• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tüp Bebekde Down Sendromu Riski

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.060
30.536
1.123
61
Konya
tüp-bebek2.jpg
İngiliz uzmanların son yıllarda 30’u aşkın çift üzerinde yaptığı kapsamlı araştırmanın sonuçları, tüp bebek tedavisinde yumurtalıkları uyaran ilaçların, yumurtanın genetik yapısına zarar verebildiğini ve bebekte Down Sendromu riskini çoğalttığını gösteriyor.

Bilim adamları, tüp bebek tedavisinde yumurtalıkları uyarmak için alınan yüksek dozdaki ilaçların yumurtalarda kromozom bozulmalarına yol açabileceğini ve bunun sonucunda da bebeğin Down Sendromu ile Edwards Sendromu gibi anormalliklerle doğabileceğini belirterek tüp bebek tedavisini düşünen çiftleri uyardı.


Aralarında Guardian ve Telegraph gibi özellikle Amerika ve Avrupa’nın seçkin gazetelerinde yer alan habere göre, London Bridge Kısırlık, Jinekoloji ve Genetik Merkezi’nden Prof. Alan Handyside başkanlığında 8 ülkeden bilim insanlarının katkısı ile yapılan çalışmalarda, kadına yumurtalık uyaran hormonun dozunun yüksek olması halinde, elde edilen yumurtaların ya çok az ya da çok fazla kromozom taşımasına sebep olabildiği belirlendi.
Yumurtalardaki kromozom bozulmaları, genel olarak kadının yaşına bağlanmakla birlikte Londra’da yapılan bu araştırmanın sonuçları bu kanıyı doğrulamıyor. Londra’daki Hammersmith Hastanesi Tüp Bebek Kliniği Başkanı Stuart Lavery, yapılan çalışmalarda kromozom bozulmalarının büyük bölümünün kadının yaşıyla bir ilgisinin olmadığının görüldüğünü açıkladı.
down-sendromu1.jpg
Stuart Lavery araştırmanın, bu tür bozulmaların, “aslında doğanın bertaraf edeceği” yumurtaların gelişmesine aracılık eden kısırlık tedavisinin bir sonucu olarak ortaya çıkabileceği endişesi taşıdığını belirtti.


Prof Handyside ve ekibi, yaş ortalaması 40 olan 34 kadından alınan 100’den fazla yumurta üzerinde çalıştı. Yumurtalardan mayoz bölünmenin iki aşamasında alınan hücreler üzerinde yapılan kapsamlı incelemede, kusurların yüzde 55’inin ilk, yüzde 45’nin de ikinci evrede olduğu belirlendi.
Araştırmayı Avrupa Üreme ve Embriyoloji Derneği’nin etkinliğinde sunan Handyside, yumurta sayısını en üst seviyeye çıkarmak için uygulanan sürecin, bu tür bozulmaların bir kısmına yol açıyor olabileceğini; çünkü tüp bebek uygulamasının normal gebelikten farklı bir süreç olduğunu anlatarak, uyarılarla dolu olan sürecin de kusuru tetikleyebilecek bir etken olduğunu belirtti.
Tüp bebek tedavisinde, gebe kalma olasılığını en üst seviyeye çıkarmak için olabildiğince çok yumurta elde etmek amacıyla kadına hormon ilaçlarının verilmesi çeşitli ülkelerde sık rastlanan bir uygulama.
saglikvakti.com
 
Back