir milleti fukaralaştırarak, yok edemezsiniz. Savaşarakta bitiremezsiniz. Ama en ana unsuru olan dilini ve bunun üstüne bina edilen kültürünü yok ederek, koskoca bir milleti yok edebilirsiniz. Bu gün ülkemizde, dil üzerinde büyük oyunlar oynanıyor. Dilimiz beş dilin birleşiminden oluşan, kuralsız, üretken olmayan, fukara bir dilin, İngilizcenin egemenliğe girmiştir."

"Dinimizi bile İngilizce öğrenir hale geldik"
Ciddi bir bilim dili olan Türkçe, bir kenara itilmiş, yerine ilim dili olarak bazı üniversite ve Anadolu liselerinde ingilizce olmuştur diyen Tunca, "Dinimizi bile İngilizce öğrenir hale gelmiş, bu amaçla Anadolu İmam Hatip Liseleri eğitim öğretime açılmıştır. Ve maalesef, böyle bir uygulama dünyanın hiçbir ülkesinde, (sömürgeler hariç) uygulanmamaktadır. Atatürk "Türk demek, Türkçe demektir. Ne mutlu Türk'üm diyene" demiştir. Bugün yanlış uygulamalarla Türklüğünden utanır hale gelen bir kısım insanımıza veya O'na önem vermeyen çocuklarımıza, Türkçeyi, Türk kültürünü unutturmamalı, teşvik ve ödüllendirmeliyiz. Sıkma, mintan sonra gömlek, tişört olmuştur. Sako, palto, kebe, pardesü, kaban olmuştur. Hiç kimse harım demiyor bahçeye." dedi.

"Şaşıp kalıyorum"
Artık öyle kelimeler kullanıyoruz ki, şaşıp kalıyorum ve bunlar tamamen yabancı, yerlileri kapı dışarı edilmiş diyen Tunca sözlerini şöyle tamamladı. "Ambulans, trend, erozyon, parlementer, kabine, medya, dizayn, kompanse, fasfood, servis, mail, termik, brifing, center, kompoze, kompozisyon, shopping center, market, star, süper, sosyal, sprey, deterjan, fuel oil, petrol, organize, provakasyon, bariyer, operatör, antik, pasif, galeri, spesiyel... Buna daha ekleyebileceğimiz günlük hayatımıza girmiş ve Türkçeleri söylenip kullanılmayan yüzlerce kelime dilimizden adeta kovulmuştur. Ne yazık ki bunların pek farkında bile değiliz. Yozlaşıyor, yabancılaşıyor, kimlik ve kişilik kaybediyor.

Türklüğümüz, Türkçemiz kaybolmasın büyüsün isterseniz, lüften, okuduğumuz kitaplara, dinlediğiniz radyo kanalına, seyrettiğiniz televizyonlara, tiyatro oyunlarına, sokaktaki tabelalara, sırtınıza giydiğiniz "tişört", denen giysilere, markalara, levhalara, özellikle "Evde, okulda, sokaktaki konuşmalarımıza dikkat edelim" Özellikle çocuk ve gençleri Türkçe'ye özendirelim. Bin yıldır Anadolu'da ayakta duran bu yüce milletin diline dil uzatmaya çalışarak, bizi yok etmeye çalışanlara izin vermeyelim.Bunun için önce ANNELERE sesleniyorum. Siz çok önemlisiniz.

Eğitimciler, sizde çok önemlisiniz. Türkçenin yücelip, gelişmesi için güzel Türkçemize sahip çıkalım." Böylece Anadolu'da bin yıldır varız, binlerce yıl daha varolalım. Ne mutlu Türk'üm diyene."
 
Kibela24 ne güzel bir konuya değindiniz.

Büyük bir tarihe ve zengin bir dile sahip olan ulusumuzu bu ayıptan kurtarmak için hepimize bir takım görevler düşüyor.

Televizyon kanallarında, gazetelerde, günlük hayatta Türkçe sözcüklerin yerine yabancı sözcüklerin kullanılması son yılların en önemli dil sorunlarından birisi.
Oysa bizim güzel Türkçemizde bir karşılığı olduğu ve üretebileceği halde yabancı sözcüklerin yeğlenmesi çok acı.
Lütfen bu konuda daha duyarlı olalım.
 
Türkçe, yeryüzünde konuşulan diller arasında, en sık kullanılan ilk 5 dil arasında. Yani dünyada 220 milyon insan Türkçe konuşuyor.

Bu kadar insan Türkçe konuşuyorda, konuştuğumuz dil ne kadar öz Türkçe tartışılır!

Keşke daha az insan konuşsaydı da, dilimizin bu kadar yozlaşmasaydı!
 
Back