Tüp bebek tedavisinde yumurta sayısı en az kaç olmalı?

Tüp bebek tedavisi günümüzde uygulanmakta olan üremeye yardımcı tedaviler arasında en başarılı yöntemlerin başında geliyor. Çünkü yumurtalıkların uyarılmasından, embriyo transferine kadar olan tüm aşamalar alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir.

tup_bebekte_az_yumurta_toplanmasi.jpg


Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama

Tüp bebek tedavisine başvuran çiftler öncelikle detaylı bir testler ve muayeneler zincirinden geçirilmekte ve dolayısıyla da çiftin kısırlığa yol açan etkeni çoğunlukla tam olarak tespit edilebilmektedir. Bu bakımdan çiftin gebelik için neye ihtiyacı varsa tüp bebek tedavisi de ona yönelik olarak ekstra işlemlerle şekillenebilmektedir. Elbette ki, hiçbir tedavi yönteminin garanti edemediği gibi tüp bebek tedavisi de % 100 başarı garanti edememekte, tüp bebek tedavisinde de öngörülemeyen ya da öngörüldüğü halde ekarte edilemeyen riskler ve sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde karşılaşılan sorunlar

  • Tedavinin iptal edilmek zorunda kalınması

Tüp bebek tedavisine elbette ki, başarılı ve sağlıklı bir gebelik ve de canlı bir doğum umuduyla başlanmaktadır. Ancak bazı vakalarda yumurtalıklar tedaviye beklenen yanıtı vermeyebiliyor, embriyo oluşturma içim yeterli sayıda folikül ya da hiç folikül gelişmeyebiliyor. Bu tür bir durumda en doğru yaklaşım da o tedavi döngüsünün iptal edilmesi ve daha sonra başka ek işlemler de uygulanarak yeni deneme yapılması şeklinde olabiliyor.

tup_bebek_tedavisi_iptali.jpg


  • Hiç yumurta elde edilememesi
Üreme çağındaki kadınlarda yumurtaların tamamının bitmiş olması çok sık rastlanan bir durum olmasa da, ileri yaş ya da başka sebeplerle yumurtalık rezervi düşük olabiliyor. Bu vakalarda tüp bebek tedavisinde kullanılan yumurta geliştirici ilaçlar sayesinde yumurtaları içinde barındıran foliküller yeterli büyüklüğe ulaşabilirken, yumurta toplama işlemi sırasında hiç yumurta elde edilemeyebiliyor. Genellikle çatlatma iğnesinin yapılacağı gün yapılan ultrason muayenesinde beklendiği gibi 16 -17 mm’den büyük foliküllerin % 85-90’ından yumurta elde edilebiliyor. Ancak bazı kadınlarda bu mümkün olmayabiliyor.

  • Çok az sayıda olgun yumurta çıkması ya da hiç olgun yumurta çıkmaması

Tüp bebek tedavisinde genellikle toplanan yumurtaların % 75-80’i olgun olurken, yumurta sayısının gerekenden çok daha az olduğu vakalarda, kimi zaman bazen hiç olgun yumurta olmayabiliyor. Bu durumda da döllenmeye uygun yumurta bulunmadığından tedavi iptal edilebiliyor.

tup_bebekte_olgun_yumurta.jpg


  • Döllenmenin gerçekleşmemesi
Genellikle toplanan yumurtaların olgunluğu ve sayısı, bir de baba adayından alınan spermlerin sayı ve kalitesi uygunsa laboratuvar koşullarında bunlar bir araya getirildiğinde döllenme gerçekleşmeli ve transfere uygun embriyolar elde edilebilmelidir. Tedavide beklenti bu şekildedir. Ancak bazı vakalarda yumurta ve spermler normal olmasına rağmen bazı yumurtalarda döllenme gerçekleşmeyebiliyor. Bu bağlamda meni spermi kullanıldığında döllenme oranı % 75-80 civarında iken, mikro-TESE spermi kullanıldığında ise bu oran % 55-60 civarındadır. Yani istendiği gibi yumurta ve sperm olmasına rağmen döllenme gerçekleşememe riski de mevcuttur.

  • Polikistik over sendromu ve aşırı yumurtalık yanıtı olması

Tüp bebek tedavisinin en bilinen riskleri arasında sayılan polikistik over sendromu veya aşırı yumurtalık yanıtı sayılabilir. Bunlar aslında transferin ertelenmesini gerektirmesi bakımından risk, daha yüksek gebelik oranları bakımından da avantaj sayılabilir. Şöyle ki; aşırı yumurtalık yanıtı, yani 15’den fazla sayıda yumurta toplanması durumunda çok sayıda yumurta elde edilmiş olur.

polikistik_over_sendromu_tup_bebek.jpg


Ancak aşırı uyarım sendromunun engellenmesi için güvenlik açısından o döngüde hiç taze transfer yapılmaz. Bu tür bir durumda sorun ortadan kalkıncaya kadar elde edilmiş olan tüm embriyolar dondurularak saklanır. Günümüzde pek çok klinikte çok başarılı bir yumurta ve embriyo dondurma programı izlendiğinden, bu tür vakalarda donma -çözme uygulamalarında, en az taze embriyo transferi kadar, hatta kimi zaman taze embriyodan daha fazla gebelik oranı elde edilebilmektedir.

