Tüplerin tıkalı (kapalı) olması,kanalların kapalı olması ve kısırlık

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
Emoji Skoru
30.592
Puanlar
1.123
Yer
Konya

Rahim (uterus) her iki yanından uzanan kanallar aracılığıyla yumurtalıklara ulaşır. Bu kanallara tıp dilinde tuba uterina, fallop tüpleri veya salpenks denir. Rahmin sağında ve solunda birer tane bulunur. Yumurtalıktan atılan yumurta tüp organının ucundaki fimbria denilen saçaklı yapılarla yakalanır ve rahim içerisine kadar ulaştırılır. Kadınlardaki kısırlık (infertilite) nedenlerinin yaklaşık üçte birini tüp tıkanıklıkları ile ilgili nedenler oluşturur. Tüplerde tıkanıklığa bağlı oluşan infertilite (kısırlık) nedeni tubal faktör olarak adlandırılır.

Tüplerden birinin tıkalı (kapalı) olması:
Eğer bu tüplerden birisi tıkalı (kapalı) ise o taraftaki yumurtalıkta oluşan yumurta hücresi (oosit) rahim içerisine ulaşamaz, sadece açık olan tüp tarafındaki yumurtalıktan atılan yumurta hücresi rahim içerisine ulaşabilir. Bu durumda çiftin kendiliğinden hamilelik elde etme şansı vardır ancak şans her iki tüpü açık olan kadınlara göre daha düşük olacaktır. Bu nedenle tüp bebek uygulanmadan normal tedavilerle gebelik denenebilir ama özellikle yaşı çok ileri hastalarda zaman kaybetmemek için direk tüp bebek de uygulanabilir.

Her iki tüpün tıkalı olması:
Her iki tüpün de tıkalı olduğu laparoskopi ile kesin belirlenmişse bu durumda kadının normal yollardan gebe kalması olanaksızdır.

Tüplerin tıkalı olduğu nasıl anlaşılır?
Her iki tüpün de kapalı olduğundan emin olmak için laparoskopi (karın içerisine kamera ile bakılması ameliyatı) yapılması gerekir. Rahim filmi (HSG) bu konuda yanıltıcı olabilir çünkü rahim filminde kapalı görülen tüplerin bir kısmının aslında açık olduğu laparoskopide görülmektedir. Rahim filmi çekimi sırasında tüpler spazm (kasılma) nedeniyle kapalıymış gibi izlenebilir.

Tüplerin kapalı olmasının nedenleri:
- Daha önce pelvik enfeksiyon (PID) geçirmiş olmak (rahim ve etrafındaki organları içeren şiddetli enfeksiyon)
- Endometriozis
- Septik abortus
- Tüp ile ilgili ameliyat geçirmek (dış gebelik ameliyatı gibi)
- Daha önce tubal dış gebelik geçirmek (ameliyat olmasa da tıkanıklığa neden olabilir.)
- Çok nadiren bazı myomlar: Normalde görülen myomların çoğu bu tür tıkanıklıklara neden olmaz. Çok nadiren tüpe yakın bölgede gelişen ve buraya bası yapan bir myom tıkanıklığa neden olabilir.
- Çok nadiren doğuştan tek tüp veya hiç tüp olmaması görülebilir.
- Daha önce tüplerini bağlatma ameliyatı geçirenler
- Pelvik tüberküloz

Tüplerin kapalı olması yumurtlamayı engeller mi?
Tüplerin tıkalı olması kadının yumurtlamasını (ovulasyon) engellemez. (Ayrıca bir yumurtlama problemi yoksa tabi) Sorun yumurtlama da değildir, yumurta normal şekilde oluşur ancak tüp içerisinden geçerek sperm ile buluşması yani döllenmesi gerçekleşememektedir.

Tüplerin kapalı olması gebelik ile ilgili bir risk veya soruna neden olur mu?
Tüpleri tıkalı olan kadınlarda hamile kalma konusunda problem yaşanabilir ancak tüplerin kapalı olması gebe kaldıktan sonra gebelik ile ilgili bir risk artışına neden olmaz.

Tüplerin kapalı olması bir belirtiye veya şikayete neden olur mu?
Tüplerin kapalı olması çocuk sahibi olamama dışında başka bir şikayete neden olmaz. Adet düzensizliği, ağrı, akıntı gibi şikayetlere neden olmaz

Peki kanallara gecemeyen yumurtalara ne olur.orada birikerek polikistik over görüntüsü olusturabilir mi

Peki kanallara gecemeyen yumurtalara ne olur.orada birikerek polikistik over görüntüsü olusturabilir mi
Karin boslugunda yok olur. Polikistik over dogustan gelen yumurtaliklardaki kistlerdir sonradan olusmaz

Karin boslugunda yok olur. Polikistik over dogustan gelen yumurtaliklardaki kistlerdir sonradan olusmaz
Polikistik over görüntüsü var dedi doktor adet duzenli kilanma yok.hormon temiz çıkarsa Poliskistik over sendromu yok demek peki gördüğü görüntü ne olur o zaman onu merak ediyorum

M
Polikistik over görüntüsü var dedi doktor adet duzenli kilanma yok.hormon temiz çıkarsa Poliskistik over sendromu yok demek peki gördüğü görüntü ne olur o zaman onu merak ediyorum
Benim durumum da ayni adet duzenli zayifim hicbir belirtim yok yumurtaliklarda hafif pko var yani minik kistler ve gecici bisey sonradan olan bisey degil bu dogustan. Herkesde farkli. Yani uc gurubu varmis arastirirsan detayli bilgi edinebilirsin. Bi arkadasimin adetleri duzensiz hafif kilolu o da pko.

Çok tesekkurler canim arastiriyorum ama bi türlü bilgi edinemedim doktorda aciklama yapmadi hormon testini yapmadan.hamile kalmak icin ne yapmalı daha mi sansliyiz diger pkolara göre

Netten baktim canim bulamadim kaça ayrılır sen nerden öğrendin acaba bu bilgiyi.varsa yazi falan paylasir misin

Çok tesekkurler canim arastiriyorum ama bi türlü bilgi edinemedim doktorda aciklama yapmadi hormon testini yapmadan.hamile kalmak icin ne yapmalı daha mi sansliyiz diger pkolara göre
valla ben bes senedir ugrasiyorum. Sayisiz ilac tedavisi oldum. 5 tup bebek denedim. En sonda ameliyat oldum bekliyorum

bana da doktorlar pco görünümlü yumurtalarınız diyorlar ama kan tahlillerim normal çıkıyor

bana da doktorlar pco görünümlü yumurtalarınız diyorlar ama kan tahlillerim normal çıkıyor
Canim doktor banada pco görünümü var demişti cok korkmustum.adetin olunca gel hormon testi yapalim dedi.adetimi beklerken adet olmadim çünkü hamileydim.hatta doktora gittigimdede 3 4 günlük hamileymisim sanirim kan testinde çıkmamış.hala merak ediyorum pco gorunumu var demişti pco muyum yada neden oluyor o görüntü

bilmiyorum canım valla doktora gittim baktı bişe yok dedi sonra gebelik düşünüyosan folik asit kullanmalısın dedi hatta bi ilaç ismi söyledi bunu kullansan daha iyi olur dedi. sonra ben başka bi doktora gittim diğer doktorun verdiği folik asiti söyledim çünkü 200 mcgr folik asit içeriyordu pek içime sinmedi. o da baktı ddi bunu pco lu bir görüntün olduğu için vermiştir dedi. bende yani ben pco lumuyum dedim hayır canım sadece görüntün o şekilde yapısı falan dedi. sonra bi doktora daha gittim ultrasyonda bakınca sizde pco mu var diye sordu hayır dedim kan testiyle anlaşılır dedi çok şükür normal çıktı. Değiliz yani çok şükür:) bu arada hayırlı olsun bebeğin sağlıkla kucağına al=)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…