  • Embriyo transferinin zor olması
Tüp bebek tedavisinde anne ve baba adayları daha tedavi başlamadan çok ayrıntılı bir muayene sürecinden geçer ve gerekiyorsa olması gereken tedaviler yapılır, ardından tüp bebek tedavisine başlanır. Ancak bazı vakalarda çok nadiren de olsa kadının rahminin girişindeki anatomik yapı izin vermediğinden embriyo transferi çok zor olabilir. Böyle bir durumda da gebelik elde edebilme şansı düşmektedir. Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi son aşamadır ve tüm tedavi sürecinin nihayetinde gebeliğin gerçekleşmesi beklenen aşamadır. Bu bakımdan riskli vakalarda embriyo transferi çok özenli bir şekilde yapılmalıdır. Aslında alanında deneyimli uzmanların bu tür vakalarda zorluk yaşamaları da çok sık karşılaşılan bir sorun değildir.

  • Menide sperm bulunamaması

Baba adayından döllenme için alınan meni örneğinde sperm bulunamaması durumu, geçmiş yıllarda tedavinin iptal edilmesini gerektiren bir sorundu. Ancak günümüzde testis dokusunun içinde, sperm kanallarında cerrahi işlemle sperm bulunabilmesine olanak veren Mikro TESE işlemi sayesinde çoğunlukla sperm elde edilebiliyor. Bu şekilde elde edilen sperm sayısının az olması durumunda da mikroenjeksiyon yöntemiyle tek bir spermle bile yumurta döllenip embriyo oluşturulabiliyor. Bu bakımdan Mikro-TESE uygulanan hastaların ortalama yarısında sperm bulunabilirken, % 45-50’sinde ise sperm bulunamayabiliyor. Bu durumda da tedavinin iptal edilmesi söz konusu olabiliyor.

  • Gebelik testinden önce kanama olması
Tüp bebek tedavisinde beklenen durum, embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılması ve tedavinin sonucunun öğrenilmesi şeklindedir. Bu süre içinde anne adayının hafif lekelenme, kanama tarzı bir şey yaşaması endişe verici olmazken, embriyonun tutunma kanaması şeklinde yorumlanabilir. Ancak test gününden önce damladan, lekelenmeden daha fazla miktarda kanama olması durumunda gebelik şansının azaldığı düşünülür, ama gebeliğin kesinlikle olmadığı şeklinde yorumlanamaz.

Yukarıda sıralanan tüm riskler göz önünde bulundurulduğunda; yumurta toplama işleminde az sayıda yumurta alınması da risklerden birisidir. Ancak tedavinin iptal edilmesi için kesin bir sebep değildir. Burada kaç tane yumurta toplanabildiği, bunların gebelik için yeterli kalitede, yeterli olgunlukta olup olmadığı önemlidir. Ayrıca döllenmeye yetmeyecek kadar az sayıda yumurta toplanabilmiş olması durumunda da, başarısız bir girişim yapmaktansa, tedavinin bir sonraki döngüye ertelenmesi de daha yararlı ve doğru bir yaklaşım olabilir.

tup_bebek_tedavisinde_yumurta_sayisi_kac_olmali.jpg


Tüp bebek tedavisinde yumurta sayısı en az kaç olmalı?

Öncelikle altını çizmekte fayda var ki; evet, tüp bebek tedavisinde toplanan yumurta sayısı önemlidir, ancak ondan daha önemli olan toplanan yumurtaların kalitesi, daha doğrusu kaliteli yumurta sayısıdır. Aslında teorik açıdan bakıldığında tek bir yumurtanın bile elde edilebilmesi durumunda tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Ancak çok sayıda yumurta elde edilmesi durumunda bunların içinden en kaliteli olanların seçilebilme şansı doğmaktadır.

Bu bakımdan tüp bebek tedavisinde elde edilen yumurta kalitesi ne kadar yüksek olursa, döllenmesi ile elde edilen embriyo kalitesi de o kadar yüksek olur mantığı önem taşımaktadır. Zaten tüp bebek tedavisinde doktorlar, en kaliteli yumurta seçimi yapabilmek için mümkün olan en yüksek sayıda yumurta toplanması bağlamında yumurta geliştirici ilaçlar vermekteler. Günümüzün tıbbi teknolojik şartlarında uygulanan yumurta dondurma işlemi sayesinde artık bir kez yapılan yumurta toplama işlemi ile elde edilen kaliteli yumurtalar dondurularak saklanabilmektedir. Eğer ilk denemede gebelik elde edilemezse ikinci ve daha sonraki tüp bebek denemesinde kullanılabilmektedir.

Önemli olan tüp bebek yumurta toplama işlemi içerisinde mümkün olan en yüksek sayıda en kaliteli yumurtaların toplanması olmakla birlikte, genellikle yumurtalık rezervi iyi olan kadınlardan 15 taneye kadar yumurta toplanabilir. Bunlardan hücre ölümü gibi farklı nedenlerle döllenmeye elverişli olmayanlar ayıklanır, geriye kalan yumurtalar üzerinde çalışılır.
 
X